15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá volba presidenta ČR

Lze mít rád naši Ústavu a lze mít rád přímou volbu presidenta, ale nelze mít rád obě zároveň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Gabriel st. 15.2.2012 13:43

Re: Už se těším.

Je jistá pravděpodobnost, že zvolení morálně zdatnější osobnosti, než je současný hradní administrátor, může přispěj kk takovému zlepšení vnitrospolečenského klimatu, že to z dlouhodobého hlediska může znamenat i hospodářský přínos.

P. Gabriel st. 15.2.2012 13:38

Re: Udivujete mě pane Jochu!

A Masarykerm bych se již vůbec neoháněl. Jednak žádný z našich soudobých prezidentů neměl a zřejmě nikdy nebude mít jeho pravomoci. Především pravomoc odviolat demokraticky ustavenou vládu a jmenovat na 2 roky úřednickou, což bohatě využíval, kdykoliv kterýkoliv přímo zvolený politik učinil klrok, který jeho nepřímo volenému majestátu nešel pod nos. Jednak je vůbec otázkou, s historickým odstupem hodnotit, jaký a zda vůbec byljeho přínos ke kultivaci demokracie u nás a zda to nebyl v řadě ohledů spíše předkvas čehosi co vyústilo do předmnichovského národnostního rozvratu státu a vyvrcholilo únorem 48.

P. Gabriel st. 15.2.2012 13:38

Udivujete mě pane Jochu!

Očekával bych, že konzervativně založený člověk se bude spíše než docela planými a argumentačně slabými polemikami zabývat naší dnešní realitou. A možnost přímé volby neúpochybně yalespoň otevírá naději, že bude zvolena osobnost morálně natolik ryzí, že bude, byť bez valných pravomocí schopna nastavovat naší politické legislativě i exekutivě nemilosrdné kritické zrcadlo. Při míře prosáknutí naší politické scény veškerým myslitelným marasmem by to bylo velmi vhodné. A po nepochybné exkrementálnosti samotné volby i výkoinu funkce stávají ího hradního administrátora zcela nezbytné. Nevidím v přímé volbě žádný rozpor s ústavou, naopak je to zákonitá změna po té, co se volení zástupci naprosto bezprecedentně opakovaně zpronevěřili při organizování a provádění nepřímé volby jakýmkoliv myslitelným morálním pravidlům.

Otázku napínání prezidentských pravomocí není nutné absolutizovat. Je nepochybné, že Havel se ho téměř nedopouštěl, zato současný hradní administrátor to řadí ke svým oblíbeným metodám  výkonu funkce. Dělá to jednak proto, že jeho charakter jej k podobnému sebeozařování nutká, jednak proto, že některé příliš akademicky vágní formulace v ústavě mu to dovolují. Proč? Inu autoři ústavi si dost dobře nedovadli představit, že by se v roli prezidenta mohl octnout kdosi, kdo neví co se sluší a patří a bude úmyslně poinižovat premiéra, omilostňovat mafiány a korupčníky a z hradu si dělat osobní minaret. Pomoc je velmi jednoduchá. Přeformulovat nekteré části ústavy z kondicionálů do imperativvů s tím, že prostor pro úkrok bude = 0.

Pokrač.

J. Urban 13.2.2012 23:52

Většinou se mi články

p. Jocha líbí. Tento ale vůbec ne.

J. Šimek 13.2.2012 23:00

Re: Co na poslední nepřímé volbě fungovalo nadmíru dobře ?

Tak ještě uveďte relevantní kandidáty za fašisty a komunisty pro rok 2013 a začnu nad vaším příspěvkem přemýšlet.

J. Šimek 13.2.2012 22:58

Re: Co na poslední nepřímé volbě fungovalo nadmíru dobře ?

Jen zamlžujete a bagatelizujete. Korumpovalo se, zastrašovalo se, vykládalo se, kdo skončí v teplákách a hradní poskok se tajně scházel s rudooranžovým lobistou v hospodě. Prostě ukázka skutečného fungování partají a našich zastupitelů. Pro voliče jen plivanec do tváře a ne výkon zastupitelské demokracie, pane "chytrý". A od té doby se nezměnilo nic, snad jen k horšímu.

J. Kanioková 13.2.2012 22:03

Ježišmarjáááá, Hani...

asi moc neznáš jeho názory...

J. Kanioková 13.2.2012 21:59

:))))))))))))))

P. Zelenka 13.2.2012 20:20

Mluví z vás strach - strach z českého halloweenu

Volba zastupiteli je sice levnější.

Volba zastupiteli by sice měla být pojistkou proti zvolení excesu.

Ale volba zastupitelů však jejich voliče zklamala!

