24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POLITIKA: Poznáte je podle slovíček

Diskuse, která vypukla po zveřejnění rozhovoru s novou ministryní spravedlnosti Válkou na Echo24, může na první pohled vypadat jako bouře ve sklenici vody, ale ve skutečnosti odhaluje daleko více, než by jistě paní ministryně chtěla. A než by chtěl i její loutkovodič Babiš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Boublíková 27.3.2014 6:14

Možná to ministryně Vlková myslela tak

že mrtví Židé se nepočítají, je to přece méněcenná rasa. Totiž většina Němci zavražděných československých občanů během války patřila k židovskému etniku. Existoval sice plán na vyhubení či snad přestěhování Slovanů, jak dole někdo zmiňuje v diskusi, ale Němci už ho nestihli realizovat.

No, a když čte člověk paměti například Lídy Baarové nebo Adiny Mandlové, tak je jasné, že v jejich životech hrála válka také naprosto zanedbatelnou roli. V různých barandovských příhodách z první poloviny 40. let je tu a tam zmínka o čemsi, co by se vzdáleně mohlo týkat největší katastrofy v lidských dějinách, ale je jasné, že určitých vrstvách české společnosti neznamenala druhá světová válka vůbec nic...

S. Sedlák 27.3.2014 5:53

Re: "v protektorátu se zas tolik nedělo"

Vy jste ale kus demagoga!! (Chtělo by se mi napsat i něco jiného.)

Takže pokud ve vaší rodině zavraždí někdo jen jednoho člověka a u sousedů vybije půl rodiny, tak se vám moc nestalo a budete ty skutky relativizovat?

Bože, do čeho jsi dal duši!

V. Halašta 27.3.2014 5:38

Re: To panu Vlkovi nepište, pane Jemelíku.

To doplacime predevsim na rozdeleni Evropy po 2WW, vyvolane Nemci.

V. Halašta 27.3.2014 5:37

Re: vztek zatemňuje rozum

Bylo by dobre si precist, co v tom rozhovoru je: Myslite v porovnani s Polskem? NE....

V. Halašta 27.3.2014 5:32

Re: "v protektorátu se zas tolik nedělo"

Jenze p.Valkova reagovala na tuto podavanou berlicku redaktorem odmitnutim. Ne, ona to nemyslela v porovnani s Polskem! Lidice, Lezaky, Varakovy Paseky - celkem nic moc.

A jeste k Babisovu utoku na Echo24 -nema on s nema tajnou dohodu na projektu? Nebo je fakt tak blby, ze jim udela reklamu nevitanych rozmeru zdarma? Na tomto prikladu by se snad dala vysvetlovat funkce uzitecneho idiota.

J. Vyhnalík 27.3.2014 5:10

Re: "v protektorátu se zas tolik nedělo"

No jo, ale řeč je tu o soudružce (v KSČ od normalizačních 70. let), která bezostyšně říká, že se Čechům zase tak tak moc nestalo a nevadí jí, že její stranický šéf je StBák.

Trochu mi to připomíná kamarádovu historku. Jejich rodina měla příbuzné v Británii a ti je někdy v 70. letech přijeli navštívit do Prahy. První den vyrazili do Prahy, obrazili památky a večer se sešli u večeře. Po chvíli ta návštěva prohlásila také něco o tom, že to u nás vlastně není až tak špatné, to hostitele šokovalo, chvíli vypočítávali naše problémy a nakonec se návštěvy zeptali, jestli by u nás chtěli žít. Ty to samozřejmě šokovalo, něco takového by je ani nenapadlo.

I když mě ruská okupace a komunisti štvali, bylo mi jasné, že si žiji líp než většina lidí na světě. To přece neznamená, že budu komunisty omlouvat. Stejně tak to, že Němci si Böhmen und Mähren drželi jako průmyslovou základnu, která byla navíc výhodně daleko od spojeneckých letišť, neznamená, že by nás považovali za sobě rovné. Už jenom to, že z Čechů dělali lidi druhé kategorie, zůstalo lidem zažraným hluboko v duši. Můj táta sice uměl velmi slušně německy, ale němčinu používal vždy až v nejvyšší nouzi. Do smrti Němcům válku neodpustil.

