18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Pravice na Záhořově loži. Vstane ještě?

V mottu dnešní diskuse se hovoří o pravici na Záhořově loži. Já mám pocit, že v nejbližší době ji čeká lože Prokrustovo a že po nadcházejících volbách bude ve své velikosti a vlivu podstatně zkrácena.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jílek 5.12.2013 14:57

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

jak to víte? :-) Třeba ji nemáte vy....já mám ČVUT :-)

J. Jílek 5.12.2013 15:00

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

jinak pěkný večer tam u vás na východě, kam uvažováním i časem patříte :-)

P. Vaněk 5.12.2013 17:22

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

Jílku, ty vaše neskutečné bláboly mi pěkně otrávily zbytek dne. Jó, setkání s blbcem člověku nepřidá...

J. Jílek 5.12.2013 23:48

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

to je moc dobře...

M. Kyselka 5.12.2013 18:49

Re: Ta tendence tu ale byla i bez Klause.

Václav Havel se o ekonomiku nestaral, byl to bohém a usiloval o nepolitickou politiku. Systém politických stran pranýřoval. Doba se k jeho "modelu" nachyluje.

V. Petrová 5.12.2013 9:43

Dokud nevrátíte všechen ukradený majetek

de facto, nejen de iure ( například nedokončíte komplexní úpravu půdy, nepřivedete majitele pozemků po obnovených cestách k jejich polích a neřeknete: tohle je tvoje, za to jsi zodpovědný, tak nevytvoříte vztah k půdě, ke krajině, k zemi, tedy onu střední třídu venkova, která byla vždy nejsilnější. Tam bylo nejvíc živnostníků, řemeslníků, na malých městech obchodníků apod. Sedláci vytvářeli před sto lety různá družstva ( pivovary, lihovary, cukrovary, mlékárny apod.), aby mohli své produkty zpracovávat. Tyto podíly se měly vrátit v zákonu o půdě, jenže Klaus se Zemanem se postavili proti, Zeman z opilosti, Klaus proto, že je chtěl zahrnout ( a zahrnul ) do kuponové privatizace. A tak tady máme holandské, belgické a bůhví jaké nadnárodnostní podniky, venkov pomalu kolabuje a Institut V. Klause (Weigl) nám vykládá pohádky o Červené Karkulce. Ten vlk se jmenuje Klaus+Zeman !

E. Heusinger 5.12.2013 7:54

Vidím to jinak

V devadesátých letech se všeholid ztotožnil s vůdcem (Klausem) a s nějakými  liberálními či  konservativními myšlenkami si hlavu nelámal. Když "vůdce padl" vše se vrátilo tam kde to vždy bylo a bude.

D. Polanský 5.12.2013 7:17

V něčem souhlasím, jenomže je tu jedno

veliké jenomže. Za Václava Klaus se liberalismus stačil i zdiskreditovat. Libealismus byl chápán jako právo dělat si v podnikání či jiných aktivitách cokoliv bez ohledu na mravy a zákon: tunelovat zprivatizovaný majetek a banky, nevyplácet zaměstnacům mzdu, nehradit faktury, vydělávat na státu, konat kriminálně, a svým způsobem i vyhlašovat nekontrolované bezbřehé amnestie atd. Jaksi s vodou se vylilo i dítko. L. přestal věřit i prostý občan pravičák.  Takže nakonec pravicovým občanům a částečně i mnohým levicovým nezbývá nic jiného než se vrátit  k starému osvědčenemu konzervatismu. Ten více než svobodu si ctí pořádek a Ježíše Krista. Určitě ale nectí  tak liberálního  guvernéra ČNB, který si myslí, že je liberální usmyslet si vytisknou jen tak navíc 200 miliard korun. Vždyť on to ten trouba občan konzervativní středostavovec zaplatí. Jednouše řečeno: liberalismus předpokládá morálního občana ctícího svobody jiných, alespoň tak, jak konzervativec ctí Ježíše Krista.

