23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

POLITIKA: Poznáte je podle slovíček

Diskuse, která vypukla po zveřejnění rozhovoru s novou ministryní spravedlnosti Válkou na Echo24, může na první pohled vypadat jako bouře ve sklenici vody, ale ve skutečnosti odhaluje daleko více, než by jistě paní ministryně chtěla. A než by chtěl i její loutkovodič Babiš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Moravcová 27.3.2014 10:13

Re: vztek zatemňuje rozum

Ministrině spravedlnosti ČR má plechovou hubu a zřejmě je i přes své vzdělání blbá.

A co na srdci,  to najazyku.  A  poplivala statisíce obětí protektorátu. To ji jako ministrini naprosto diskvalifikuje.

P. Švejnoch 27.3.2014 10:11

Re: Chtělo by to oprostit se od emocí

To je právě to, že zrovna tohle se okecat dá...

Je jistě všem zřejmé, že Protektorát nebyla žádná procházka růžovým sadem (a neodpustím si vyjádřit údiv nad tím, že někteří, plní jásotu,se do podobného protektorátu dnes znovu ženou).

Na druhou stranu ve srovnání s Ukrajinci, Rusy, Poláky a dalšími se nám tu toho opravdu tolik nedělo.

Tím neříkám, že zrovna tohle by měla prohlašovat ministryně, ale znovu: Racionálně vzato, má svým způsobem pravdu.

J. Klepal 27.3.2014 10:11

Re: právo na názor

Co mají v Německu je věcí německých občanů, jinde či jindy mají zase něco jiného, např. v Koreji byste mohl skončit v pracovním táboře za nedostatečné jásání při obdivování svého vůdce. Nechápu, proč vytahujete schvalování genocidy, obecně trestných činů, což je i u nás trestný čin (na rozdíl třeba od UK či USA, kde je trestným činem až přímá výzva k násilí, což je důsledek jiného přístupu ke svobodě projevu), když se v případě naší ministryně o něco takového vůbec nejedná. Z toho ovšem nijak neplyne, že se osobně s výroky paní ministryně ztotožňuji, jak mohlo být z mého textu výše patrné, když upozorňuji na to, že takové výroky mají blízko k pokusům o revizi výsledků druhé světové války. Přesto je nutno obhajovat její právo na svůj názor, který ovšem lze podrobovat kritice, ta ovšem nesmí zakazovat její ústavou zaručené právo na svobodu projevu jen kvůli tomu, že zastává místo ve státní správě, protože právě v tom spočívá praktická demokracie, pojem, který který neobratně používáte v nesprávné souvislosti.

P. Vaňura 27.3.2014 10:11

Ono je to úplně jinak, oni měli

sudetští Němci "smůlu," že celé jejich jednání bylo r. 1945 posuzováno v historických souvislostech. A ty byly takové, že ve svém důsledku PRÁVĚ ONI umožnili Hitlerovi zmocnit se nakonec bez boje celého Česka s jeho zásobami zbraní a průmyslovýn potenciálem, což výrazně přispělo k jeho úspěchům na začátku války.

Obecně, v Postupimi bylo konstatováno, že "německé menšiny se všude ukázaly jako naprosto neloajálním ke státům, kde žily" a proto bylo rozhodnuto o jejich odsunu "aby se zabránilo rozpoutání další války z této příčiny."

V. Kraus 27.3.2014 10:02

Re: Chtělo by to oprostit se od emocí

Výrok paní ministryně Válkové, že "Čechům se toho v protektorátu zas tolik nedělo" je prostě skandální. Možná si toto v Německu myslí mnozí ještě dnes, ale u ministryně české vlády je to na demisi nebo odvolání. To se prostě nijak okecat nedá.

