26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Rožmberk 21.7.2007 17:50

Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

No Trautenberk by také nebyl špatný, typově je mu docela podoben ten argentinský Kinský co chce zpět palác na Staromáku.:-)

Ale vážně Ladislave, opravdu si myslíte, že je v republikánském státě, kterým se snažíme být od roku 1918 (a jehož historií je šlechtu jaksi upozadit) reálná šance, aby se prezidentem stal šlechtic? Nemá pak tedy rovnou smysl zavést zpět monarchii? A do horní sněmovny instalovat třeba jen samé šlechtice (po vzoru House of Lords)? Může to pomoci?

Jak velká část populace by při našem známem egalitářství (navíc ještě umocněném komunisticko-socanskou epochou) takového šlechtice byly schopna podporovat a jak dlouho?

Z naší historie víme, že česká šlechta se vyznačuje značnou nejednotou (jednak mezi sebou a jednak vůči panovníkovi) - pozůstatek této historie je v nás stále. Viz. česká šlechta versus Přemysl Otakar II. Viz česká šlechta za Bílé hory a při následných konfiskacích atd.

Schwarzenberg je fajn. Post MZ mu sedí. Ale křeslo za zelené je paradox paradoxů, který u rudých melounů dlouho nemůže vydržet. Obávám se, že vyšší ambice je nereálná.

Ladislav N. 21.7.2007 18:10

Re: SCHWARZENBERG NA HRAD!

Nicméně nezařadit Schwarzenberga mezi kandidáty by znamenalo, že nikoho lepšího, než ty "staré známé",  nemáme. A pak už může být prezidentem kdokoli. Třeba i ten Paroubek.

Rožmberk 21.7.2007 18:29

Re: Re: SCHWARZENBERG NA HRAD!

Máte pravdu. Klaus mi na další období nevadí a pak ať je klidně 2 x Schwarzenberg, stejně tu jiná osobnost není. Tím bychom měli na 12 let vystaráno o solidní persónu na Hradě.A mezitím se třeba někdo objeví.

Jenže Bursík asi bude propagovat svého tchána Dienstbiera a ne svého ministra zahraničí.

Tomas 21.7.2007 16:42

Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

Jsem to ale trouba! Samozřejmě jméno počešťovat netřeba, většina populace si jistě zvykne, a ti, kteří to nezvládnou (jako třeba já) se budou stydět.

Rožmberk 21.7.2007 16:56

Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

To nic, za to stejně můžou jen Jungmann s Palackým s tím jejich národním obrozením. Do té doby jsme němčinu zvládali docela dobře. Sice jen šlechta a honorace, ale přece. Já zas nenapíšu správně ani Kolorádo-Mansfeld.

Mimochodem, víte jak se do angličtiny překládá "Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic" ?

Eva D. 21.7.2007 17:30

Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

Christopher the Bastard from Halfspoons and Withoutsatelites ?

Barry Goldwater 21.7.2007 17:35

Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

:-D;-DV

Rožmberk 21.7.2007 17:52

Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

R^ Excelentní překlad! :-)

Eva D. 21.7.2007 17:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

Děkuji! :-)

kopec 22.7.2007 10:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

Mistni jmena , pokud nemaji v danem jazyce vlastni nazev se neprekladaji

bruner 21.7.2007 17:54

Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

tak např.fanklub tohoto pána si říká "Der Klub der Freunde von Kryštof Harant aus Polžice und Bezdružice" a stejně foneticky by se asi přeložilo do angličtiny. Nicméně níže uvedený překlad Halfspoon je zábavný. Otázka je, zda by Angličan pro polovinu nepoužil semi-

Eva D. 21.7.2007 18:00

Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

Asi jste na to nenarazil, ale podobných překladů koluje mezi lidmi dost. Podle jejich logiky ( těch překladů) je half fajn, ale klidně může být i semi. Sranda muší bejt...