P. Maleček 5.12.2013 7:11

Klaus nikdy pravičák nebyl

No jen další výblitek na oslavu Václava Klause a jeho údajné pravicovosti. Klaus není pravičák, ale špičkový manipulátor a podvodník. A šlo mu vždy jen o jediné - o jeho co největší osobní moc. Takže není ani demokrat.

Své bezesporné geniality využil k tomu aby hned po listopadu namíchal voňavý koktejl toho co lidi chtěli. Pravicové kecy, ale levicové skutky. Skutečně pravicová politika by znamenala riziko společenského otřesu, který by ho mohl vyhodit ze sedla. A to Klaus odmítl riskovat.

A tak zvolil cestu měkkých kroků, kterou si koupil především komunisty (náhle objevivší kouzlo kapitalismu), které většinově ponechal v čele hospodářství a i politiky. ODS nevyjímaje. Dodnes mnozí vzpomínají na ustavující kongres ODS, na kterém Klaus hrozil, že když bude znemožněn výkon partajních a tím i vládních funkcí bývalými komunisty (Kočárník, Dyba a další) on odmítne být předsedou.

No a tem komunistický hnůj, plný lží, podvodů a zlodějen nad který Klaus, proto aby zůstal v sedle držel ochrannou ruku, rychle pod praporem pravicovosti ovládl celou společnost. A přivedl ji do současné bídy. A v důsledku zničil i Kalusovo dítě ODS.

Díky Klausově mocenské nenažranosti v Česku dosud žádná klasická pravicová partaj nevznikla. To se stane až kromě pravicových keců předvede i pravicové činy. A to tím nejpravicovějším z pravicového - nelhat a nekrást.

F. Navrátil 5.12.2013 22:31

Re: Klaus nikdy pravičák nebyl

Pane Maleček, člověka potěší když zjistí, že není sám se svým přesvědčením. Mluvíte mně z duše.

P. Vítek 5.12.2013 6:39

Je dobre obcas zabrousit na stranky Vladimira Hucina

Tenton clanek zatim nemam cas cist-takze Hucin je mozna mimo tema,ale ted v posledni dobe upozornuje na velmi vazne veci a ta upozorneni jsou "uz hodne pres hranu"-jak dodava-a "v zajmu vyssiho principu mravniho"riskuje i nepohodli kriminalu

J. Schwarz 5.12.2013 6:05

Ač se považuji za

pravičáka českou "pravici" ať v podání ODS či TOP nemusím. jenže jakákoli pravice dává alespoň šanci žít si po svém, bez toho že by mu do života nějaký idiot neustále žvanil a zasahoval. Levice, ať taková či maková, "Leninská" či si vystačící s Marxem, zelená nebo lidskoprávní vede tak leda do Pol Potovské Kambodže nebo do Kimovy KLDR. Pravice se na vás vykašle přinejmenším když ji o to požádáte, z levičáckého "kolektivu" není úniku a pusté ostrovy už došly.

J. Humpolík 5.12.2013 5:56

!!

lépe bych se nyvyjádřil

P. Lenc 5.12.2013 9:34

Re: !!

Naprosto přesné, není co dodat.

J. Kulišek 5.12.2013 2:50

poznamka

Pro me bylo prekvapeni, kdyz se klausova rodina nestitila podrazu a spinavosti, aby dosahla zvoleni levicoveho kandidata na presidenta. Predtim jiz Klaus jasne prohlasil, ze nikdy nebyl antikomunistou. On totiz v cesku je poazovano za pravici,vse co je napravo od soc dem. Takze Klaus by mel pravo pri normanli politicke scene byt povazovan zapolitika stredu, ale rozhodne ne ho povazovat za pravicoveho. Nejspise by se o nem dalo ric, ze je oportunista.