Proto je legitmní jejich požadavek na přímou volbu prezidenta. Národ tímto dává najevo požadavek o větší zapojení se do řízení svého státu. Pokud je funkce prezidenta opravdu jen reprezentativní jak tvrdí všichni politici, není důvod toto právo občanům odpírat neb vliv na chod státu bude mít zvolený prezident minimální a bude jen obrazem svého národa, svých voličů. Vaše exponování se zde však naznačuje váš problém. Máte strach z nezávislého prezidenta, máte strach z člověka, kterého nebudete mít pod kontrolou, máte strachz  jeho oprávněného a pochopitelného odkrývání a zveřejňování všech vašich nekalostí. A co na tom, že tak bude činit i z důvodu získání popularity? Nepodceňujte voliče, voliči jsou si rizik vědomi, ale politikům už nevěří a risknou to. Možná se už těší na český halloween, kostlivce ve skříni.

Jinak vám děkuji za vaši starost o naše blaho.

Š. Hašek 13.2.2012 20:06

Už se těším.

Změnou způsobu volby presidenta hospodářský výkon a konkurenceschopnost naší republiky stoupne nebývalým tempem. Již sekundu po schválení tohoto zákona bude sichr možno pozorovat, jak burzovní makléři zahazují svá počitadla plná neštimujících dat a všichni průmyslníci světa budou stát fronty na letenky do ČR.

Všem těšitelům přeji příjemnou zábavu. Zábava to bude jistě kolosální.

Ale asi k ničemu.

T. Šmilauer 13.2.2012 19:05

Re: Co na poslední nepřímé volbě fungovalo nadmíru dobře ?

V očích voličů volitelé naprosto selhali a propříště se diskvalifikovali.

Volič chce zcela oprávněně změnu...

Změnu chtěl v r. 1933 v Německu, chtěl ji v r. 1946 v české části Československa.

Výsledek- 43,9% pro NSDAP,- 43,25% hlasů pro KSČ. Však toho volič později setsakramentsky  litoval.

Nepřeceňujte voliče!

J. Krásenský 13.2.2012 15:55

Znamená přímá volba více demokracie?

V přímé volbě si mohou svobodní občané zvolit i diktátora. Aby u nás bylo více demokracie, je potřeba právní jistotu, přehledné zákony a nezávislá media. Nic z toho tu není. Zákon o přímé volbě presidenta jen zvýší právní chaos. Nám dojem, že tomu mnozí politici napomáhají, zejména ti eurooptimističtí. Všímáte si jakou nadějí v lepší zítřky vkládají do větší integrace?

V. Novák 13.2.2012 15:39

Ale že to trvalo, než mu to došlo...

...

J. Boleslav 13.2.2012 15:26

Re: Vážený pane Jochu,

Děkuji za upozornění, jste si jistý? Slyšel jsem to sice takto, ale jsem už přece jen starší pán a možná jsem se přeslechl.

J. Boleslav 13.2.2012 15:23

Re: Co na poslední nepřímé volbě fungovalo nadmíru dobře ?

Máte naprosto pravdu. Ale někteří lidé mají krátkou paměť, jiní se na ten cirkus ani nedívali, takže je snadné je ohlupovat tím, že za nevkusný průběh poslední volby měli vinu všichni poslanci. Pro mě byl světlým zjevem traktorista Vlček, ten zářil a udělal z toho vážného volebního aktu skvělou komedii. Z dalších leváků (Ráth, Hašek,..) mně bylo naopak dost na blití. Viděli totiž, že svého kandidáta prosadit nejsou schopni, tak se snažili alespoň zdržovat a iritovat, jak jen to bylo možné.

Š. Hašek 13.2.2012 14:28

Re: Co na poslední nepřímé volbě fungovalo nadmíru dobře ?

to slovo "sužují" jest blbě

Š. Hašek 13.2.2012 14:27

Re: Co na poslední nepřímé volbě fungovalo nadmíru dobře ?

Stačilo jedno:

přehlasovat komouše a socialisty v první den večer a nepřistoupit k veřejné/kontrolované/komandované /uplacené volbě.

Již Řekové a Řím volil osoby tajně. Pro nechápající, Kateřinu Jaujau, pana Šimka a pana Taberyho: tajně volícího nelze kontrolovat a uplatit, a pokud zvolený neví ani kým byl vlastně zvolen, ani se nemůže později při svém vládnutí po něm eventuelně "vozit".

To vše věděl každý gymnasista za první republiky či Rakouska. A kdo čte, a nečučí na NOVU.

Za ten průběh posledních voleb můžou socani a bolševici (jest to totéž). A všichni novodobí "demokraté", kteří mandát poslance/senátora sužují na pouhé poslušné zvedání pacinky.

V. Hájek 13.2.2012 14:18

Pane Jochu,

pláčete nad rozlitým mlékem. Teď bude především zajímavé, jak ti naši zákonodární hoši tu přímou volbu technicky zvládnou. Kdo ví? Není vyloučeno že se jim povede kabaret hodný silvestra. Pak je tu jen otázka, která stanice si jako první zajistí vysílací práva.

T. Šmilauer 13.2.2012 13:52

Re: Proč škodlivá?

V tomto státě s prohnilou mocí zákonodárnou(Grebeníček,Rath,Jandák, Bém,Falbr),výkonnou((Dobeš,Kuba,Kocourek) i soudní( Sváček, Horváthová), je zcela jedno, kdo prezidenta volí. 