Na ten seriál se podívejte, jsou to výborné dokumenty, rozhovory s posledními pamětníky a pohled na okupaci z nejrůznějších úhlů.

Pokud jde o ten rok 89, tak to bylo logické. Totality se vyvíjejí v cyklech cca 30 let, které odpovídají době, za kterou zestárne jedna generace vládců. U nás došlo k otřesu v roce 68 a tak potenciální reformisté byl buďto v emigraci, nebo po kotelnách.

Z. Jaromír 27.3.2014 5:03

Vždycky mě potěší,

když ti, kdo mají moc, vzkazují lidu, že se jim toho zas tak moc neděje, či se jim zas tak moc nedělo za těch, již měli moc před nimi.

S. Vaněček Šauerová 27.3.2014 4:28

250 tisíc lidí na Václaváku. To ale přece byli samí Němci,

pane Šulci ! Anebo ne ? :-))

Vždyť je to s námi, proboha, pořád totéž. Je jedno, jestli se píše rok 1940, 1970 nebo dokonce 2014. Podívejte se, co lidé píší na internetu dnes. Jedni dolézají na ruskou ambasádu, druzí, jak leckde čtu, chtějí žádast o ruské občanství, věřil byste tomu ? Počítám, že Putin už má zvacích dopisů z Česka pěknou řádku.

Něco Vám posílám. Autorka se opět trefila. Však ji také naši rudí a nahnědlí společně nenávidí.

http://tydlitatova.blog.idnes.cz/c/402661/Vita-magistra-historiae.html

S. Vaněček Šauerová 27.3.2014 4:15

To panu Vlkovi nepište, pane Jemelíku.

Je to marné, marné, marné, emoce z něj tryskají proudem. V článku je ale nepřesností (nechci rovnou říkat fabulací) víc. Kupř. ta o Schwarzenbergovi. Není přece pravdou, že by řekl, že by Beneš "měl stát před haagským tribunálem", jak autor tvrdí. Z výroku o "kultuře" je pak naprosto zřejmé, že jde o přesvědčení rodičů ministryně, nikoliv o názor její, etc., je tam toho celá řada.

Podstatné a také povzbuzující naopak je, že mladší generace se na problém dívají zcela jinak než naši národovci (nikoliv vlastenci). Ještě tak 20 let a půjde to, veřejné mínění se pomalu, ale nezadržitelně, proměňuje. S tím už pan Vlk nic neudělá. Bohu díky.

A ještě pro pana Vlka : Ano, je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo. Doplácíme na to především my, nikoliv Němci. Zplundrované - za I. republiky ještě kvetoucí - pohraničí o tom mluví dodnes naprosto přesvědčivě.

P. Sulc 27.3.2014 4:01

Re: "v protektorátu se zas tolik nedělo"

Nemusite mi to vsechno psat, ja to vim. Takove to bylo vice mene vsude v okupovanych zemich. Ale ten zivot v Protektoratu nebyl tak vrazedny jako v polsku ci v Jugovine. Proste proti nim byli Cesi na tom lepe, a nezapomente, ze do koncentraku se nejvice chodilo za smelinu. Proste s odbojnymi zememi se neda srovnavat a nemusite mi rikat, ze se v Cechach poppravovalo, i to, predstavte si, vim. A myslite ze Praha byla rozbita jako Varsava, ci Belehrad? Z Cechu bylo po valce spousta hrdinu a odbojaru, ale ''revoluce'' byla zahajena 3 dny pred koncem valky. A ta v 89 davno po tech ostatnich narodech, kde statisice lidi demonstrovali nejmene o rok ci dva pred tim. Problem v Cesku je ten, ze se vzdycky najde nekdo, jako ted vy, kdo ma padne duvody , proc neco tehda ci nyni neslo ci nejde. " Neslo byt v odboji, slo o hubu"  No, slo, to jistew, ale to slo i v Polsku, Holandsku, Francii, Slovensku i v Jugovine.