P. Vítek 5.12.2013 6:50

Re: poznamka

A znovu a znovu jak u blbejch:Pro Klause byl nejvetsi hrozbou pro nasi zemi socialismus eu.Schw byl vetsi nebezpeci v tomto smeru.Jednou se zase ukaze,ze mel pravdu.

R. Langer 5.12.2013 13:06

Re: poznamka

Jsem téhož názoru.

M. Kosejk 5.12.2013 13:28

Re: poznamka

Jen aby se neukázalo, že pravdu měly obě strany. Taky si nenaseru do postele, když vedu spor o kvalitu dodávky instalačních prací na WC. :)) Volba Zemana, Babiše, Okamury, volební rady Klause, hlásání přímé demokracie, podpora policejnímu státu, nerealistické požadavky na českou pravici... - to všechno je jen nebezpečné sraní do vlastního hnízda. A pak si nadávejete na EU...

J. Jílek 5.12.2013 13:33

Re: poznamka

proto podal přihlášku do rukou komisaře Diniho, proto neliberalisoval, proto neprivatizoval bankovní a nebankovní sektor

"Abych to řekl úplně polopatě a úplně jasně, tak to vysvětlím na čtyřech otázkách. Kdy myslíte, že byla vyšší daňová progrese? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Miloš Zeman? Pro mnohé z vás překvapivě, A je správně. Kdy myslíte, že byla vyšší korporátní daň? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Vladimír Špidla? A je správně. Kdy byl měkčí důchodový systém? Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Vladimír Špidla? A je správně. A poslední, kdy myslíte, že byl vyšší podíl státního sektoru na hrubém domácím produktu, jinými slovy, vyšší postátnění ekonomiky. Když končil ve vládě premiér Václav Klaus, nebo když končil ve vládě premiér Miloš Zeman? A je správně"

Petr Nečas: Projev místopředsedy ODS 20. kongres ODS

T. Pansky 5.12.2013 0:37

Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

Nekolik nepresnosti (za strany Institutu VK jde o zamerne lzi) je treba opravit.  1) Opozicni smlouva je politicky podvod na volicich.  Neslo o zadnou vladu a jeji opozici.  V okamziku uzavreni smlouvy mezi politickymi subjekty se tyto subjekty stavaji soucasti koalici.  Nikde neni receno, ze vsichni koalicni partneri musi sedet ve vlade.  Slo o rozparcelovani ekonomickeho pole a ziskat tyto casti pod svou kontrolu.  ... Takze prestanme papouskovat tyto lzi.  2)  Za temito radky je citit zamerna snaha dale zvelicovat gloriolu VK.  Nikdo mu nebere jeho schopnosti.  Je velmi inteligentni, dobre se chova, imponuje lidem.  Ale k tomu je treba dodat, ze VK je velmi vycurany.  Za socialismu jezdil na zapad (nad tim se VK muze rozcilovat, ale nikdo mu to neodpare).  Na zapad mohli jenom prominenti.  3)  Jeho pojeti privatizace vytvorilo prominentni skupinu lidi velmi bohatych.  Ale vetsina lidi jsou chudi a to byla nastupnicka startovni cara pro dnesni silnou levici, ktera nemusi nic delat a ma sve svolice.  VK nekladl duraz na vytvoreni pravnich mantinelu a diky tomu je u nas vemi silna hospodarska kriminalita.  4)  Nanestesti se VK rozloucil se svou prezidentskou funkci kradenim propisek a davani milosti lidem, kteri jeste nebyli ani odsouzeni (prestoze amnestie tvrde kritizoval na Vaclavu Havlovi).  - Mluveni o Havlistech (coz nikdo nevi, co to je) je od VK velmi trapne.  ... Tot asi vse.  top0625top@live.com

J. Vyhnalík 5.12.2013 3:06

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

ad 1) Opoziční smlouva opravdu nasazovala Zemanově vládě ohlávku. Rozpočtové deficity byly cca třetinové oproti následující vládě Grossově. Kdyby došlo na změnu volebního systému, což byl hlavní cíl ODS, měli bychom dneska mnohem přehlednější a troufnu si říct, že daleko méně populistickou PS, kterou by ani přímo zvolený Zeman nemohl tak snadno rozbít.

ad 2) VK pobýval na západě koncem 60. let, kdy to bylo běžné. V té době například v Berkeley studoval jistý Ivan Havel.

