24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezident za hranou

Vláda, stejně jako všechny parlamentní politické strany, zastoupené ve sněmovním výboru pro kontrolu Bezpečnostní informační služby, mají už několik týdnů v rukou důkaz o tom, že se prezident Miloš Zeman rozhodl ještě jednou rozvrátit bezpečnostní struktury státu a ovládnout jejich trosky. Vláda i politické strany k tomu, bohužel, mlčí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Han 5.12.2020 12:20

Já si na ty skandály moc nepotrpím. Jestli k tomu dojde, určitě se to dozvíte v Blesku.

P. Kmoníček 5.12.2020 12:19

Nesměl by ale brknout o koberec.

P. Kmoníček 5.12.2020 12:18

Hane, zajímavější by bylo vidět to vyvádění.

P. Kmoníček 5.12.2020 12:17

Hane, Vy si myslíte, že lhář z Hradu koná správně a oprávněně ? Když by se BIS pomátla a dala mu jakýkoliv seznam, správný nebo vymyšlený, co myslíte, že by s tím ta hradní partička udělala ?

P. Han 5.12.2020 12:16

On se ptá, nekontroluje.

§ 8

Podávání zpráv zpravodajskými službami a ukládání úkolů zpravodajským službám

(1) Zpravodajské služby podávají prezidentu republiky a vládě jednou za rok a kdykoliv o to požádají zprávy o své činnosti.

(2) Zpravodajské služby předávají prezidentu republiky, předsedovi vlády a příslušným členům vlády v případech zjištění, která nesnesou odkladu, informace bezprostředně.

(3) Zpravodajské služby předávají státním orgánům a policejním orgánům informace o zjištěních, která náleží do oboru jejich působnosti; to neplatí, jestliže by poskytnutí ohrozilo důležitý zájem sledovaný příslušnou zpravodajskou službou.

(4) Vláda a prezident republiky ukládají zpravodajským službám úkoly v mezích působnosti těchto služeb. Prezident republiky ukládá zpravodajským službám úkoly s vědomím vlády.

(5) Podávání zpráv, předávání informací a ukládání úkolů podle odstavců 1 až 4 se u Bezpečnostní informační služby uskutečňuje prostřednictvím ředitele této služby a u Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství prostřednictvím příslušných ministrů. Při předávání informací podle odstavců 2 a 3 se tak může stát i jen s vědomím ředitele Bezpečnostní informační služby nebo příslušného ministra.

D. Hulka 5.12.2020 12:16

Pane

J. Šmíde Souhlasim s vami Jak tady ti pomateni trollove se vztekaji vetsinou opevujici kolaboranta Zemana a nechceteji nic slyset o dedkovi co je zalezlej v Lanech a celej svet k rome Rusu na neho kasle z vysoka jen tech par trollu co mu zde fandi zarytej komous Hasek Cermak ...Cerny...troll Sejna

P. Haraším 5.12.2020 12:14

Výsledkem Zemanova tlaku - pokud by se mu ustupovalo - však může být i zpravodajská izolace České republiky od Západu, redukce spolupráce v oblasti citlivých informací, jakou už před lety zažilo Maďarsko. O této zemi se prostě mezi západními zpravodajci dávno ví, že poskytovat citlivé informace tamním službám může být skoro totéž, jako předávat je rovnou Rusům.

Výsledkem pak je, že se k Maďarům nedostávají ani ty informace, které by jim v případě existence politické vůle umožňovaly se před ruským vlivem a jeho navyšováním účinně bránit.

Jinak řečeno, jestli se Zemanovi - ať už jedná z jakýchkoliv pohnutek - podaří zrušit zpravodajskou reputaci ČR u spojenců, povede to mj. k tomu, že ruské plány na postupné převážení ČR do své plánované vlivové sféry v Evropě budou zase o něco blíže svému uskutečnění.

P. Han 5.12.2020 12:12

Vaše interpretace Ústavy je ještě kreativnější, než ta Urbanova či Rychetského. Bohudík ji můžete jen komentovat.

P. Haraším 5.12.2020 12:11

tady milý Hane...citace dolejší...V paragrafu 12 odst. 1 zákona je jasně řečeno: "Činnost zpravodajských služeb podléhá kontrole vlády, Poslanecké sněmovny a Orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb České republiky (dále jen „orgán nezávislé kontroly“). Rozsah a způsob kontroly zpravodajských služeb stanoví tento nebo zvláštní zákon."

Hrad se tedy staví vůči BIS do pozice kontrolní instance, která mu zcela jasně naprosto nepřísluší. Není na něm, aby posuzoval, jak BIS pracuje. Od toho jsou jiní - vláda, sněmovna a orgán nezávislé kontroly.

Opět jsme jednou v situaci, kdy Zeman naprosto drze a neslýchaně překračuje své vesměs symbolické ústavní pravomoci a intervenuje do sfér, kde nemá jakožto prezident co dělat.

P. Han 5.12.2020 12:10

Bude to dost zajímavé, až se tam vy dva potkáte.

P. Haraším 5.12.2020 12:07

snad už toho kolaboranta zemana z hradu českého vyvedou a umístí do hlupince na doživotí...

P. Haraším 5.12.2020 12:04

kolaborant zeman má nárok jen na info, které potřebuje k výkonu...ovšem nijak se neříká, které to jsou a když vezmeme v potaz fakt, že hradní zombie jen leží či spí, tak na žádné info nemá nárok, natož když se všeobecně ví, že tajné zprávy předává lidem bez jakýchkoli, krom tedy kremelských, prověrek...

