4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pravice na Záhořově loži. Vstane ještě?

V mottu dnešní diskuse se hovoří o pravici na Záhořově loži. Já mám pocit, že v nejbližší době ji čeká lože Prokrustovo a že po nadcházejících volbách bude ve své velikosti a vlivu podstatně zkrácena.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 7.12.2013 12:21

Souhlasím s autorem

Země, v níž bylo konzervativní myšlení a sebemenší podnikání zničeno našimi, zpočátku celou naší levicí podporovanými komunisty nejvíc v celé východní Evropě, se dostala do čela transformujících se zemí ("ekonomický tygr!!!"). To byl politický a ekonomický "zázrak" na němž měl rozhodující podíl pan profesor Václav Klaus.

Tento zázrak byl zničen zkorumpovanou 5. kolonou (guv. Tošovský, Pilip, Gross, Špidla, Fischer, Bursík...) neokolonialistického, elitářského, relativisticky amorálního, o zelený, byrokratický a sociální parazitismus se opírajícího DEU-socialismu. Ten ovšem skončí stejně jako ten socialismus "velkoruský".

V. Vaclavik 5.12.2013 17:56

Stavajici pravice do budoucna neni reseni

ackoliv docela dobre jeste muze levici vystridat u vesel, mozna i nekolikrat, nez narod definitivne padne na usta.

Kdyz pravice neuspela v devadesatych letech, proc proboha by jeste nekdy mela uspet? Volici k ni nejspis jeste sahnout, ale bude to ze zoufalstvi, ze mozna tam je nejake reseni... jenze neni, ukaze se to byt jen falesna vira.

Pravice v casnych devadesatych letech prohospodarila potenical te doby, kdy jeste bylo mozne provest zasadni zmeny, jenze pravice v cele s Klausem si myslela, ze zmen uz bylo dost, ze uz jsme normalni, ci standardni demokracii, a ze dalsi zmeny ve smeru uvolnovani mohou prijit pozdeji, nikoli revolucne, ale pozvolna, radnym demokratickym procesem (krome jineho se mela zavest restriktivni menova politika, nikoli uvolnena, protoze ta jen vedla k tomu rozkradani, ktere si naledne vynutilo sanaci bank - jenze pravice verila stale veri na levicove 'startovani ekonomiky levnymi penezi'). Pravice si naivne myslela (Klaus to tak nejak sam o sobe take rekl, myslim ze v nejakem pohovoru na nejake te jeho navsteve USA), ze lide budou dale tihnout k uvolnovani pomeru, ze dirigimus ma odzvoneno, jenze se ukazalo, ze se mylili. A kdyz zjistili, ze se zmylili, uz bylo pozde.

Nevidim zadnou ideovou zmenu na pravici, vidim jen vice toho sameho stareho, nebo navrat ke staremu unavenemu pravicactvi (to volani po navratu ke korenum). Pravici nikdy nedoslo a nedojde, ze castecne uvolneni pomeru nema sanci, ze to muze vest jen k rozkradani z te casti, ktera predstavuje ty neuvolnene pomery. Polopaticky to znamena, ze socialismus musi byt totalni, protoze kdyz do nej vnesete prvky svobody, bude ta svoboda z velke casti zneuzivana prave na rozkradani te casti ekonomiky, ktera zustala socialisticka. Logicky musi takova polovicata svoboda vest k jeji ztrate, protoze se lidi natento, vite co.

Kdyz uvolneni, pak to musi byt hlubsi zmena, nez ta kterou pravice provedla, a hlavne se musi tykat veci, ktera je pro ekonomiku zasadni, tedy menove politiky.

B. Rybák 7.12.2013 11:56

Re: Stavajici pravice do budoucna neni reseni

Okrádající a okrádaná socialistická říše tu už byla a pokud její současná neokolonialistická elitářská "zelená" forma rychle nezvítězí na celém světě, což je velmi nepravděpodobné, i ona prohraje hospodářskou soutěž se svobodomyslnější nebo alespoň bez "zeleného" a politicko-korektního náhubku se rozvíjející ekonomikou. Její ekonomické zhroucení, vyvolá její rozpad, který bude (poslední velkou) příležitostí k renezanci liberálně konzervativního myšlení. Vždyť od uznávané teorie "o konci dějin", věřící na trvalé vítězství pravicového liberalismu ještě neuplynulo ani 20 let a demokratický kapitalismus na tom teď není hůř než např. ve třicátých letech minulého století. I v USA se prosadil "socialismus" Roseweltův pod názvem "New deal", který reguloval téměř vše a dokonce trestal živnostníka, který svůj produkt prodal levněji než stanovil stát.

