27.5.2024 | Svátek má Valdemar


Diskuse k článku

POLITIKA: Před tabulí

Návštěva expremiéra Andreje Babiše na pražské základní škole, během které kandidát na prezidenta odpovídal na dotazy žáků a žákyň, se stal hitem českého a moravského veřejného prostoru posledních dnů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Nemec 28.12.2022 8:16

Můžete prosím uvést konkrétní příklad? Já jsem třeba Babišovu kampaň vůbec nezaznamenal, Někde na vás vyskakuje Babiš každých pět minut a křičí, že tuhle zemi vyčistí?

P. Pospisil 28.12.2022 10:03

Nezaznamenal? Babiš vyrazil s obytňákem po republice někdy v květnu. To jste nepostřehl?

P. Pospisil 28.12.2022 7:38

Bych jenom podotkl, že

1. "škola nemá a nesmí být o memorování a biflování, ale především o kritickém myšlení a souvislostech" - těžko můžete hledat souvislosti mezi věcmi, které neznáte, těžko můžete kriticky přemýšlet, když nic nevíte o předmětu toho kritického zamyšlení. Musíte mít základy, abyste na nich mohl stavět.

2. souhlasím, zapojování dětí je zvláštní. Nicméně dětem se nic špatného nedělo, byly tam dobrovolně e některé se celkem slušně bavily. Žádné trauma jsem nepozoroval. A koneckonců byl to formát, do kterého byli zapojeni i další kandidáti, takže volič měl možnost přímého srovnání chování politika v nestandardní situaci.

Ale vzhledem k tomu, že do jiných -třeba i serióznějších- debat se Babiš odmítá dostavit, tak díky aspoň za děti

3. jestli někomu přijde sestřih zesměšňující, je to hlavně jeho problém, možná Babišův problém, ale ne problém toho sestřihu. Sice tam byly střihy, ale kontext zůstal zachován. Nic vytrženého a dosazeného do jiné souvislosti. Kdo si prohlédl celý, nesetříhaný pořad tak zjistil, že ten sestřih sám o sobě Babišovi nijak neubližuje, ale celkem slušně reprezentuje Babišův výkon napříč celým víc než půlhodinovým pořadem (který údajně slušně reprezentoval Babišuv výkon napříč celou několikahodinovou akcí. Ale u té jsem nebyl, to jenom z doslechu)

4. Babiš je řadový poslanec, takže srovnávání s Masarykem opravdu není na místě

D. Stirsky 28.12.2022 9:03

Souhlas.

V. Vérosta 28.12.2022 7:27

Od Babiše skvělý tah, jak zadarmo (ten šot asi platil) oslovit co největší množství voličů. Je to chytrej chlápek! :-)

P. Hák 28.12.2022 6:52

V tom podstatném - zatahování do politiky a bulvárnost zprávy máte, pane autore, bezpochyby pravdu. Děti, s politickým názorem homogenizovaným sociálními sítěmi, samozřejmě využily příležitosti zatopit opozičnímu politikovi.

Ale jsou tu dvě "ale". Za prvé od Babiše nebylo moudré pouštět se na území, kterému vládne mládež nová, Fialova. Ta debata těžko mohla něco pozitivního přinést. Co bylo tedy cílem?

A za druhé reformy nereformy, věk nevěk, NĚCO by člověk vědět měl. Názor "nemusím vůbec nic znát, všechno najdu na internetu" je jak vystřižený z textů různých echtreformátorů, názorově spojených převážně s Piráty a spol.

Zlý jazyk by mohl poznamenat, že teď je vidět, proč Babiš plácal ve vyjádřeních o školství takové věci, jaké plácal, a proč na ministra dal likvidátora vzdělanosti Plagu. Nejspíš mu stav, kdy lidé nemají ani běžné znalosti, jako že Slunce je hvězda, přijde normální.

Nevím, kolik času měly děti k dispozici, ale chcete-li poznat, zda žák přemýšlí, potřebujete jej zkoušet minimálně deset minut, optimálně tak čtvrt hodiny. Ptát se na souvislosti a tak. Domnívám se, že rtohle prostě nešlo.Navíc děti patrně nechtěly zjistit, jak Babiš přemýšlí, tak systémově děti (ani většina dospělých) neuvažují, chtěly jej potopit, nebo se chtěly prostě bavit.

P. Pospisil 28.12.2022 7:46

Pokud vím, tak celá "seance" trvala několik hodin. Znalostní kvíz s otázkami, které připravila televize a žáci je jen prezentovali, byl jen její krátkou součástí. V dalších částech byl prostor i na debatu s hlubšími otázkami a s (Babišovou) možností prezentovat svoje názory, postoje a vize.

P. Hák 28.12.2022 10:41

Aha, to jsem nevěděl, děkuji. No, pak to skutečně bylo podáno silně bulvárně.

P. Pospisil 28.12.2022 11:12

Je to tak, ten dvouminutový sestřih je opravdu bulvární. Ale nějakou dobu bylo volně dostupné i cca 30-40 minut video, to měl být asi finální produkt celé akce. A tam se toho dalo vysledovat víc. Ale upřímně řečeno - on ten dvouminutový sestřih Babišovi zas tak neubližoval, ono to s ním nebylo o moc lepší ani na té delší stopáži.

P. Hák 28.12.2022 11:53

Babišovy názory na školství (a tudíž i na vzdělanost) projevené v médiích jsou natolik podobné tomu, co do mainstreamu cpou novináři i jiní aktivisté, že mne to ani nepřekvapuje.

P. Jirkovský 28.12.2022 6:46

Jen jste se nechal svést pojmy a dojmy na scestí. Od člověka, kterej se hodlá stát prvním ve státě se přece musí očekávat, že o světě toho hodně ví. Jistě, celej život se Babiš, důvěrně známý taky jako Bureš, nemusel nikdy setkat s krávou a nejspíš nepoletí do kosmu, ale to, že v žaludku skotu se dělá mlíko, je taková pitomost, že by ho to mělo okamžitě diskvalifikovat. A že neslyšel jméno asi nejznámějšího českýho spisovatele, to by byl dobrej epitaf na jeho politickej hrob tady, v Český republice.

P. Kmoníček 28.12.2022 9:46

.......a ne tady hlásat, že Babiš je nevinnej.