M. Krátký 27.3.2014 3:51

Komunistka Válková nepatří do české vlády

I když se jí další pomatenec - Jan Urban zastává horem-dolem a zlehčuje její blbé kecy. V srpnu 68 jsem byl v divadle Semafor a tam se v diskusi komunisti domáhali demokracie v této diskusi. Nepamatuji si již, kdo jim opáčil : vy teď akorát tak můžete tiše šoupat v koutě nohama. A o tom to vše je. Neexistuje polepšený komunista, který by měl mít právo veřejně působit. Jestli je skutečně polepšený, tak ať se ale vyhýbá veřejné činnosti a je rád, že nedopadnul jako Benito Musolini. Hezké ráno.

J. Vyhnalík 27.3.2014 3:08

Re: "v protektorátu se zas tolik nedělo"

No, až na pár "detailů", jako bylo uzavření vysokých škol, totaleinsatz, stanné právo, popravy celých rodin za neopatrné slovo, označení za podřadnou rasu a z toho vyplývající zacházení (například trest smrti za styk s árijkou). V neposlední řadě likvidace většiny židovských spoluobčanů.

Mimochodem ty demonstrace loajality na Václaváku byly pečlivě organizované a v době Heydrichiády byla neomluvená a řádně nezdůvodněná neúčast chápána jako schvalování atentátu s odpovídajícím dopadem na celou rodinu. Podobně za poslech zahraničního rozkazu.

Taková sabotáž, a nebylo jich zas tak málo, znamenala rozsudek smrti nejen pro sabotéra, ale pro celou jeho rodinu. Ano, na Barrandově se točily filmy a továrny vyráběly, ale lidé žili v neustálé hrozbě smrti. Už při demonstraci 28. října 1939 byl zastřelen Václav Sedláček a smrtelně zraněn Jan Opletal. Po pohřbu Jana Opletala byly uzavřeny všechny vysoké školy, tisíc studentů bylo posláno do Sachsenhausenu a devět popraveno. A to byl jenom začátek.

Ano, Poláků bylo zavražděno víc, ale to nemění nic na tom, že to byl život v každodenním strachu. Ti, kdo se účastnili odboje často končili sebevraždou ve chvíli, kdy jim hrozilo zatčení, protože věděli, že nacistické mučení nikdo nevydrží. Vždy, když o těchto lidech čtu, tak si říkám, jestli bych dokázal 10 % toho co oni.

Pokud jde o atentát na Heydricha, podléháte komunistické propagandě, která se akci snažila systematicky zlehčovat. Heydrich vystřídal ve funkci von Neuratha začal pracovat na "konečném řešení" české otázky (1/3 poněmčit, 1/3 odsunout za Ural a 1/3 zplynovat). Je znám jeho výrok, kdy varoval všechny svoje podřízené, že nechce nikdy slyšet nic ve stylu, je to Čech, ale jinak slušný člověk. Podívejte se na VYNIKAJÍCÍ seriál ČT http://www.ceskatelevize.cz/porady/10350893065-heydrich-konecne-reseni/212563235400020-ministr-eden-oznamuje/ je to sice 44 dílů, ale stojí to opravdu za to!

