1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Praha 6 - centrum zahraniční politiky

Mírně řečeno: poněkud prostorově, historicky, ale i politicky dezorientovaný starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář v současné době tak nějak nechtěně sklízí důsledky svého tažení proti ošklivému pomníku maršála Koněva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Zadák 7.5.2020 7:15

Starosta hrdinně vtipkoval, že Koněv nemá roušku a nyní je nehrdinně zalezlý jako krysa.

HOP 00 je partaj plná Pravdy a Lásky.

Š. Hašek 7.5.2020 8:33

Ano.

Bořiči pomníků (vlastně po šedesáti letech), jsou paliči knih.

Kolář je takový láskopravdový, hodnotový hajzlíček. A určitě měl ve volebním programu noční demontáž pomníku osvoboditele Evropy od německých plynárníků a hrdlořezů.

V noci vylézají zloději ........ a Kolář.

J. Tulejová 7.5.2020 10:38

Přesné, pane Hašku.

D. Stirsky 7.5.2020 6:52

Souhlas s p. Victorinem. Pan Holásek jinak, než stylem "puberťák čtoucí Blesk" psát neumí. Ještě "páč" a "Brusele" tam chybí. Je to ale celé velmi jednoduché. Pomník je v obvodu MČ Praha 6. Byl opakovaně poškozován. Já, byl-li bych starostou, bych zřejmě také navrhl: "Pojďme pomník odstranit a nahradit jiným. Fakturu za další čištění již parafovat nechci." O odstranění resp. přemístění nerozhodl starosta (jak může býti zvykem v autoritářském Rusku), ale - pokud je mi známo - legitimně zvolené zastupitelstvo v legitimním hlasování. Byl-li to čin nedomyšlený, netaktický, hloupý, ano, o tom kultivovaně diskuotovat lze. Lze mluvit o Koněvovi, ovšem maršál byl postavou hodně, hodně rozpornou. Jediné, v čem s H. souhlasím, je onen otevřený dopis. A to proto, že dnes každý hejhula sedne, nasliní tužku a začne sepisovat otevřený dopis. Tato psaní mají ovšem chyby: Stala se módním kýčem a adresát je většinou vůbec nečte. Mimochodem: Je to právě p. Holásek a jemu podobní, kteří spustí neuvěřitelný kvikot, když se kritizuje nějaké jiné demokratické rozhodnutí, třeba o volbě kohosi. A poukazují nato, jak ti zelení neomarxisté a havlojedi z Brusele nerespektují demokracii. A že Rusko občas používá velmi nestandardní metody s tichým kremelským požehnáním, báchorka není. Ostatně V. V. P. - nebyl on kdysi u KGB?

P. Victorin 7.5.2020 7:55

Pane Stirský, děkuji za podporu a Váš názor, se kterým se téměř kompletně ztotožňuji, až na maličkost - dopis starosty Koláře do Bruselu mi nevadí, spíš naopak.

Podle mne oficiální podnět k tomu, ať za nás EU někdy také řeší něco užitečného, nepředstavuje žádnou špatnost... Přátelsky zdravím!

P. Grigar 7.5.2020 9:56

..zakopaný pes v pomníku Koněvově zjevně spočívá v jasné definici, čeho byl vlastně onen pomník památníkem a zda je možno jeho existenci zahrnout do pojmu "ruské válečné hroby" definovaného v *Čl.1b; Dohody mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o vzájemném udržování válečných hrobů(Sdělení č.251/1999 Sb.)

Smlouva mezi zastupitelstvem Prahy 6 a společností, zajišťující sejmutí a uložení sochy Koněva, mimo jiné obsahuje ustanovení, upravující podmínky přístupu k uloženému předmětu, zřejmě v souvislosti s **Čl.2.4. hody mezi vládami ČR a RF.

Takže otázka: je socha symbolem občanů Sovětského svazu, kteří zahynuli na území ČSR nebo jen sochou na památku Ivana Stěpanoviče Koněva?

*b) "ruské válečné hroby" - místa na území České republiky, kde jsou pochováni občané Ruska a občané bývalého SSSR, kteří zahynuli v důsledku válek, ozbrojených konfliktů, v zajetí nebo v jeho důsledku, zahrnujíc v to hroby jednotlivců i hroby hromadné, hřbitovy nebo části hřbitovů, jakož i pomníky, mohyly a památníky na těchto místech postavené.

**(4) Smluvní strany se zavazují, v souladu s právními předpisy svého státu, umožnit občanům druhého státu přístup k válečným hrobům na území jejich států za účelem vzdání úcty padlým.

P. Victorin 7.5.2020 5:19

Ve článku se poněkud poklesle spílá starostovi Prahy 6 za legitimní vyřešení problémů se sochou diskutabilního sovětského maršála. Pokud autor není komunista nebo rusofil, pak je to magor jiného druhu ale rozhodně není dobrý Čech...

J. Tulejová 7.5.2020 6:13

Souhlasím s panem Holáskem a rozhodně se pokládám za dobrého Čecha. Tož tak, pane Victorine. A za magora naopak pokládám nočního starostu Koláře, ubohého řeporyjce Novotného i důležitého Hřiba.

J. Vlček 7.5.2020 7:36

Sdílím váš názor, paní Tulejová, a propojuji se k následnému vyjádření pana Pávka.