J. Lukavsky 27.3.2014 10:00

Re: Pana Vlka čtu rád,

"nepovažoval plošný odsun Němců za správný"

No on vlastně plošný nebyl. Pokud nějaký Němec nic špatného během Protektorátu a války nedělal tak mohl zůstat. Mě učil jeden na vysoké, mluvil trochu srandovní češtin, ale měli jsme ho moc rádi, řákalo se, že ještě nevyhodil nikoho od zkoušky, ale těm blbštajnům dával konzultace tak dlouho až to do nich nahustil. Byl antifašista, prošel koncentrákem. Také v naší vsi byla Němka, manželka Čecha, hodná paní, ale do smrti se nenaučila pořádně česky, také zůstala. Jistě mnoho těch opravdu hodných Němců odešlo protože musel odejít jejich manžel nebo manželka, nebo syn.... Ví někdo kolik Němců zůstalo? Za chyby se platí, někdy i životem.

J.

P. Švejnoch 27.3.2014 9:31

Chtělo by to oprostit se od emocí

a hodnotit věci střízlivě. Ať už jsou to výroky paní Válkové, či odsun německých obyvatel ze Sudet.

Co se týče výroků paní ministryně: Nevidím nic špatného na výroku: "Je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo, a neříkám, že Němci na tom nenesou vinu." Co by na takovém tvrzení mělo být odsouzeníhodného???

A dále si jistě vysloužím obrovskou vlnu nevole, nicméně měli bychom si to všichni uvědomit: Říkáme, že národy mají mít právo na sebeurčení. Jsem toho velkým zastáncem, takže zdůrazňuji: VŠECHNY národy mají mít právo na sebeurčení. Nejen ty, u kterých se nám to hodí, či u kterých je to zrovna politicky "in".

A pak musíme připustit, že, ačkoli se v Sudetech nekonalo žádné referendum, volby do parlamentu 1935 určitým referendem (zejména v pohraničí) byly. A v těch oblastech drtivě vyhrála SdP Konrada Henleina. Takže podle mého názoru je Mnichov 1938 sice náš = československý průšvih, ale nic to nemění na věci, že valná část (většina?) obyvatel Sudet si přála připojení k Říši. A my bychom to měli, přinejmenším v rovině morální, uznat a nebrat si neustále Sudety 1938 jako ospravedlnění odsunu 1945.

Takže racionálně vzato postoj bývalých sudetských Němců chápu - ač se mi to v rovině emocionální nechce coby Čechovi, spolknout... :-(

J. Čapková 27.3.2014 9:28

pana Vlka jsem četla ráda.

už nebudu. Díky, pane Jemelíku.

P. Maleček 27.3.2014 9:26

Má Válková inteligenci hodnou ministrování?

No jak jsem si to opravdu hloupé plkání ministryně Válkové přečetl, hned jsem si představil jak se pan Vlk rozhořčeně vrhá k počítače a buší do klávesnice jak tupě pomstychtivé Rudé gardy do Němců v Postoloprtech - a už je to tady.

Já bych z toho takové drama jako pan Vlk nedělal. To jeho strašení sudeťáky je jen pro ty, kdo dodnes jen při zaslechnutí němčiny marně stahují, do kalhot bláto pouštějící půlky. A pak se zoufalstvím v očích běží volit taťku Zemana.

Ale Válkové už by mělo dojít, že je členem vlády a podle toho mluvit. Když nic jiného tak tím nahrála komunistické verbeži a proruským agentům. Což by jí při inteligenci, snad nutné pro výkon funkce člena vlády, mělo předem dojít.

K. Janyška 27.3.2014 9:21

Ano, myslí si to, co lidé

v německém Pasově, kde bydlí... Dzp.

L. Křivan 27.3.2014 9:16

Re: Pane Šulc, to znám,

když jsem po dvaceti letech přijel zase na chatu, tak kamarádi u piva říkali: "já ti tak závidím, že jsi emigroval, já bych taky tak rád, ale copak jsem to tu mohl nechat, .... chatu, byt, auto,... ? "

J. Gogo 27.3.2014 9:10

Re: Co si myslím já.

