26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 2.7.2007 10:44

Ale samozřejmě

že platformě jde o moc - o co jiného by v politice šlo? Autorka objevila Ameriku ...

A že ODS šla do voleb s programem, pak si přibrala do vlády osvědčené okopávače kotníků lidovce a navíc ještě zelené cvoky (viz třeba postoj k jaderné energii), protože jinak by se k moci nedostala, a nechává se od nich vydírat, takže z programu zůstalo enóno a z reformy je paskvil a deforma - to může být zcela legitimní důvod k platformě, že ano ... ovšem při našem volebním systému se ničeho rozumného dočkat nemůžeme, vždycky to bude paskvil ... leda až socani ztratí ostych a realizují KSČSSD i fakticky, vytvořivše jednotnou levici a vládu lumpenproletariátu, jak jsme to tu měli 40 let - to pak bude v zadeli ...

Aleš 2.7.2007 10:34

to je jedno vysvětlení

další  možné-  zvýšit tlak na koaliční partnery a přitvrdit  reformu  podle návrhu ODS. Ale pozor schválení je závislé na p. Pohankovi a Melčákovi- to znamená další důvod-  předčasné volby a je tu bod jedna- zároveň i změna předsedy strany.

P3 2.7.2007 9:58

Aby změnila reformu

Vážená paní, dovolte, abych Vám pověděla drobnost z nedávné minulosti, která však zdaleka drobností nebyla, jak se ukazuje dnes. V letech 1990-91 vznikal zákon o půdě, který dávali dohromady  legendární 3T. Jedním z těch T byl Vlastmil Tlustý. Napoprvé Parlament zákon odmítl. Kuloární jednání pak došlo k řešení: vyhodí se paragrafy, upravující navrácení družstevních podílů sedlákům v mlékárnách, curkovarech, lihovarech, pivovarech apod. a takto okleštěný zákon bude přijat. Stalo se a lidé chodili třem T gratulovat. A tenkrát prohlásil Vlastimil Tlustý: není k čemu, naše zemědělství, naši sedláci prohráli. Nebudou mít komu prodávat produkty a ovlivňovat trh. Tenkrát jsem jeho slovům moc nerozuměla, dnes vím, o čem mluvil. Měl pravdu. Předpokládám, že ji má i dnes. Jde totiž o hospodaření, nemělo by jít o handrkování. 

loula 2.7.2007 9:35

Re: Re: Re: frakce v ODS má pomici ODS v preferencích

Mýlíte se, Topolánek řekl jmenovitě, že Tlustého reforma nebyla realiovatelná z ekonomických důvodů, protože znamená nezvladatelný pokles v příjmech rozpočtu a není záruka, že budoucí očekávané příjmy by tento pokles eliminovaly. To s 51 % hlasů nemá nic společného.

Myslím, že řada bodů, lépe řečeno, celá koncepce Tlustého reformy, je naprosto správná, pouze Tlustý ji populisticky posadil tak, aby na ní opravdu každý vydělal. A tím vznikl ten propad. Kdyby ji posadil výše, aby danový efekt změn byl neutrální, tak se ozval strašný řev, protože polovina lidí by na ní zákonitě prodělala, a tomu se ODS chtěla vyhnout. Ale pokud chci dělat reformu s cílem snížit schodek, tak na tom prostě někdo prodělat musí, ani ekonomika není perpetum mobile. A politici, zprava doleva, se prostě bojí tuto jednoduchou pravdu otevřeně říci. O tom to je.

loula 2.7.2007 9:28

Re: no ja nevim

Ano, a ani bych se nedivil, kdyby Tlustého aktivity byli režírované Topolánkem ( nebo spíše Dalíkem). Ono totiž vedle té klasiky hodný policajt-zlý policajt to má další efekt, že to alespoň z části překryje nebo odsune kritiku oposice, protože Tlustého hrozba, že ruku nezvedne, je daleko fatálnější než hrozba oposice, o které se to ví. No a pokud je ta hrozba dopředu zkalkulovaná jako hrozba předstíraná, tak svůj účel odvedení pozornosti splní. Tlustý za tuto komedii může dostat nějakou trafiku ( ostatně Topolánek sám řekl, že pro Tlustého má nabídku, kterou nemůže odmítnout). A je to.