Rožmberk 21.7.2007 18:06

Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

Záleží jak velký by to byl jazykový purista. Vzhledem k tomu, že half je běžnější než semi bych se v rámci srozumitelnosti a s důrazem na otrockost překladu klonil k "half" :-)

Eva D. 21.7.2007 18:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

Elementary, dear Watson!  Je to rozhodně zábavnější hra ( pro mne), než boj o Hrad, ale musím běžet žehlit. Zdravím z Vašeho kraje, urozený pane.:-)

Rožmberk 21.7.2007 18:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

I já zdravím My Ironing Lady! Služebnictvu jste dnes dala volno? Ach ty zábavné kratochvíle urozených :-)

Rožmberk 21.7.2007 19:31

Re: Re: Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

Tak to je jazykově takové nedořešené. Správně by mělo být něco jako Der Klub der Freunde von Christoph der Bastard aus Halblöffel und Ohnesputnik

bruner 21.7.2007 17:56

Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

když už, tak Černohorský.

Rožmberk 21.7.2007 18:37

Re: Re: Re: Sorry, samozřejmě má být: SCHVARZENBERG NA HRAD!

To by si ho zase pletli s pivovarem Černá hora anebo s jugoslávským Montenegrem.

AAA 21.7.2007 17:49

Re: Jednoznačně Karel Schwarzenberg

.. a hlavně se naučte psát, příteli - když už, tak Schwarzenberg !

Neklaus 21.7.2007 15:54

PUBLIC RELATIONS

Tak prozraď,  Čermáku, kolik peněz jsi za tenhle článek od syfilitického Trautenberga dostal? Stačí to na tvou vysněnou dovolonou v Egyptě?

kacir 21.7.2007 16:17

Re: PUBLIC RELATIONS

Proč má někdo jako Vašek Klaun pardon Klaus tak průhlednej nick Neklaus,,,8-o že by rada geniálního neradce Jakla

jdu jen tak kolem 21.7.2007 15:42

Pane Čermáku,uctivý hlubokosklon

Mohl jste tu teď malicherně točit to,že Vám osobně sice pan Schwarzenberg nepomohl,ale nezneužil jste toho,protože ad 1) jste objektivní, ad 2) jste slušný člověk, ad 3)asi Vás to existenčně nepostihlo a zřejmě i zásluhou zmíněného  pána. Chování a vystupování pana Sch.je, pravda,velmi odlišné od chování jiných členů vlády, zřejmě právě proto,že má mnoho dáno geny, něco výchovou a něco životními zkušenostmi a společenskými styky.Jistě by se nikdy nikde nezachoval jako primitiv,protože to prostě neumí a nemohl by,i kdyby sebevíc chtěl, ty geny a výchova by byly silnější.To,že vypadá jakoby spící? Můj ty tondo kolenatej,kdo by při těch slintech primitivů nevypnul? A při jeho majetku a stavu jeho hospodaření s tímto,ať už tady nebo v Rakousku či jinde, soudného člověka ani nemůže napadnout,že by se mohl nechat zlákat nějakým úplatkem.Jak vysoký by asi musel být,aby mu stál za trapnosti při jeho odhalení?To jen ty nahé(Y),co teď nám dělají tu vrchnost, berou i drobné,protože mají pocit,že je to jediná cesta k získání majetku,který jejich předchozí generace pro nedostatek inteligence či pracovitosti nenashromáždily.Ovšem jejich hromadění se týká jen majetku ne i movitého, ten duševní zatím ještě neocenili,protože o něm se nemluví,není vidět,nedá se spočítat,zapsat do katastru.

Kopřiva 21.7.2007 16:33

Re: Pane Čermáku,uctivý hlubokosklon

Se vším co jste napsal plně souhlasím,jen bych chtěl napsát za poslední slovem čárku a dodát a ve lmi dlouho to,někdy i celé generace,trvá.

Ladislav N. 21.7.2007 17:21

Re: Pane Čermáku,uctivý hlubokosklon

 ;-)R^ ... !!

