29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

POLITIKA: Přímá volba presidenta ČR

Lze mít rád naši Ústavu a lze mít rád přímou volbu presidenta, ale nelze mít rád obě zároveň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Heusinger 13.2.2012 8:45

Re: Souhlas

Vy jste tady za Sybillu nebo slepého mládence?

V. Němec 13.2.2012 8:40

Souhlas

Přesné jsem zvědav co budou říkat zastánci přímé volby až při dalších volbách bude mizivá účast což je velmi pravděpodobné při první volbě bude účast asi velká ale již při druhé se sníží a ti největší zastánci přímé volby budou první kteří přestanu volit

R. Langer 13.2.2012 8:37

Proč škodlivá?

Je v tom snad nějaký rozdíl, jestli prezidenta volí prodejní politici, nebo prodejný "lid"?Jenom je to trochu dražší, to uznávám...

J. Heincl 13.2.2012 7:30

Hluboká nedůvěra ve schopnosti občanů

Autor evidentně nevěří, že občané jsou schopni se při volbě presidenta rozumně rozhodnout. Logicky by to tedy mělo platit i při všech ostatních volbách. Nejlepším řešením by zřejmě bylo zrušení všech voleb a rozhodování nejvyšší rady moudrých.

Porovnáme-li mezi sebou dosavadní volby presidenta parlamentem, musíme jasně vidět zhoršující se tendenci. Začalo to zatčením Miroslava Sládka při volbě Václava Havla, pokračovalo nechutnými tragikomediemi při první volbě Václava Klause a vyvrcholilo při poslední presidentské volbě veřejným hlasováním, při kterém byli poslanci a senátoři pod dohledem stranických špiček obdobně jako druhdy při volbách kandidátů Národní fronty. Způsob, jakým volil presidenta parlament, rozdělil národ a navíc přispěl k všeobecnému znechucení politikou. Za jediný klad snad můžeme považovat, že členové parlamentu odhalili, jací skutečně jsou

Přímá volba presidenta by mohla být začátkem omezení zvůle politiků a a zároveň začátkem možnosti občanů rozhodovat o věcech veřejných.

V. Vérosta 13.2.2012 7:05

Souhlasím s autorem,

demokracie je vůbec škodlivá, nejlépe rozpustit i nepotřebné komory parlamentu s populistickými poslanci a senátory (vždyť je volí ti chcípáčci tam dole) a nechat Jocha se prohlásit ze presidenta se všemi pravomocemi. Pak by teprve nastala doba osvícená.

P. Kolar 13.2.2012 4:29

Dovoluji si nesouhlasit.

Přichází doba většího podílu přímé demokracie - a přímá volba prezidenta bude podle mně krokem správným směrem. Argumenty, že lidi zvolej nějaké populisty neobstojí. Je značně patronizující naznačovat, že plebsu se takováto důležitá věc nemůže svěřit. Každý se musí s novým nástrojem naučit zacházet. A každý přímou volbou zvolený prezident se musí respektovat.

To, že to bylo dobrý pro Masaryka, neznamená, že by to nešlo dělat jinak a eventuálně líp.

P. Sulc 13.2.2012 2:35

Mit rad Ustavu? A proc?

Prectete si americkou Ustavu i se vsemy dodatky.A ta dobre funguje uz pres 200 let. Cim se lisi v primcipech dnesni Ustava CR od te rude? Neni tam nic o vedouci uloze strany. Ale nechybi imunita panu poslancu.

H. Lukešová 13.2.2012 0:24

Mně by se líbil Přemysl Sobotka jako prezident ČR.