27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Melein 7.12.2006 22:37

Jsem pro přímou volbu starosty i primátora

vázanou na tom, že bude jeho odpovědností vybrat si další zastupitele města, a zároveň i být přímo závislý na špatných rozhodnutích a nést za ně plnou odpovědnost!!! Dnes a denně vidíme, že zde přímo bují klientelismus (já na bráchu, brácha na mně). Už konečně tomu musí být zatržen tipec (to říkala má babička a měla pravdu). Jenomže si myslím, že v naší absurdistánské republice se toto nepodaří prosadit.

Soudek 8.12.2006 10:41

a čeho ještě

Když už bude starosta vybírat zastupitele, neměl by jim také vybrat občany ,a protože jde o demokracii, tak také každému jeho vlastní správný názor? :-) .  (Tím nechci znevažovat dále uvedené ušlechtilé cíle, zejména odpovědnost, ale takto jich dosáhnouti nelze.)

Přemek 7.12.2006 19:55

Situace na radnicích

Situaci, jaká je dnes na radnicích, tedy silně nepřehledná, popisuje i tento článek. Pokud je starosta slabý, udělá si s ním rada, co chce. Pokud je silný, dělá si s radou, co chce. Jak poznat, jak je to na té či oné konkrétní radnici doopravdy?

richard 7.12.2006 14:53

Neodpovědná volba starosty je výjimka

Většina starostů, jejichž volba vyplynula z koaličních dohod, je naprosto v pořádku a je pravděpodobné, že by byli zvoleni i v přímé volbě. Tak jako je nezodpovědné volání po změně ústavy v případě sněmovny, je nezodpovědné (dokonce ještě nezodpovědnější) volání po změně volby starostů na základě několika případů z desítek statutárních měst a tisíců dalších obcí. I přímá volba má svá jasná negativa, která nikdo z jejích propagátorů nezmínil.

Proto považuji tyto výkřiky za nesmyslné a nežádoucí.

Haf 7.12.2006 18:48

Re: Neodpovědná volba starosty je výjimka

Milej Ríšo. Já mám úplně jinej názor na základě zkušeností - systém parlamentních voleb, kterej zneplatňuje názor vobčana je s demokracií na štíru - nestejná váha hlasu, 5 % kvorum vyřazuje spolu s medii a "průzkumy" malé strany ze hry, atd. , systém voleb je vadnej, komunál. volby - skupinka VyVolenejch nasadí svýho mana a vůbec není starostou ten, kterýho chce většina vobčanů, ale skupinka či partaj. (Y)

anonym 22.12.2006 0:49

Re: Neodpovědná volba starosty je výjimka

Nejsem si jista zda by zde nemělo být nezodpovědná volba starostů. Měli jste se přijít podívat jak se to dělá na Praze 5- nezodpovědně a vůbec se nebral ohled na to co si přáli voliči,starostovi ODS stačilo aby si "koupil" lidi kteří kandidovali za menší strany jako SNK ED, Zelení a takhle se zbavíte opozice a pravděpodobně i techto stran v příštích volbách!! Nezkorumpovaná zastupitelka

artista 7.12.2006 14:07

Nebojte sa demokracie, nehryzie!!!!

NIč zatial nebolo vymyslené lepšie,  ako priama demokratická voľba. To ešte neznamená , že XY z najsilnejšej strany je najlepší kandidát na primátora. opak je obyčajne pravda. Boli zvolení starostovia aj taký , ktorých strana je v menšine. Je lepšia kontrola - asi nie!  My sme maďarská obec/ slovákov je asi 30%/ a starosta bol zvolený maďar , ale nezávislý /potom dostal hlasy aj od Slovákov/, som Slovák a som spokojný. Treba pokračovať.

hrabos 7.12.2006 14:04

Přímá volba

To by se mělo zavést, když člověk vidí , že se stane starosrou někdo , kdo má minimum hlasů, tak si říká co je to  za binec.Všechno má své plus a mínus, ale ten přepočet hlasů co dělají je děsivý brajgl.Také by se mělo uzákonit,aby se voleb zúčastnilo aspoň 50 procet voličů, ať už se jedná o volby parlamentní, senátní či komunální, aby byly platné. Jinak co pořád melete o demokracii, asi jste slepí,,že nevidíte, že máme kapitalistickou totalitu.Vyměnili jsme rudou totalitu za bílou, čili kapitalistickou , která většinu lidí akorát ožebračuje.