brok 2.7.2007 9:28

Re: Re: frakce v ODS má pomici ODS v preferencích

Tlustého reforma by byla realizovatelná pouze v tom nepravděpodobném případě, kdy by ODS měla 51% mandátů. Přesto si nemyslím, že by s ní neměli jít do voleb. Je to maximum. ODS musí bohužel respektovat i své minipartnery, protože i jediný hlas by ji porazil. Nejlepší by bylo, zavést italský systém (vítěz má 51%. ostatní se o zbytek dělí v poměru hlasů). Myslím, že by na to mohla přistoupit i ČSSD, protože jednou tím vítězem bude i ona.

loula 2.7.2007 9:18

Re: frakce v ODS má pomici ODS v preferencích

Toto vysvětlení je celkem logické, trochu nelogické je, že ODS má vůči dvěma zbývajícím partnerům počet hlasů 4:1, takže vládní program by měly obsahovat také 80% programu ODS, což není pravda. Chápu ale, že malé strany vidí svou nepostradatelnost a tudíž si nárokují větší podíl krajíce, nebo řekněme to přímo, vydírají. . Nicméně Zelení se šesti poslanci a čtyřmi ministry je asi unikát. Do toho všeho mi jen nesedí výrok Topolánka, že Tlustého reforma stejně nebyla realizovatelná. Proč s ní tedy šli do voleb?

jasan 2.7.2007 8:56

blahoslaveni chudi duchem

ten popis spise svedci o autorce nez o faktech....   proste Topolanek uhnul od programu a kde komu v ODS se to nelibi...  nic divneho.

Dalsi volby jsou prisiti rok....

jirka.s. 2.7.2007 8:42

Re: Ta zase mele kádrovačka jedna !!!

Však ti stejně nikdo nevěří, že to umíš!

brok 2.7.2007 8:08

frakce v ODS má pomici ODS v preferencích

Je to jednoduché. ODS vzhledem k vyrovnanosti hlasů s ČSSD nemůže zcela plnit svůj volební program, protože musí pro své kroky získat koaliční partnery bez nichž nemůže vládnout. Voliči ODS se tím cítí být poškozeni, protože vyžadují původní program ODS, včetně rasantní reformy veřejných financí, omezení vlivu Bruselu a vyšetření všech čachrů ČSSD. A protože to současný stav poměru hlasů nedovoluje, je tu frakce, která tyto věci kritizuje a (alespoň zdánlivě) vrací ODS k jejímu programu. Spory jsou určeny voličům a s poměry uvnitř ODS nemají nic společného.

Netřeba 2.7.2007 6:38

Dovolím si oponovat!

Zcela jistě jim jde o vyrovnaný státní rozpočet, prosperující ekonomiku, aby hned bylo na léky a léčení, aby za třicet let bylo na důchody, abychom si neničili životní prostředí, abychom nebyli závislí na dovozu (nejen) el. energie atd. atd.

Ale že by šlo o svržení vlády a o nastolení vlastní moci?  No tedy třikrát FUJ !

Mistr Jan Hus 2.7.2007 6:26

Ta zase mele kádrovačka jedna !!!

To se nedá ani číst. ;-D

EVa 2.7.2007 6:23

Re: Re: tvrdá hra

Proboha a co Paroubek ? Kam se na něj hrabe Lukašenko.

E.K. 2.7.2007 6:02

úplně jinak

Pane Vileto, vaše konstrukce je mazaná, ale má (nejméně) jednu vadu: předpokládá na straně Clouseaua vícekrokovou strategii a inteligenci vyšší, nežli má moučný červ. Jistě uznáte, že tyto předpoklady jsou neudržitelné.