P. Sulc 27.3.2014 1:56

"v protektorátu se zas tolik nedělo"

Ono oproti treba Polsku se opravdu zase tak moc nedelo. Tam fungovala Armada Krajowa, 200 000 clenu, bylo vrsavske povstani, Polaku, mimo zIDU, padlo nekolik milionu. V Protektorate se fachchcilo dobrovolne pres cas, za par listku navici a fasku rumu, prace se nesabotovala, Nemci byli v tomto ohledu z Cechy naramne spokojeni, valecny prumysl v Protektorate jel o sto sest. A kdyby se Benes nechtel ''vytahnout'' pred Brity, nedoslo by ani k zabiti Heydricha, jenze Cesko bylo v hodnoceni odboje nekde na poslednim miste, s Nemci se daleko vice spolupracovalo nez se jim nejak skryte odporovalo. To dnes Cesi jen velice neradi slysi, stejne jako neradi vidi tech 250 000 ''heilujicich '' na Vaclavaku. Ooo, to oni preci museli ! No, jakpak ne, pozdeji take ''museli'' do majovych pruvodu , cestpracovat, soudruhovat, meli preci rodiny.

M. Krejčiřík 27.3.2014 1:24

Heydrichův plán na konečné řešení české otázky...

Reinhard Heydrich přednesl tajný plán na likvidaci českého národa po svém nástupu 2. října 1941 v Černínském paláci. »Nenapravitelní« Češi měli být popravováni, rasově vhodní Češi měli být přesídleni do Německa, zbytek přesunut na východ. 

„Tento prostor musí být jednou definitivně osídlen Němci. Tento prostor je srdcem Říše a nemůžeme strpět – to ukazuje vývoj německé historie – aby z tohoto prostoru přicházely znovu a znovu rány dýkou proti Říši...  Musím mít celkový obraz národa a pak mohu říci, tak a tak vypadá obyvatelstvo... Jedni jsou dobré rasy a dobře smýšlející, to je pak jednoduché, ty můžeme poněmčit. Potom máme ostatní, co stojí na opačném pólu: jsou to lidé špatné rasy a špatně smýšlející. Ty musíme dostat ven. Na východě je hodně místa... Pak zůstávají špatně smýšlející lidé dobré rasy. Ti jsou nejnebezpečnější, poněvadž je to rasově dobrá vůdcovská vrstva. Musíme uvážit, co s nimi uděláme... U špatně smýšlejících lidí dobré rasy nezbude nic jiného, než se pokusit usídlit je v říši, v čistě německém prostředí, poněmčit je a převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi,“ řekl tehdy Heydrich.

Ve funkci zastupujícího říšského protektora vydržel jen 8 měsíců. Byl to jediný vysoký nacista, který zahynul během války – a zahynul rukou jednoho z těch, jímž plánoval zkázu. Pak vypukla heydrichiáda...

Tolik jen poznámka pro paní ministryni, která si snad opravdu myslí, že se v protektorátu celkem nic nedělo.

Z. Jemelík 27.3.2014 0:43

vztek zatemňuje rozum

Pár drobností v článku nesedí. Nebyl německý tatínek, neb se přihlásil k české národnosti, což tehdy vyžadovalo dost odvahy. Z toho, že německá kultura je skutečná kultura nevyplývá méněcennost české kultury, která zde není hodnocena. Ve srovnání s Polskem, Sovětským svazem a Pobaltím se skutečně v Protektorátu žilo relativně klidně (jsem pamětník). Že je někdo někde přihlášen k trvalému pobytu neznamená, že tam skutečně trvale bydlí.U nás je řada lidí přihlášena k trvalému pobytu na radnici, ale bydlí pod mostem. Paní ministryně říká, že jezdí do Pasova 1x za měsíc a jinak ji skutečně lze denně vidět v Praze. jJe také pravda, že mírové soužití Čechů a Němců, které trvalo několik staletí, bylo prospěšné. Kdyby se uchovalo, byl by to lepší stav než nedoosídlené a vyrabované pohraničí.Samozřejmě se uchovat nemohlo, válka je zničila. Z jedné věty nelze vyvodit, že profesorka práva nezná právní základy odsunu.

Ostatně v článku nebyl prostor na rozebrání podrobností.

http://www.politikon.cz/index.php/sloupek-politikonu/9/4952-martin-stin-ministryne-na-grilu