Lapil 7.12.2006 15:58

Re: Přímá volba

Nemáte tak úplně pravdu, s tou totalitou. Když dneska prohlásím "Klaus je vůl a prezidentovat chci já", tak nejhorší, co se mi může stát, je to, že mě někdo vezme za slovo a já to opravdu budu muset jít dělat.

Totalita vypadá tak, že za podobná prohlášení se věší, případně zavírá do vězení nebo do kotelny nebo aspoň nepouští na dovolenou a prohrabávají skříně.

Haf 7.12.2006 18:34

Re: Re: Přímá volba

Přeloženo   :  za totáče kdo špitnul proti režimu, šel, kritika byla vobčas řešena.

Dneska si můžeš hubu roztrhnout a psát, kam chceš, buďto ti to nevotisknou, a když jo, tak se stejně nic neděje . :-D:-D:-D

Ivan 7.12.2006 13:28

Problém je úplně jinde.

Volební zákon, který diskriminuje nezávislé kandidáty a preferuje politické strany, způsobuje neobyčejnou deformaci výsledků voleb. Pokud bude mít zastupitelstvo např. 10 členů, pak volič, který dá svůj hlas politické straně ji dal jeden hlas pro každého kandidáta na kandidátce, tedy 10 hlasů celkem, zatím co pokud dá svůj hlas nezávislému kandidátovi, dal mu pouze jeden hlas (a zbývajících deset je ztraceno). Nezávislý kandidát tedy potřebuje ke zvolení desetkrát (tolikrát, kolik je zastupitelů) více hlasů, než politická strana. V malých obcích, kde jsou tři nebo čtyři zastupitelé, toho nezávislí kandidáti obvykle dosáhnou a proto si tam politické strany ani neškrtnou. Ve velkých obcích a městských částech je to problém a tam nemají nezávislí kandidáti žádnou šanci.  Při spravedlivém volební zákonu by to v zastupitelstvech vypadalo zcela jinak, byli by tam výrazně lepší lidé. To si ovšem politické strany, zejména ODS, nepřejí. Klaus přece občanskou společnost nechtěl, chtěl od voličů bianko směnku na volební období. Proto si politici vždy nakradou a odejdou z politiky, když už mají dost nakradeno. Proto Klaus tak protlačoval volební zákon v současné podobě.

Ivan 7.12.2006 13:29

Re: Problém je úplně jinde.

Pardon,  mělo být "zbývajících devět hlasů je ztraceno".

čtenář 7.12.2006 11:41

Přímá volba starosty

je taky silně nepraktický (a zároveň populistický) požadavek. V nepřímé volbě si rada zvolí starostu většinovým hlasováním, tj. strarosta  má pak automaticky v radě většinovou podporu a systém funguje. Přímá volba by snadno mohla vést k tomu, že starosta by tuto většinovou podporu neměl a obec by se nehla. Je to jako kdyby po parlamentních volbách se ještě volil ministerský předseda nezávisle na většině v parlamentu. To sice např. v Izraeli ze zoufalství nad nefunkčním proporcionálním volebním systémem zavedli, ale je to celkem výjimka.

Haf 7.12.2006 17:19

Re: Přímá volba starosty

je to nejlepší, co může vobčany tohohle státu potkat. Milý blbý čtenáři. Pokud bys ty tady populisticky nežvanil a raděj si přečet zákon vo vobcích, tak bys věděl, že starostu volí zastupitelstvo a ne rada a že na jeho zvolení stačí nadpoloviční většina počtu zastupitelů. A skutečně to není v mnoha případech ten nejlepší, kterýho chtěla většina vobčanů, ale kterýho nasadila vládnoucí skupinka VyVolených .  !!

Saša 7.12.2006 10:48

Pan Perlín patrně neví, co přesně říká.

Mám vážné podezření, že pan Perlín vůbec neví, jaké je postavení starosty obce v ČR a jaké v SR. Jinak by se vůbec nedovolával posílení posice starosty.

Přímá volba starosty? No prosím, proč ne, ale znamená to nutnost překopat celý zákon o obcích tak, aby byla moc starosty oslabena. Pokud by se zavedla přímá volba starosty bez radikální přestavby obecního zřízení, stali by se ze starostů neomezení mocipáni, na které by nikdo nemohl a kteří by naopak mohli všechno.

