19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Proč by jinak vznikla?

2.7.2007

Vláda má problém, který se jmenuje stranická platforma ODS: ministr financí Kalousek z koaliční KDU-ČSL pohrozil, že odstoupí, nebude-li moci sestavit rozpočet s nižším deficitem než tři procenta. A obvinil příslušníky platformy, že jim nejde o reformu, ta je podle něj jen zástěrkou, ale ve skutečnosti se chtějí zbavit předsedy ODS Topolánka.

Přestože to dotčení ihned označili za nesmysl a drzou nehoráznost, má Kalousek patrně pravdu a platforma ODS v čele s Vlastimilem Tlustým skutečně chce svrhnout vládu a nastolit velkou koalici. Po Kalouskově výroku to totiž vypadá, že se svými reformními návrhy u koaličních partnerů nepochodí, a po případném pádu vlády si bude ODS hledat jiného předsedu a jiné partnery.

Proč by totiž platforma jinak vznikla? Stranické platformy zajisté nejsou nic výjimečného, ale pokud jim nejde o změny přímo ve straně, obvykle se zabývají něčím jiným než změnou navrhovaného vládního programu - například nějakým specifickým problémem.

Nebývá obvyklé, aby poslanci vyhrožovali vládě vlastní strany, že nepodpoří její program, a tím ji odstaví od vlády. A pokud se to děje, jde zcela zřejmě o mocenský a nikoli věcný boj, k čemuž se ovšem zainteresovaní nechtějí přiznat.

LN, 29.6.2007