P. Haraším 5.12.2020 11:59

prezident kolaborant zeman na tyto informace z bis nárok nemá...koukněte do zákonů a nikoli do ruské koule

P. Han 5.12.2020 11:59

Víte, není to pravda. Přečtěte si Ústavu.

P. Haraším 5.12.2020 11:58

sám zeman to vyžvanil...sledujte situaci a neblábolte...

P. Haraším 5.12.2020 11:57

proruský kolaborant zeman může tak max vydávat rozkazy ovčáčkovi...smích

Š. Hašek 5.12.2020 11:55

Pokud president zveřejní "svůj plán práce", tedy i třeba požadavek k BIS, pochybuji, že tím zastaví srdce všem špionům od Aljašky až po Káhiru.

Pouze to vytočí určité novináře, špiony a politology na vedlejšák.

P. Han 5.12.2020 11:52

Nevím, jak to souvisí, ale vedení je prakticky celé řecké.

https://www.unyp.cz/cs/o-nas/o-unyp/zamestnanci

Š. Hašek 5.12.2020 11:51

Až bude Urban Vrchním velitelem ozbrojených sil ČR, bude moci také vydávat pokyny Koudelkovi.

Větší guláš v tomhle všem měla snad už jen Šabatová. No, Jelínek také není žádný lumen.

Vysvětlí mi někdo, jak se lze uživit utkvělou myšlénkou, že bude stále něco kavárensky přežvejkávat? Široké, voličské veřejnosti?

P. Han 5.12.2020 11:49

Vždyť ten svůj "zajímavý příběh" vyprávíte minimálně jednou měsíčně, Akáte! Ale je fakt, že česká společnost (nikoliv demokracie) k němu ještě nedozrála. Bylo by potřeba vymýt ještě mnoho hlav...

Š. Hašek 5.12.2020 11:35

Přesné.

Š. Hašek 5.12.2020 11:35

Velice trefná poznámka.

Naši novináři (většina) již jen umí vařit z někým vynesených drbů. A svojí "politiku" vmontují do všeho.

M. Šejna 5.12.2020 11:34

Jen lhář a troll Šmíd může považovat nenávistný a prolhaný článek Urbana za skvělý článek zobrazující realitu.

Urbanův článek popisuje pouze realitu pokříveného pohledu vás pravdoláskařů na svět.

Přečtěte si § 8 odst.(1) zákona 153/94 Sb. abyste pochopil, že "dyzydent" Urban lže, až se mu od huby kouří.

M. Pivoda 5.12.2020 11:32

Pro V. Čermáka

No vidíte, vy jste si sám doplnil předpoklad/informaci "nespravedlivě odněkud vyhodili". To byste se v mém podání historie nedočetl. Tam by byly zajímavější věci. Nikoliv stížnost.

Téma Miloš Zeman. Já zde argumentuji tím, že (dle mé životní zkušenosti) čeští osmašedesátníci jsou posedlí touhou po moci, a jsou proto poněkud vyšinutí.

Tajný nebo veřejný režim (pro předání seznamu agentů) je nepodstatný. Důležité je: "K čemu asi?" Psychiatr Radkin Honzák spekuloval, že Miloš Zeman by lidem na tom seznamu, mohl snad nechat poslat nějaké vánoční dárky. Aby se na ně snad nezapomnělo v době koronavirové.

V. Čermák 5.12.2020 11:18

No tak vás nespravedlivě odněkud vyhodili. Nejste první ani poslední, ale proč by kvůli tomu měl být prezidentův požadavek na BIS v utajeném režimu výstřední. ;-D

M. Šejna 5.12.2020 11:17

pane Nevrklo,

máte pravdu.

Zajímavé je, že BIS je povinna podle § 8 odst.(1) zákona 153/94 Sb. kdykoli informovat prezidenta o své činnosti, pokud o to prezident požádá.

Pokud tak BIS neučiní, porušuje tím zákon. Jenže ten zákon zároveň nedefinuje sankce vůči BIS, pokud BIS takto zákon porušuje.

BIS je dle zákona kontrolována Sněmovnou a podle zákona je BIS povinna svá selhání vysvětlit kontrolnímu orgánu Sněmovny.

Jenže v tom kontrolním orgánu sedí víc opozičních poslanců, než koaličních. Ti místo toho, aby Koudelku upozornili, že je povinen informovat prezidenta, tak vyhlásí do médií, že prezident je drzej, když požaduje po BIS informaci, na kterou má nárok.

P. Král 5.12.2020 11:13

Zajímavé, že autor, bývalý(?) disident a novinář, údajně učí na New York University v Praze. Ta se s tím ale nechlubí a na webu, kde má profil i recepční na částečný úvazek, o něm není ani zmínka...

Také jsem byl jako host přednášet na semináři, ale že bych od té doby tvrdil, že tam učím? Tak asi budu.

V. Čermák 5.12.2020 11:12

Mě spíš mimozemšťana a oprávněně..;-D

V. Čermák 5.12.2020 11:09

Tak mnozí si zase myslí, že troll je především Havloid Urban. Prezident má na informace od BIS zákonné právo a také je nakonec dostane. Myslet si, že se tím něco rozvrací je samozřejmě názor, na který má právo kdokoliv...;-D

P. Černý 5.12.2020 11:07

Mě by zase zajímalo, jakým způsobem se pan Urban o existenci a obsahu zmíněného prezidentova požadavku dozvěděl. A jak může tak jistě vědět, že byla skutečně požadována jména konkrétních agentů a konkrétní údaje o živých kauzách.

Mimochodem, pokud by se zneužívání politických konexí při zastupování strany žalující Českou republiku dalo považovat za vlastizradu, byl by žhavým kandidátem na vlastizradce pan Urban.