Dnes jediným, kdo je nad starostou, kdo je mocnější než on, je zastupitelstvo.

Všichni ostatní jsou starostovi podřízeni, všichni jsou níže než on a všichni mají menší moc.

Mejla 7.12.2006 13:44

Zbytečně se plašíte, Sašo, starosta by byl také odvolatelný, jako v USA.

.

PROROK ELIÁŠ 7.12.2006 20:46

Re: Zbytečně se plašíte, Sašo, starosta by byl také odvolatelný, jako v USA.

 PŘESNĚ  TAK ,,,,,,,

jure 7.12.2006 10:47

volby a starosta

Myslím si,že starostou by měl bý ten kdo má nejvíce hlasů, proto ho ti lidé volí.

Jaryna 7.12.2006 10:07

Jsem také pro přímou volbu starosty.

Změnu zákona má na starosti sněmovna, tak ať se snaží, tím do toho spadne i hejtman.....Bylo by to demokratičtější....Tak máme demokracii, nebo si jen na ní hrajeme???

PROROK ELIÁŠ 7.12.2006 10:15

Re: Jsem také pro přímou volbu starosty.

 Přímá volba prezidenta, starostů a primátorů, jakož i předsedů soudů, měla už dávno fungovat....To prosazoval v rámci postupného zavádění prvků přímé demokracie vždy Petr Cibulka a jeho Pravý Blok....Určitě by se předešlo mnohému kupčení a pletichaření, které se v našich končinách stalo také už normou....

frku 7.12.2006 10:27

poznámka mimo téma

Milá (milý?) Jaryno – rád bych upozornil na (bohužel) velmi rozšířený gramatický nešvar –na ni – na ní (nebo si jen na ní hrajeme???) . Pro názornost si za zájmeno „ona“ dosaď třeba „princezna“ a jistě uznáš, že je rozdíl, jestli řeknu: „hraju si na princeznu“, nebo: „hraju si na princezně“

Frku;-)

PRASI DENT 7.12.2006 10:49

Re: poznámka mimo téma

  je to OK.....Někdo si na NI hraje, jiný opět hraje na Ní....Mnozí stihnou i oboje....

Moravanka 7.12.2006 8:47

Prima volba starostu

Byla bych jednoznacne pro. Predeslo by se ruznym povolebnim machinacim, zakulisnim dohodam a jinym nepravostem.Ale spojila bych to s nejakym predvolebnim predstavenim se volicum a nastinenim jasneho programu toho ktereho kandidata. Chybi mne predvolebni setkani s volici. Strany sice investuji to nejapnych a zmanipulovanych televiznich kampani, ale primy kontakt s volici se jaksi nekona.

Soudek 7.12.2006 12:53

Re: Prima volba starostu

Přímá volba vyžaduje vyšší míru předvolebních a volebních "machinací" - dohod o postavení či nepostavení kandidáta a o jejich podpoře a nakonec i volbu kandidátů, kteří mají šanci ostoupit do dalšího kola. | Problém přímé volby a z ní pocházejících "vládců" je v tom: 1) Jak z možných kandidátů a jejich možných programů a jejich kombinací (obvykle je třeba řešit více než jednu otázku), vybrat právě jednoho, aniž by bylo třeba velké množství volebních kol (ani dvě to spolehlivě neřeší). V počátečních kolech ten, který získá nejvíce hlasů nemusí být tím, kdo je nejpřijatelnějším pro nejvíce voličů. 2) Rozhodování jednotlivce je snáze ovlivnitelné (vlastním zájmem, úplatkem i nátlakem). 3)  Zvolený funkcionář nemusí být tím nejsprávnějším pro změněné podmínky i pro vlastní vývoj a opotřebení v průběhu celého volebního období. Při nepřímé volbě je výměna snažší. S délkou volebního období také vzrůstá nebezpečí uvedené pod bodem 2) a snahy o udržení ve funkci na věčné časy. Už ve starověkém Římě volili diktátora jen v krizových dobách a nejdéle na 0,5 roku, jinak měli více spoluvládců.  