Šance, která bezpochyby příjde, ovšem prospěje jenom těm, kteří na ni budou připraveni.

Š. Hašek 5.12.2013 13:32

Jistě vstane.

Otázkou je jen za jak dlouho.

Současná levice slibuje jen lepší distribuci aniž by pečovala o tvůrce distribovatelného.

A samostatný člověk se má stydět za to, že je samostatný. A na příkaz má stát v pozoru.

Pravice může přijít také ale až po masivním nástupu ještě horší levice, než máme dnes. To nevylučuji.

B. Graf 5.12.2013 13:35

Re: Jistě vstane.

Současná levice o tvůrce distribovatelného pečuje. Chce je zničit. Zdroje přece jsou i bez nich - pokladice Evropského svazu jsou nevyčerpatelné, ať čerpáte, jak čerpáte.

Š. Hašek 5.12.2013 13:49

Re: Jistě vstane.

Ano.

Smluvní papírky "měny" Euro je stále ještě možno naředit.

J. Jílek 5.12.2013 14:32

Re: Jistě vstane.

vždyť v čele ECB jsou přece národní guvernéři národních centrálních bank.... :-)

M. Kosejk 5.12.2013 17:38

Re: Jistě vstane.

Víte, souboj levicových a pravicových konceptů není tím, co by dnes bylo opravdu důležité.

Tedy - je to důležité, ale daleko důležitější jsou principy parlamentní demokracie a občansky liberálního státu. A tyto principy v ČR začaly drtivě prohrávat někde od doby volby Miloše Zemana. Protože žádná demokracie nemůže fungovat bez uměřené společnosti, která reaguje adekvátně. A naše společnost nereaguje adekvátně, ale reaguje hystericky. Volba Babiše a Okamury a blouznění klausovců a machovců jsou z tohoto soudku důsledků neadekvátní hysterie.

Š. Hašek 5.12.2013 20:23

Re: Jistě vstane.

Máte pravdu.

Neadekvátně ale reaguje buď společnost na pokraji bídy, a nebo společnost, kdy i ti nejchudší "mají nadváhu". To je stav dneška.

V každém případě se opět nacházíme na rozcestí "starého a nového". A to nové rozhodně nebude to co si myslí dnešní novátoři.

Souboj levicových a pravicových konceptů je dle mého dosti důležitý. Nejhorší je smrt ve středu (Hájek, doporučuji).

M. Kosejk 5.12.2013 21:36

Re: Jistě vstane.

Nepopírám důležitost levicových a pravicových konceptů. Jen tvrdím, že parlamentní demokracie a liberální stát stojí nad nimi.

Chcete příklad? Po Zemanově svévolném jmenování vlastní vlády se měly demokratické strany dohodnout a odstavit Zemana - a třeba i zkrátit volební období, hlavně se ale tomuhle postavit - levice, nelevice, pravice, nepravice.

A Hájek? Postřehy zajímavé, východiska... hm... zvláštní

M. Kosejk 5.12.2013 21:42

p.s.

A dalším bodem celospektrální shody by také mělo být, že trestní orgány nemají zasahovat do čistě politických rozhodnutí a politických jednání. Možná by Blanka nestála, kdyby pražští radní nebyli posraní až za učima, že za každé rozhodnutí můžou jít bručet. A víte co? Já se jim nedivím, že se bojí.

B. Rybák 7.12.2013 1:36

Re: Jistě vstane.

S parlamentní demokracií (národních států) je především dnes na štíru t.zv. "nová levice", která se finančně opírá o uměle vytvořenou "elitu" se státem propojených a jím dotovaných parazitických pseudopodnikatelů a politicky o voličský potenciál záměrně vytvářených (i dovážených) parazitů sociálních a byrokratických a aktivistických ekofašistických bojůvek.