P. Victorin 7.5.2020 7:41

Pí. Tulejová, naprosto respektuji a plně ctím váš názor, resp. názory. Pouze podotýkám, že jsem se vyjadřoval výlučně k rozhodnutí starosty Prahy 6-Dejvic o odstranění kontroverzní sochy sovětského maršála, se kterým se plně ztotožňuji, především ze zcela pragmatických důvodů....

PS S instalací pamětní desky Vlasovců, prosazenou starostou Řeporyjí se rovněž plně ztotožňuji, přejmenování třídy Pod kaštany pokládám za hloupost...

I. Pávek 7.5.2020 7:29

Souhlasím s panem Holáskem a rozhodně se pokládám za dobrého Čecha. Tož tak, pane Victorine. A za magora naopak pokládám nočního starostu Koláře, ubohého řeporyjce Novotného i důležitého Hřiba.

Ne že v této republice je něco shnilého, ona už celá republika je shnilá a ta hniloba je cítit i z přípisek a diskuzí na NP a i když se pokládám za dobrého Čecha, tak už se někdy stydím za to co se tu děje. Stydím se i za ty, co už se stydět nemohou protože položili život za vlast. Rád bych věděl, co by na to všechno řekl třeba stíhač generál František Fajtl. Jestli by za takovou republiku bojoval. Zpráskat ty tři odporné psy, to je to minimum co by si zasloužili. Děkuji tímto i za články panu Vlkovi a vy paní Tulejová mi promiňte že tu cituji Vaši přípisku. Je stručně a přesně napsaná.

P. Victorin 7.5.2020 7:45

Vážený pane Pávku, naprosto respektuji a plně ctím váš názor, resp. názory.

Jinak Vás odkazuji na celé své stanovisko zde výše, určené dámě, které jsem jako "gentleman" dal svou odpovědí přednost před Vámi. Věřím, že mne pochopíte... Přátelsky zdravím!

J. Sedlář 7.5.2020 8:55

Dobrý Čech? To je něco jako dobrý Němec? Nebo někdo jako "dobrý den"?

P. Victorin 7.5.2020 9:37

Pane Sedláři, pojmem "Dobrý Čech" skromně míním spoluobčana - poctivého vlastence, nekomunistu a žádného tzv. Quislinga, ať proruského, či jakéhokoliv jiného... Stačí?

P. Grigar 7.5.2020 10:06

..pane Victorine, a čo takého si predstavujetě pod hentým pojmom dobrý Čech?

A. Jaroš 7.5.2020 11:26

Podle mne, pane Grigare, by dobrý Čech měl ctít pravopis a psát po tvrdé souhlásce r, tvrdé -y- teda Grygar a ne Grigar, začněte u sebe a budete vbrzku i vy dobrý Čech (nebo dobrým Čechem, sakra nevím, jsem taky dobrý Čech nebo ne?)

P. Brich 7.5.2020 11:45

Má-li to být vtip, nepochopil jsem pointu.

A. Jaroš 7.5.2020 12:13

Ozývají se ti praví, já znám jednoho Občana BrYcha od spisovatele Otčenáška (i film) a ten se psal s tvrdým a byl to dobrý Čech i když to prý byl rozkolísaný intelektuál , který chtěl po 1948 emigrovat na západ, ale se vrátil , když poznal co je to tam za pakáž.

P. Grigar 7.5.2020 21:15

.. v tomto směru vám nemohu vyhovět, pane Jaroši. Můj prapředek(Krüger) se usadil na Moravě před mnoha generacemi, coby těžce zraněný voják pruské armády, takové vojsko nechávalo na místě v péči domácího obyvatelstva, praprapra....babička si ho vyhojila a on ji vděčně a s láskou pojal za manželku. Jeho dřevěnou nohou, pověšenou na půdě, se s úspěchem strašily mnohé generace malých Gri/ygarů. Rodové jméno bylo postupem doby zkomoleno(inu Hanáci..) a později jsme na měkkou a tvrdou větev byli rozděleni chybným zápisem do farní matriky, pan kaplan to zřejmě toho dne přehnal s mešním vínem. Ještě v dobách mého dětství v naší vesnici bylo možno potkat "bratrance" Grigary i Grygary, ale tvrdí chlapi byli obojí. Svého jména se nevzdám, tak jako se ho nevzdal žádný z mých předků a nedovedu si představit, že bych veřejně vystupoval pod nějakou smyšlenou identitou, jak činí mnozí diskutující na tomto fóru.

Takže Grigar... berte, neberte, nechte ležet.

Tož zkuste najít jiná kriteria češství.

"Co růží zvou, i zváno jinak, vonělo by stejně."

S. Pavuk 7.5.2020 4:58

Príbeh so sochou a neviditeľným agentom nadobúda skripalovské rysy. Vo finále by nemalo nikoho prekvapiť, keď bude ricín aj použitý.

R. Gramblička 7.5.2020 7:46

...a stejně jako kauza skripal i dopadne: krátce zasmrděla a vyhnije do ztracena

K. Pavlik 7.5.2020 0:52

Priteli tak s takovym clankem narazite.

Jedine mozne vysvetleni je ze nekdo plati aby Cesko bojovalo s Rusakama.

Az mne zacnete nadavat tak si uvedomte ze pisi Rusakama - no holt jsem zazil 1968.