Jsem zhrozen, kolik je v této zemi pitomců, kteří věří konfidentovi STB, který v politice kromě žvanění stále nic nedokázal. Všem, kteří mají rozum je přece jasné, že ministryně Válková se nepřeřekla. A proto by měla být okamžitě odvolána. Ale co čekat od vlády, která otevřeně podporuje nacisty na Ukrajině?

Z. Bureš 27.3.2014 8:57

Re: právo na názor

Takže.....,podle Vaší logiky "práva názoru".....mohu třeba veřejně hlásat svůj názor.....že např. Hitler byl lidumil....a že se za něho měli židi jako v ráji !!!

To je totiž pane Klepal.....také názor !!!

Takže jinými slovy - obzvláště jako ministr demokratické země....na takový názor právo nemá, protože to není názor, ale schvalování genocidy a holokaustu......a i v Německu je za takový "názor" krim !!!

S. Křivánek 27.3.2014 8:57

Re: Co si myslím já.

Děsím se těchto Procházků. Přesně tento typ lidí umožňuje vyrůst různým Hitlerům, Stalinům ... A přesně tento typ lidí "lidem dává přes držku, když už jsou všichni v koutě" . Omezený fanatik.

P. Lenc 27.3.2014 8:40

Re: Pana Vlka čtu rád,

Pane Frauknechte, rád bych souhlasil i za svou německou babičku, ale jaksi nemohu.Sudetoněmecký lansmanšaft v Německu a Rakousku není výmysl.A nedělejme si iluze, je to stále dostatečně politicky silná skupina.V dnešní době se nám plošný odsun Němců nejen od nás může jevit SLUŠNĚ řečeno nepatřičný, jenomže jaksi zapomínáme na tehdejší poválečné okolnosti a nenávist ke všemu německému.A to, že si mnoho Němců myslí, že vlastně oni byli obětí je bohužel také pravda.A paní Válková?Stydím se, že něco takového máme ve vládě.To opravdu nebylo přeřeknutí, může to okecávat jak chce.Mimochodem, také nepovažuji co Němec-henleinovec, co Rus-to kágebák, či oligarcha.Jenom když slyším některé výroky tak zbystřím.

K. Frauknecht 27.3.2014 8:36

Jo, téměř se vším souhlas.

Zkrátka jste zvážil aspekty a zvolil. Je lhostejno zda hlavním faktorem volby byla politika, svoboda, ekonomika nebo různé kombinace. Já si neumím představit především zpřetrhání rodinných vazeb, ale to s tím nesouvisí. Nic Vám nezávidím, ani Vám nic nevyčítám. Vaše volba. Fakt.

Jen mi vadí Vaše soustavné poukazování na horší vlastnosti naší národní povahy. Sorry, ale to, že jste statečně odešel do cizí země Vás k tomu rozhodně neopravňuje. Navíc je vysoce pravděpodobné, že jste geneticky vybaven velmi podobně :-)).

Jinak hezký den, teda noc :-).

P. Sulc 27.3.2014 8:18

Re: 250 tisíc lidí na Václaváku. To ale přece byli samí Němci,

Velice vam dekuji, ten clanek je opravdu velice dobry. A autorku jiste nenavidi nejen rudi ci hnedi, ale i cechackovsi vlasteneckove, co jinak radi slysi, jak se jim svet obdivuje. Bohuzel te dame nemoh vyjadrit souhlas, jsem na i dnes zakazan pro spatne nazory. Mam dojem, ze se ted bude censurovat stale vice, ta svoboda vyjadrovani zacina byt jen nostalgie a to nejen u vas ale i u nas je lepe se otocit a namluvit moc nahlas.

M. Procházka 27.3.2014 8:12

Co si myslím já.

A zase mnoho povídání,breptů a spravedlivého rozhořčení.Co to stále žvaníte,hnutí ANO získává další a další preference a doslova nutí všechny zalézat do koutů a chovat se potichu,aby nedostali přes hubu.Dělejte něco produktivního a konkretního,aby se tady dalo žít.