Petr Vileta 2.7.2007 5:24

no ja nevim

Treba je to uplne jinak. Pokud se mylim, urcite se najde nekdo, kdo mi muj nazor vyvrati. Takze ... ODS ma nejaky program, ovsem koalicni vlada znamena koalicni program, znacne odlisny od programu ODS. Tak se dohodne Topolanek s Tlustym a ten zalozi frakci, vyhrozuje svrzenim vlady (pres neschvaleni rozpoctu) a mame tu klasickou situaci - hodny policat a zly policajt. Hodny policajt Topolanek by "samozrejme" rad koalicni vladni program a koalicni rozpocet a koalicni reformu, jenze kdyz on nas ten zly policatl Tlusty taky muze svrhnout. Takze vazeni koalicni partneri, nezbyva nic jineho nez udelat Tlustemu nejake ty ustupky.

Claudio 2.7.2007 4:49

Paní Šustrové to nevyšlo u Neckáře, tak...

...zkouší politologii. Hledá čerta tam, kde je pouze demokratický přístup, maluje černou barvou běžnou samozřejmost a brnká tím na strunu populismu. Skandální rozpolcenost by se jistě dobře prodala a co se lehce prodává, tam je Petruška ve svém živlu.

 Jistě že je nepříjemné být chud a být chud navíc duchem, to je bezmála tragedie. Snažme se věřit, že paní Šustrová se jen hledá a nenalézá, že v tom není zlý úmysl torpédovat pravicovou stranu za každou cenu. Protože v takovém případě by to byl děsivý pád bývalé disidentky!

Jan 2.7.2007 4:10

Re: tvrdá hra

Na druhou stranu, v ostatnich stranach, ktere nejsou zalozeny na vudcovskem principu a maji sebevedome cleny, kteri se odvazi mit pravdu proti strane (tzn. vsechny demokraticke strany s vyjimkou OLDS a KSCM), by Topolanek, ktery klicova ministerstva prepustil koalicnim partnerum, byl jiz davno nahrazen na predsednickem kresle. V Obcanske lidove demokraticke strane se muze Topolanek spolehnout na to, ze clenove jsou stadni a neodvazi se projevit svuj nazor proti vudci. Radeji se holt budou myliti se stranou, nez aby meli pravdu proti strane. Takhle to funguje jen v OLDS a KSCM.

Jan 2.7.2007 4:03

Obcanska lidove demokraticka strana

si zaziva sve jaro 1968. Po celou dobu jeji existence byl v OLDS povolen pouze jediny nazorovy proud, clenove byli pevne semknuti za vudcem, pokud se nekdo postavil na zadni (Pilip, Ruml, Lobkowicz,...), byl ostatnimi modrymi soudruhy bez pardonu vyobcovan. Ted se objevila v Obcanske lidove demokraticke strane jina nazorova platforma, odlisna od nazoru vudce (kterym je v soucasnosti hloupy buran Topolanek) a pravoverny modry komunista je zmaten, protoze nevi, co se deje. To je dan za dlouhodobou vnitrostranickou NEdemokracii v OLDS.

mhg 2.7.2007 2:07

tvrdá hra

Mirek Topolánek se odvážil použít taktiku, kterou si nedovolil zkusit žádný premiér nebo předseda strany před ním. S existující i potenciální vnitrostranickou opozicí se vypořádal tak, že téměř všechny klíčové mocenské pozice (vládní) rozdělil koaličním partnerům a eliminoval tím vliv výrazných hráčů v ODS - výsledkem je vnitrostranicky velmi silný premiér - daní za to je relativně slabší pozice ODS ve vládě, ale to může být jen zdánlivé... Myslím si, že je to velmi tvrdá a nebezpečná hra, ale bude zajímavé sledovat, zda mu vyjde. Pokud ano - bude to majstrštyk a má neotřesitelnou pozici jediného vůdce v ODS na dlouhou dobu zajištěnou... 

aquagenic 2.7.2007 0:05

A zase Petruška

Podle sebe soudí druhé...