Tento model nám byl od počátku vnucován "Bruselem" a definitivně se u nás prosadil po "Sarajevském puči", přesto že s jeho principy (ekologismus, multikulturalismus, pozitivní diskriminace, politická korektnost, ...) naše veřejnost nikdy nesouhlasila a nikdy ani nedostala možnost o nich hlasovat (pak jsme se teprve stali DEU-montovnou, zdrojem snadného zisku zahraničních "matek" "našich" bank, rejdištěm podvodných, naše dodavatele okrádajících "řetězců")...

Demokracie v DEU není možná a nám teď budou vládnout 3 DEU-hujerské strany. Jakou demokracii, jaké podnikatelské a občanské svobody tedy můžeme čekat?

Pana M. Zemana jsem v době jeho premiérování nesnášel podobně, jako teď Vy (tehdy byl ale "naším tiskem přijímán dost vlídně). Nenávistný řev téhož (prolhaného) tisku (i TV) zaměřený proti němu patrně souvisí s tím, že jako prezident si vede podstatně lépe (pro mne je přijatelný pouze proto, že představuje nejmenší reálně možné zlo). Obávám se, že na jeho vládu (stejně jako na tu Nečasovu) budeme s nostalgií vzpomínat, jako na končící dobré časy.

J. Jílek 5.12.2013 13:28

to je tak pěkné, že nám soudruh Weigl

....ochotný jednat kvůli zvolení Klause s kdejakým lumpem, vede politickovýchovné školení pravicového mužstva...

B. Graf 5.12.2013 13:33

Re: to je tak pěkné, že nám soudruh Weigl

Jestliže to vedlo ke zvolení pana Klause prezidentem, což je věc jednoznačně pozitivní, pak budiž panu Weigelovi odpuštěno. Vy můj postoj asi sdílet nebudete, ale je to tak. :-)

J. Jílek 5.12.2013 13:38

Re: to je tak pěkné, že nám soudruh Weigl

to bylo při druhé volbě a zde od socanů hlasy nedostal...(a to se ještě přímo Klaus sešel v noci před volbou i se Surňákem)

Š. Hašek 5.12.2013 13:53

Re: to je tak pěkné, že nám soudruh Weigl

Takže Jílku,

byl Václav Klaus zvolen parlamentem a senátem?

Nebo si voličské hlasy natiskl na pisoáru sám (či tiskárničkou pana Weigla)?

Zapojte mozek a umírněte svoji nenávist vůči osobě politika Klause. Ach jo.

J. Jílek 5.12.2013 14:34

Re: to je tak pěkné, že nám soudruh Weigl

takže natvrdlej Hašku: to je tak pěkné, že nám soudruh Weigl ochotný jednat kvůli zvolení Klause s kdejakým lumpem.....já se neptám, zda byl zvolen

Š. Hašek 5.12.2013 16:35

Re: to je tak pěkné, že nám soudruh Weigl

Natvrdlej tykači Jílku. Je jasné, že Vám Kinderstube chybí.

Popište mi tedy kdo z volitelů v parlamentu a senátu je podle Vás lump. A za jednání mezi voliteli před volbou rovnou dávejte rovnou náramky.

Vy jste ale božsky nenávistný. A štve Vás, když volba nedopadla dle Vás. Nic jiného.

J. Jílek 5.12.2013 23:46

Re: to je tak pěkné, že nám soudruh Weigl

netykám, vy natvrdlo....a ty lumpy už jsem explicitně jmenoval, natvrdlo

M. Kosejk 5.12.2013 12:41

:)

Takhle jednoduché to fakt není. První část devadesátých let byla unikátní - byla to revoluční doba, kdy šlo politicky prosadit lecos. A šlo to prosadit, protože - ruku na srdce - drtivá většina občanů absolutně nevěděla, která bije. A zároveň byla společnost ještě navyklá poslouchat "vůdce" a věřit jim. A taky v 90. letech fakt nešlo o spor pravice vs. levice (on si tady ani nikdo pod těmi pojmy neuměl nic představit). Šlo spíš o nekomunistické volby občanů. A zapátrejte v paměti - a určitě si vybavíte strach lidí z toho, co se stane, když se k moci dostane ČSSD se svými exkomunisty. ODS tedy drtivá většina voličů volila jako nekomunisty (v ODS jich bylo vždy naprosté minimum proti takové ČSSD).