J. Klepal 27.3.2014 8:08

právo na názor

Na svůj názor má ministryně jistě právo, které ji nemůže upřít ani pan Vlk. Problém je v tom, že skutečnost je vždy složitější a lze na ní nahlížet z různých stran podle toho, koho se týká a komu prospívá. V tomto případě je nepochybné, že názor paní ministryně ladí spíše s těmi, kteří by chtěli revidovat výsledky 2. světové války, protože se jimi cítí být poškozeni. Doporučuji proto, aby takové pokusy byly co nejrazantněji odmítány.

V. Kraus 27.3.2014 8:02

Také si to myslím,

že paní ministryně Válková se nepřeřekla, ale vypadlo z ní to, co si skutečně myslí.

Bydlím v pohraničí, máme nějaké příbuzné v Německu a tak důvěrně znám tuto sudetoněmeckou argumentaci: "Naši muži museli za války na frontách za Německo na frontách. Češi mezitím za války seděli doma, chodili do práce a ten, kdo nedělal nic špatného, tomu se nic nestalo."

Takže Češi se za války měli v protektorátu dobře, zatímco chudáci sudetští Němci museli bojovat za Německo. Pro srovnání jen připomínám jen, že během války padlo v uniformách německých ozbrojených sil asi 190.000 sudetských Němců (to jsou vyšší ztráty než v jiných německých regionech) a počet obětí poválečného odsunu je odhadován maximálně 25.000 (v tom jsou ale i úmrtí ve sběrných táborech v důsledku nemocí, stresu, strádání, hodně bylo tehdy i sebevražd, počet zabitých se odhaduje asi na 5.000).  

To není žádné její přeřeknutí. To jen z ní vypadlo to, co si skutečně myslí

P. Sulc 27.3.2014 8:01

Re: A jé, hrdinný P. Sulc zpoza louže :-)

Trochu se pletete. Jedte do zeme, jejiz rec neznate. Vystupte, z vlaku, ve Vidni. Pozdeji z letadla, NYC, a ted se starejte jak prezijete. Nedomluvite se a penez moc nemate. V56 roce odeslo z Madarska 160 000 lidi. Z dvojnasone CSR po 68 nikoli dvojnasobek, ale jen 60 000. Tri moji kamaradi, kteri zacatkem sedesatych let se stale kasali, ze odejdou, ti nakonec ''nemohli''. Dnes jsou pohrbeni v CR.Nehledali zpusoby, jako ja, hledali duvody, proc oni najednou nemohou. Na ten hlavni neprisli: nemeli kuraz a odhodlani pro sebe neco udelat a riskovat.  A proc by se Cesi, zijici desetileti ve slusnych zemich meli vracet do zkorumpovaneho  Kocourkova, kde jim bude kazdy druhy zavidet ?

K. Frauknecht 27.3.2014 7:43

Pana Vlka čtu rád,

teda pokud se téma článku nemotá moc okolo Němců, pak vidí rudě :-).

Chápu to, fotr byl taky takovej (totálně nasazený v Raichu). Nicméně nepovažoval plošný odsun Němců za správný.

Princip kolektivní viny mě děsí. Němec - henleinovec, Rus - stalinovskej kágébák...? Nic není jak bývalo, naštěstí jsme v jiným levlu :-)).

V. Halašta 27.3.2014 7:30

Re: Po II. světové válce ? Opravdu ?

Já to četl a namítám, že horší než konec soužití s Němci bylo odsunutí do zóny CCCP. Kdyby Němci v našem pohraničí zůstali tak by to na našem zaostávání asi nic nezměnilo.

Ale to jsme si vlastně způsobili sami aktivní účastí na rozbití Rakousko-Uherska.