Ivan 7.12.2006 13:34

Re: Re: Prima volba starostu

To je nesmysl. Přímá volby znamená, že volič dává svůj hlas každému jednotlivému kandidátovi napříč politickými stranami. Má tolik hlasů, kolik je zastupitelů a může své hlasy dát komukoliv, třeba všechny dohromady jen jednomu kandidátovi na jedné kandidátce. Některé politické strany by si pak ani neškrtly a nejrůznější darebáci by měli ztíženou možnost být zvoleni díky tomu, že je politická strana protlačí na prvé místo své kandidátky. Pak by všechna místa na kandidátce byla rovnocenná a politická strana by byla prostě seskupením lidí se stejným nebo podobným názorem.

Martin Vičar 7.12.2006 7:43

Jak to na tom Slovensku funguje?

Víte o tom někdo něco? Už to měli v minulém komunálním období? Jaké negativní jevy jsou s tím spojeny? Dokázal by je někdo srovnat s negativy (pozitivy) našeho systému a shrnout v článku třeba tu na Psovi? M.

fakty 7.12.2006 15:24

Re: Jak to na tom Slovensku funguje?

Voľby do komunálnej sféry nevyhral SMER, ako to tvrdí jeho predseda, ale nezávislí kandidáti!  A myslím ,že to je tá správna cesta.

Volebný systém do miestnych zastupiteľstiev považujem na SVK za špičkový :

1. primátor (starosta) je volený priamo voličmi - nie je nutné zároveň voliť polit. stranu

2. poslanci sú na jednej kandidátke všetci a volič zakrúžkuje určený počet (každého kľudne z inej strany, alebo aj nezávislých)

Takto by malo fungovať aj v parlamentných voľbách !!!

Josef 7.12.2006 7:13

Média neznají zákony

"Občané chápou starostu jako svrchovaného vládce ve městě. Těžko vysvětlovat, že nikoliv starosta, ale rada, zastupitelstvo rozhodlo, zavinilo nebo schválilo a možná, že starosta hlasoval jinak. "

Poprvé jsem si přečetl se zájmem článek od novináře, který asi ví o čem píše.

Ať poslouchám rádio, nebo se dívám na televizi, všude naše média háží volené zástupce lidu a úředníky do jedno pytle. Neznají zákon o obcích, neznají zákon o krajích a další zákony. Rozhodnutí volených nazývají rozhodnutími úřadníků, všude prezentují byrokracii, ale to, že v této republice volení schvalují zákony a úředník je musí realizovat, to už nikdo neuvede na správnou míru.

I tak děkuji.

Tomáš 7.12.2006 10:13

Re: Média neznají zákony

Možná to bude tím, že Radim Perlín není novinář ;-)

Saša 7.12.2006 10:55

starosta je víc než rada

Nejen že schůze rady závisí výhradně na starostovi (zda a kdy ji svolá, to je čistě jeho rozhodnutí, které nemůže být nikým jiným nahrazeno ani překonáno), ale dokonce může výkon rozhodnutí rady pozastavit, je-li v ní přehlasován. Rada vůči starostovi žádné takové oprávnění nemá. Starosta je víc než rada.

Starosta je samozřejmě víc než všichni úředníci - vždyť je jejich nejvyšším šéfem. Právě starosta stojí v čele obecního úřadu, jak je v zákoně o obcích výslovně uvedeno.

Od starosty se odvíjejí i další významné orgány - zvláštní orgány obce, které jmenuje starosta a sám může stát v jejich čele (jmenovat sám sebe). Starosta také může rozhodnout, že některé pravomoci úředníků svěří komisi rady. Starosta také jmenuje a odvolává tajemníka jakožto personálního šéfa úřadu. Starosta zastupuje obec navenek - bez starostovy plné moci nikdo jiný nemůže obec před žádným jiným orgánem zastupovat a nikdo jiný nemůže bez starostovy plné moci podepsat žádnou smlouvu apod.

Starosta je prostě první a nejmocnější muž v obci, toto postavení mu dává zákon. Jedině zastupitelstvo může rozhodnutí starosty zvrátit, jedině zastupitelstvo ho může odvolat, jedině zastupitelstvo mu může ukládat závazné úkoly.

Byla-li by za tohoto právního stavu zavedena přímá volba starosty, bylo by to odstranění starostovy závislosti na zastupitelstvu. Už ani zastupitelstvo by na něj nemohlo. To vážně chcete?