No a teď už má spousta lidí dojem, že boj za demokracii a svobodu je dobojován - a že teď už má jít jen o plná břicha voličů. Je to chybný dojem, ale co s tím nadělám...?!

Š. Hašek 5.12.2013 20:26

Re: :)

Samozřejmě.

Břicho (plné) si až na válečné vdovy, sirotky a chudé studenty má každý zajistit sám. Pokud se z toho stane volební program - je to program bolševiků.

K. Frauknecht 5.12.2013 10:38

Povinná četba

pro ty, kterým to furt nedochází :-):

http://finmag.penize.cz/ekonomika/276851-svedsko-zbohatlo-diky-liberalismu-nikoliv-socialismu-koreny

a díl druhý:

http://finmag.penize.cz/ekonomika/276891-svedsko-zbohatlo-diky-liberalismu-nikoliv-socialismu-prezit-socialismus

Vážně poučné.

V. Vaclavik 6.12.2013 1:56

Re: Povinná četba

Diky, ale nikdo neni vic slepy, nez ti, kteri nechteji videt. Nepresvedcene to nepresvedci.

P. Ryšavý 5.12.2013 10:01

Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

Vadí mi že Klaus neustále všechny uráží jako Havlisty, z toho je mi špatně. Budu mu taky nadávat do narcistů.

P. Schuster 5.12.2013 10:52

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

Ale vždyť Havlova éra poznamenala Českou republiku hlavně po ekonomické stránce a Klaus je ekonom, proto je to pochopitelné.

J. Jílek 5.12.2013 13:25

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

Havel měl na ekonomiku pramalý vliv a takřka si jí nevšímal

J. Jílek 5.12.2013 13:36

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

ale jo, zaznamenal jsem, když řekl, že kdyby byl post premiéra jen na dvě funkční období, jako prezidentský, tak by Klaus dokončil potřebné reformy...on to však kvůli znovuzvolení hodil za hlavu, dokonce nesmyslně zvýšil důchody a mandatorní výdaje - marně, stejně ho už nechtěli

P. Schuster 5.12.2013 14:24

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

Máte krátkou paměť - Havel a Pithart se rázně zasadili o stopnutí výstavby JE Temelín a její dvouleté zakonzervování byla miliardová rána pro naši tržní ekonomiku.

Po Havlovém pozvání dalajlámy Čína zrušila kontrakty na 2 x 500 MW bloky (několik miliard korun), kontrakt byl na spadnutí a Královopolská strojírna v Brně dostala tím smrtící ránu. Od té doby bylo v Číně postaveno výkonově 300 Temelínu a ČR si k vůli Havlovi ani neškrtla - další obrovské ztráty pro ČR.

Konverze zbraní v ČSFR, doplatil na to zbrojní průmysl v bývalém Československu - další ekonomické miliardové ztráty.

Podle Vás Havel za nic nemůže a měl "pramalý vliv na ekonomiku". Neberu Vám to, ale jsem technik a pracuji pořád v oboru - byl to citelný zásah do naší ekonomiky v nejnevhodnější dobu.

J. Jílek 5.12.2013 14:41

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

žvaníte, Píťa dodnes hořce lituje, že Tlemelín nestopl...pozvání Dalajlámy není montování se do ekonomiky, že se bolševická Čína chová, jak se chová je druhá věc. A o zbrojním průmyslu, kterému dlužil kdekdo a byl zcela závislý na východním bloku mi nic nevyprávějte...a úvodní řeč, na kterou reaguju, byla o tom, že Havel měl do ekonomiky zasahovat KLausovi....pokud neudržíte myšlenku, doufám, že aspoň stolici a moč....

P. Schuster 5.12.2013 14:43

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

O ekonomice a technice nemáte ani páru. Přeji klidný večer.