Kdyby pravomoci prezidenta převzal předseda vlády, žádná tragédie by to také nebyla. Jenže Češi odmítli monarchii a od r. 1918 zcela iracionálně  adorují prezidenty. Přitom je to jen vysoký státní úředník.

S. Ševeček 13.2.2012 12:54

Re: Vážený pane Jochu,

Nula navíc ...

... souhlas - taky se bojím, že nový prezident bude mít intelektuální a charakterovou výbavu čtyřletého dítěte.

J. Václavíková 13.2.2012 12:23

Re: Přímá volba prezidenta je samozřejmě zbytečná.

Tak.

J. Šimek 13.2.2012 11:48

Co na poslední nepřímé volbě fungovalo nadmíru dobře ?

Korumpování, politické handly, vliv kmotrů, zastrašování a manipulace. To ano. Volitelé naprosto selhali a v očích voličů se pro příště zcela pro takovou pravomoc diskvalifikovali.

Co se od minule změnilo ? Nic. Proto volič chce zcela oprávněně změnu čehokoliv, aby se taková šílenost neopakovala.

To můžete politologicky argumentovat jak chcete, ale igelitky plné peněz, kulky v dopisech a tajné schůzky prezidentova člověka s rudooranžovým lobistou už volič prostě zažít nechce.

D. Švik 13.2.2012 11:29

Re: Vážený pane Jochu,

Máte tam nulu navíc

J. Stejskal 13.2.2012 11:03

Re: Mně by se líbil Přemysl Sobotka jako prezident ČR.

Ano, vypadal by na známkách nejlépe. Zbytek je běs.

J. Stejskal 13.2.2012 11:03

Re: Nějak nám ten Joch měkne

Pan Joch nezapomněl. Ale byl by sám vyřazen, neb nebyl na vojně.

J. Boleslav 13.2.2012 10:59

Re: Vážený pane Jochu,

Každý ne, musí mít podporu nějaké parlamentní strany nebo sehnat 50000 podpisů. Navíc musí být starší než  (jestli se nemýlím) 40 let. Kromě toho při přímé volbě místo podpory partají rozhodne podpora medií a nejsem si vůbec jistý, že je to lepší.

J. Stejskal 13.2.2012 10:09

Přímá volba prezidenta je samozřejmě zbytečná.

Řekl bych, že je dokonce zbytečný i prezident. (ale co by minulých 7 let pan Klaus dělal, že pane Jochu?) Na druhou stranu pokud si to přeje lid, tak se to má udělat. I elitáři jako vy si budou muset zvyknout, že se budou muset podřídit většině. A bude to, bohužel pro vás, stále častější. Co se týče pěněz, které to bude stát, je úplně jedno, jestli se vyplácají na volby, nebo si je vezmete se svojí stranou vy, nebo ti naproti. Elitáři končí. Nevím, jestli je to výhoda, ale neopláču to. Technologové vládnoucích stran by měli být za přímou volbu prezidenta naopak rádi. Sice tím přijou o jednu šachovou partii, ve které se za hlasy dalo něco zkasírovat, na druhou stranu, budou mít na lid další klacek a ještě budou za velkorysé. Tak přestaňte kňučet.

A. Hrbek 13.2.2012 10:05

Vážený pane Jochu,

malý rozdíl je v tom, že o post prezidenta se může ucházet každý, takže "lid" si může vybrat.

Při volbách do parlamentu si volič může vybrat jen ze seznamů, které sestaví zkorumpované dinosauří partaje. A zvolenci pak "volí" podle diktátu partaje prezidenta, zpravidla toho, kdo nejvíc namaže. A "lidu" do toho nic není

T. Kočí 13.2.2012 9:45

Přímá volba presidenta ČR

Ano máte pravdu.Faktor 6-to je přímo definice Fischera.

P. Maleček 13.2.2012 9:09

Nějak nám ten Joch měkne

Pan Joch zapomněl na svou oblíbenou repliku, že volit by měli jen občané, kteří nejsou závislí na sociálních dávkách a k tomu muži jen po absolvování vojenské služby v aktivní službě ( ne v kanceláři kasáren) a ženy , které porodily nejméně dvě děti. A já upřesňuji, že k účasti na kandidátce by bylo nutné, kromě uvedeného, získat aspoň 10% podporu  voličů ve svém obvodu a to bez doporučení politických partají, jen na základě výsledků své veřejnosti známé vlastní prace.

Pak by nexistoval základní problém současné politiky, že na kandidátky jsou zkorumpovanými a degenerovanými partajemi posíláni lidé, kteří mají jeden společný rys. Z veřejných rozpočtů ukrást co nejvíc pro představitele partají, kteří je na kandidátku prosadili.

Prezidenta  nevyjímaje. Vždyť Klaus byl zvolen právě proto, že bude mlčet ke korupci a zlodějně ze státního a ještě k ní navádět -viz argentinské pero.

Pane Jochu co vy na to?