10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář 7.12.2006 11:33

Re: starosta je víc než rada

Přemek 7.12.2006 19:36

Re: starosta je víc než rada

Nevím, kde berete Vaše informace. V našem městě minulá rada odsouhlasila smlouvu, která se zdá pro město nevýhodná. Primátor pro nebyl a nehlasoval pro. Rada ho přehlasovala, smlouvu musel podepsat a dneska mu všichni občané nadávají. Prozrazení, že nehlasoval pro, bylo vlastně porušením zákona, protože rada navenek podle zákona vystupuje jednotně jako kolektivní orgán.

Ano, starosta či primátor mají mnohé exekutivní kompetence, ale musí dodržovat rozhodnutí rady a zastupitelstva. Počínání rady i starosty kontroluje kontrolní komise, jejíž vedení se z důvodu lepší kontroly obvykle přenechává opozici. Je to slušnost. Starosta není takovým silným vládcem, jak ho vykreslujete. Tedy pokud existuje rada. V obcích, které radu nemají, je situace jiná.

Skeptik 7.12.2006 6:23

Radime, Radime

Jestli chceš efektivně zavést přímou volbu starostů a hejtmanů, tak předlož zásadní novelu zákona o obcích, která bude naprosto měnit funkce starosty (šéfa obecní exekutivy), rady (orgánu, který si starosta najmenuje podle vlastní úvahy) a zastupitelstva, které má úlohu kontrolní, vyhláškodárnou a regulační. Bez toho jde o sbírku pindů, protože dnešní kompetenční rozdělení vychází z toho, že zastupitelstvo volí radu pro řízení operativy a starosta je prvním v radě.

A vůbec neříkám, že by přímá volba byla špatně. Je to "jenom" něco úplně jiného, než máme dneska.

Borek@Exil 7.12.2006 4:22

Pro páníčka.....

oni si kocourkovští ani nesmějí volit sami své starosty? Oni jsou jim starostové "navoleni" politickými stranami......nemluvilo se tam kdysi o demokracii?

Soudek 7.12.2006 2:20

Propagace "kultu osobnosti"

Ano, a všichni si také pamatujeme například, jak se jmenoval Adolf Hitler, mnozí si pamatují, co z toho vzešlo, ale jen někteří si uvědomují, jaké to má kořeny. | Ó velký vládče, jak dobře vše zařídíš, sousedé si nebudou stěžovat na nepořádek, který z Tvého konání na jejich dvůr pochází a možná i voda do kopce poteče.

Vlasta.on 7.12.2006 2:45

Re: Propagace "kultu osobnosti"

Jseš blb.