K. Frauknecht 27.3.2014 7:24

A jé, hrdinný P. Sulc zpoza louže :-)

Český národ má svá specifika, přednosti i negativa (tak jako jiné národy). Faktem je, že bezbřehá statečnost nás většinou asi nezdobí :-). Je to spíš chytrost hraničící až s vychytralostí.

To dokládá i mizivý počet emigrujících Čechů, kteří se rvali za "svůj" národ i za hranicemi nebo se po převratu vrátili. On i vlastní útěk před režimem není moc důkazem statečnosti. Spíše zase důkaz chytrosti - a nic proti tomu!!!

Tak se do nás furt nenavážejte, jste jedním z nás :-)).

P. Sulc 27.3.2014 7:15

Re: Po II. světové válce ? Opravdu ?

Svata pravda, na 100 %.

V. Ondys 27.3.2014 7:07

Re: :)))))) Asi za to u nás může nevšedně srdečný vztah VĚTŠINY

:))))))))))) Otázek se dál nabízí nestydatě moc, ale je jasné, že představy většiny společensky příkladných našinců ovládají emoce i sebeklam...

V. Ondys 27.3.2014 7:07

:)))))) Asi za to u nás může nevšedně srdečný vztah VĚTŠINY

k socialismu, ale nabízí se spousta otázek ohledně :))))) pravdy, které se sice dovolává kdekdo bez nejmenší schopnosti i snahy ji unést.

Proč údajně naši komunisté až do napadení SSSR nepovažovali boj našinců v imperialistické Anglii proti dělníkům a rolníkům v uniformách wehrmachtu za správný a vybízeli k návratu s tím, že se za navrátilce Stalin u Hitlera přimluví?

Proč údajně až do atentátu na říšského protektora měli Češi statut čestných vězňů v koncentračních táborech a nemuseli otrocky pracovat?

Proč si údajně vysazení teroristé z Velké Británie stěžovali na neochotu místních jim pomáhat v boji proti náckům?

Jaká byla účast (v procentech) Čechů, Moravanů a Slezanů z protektorátu v zahraničních armádách? :))))))) Nepočítejme wehrmacht a SS!

Z. Bureš 27.3.2014 7:02

Ano pane Vlku ......moje řeč !!!

.....Henleinovsko-bolševická dezertérka od škopku s nádobím je pravá Němka - sudeťačka, jako vystřižená z pohraničí....z let 1938 - 1939 !!!

Je zcela mimo mé chápání, jak něco takového (nemám pro ni pojmenování)......může dělat v demokratické zemi - světe zboř se - ministra spravedlnosti !!!

B. Rudolf 27.3.2014 6:25

o knize Václava Černého

O odsunu Němců po válce z Čech jsem se dozvěděl až při četbě knihy Václava Černého. Zastával tam názor (doufám, že ho interpretuji správně), že to, co se dělo při odsunu, usnadnilo pozdější nástup bolševiků k moci. Šlo o to, že i naše "spravedlnost" obsahovala možnost předem odsouzené velké skupiny lidí, která nemá žádná práva. To se později bolševikům po "Vítězném únoru" náramně hodilo.   

Němci žijí s pocitem strašné viny dodnes. My bychom měli alespoň být schopni diskuse. To, co jste tu předvedl, pane Vlk, podle mne diskuse není.

S. Vaněček Šauerová 27.3.2014 6:16

Po II. světové válce ? Opravdu ?

Nebyla to náhodou už I. světová válka ? Češi, Moravané a Slováci měli právo na sebeurčení ? A co Němci, ti taky ? Jinak to, bohužel, o pár desetiletí později asi skončit nemohlo.

Nicméně o tom jsem nepsala, pane Halašto. Psala jsm o tom, že je "prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo. Doplácíme na to především my, nikoliv Němci." A považuji dnes už za zcela zbytečné donekonečna se hrdlit o to, co kdo zavinil či nezavinil. Je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo. To si jistě nemyslí jenom ministryně Válková, ač by to tak pan Vlk jistě rád viděl.