J. Kulišek 5.12.2013 4:36

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

No bezne to nebylo, spise to bylo nebezne, ale budiz. Kdyz mel clovek konekce tak to slo.

J. Vyhnalík 5.12.2013 5:46

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

Ve druhé polovině 60. let to běžné bylo. Lidé, kteří tehdy končili studia měli slušnou šanci na stáž v zahraničí. Po roce 68 to ještě chvíli dobíhalo, ale pak byl rychle konec.

J. Jílek 5.12.2013 14:48

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

žádnou ohlávku nenasazovala, to by jinak po "Tolerančním patentu" nenásledoval druhý historický nárůst mandatorních výdajů....takové nárůsty už se pak neopakovaly....http://nd04.jxs.cz/547/451/fc87aa12a2_70902801_o2.jpg

J. Vyhnalík 5.12.2013 19:09

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

Vy to jistě víte, ale nejspíš sázíte na to, že to nevědí jiní: Volby v roce 1998 vyhrála ČSSD; prudké zvýšení mandatorních výdajů v roce 2001, byl Zemanův předvolební trik a byl ze strany ODS také kritizován; ČSSD po celou dobu Zemanovy podváděla úmyslně podhodnoceným rozpočtovým schodkem, ale přesto byly tyto schodky zlomkem schodků, které nasekala pozdější koaliční vláda ČSSD a 4Koaly.

J. Jílek 5.12.2013 23:54

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

Vy to jistě víte, ale nejspíš sázíte na to, že to nevědí jiní: růst mandatorních výdajů před volbami vždy znamená kumulování výdajů všech následujících vlád

teď najednou mluvíte o brzdě, přitom ta brzda nefungovala a Zeman mandatorní výdaje vesele zvýšil rekordním nárůstem

J. Vyhnalík 6.12.2013 0:02

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

Samozřejmě, že pokud jde o mandatorní výdaje, tak máte pravdu, ale reagujete na něco jiného, než jsem napsal. Volby vyhrála ČSSD, ODS vyměnila toleranci její vlády za omezení rozpočtového deficitu a změnu volebního systému. Zvýšení mandatorních výdajů byl Zemanův populismus, ale to je vina ČSSD. Racionálně přece nemůžete předpokládat, že by bylo možné, aby ODS donutila ČSSD dělat ekonomickou politiku podle pravicových receptů.

Jak jsem uvedl, 4Koala, která utvořila s ČSSD koalici, byla v tomto směru ještě mnohem méně úspěšná.

J. Jílek 5.12.2013 14:55

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

ty deficity jsou vždy živeny kumululovanými mandatorními výdaji. A ty rekordní meziroční nárůsty byly za Klause a za Zemana

J. Vyhnalík 5.12.2013 19:12

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

Mandatorní výdaje musejí reagovat na inflaci, která byla právě v době transformace logicky vysoká. Alternativou by byla státem řízená euthanasie starodůchodců. Přesto, že v porovnání se zeměmi, které byly v 90. letech v podobné situaci jako my, byla inflace u nás ještě mírná.

J. Jílek 5.12.2013 23:57

Re: Autor se deklasoval do role VK hlasne trouby. Skoda.

lžete, Klaus ty důchody zvýšil navzdory zákonu jen kvůli volbám, přestože tomu inflace neodpovídala a neodpovídal tomu ani stav ekonomiky ani růst mezd. Píše i o to Jiří Schwartz z Liberálního institutu v článku 10 let transformace