Stanley 21.7.2007 17:28

Re: Pane Čermáku,uctivý hlubokosklon

Jen mi prosím sdělte, jak se u nás, při všech našich dějinných peripetiích dal i pracovitými a inteligentními generacemi nashromaždit a hlavně UDRŽET ne i movitý majetek ?  Nebo tu s námi nežijete ?  Ten duševní sem tam někdo z nás snad i má !

bob 22.7.2007 20:43

Re: Re: Pane Čermáku,uctivý hlubokosklon

Ty to nebudeš

BIS 21.7.2007 15:28

Nevlastní sestra Karla Schwarzenberga chce zpět majetky za desítky milionů

PETR 21.7.2007 16:00

Re: Nevlastní sestra Karla Schwarzenberga chce zpět majetky za desítky milionů

To by musel být zrušen tzv. LEX Schwarzenberg z roku 1947, udělaný speciálně na hlobocký majetek . Protože se nenašlo nic jiného, jak majetek rodině vzít ( sice tady byla 2. pozemková reforma, která ponechávala jen 50 ha, ale to bylo - před únorem 1948 - na dlouhé lokte, protože to se muselo platiti ), tak  se udělal extra zákon. Snad by si ho mohla ta paní konečně přečíst a říct: Pánové, trvám na tom, aby tenhle zákon platil tak, jak byl odhlasován.  Stát by musel určit hranice  hlubockého majetku, ustavit jeho zvláštní správu, v níž by měla nemalé slovo i pané majitelka a též nemalé procento příjmů by jí kynulo. Navíc se domnívám, že by mohlsa stát žalovat o všechnu ztrátu, která jí vznikla tím, že tento zákon nebyl přes půl století dodržován. Možná, že by se Parlament raději usnesl na tom, že zákon se zpětnou platností ruší... 

Rožmberk 21.7.2007 16:09

Re: Re: Nevlastní sestra Karla Schwarzenberga chce zpět majetky za desítky milionů

Nechce ta adoptivní sestra majetky právě po Schwarzenbergovi?

BIS 21.7.2007 15:18

Schwarzenbergovi poddani v roce 2002

Redaktor RESPEKTU Jaroslav Spurný popírá, že by měl s předsedkyní US Hanou Marvanovou poměr v době, kdy s ní pro časopis dělal velký celostránkový rozhovor. Znamenalo by to, že údaje otištěné v dnes již slavném článku v časopise HUSTLER jsou nepravdivé. Rozhovor s Marvanovou vyšel v RESPEKTU v květnu 2000, další zmínka se o ní objevila koncem července 2000. Podle časopisu TÝDEN Spurný tvrdí, že s političkou měl poměr až od srpna. „Nemáme důvod mu nevěřit,“ napsal Médiovi v emailu zástupce šéfredaktora RESPEKTU Tomáš Němeček. Jiný názor má Radko Kubičko, který tvrdí, že se s ním Marvanová rozešla právě kvůli Spurnému, a to již v květnu. Nutno dodat, že (opět podle TÝDNU) mezi oběma novináři panuje nevraživost a Spurný prý „naznačuje“, že autorem pomlouvačného emailu je právě Kubičko. Pokud Spurný mluví ohledně svého vztahu s Marvanovou pravdu (a snad ano, protože by v opačném případě nemělo být těžké lež prokázat), pak se možná s předsedkyní US sblížil právě jako novinář. Bráno s nadsázkou by pak šlo o tuzemskou obdobu kauzy bývalé šéfredaktorky prestižního časopisu HARVARD BUSINESS REVIEW Suzy Wetlauferové, o které letos v lednu americká média napsala, že si (právě při dělání rozhovoru!) začala románek se slavným manažerem Jackem Welchem. Později se ukázalo, že podobných vztahů měla v minulosti víc, a byla nařčena z toho, že svůj novinářský post proměnila v „seznamovací agenturu“. To jistě není případ Jaroslava Spurného, který většinou rozkrývá temné vazby mezi ekonomickými zločinci. I proto je na tom dnes líp než Wetlauferová: ta byla nepřejícími kolegy v redakci nakonec donucena k rezignaci.

http://stary.mediar.cz/2002_06_01_index.html