27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Šerlok Homeless 18.9.2009 8:11

Re: Pane učiteli, pokud je něco ústavní zákon a tedy nedílná součást ústavy,

1. Ústavním soudem zrušený zákony neby ústavním zákonem (neměl všechny pojmové znaky ústavního zákona).

2. Ústavní zákon může být v rozporu sám se sebou (například může něco současně nařizovat i zakazovat - to však nebyl náš případ) nebo s jiným ústavním zákonem, případně s materiálním jádrem Ústavy.

Především - zrušený "ústavní" zákon nebyl ústavním zákonem, neměl všechny jeho materiální znaky.

Vlasta.on 18.9.2009 10:12

Re: Pane učiteli, pokud je něco ústavní zákon a tedy nedílná součást ústavy,

A mohl byste tento svůj názor doložit i nějakými argumenty, nejen ad hoc tvrzením?

Jiří Hrbek 18.9.2009 13:03

Doložit

Nejlépe, když si přečtete nález ÚS a jeho odůvodnění (je to veřejně dostupné a ani to přečtení nezabere tolik času).

Šerlok Homeless 18.9.2009 8:34

Re: Pane učiteli, pokud je něco ústavní zákon a tedy nedílná součást ústavy,

platné zákony "Tomáš Gariggue Masarik zasloužil se o stát" a "Eduard Beneš zasloužil se o stát" jsou ukázkou, nakolik je tato dodatečná a účelová podmínka v rozporu s obecnými zvyklostmi)

V těchto případech právě nejde o zákony, i když jsou jako zájkony nazvány a schváleny Sněmovnami. Nesplňují pojmové zznaky zákona, nejsou normativní (nenařizují ani nezakazjují chování). Zákon o Masarykovi možná i zákonem bude, protože nnařizuje, aby ta slova byla vytesána do kamene ve Sněmovně, ale "zákon o E. Benešovi" není zákonem, i když jej schválila Sněmovna a vyšel ve Sbírce zákonů. Ale nikdo si u Ústavního soudu nestěžoval. Z občanů není nikdo ke stížnosti legitimován, protože jím není nikdo subjektivně poškozen. To nic nemění na tom, že to není zákon.

Ad hoc "ústavní zákon", který byl Ústavním soudem zrušen, také nesplňuje pojmové znaky ústavního zákona, ale z jiného důvodu: Je normou, avšak ad hoc.

Pamětník I. 18.9.2009 11:15

Re: Pane učiteli, pokud je něco ústavní zákon a tedy nedílná součást ústavy,

Vy osobně můžete nekompetentně považovat výrok Ústavního soudu za cokoliv, ale hlavně veřejně můžete nanejvýš sklapnout podpatky a vzít na vědomí, že plénum ÚS ho má největšího ve všem "a tak je to spravne a tak to ma byt."

jarda 18.9.2009 13:01

Pen Holmesi

zní to dobře- je také vůbec zákonem rozpočet republiky, tedy zákon o státním rozpočtu, který je úřelový, jen na jedno použití, neobsahuje žádné sankce a nikdo ho nedodržuje ??

Jiří Hrbek 18.9.2009 13:06

Re: Zákon o státním rozpočtu

Však je to také netypický zákon, ale má blíže k exekutivnímu rozhodnutí, které je vyhrazeno Sněmovně (zmínky viz též ve stanoviscích Ústavního soudu) a také se netypicky schvaluje (neprochází Senátem a prezident jej nemůže vetovat). Takže to není dobrý příklad.

-F 18.9.2009 6:51

předčasné volby

Pane Vrbo, hluboce se mýlíte. Dovedete si představit, že by stát a měnu rozděloval někdo jiný? Jedině Václav Klaus měl promyšlenou i tuto variantu. Václav Havel je bohém a mluvka, který o praktickém životě nic neví a filosofováním se ekonomické problémy neřeší. Budoucí enerace ocení Václava Klause a naopak si myslím, že působení Václava Havla budou hodnotit bez nostalgie. Taky jste si hloupě kopl do pana presidenta,jak primitivní ve světle dnešních událostí.  Přečtěte si na novinkách, proč Paroubek shodil volby. Oranžoví hejtmani se báli o peníze, že senát schválí úsporný balíček. protože oranžoví hejtmani potřebují peníze a pravicový senát by schválil Fišerův rozpočet a oni by ostrouhali kolečka, protože rozpočty vytunelovali a bez státních peněz by nedosáhli na evrpské peníze. Vážený pane, místo aby jste podroboval kritice pana presidenta co kdyby jste rozebral chování zbojníků z ČSSD? Bylo by to přínosnější. A nebo jste jeden z těch oranžových užitečný idiotů, který píše na zakázku Lihového domu?(Y)(Y)

Šerlok Homeless 18.9.2009 8:06

Re: předčasné volby

Senát by mohl schválit s přimhouřením oka dejme tomu úsporný balíček, ale podle Ústavy nemůže schvalovat rozpočet.

Hanka 18.9.2009 8:26

Re: předčasné volby

R^R^R^R^R^R^R^R^R^R^

JH 18.9.2009 9:32

Pane -F, obávám se, že si toho inženýra ekonomie příliš idealizujete

Ale možná jsou vám sympatičtí oportunističtí narcisté s komunistickým zázemím, kteří rozvracejí morálku našeho národa.

Milan 18.9.2009 11:04

Re: předčasné volby

Klaus svými dalšími kroky dokázal, že byl iniciátrorem svržení regulérní vlády. Paroubek, Tlustý a Zubová s Jakoubkovou jen konali v jeho režii. Nepřímo to lze dokázat tím, že nejmenoval po tomto ostudném aktu Paroubka premiérem což by bylo nanejvýš logické. Jeho pomstychtivost vůči všem, kteří se mu nechtějí podřídit (např. Topolánek, Ústavní soud) je silnější motivace  než jakákoliv jiná. 

abobr 18.9.2009 6:48

Autor je nejen učitel,

ale i ....

-F 18.9.2009 6:52

Re: Autor je nejen učitel,

R^R^:-D

Milan 18.9.2009 6:59

Re: Autor je nejen učitel,

Napište taky vlastní blog a uvidíte co lidí Vám napíše že jste ....

-F 18.9.2009 7:04

Re: Autor je nejen učitel,

Lidi anebo zrustrovaní a zakomplexovaní jedinci?:-/:-/

Šerlok Homeless 18.9.2009 8:03

Re: Autor je nejen učitel,

Přesně takoví, jako vy.

Bambásek 18.9.2009 6:15

Oni ti naši, zasloužilí,

jsou jako sklerotici. jak říkával pan Holcman tu anekdotu. Kdyš se sklerotika ptali jak často na tu nemoc bere léky, odpověděl, v pondělí ráno.., večer a.... v dubnu!;-D

arch.JJ 18.9.2009 4:17

...souhlasím s autorem,

...Klaus je neštěstím pro tuto zemi a to dokonce čím dále tím větším.

Bambásek 18.9.2009 6:18

Re: ...souhlasím s autorem,

Ale kdeže! Největším neštětsím jsou primitivní a nenávistní voliči levice. Kdyby těch nebylo, i tisíc Paroubků a Klausů by nic nezmohlo, kdyby se po*rali;-(!

V. 18.9.2009 9:14

Největším neštěstím jsou Bambásci

všech barev a odstínů, kteří vždycky a  všude  přesně ví a mohou ukázat, kdo za to může. Samozřejmě jsou to vždycky ti druzí, oni nikdy.

mu1 18.9.2009 6:49

Re: ...souhlasím s autorem,

President se nejdříve vehementně snažil (a povedlo se) shodit Topolánkovu vládu (Swipell, Tlustý). Vzniklý zmatek na scéně pak svedl , na koho jiného než na nenáviděny US, ktery ještě patřičně dehostoval, nekolikrát za sebou.Odkud pramení jeho vysoká sebedůvěra i v tak odborně fundovaných věcech jako je ustava a její výklad.Pokud mu radí takovíporadci jako je tento autor, potěšpanbu. Souihlasím, žr Klaus je pro nás neštěstím a zhoubou.

B 18.9.2009 7:15

Re: ...souhlasím s autorem,

A prozradíte, kdo je pro nás štěstí?;-P

Štváč 18.9.2009 9:16

Re: ...souhlasím s autorem,

typicky česky pitomé, že "B" ?

Šerlok Homeless 18.9.2009 8:02

Re: ...souhlasím s autorem,

Pochybuju, že autor radí prezidentovi.

Láďa 18.9.2009 4:14

problém dvou výplat

Jak už prošlo několikrát tiskem, při rozpuštění sněmovny přicházeji poslanci o dva platy, protože mezi datem rozpuštěni a novými volbami jsou dva měsíce a rozpuštěná sněmovna nesmí pracovat . To je samozřejmě bolestné, při řádných volbách ti co pokračují v parlamentu žádný dvouměsíční výpadek platu nemají, Proto je potřeba stále hledat nové a nové cesty rozpuštění sněmovny, aby tahle nepříjemná lapálie se dvěma chybějícími výplatami byla už konečně uspokojivě vyřešena.

Bambásek 18.9.2009 6:36

Re: problém dvou výplat

To je pravda. Ne, starost o blahu státu a národa, ale starost o blaho svoje! To jsou pravé příčiny toho, jak se levicoví "starostové", zachovali! Tato pakáž velice ráda chudým rozdává, ale z cizího!8-o

-F 18.9.2009 7:03

Re: problém dvou výplat

Přečtěte si na Novinkách jaká je skutečná pravda, proč Paroubek shodil předčasné volby. Oranžový hejtmani totálně vytunelovali krajské rozpočty a měli obavy, že by senát schválil Fižerův rozpočet a oni by došli o evropské peníze.Oranžový šibalové jsou u pos.aných na dvoře. Vlezli do vlastní pasti. Buď Fišerův rozpočet schválí a nebo budou muset sestavit novou vládu, která nedostane důvěru. Od Topolánka to byl dobrý tah, když složil mandát. Napoleon Paroubek se nebude mít vůči komu vymezovat a bude muset převzít odpovědnost.Socani se chovají jako slepice, když mají v kurníku lišku. kdákají a kdákajíakdákají. Není třeba ostouzet Václava Klausa. Je to starý lišák. Panika v Lihovém domě raduje. Paroubek do vánoc nevydrží. Ty kopy hnoje, které paroubek za sebounechá hned tak někdo nevykydá. Pokud mají socani pud sebezáchovy, tak novým předsedou  nezvolí nikoho, kdo podporoval Paroubka. I ty jejich skalní voliči jich nemusí volit.(Y)(Y)

Šerlok Homeless 18.9.2009 8:01

Re: problém dvou výplat

Senát nemůže schvalovat rozpočet. Spíš by bylo rozpočtové provizorium.