1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Poradí si nová vláda s covidem lépe?

Koronavirová epidemie je zase v plném proudu a politici za ní opět trestuhodně klopýtají. U mnohých mají přednost pocity, dojmy a nálady ve veřejném mínění a ochranu veřejného zdraví stavějí až na druhou kolej.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 29.10.2021 20:05

Ještě, že jsem již na penzi (63+, tedy 71). Designovanému radiologovi Válkovi asi "jeblo", i 60+ jsou zatím "nedůchodci". Zase bude veselo na MZ, jednou cvokař, ondy právník, dnes se tam jeví radiolog. Covid se musí řechtat, co zase to vládní "konkláve" vymyslí.

Vivaldiho koncert doma v pohodě vyslechnu lacino v sesli reprodukovaný "quadro", s dobrým mokem na stole, koupeným s futrálem na šnóblu v hypermarketu, a i dobrým doutníčkemv pazouře. Pohoda, lepší, než se za nemravný peníz a mošnou lejster ke smokingu, "drát" se, abych mohl usednout v koncertní síni, ale zase s futrálem na šnóblu. Nemlich to samé s putykami, kouřit nejprve zakázali (tím šel mariáš a konzumace žejdlíků také do "kopru"), nyní zase přehršel lejster a filcování pinglem (co bude příště, potvrzení na lepru?). Zákon/nezákon, vydáme "dienstreglamá a štráfy". Ale nestěžuji si (kdybych si stěžoval, tak je mi to stejně lejno platné, "bekantmachung je zákon" (i když NSS a ÚS jsou jiného názoru), takový je život, kdo se v něm vyzná? Bylo hůř, a lidi si to chválili.

J. Jirka 29.10.2021 19:28

https://www.youtube.com/watch?v=8rNa8Yb9MZ8

F. Zrcek 29.10.2021 14:45

Designovaný vládní Válek už předkládá. Lockdown pro neočkované starší 60 let. Ale může narazit - jak znám naše čilé starouše, budou mu z lockdownu utíkat. Poradil bych mu nejlíp zatlouct dveře a označit bílým křížem. Takovým, co po něm hamtal babiš v Průhonicích. Nebo zjišťovat jejich přítomnost skrz dveře pojízdným rentgenem, s tím si odborně snadno poradí a vládní kolegové na něj někde ušetří. Nejlíp na důchodech.

V. Čermák 29.10.2021 18:57

Vy byste hamtal i po Americké vlajce, kdyby vám ji nějaký blb nakreslil před dveře. Takový malý Hamtala...;-D

V. Bok 29.10.2021 13:55

No, napřed otočí naruby vsechna rozumna opatření, za pul roku bude obrovský prušvih ...mám i jiny vyraz, ale... Pak vse sveedou na Babise a budou delat to co on ... Nerad bych se mylil. Ono stacilo si precist Valka a je jasno...

J. Vintr 29.10.2021 14:07

Ona byla nějaká rozumná opatření?

R. Langer 29.10.2021 15:05

Jediná rozumná opatření jsou ŽÁDNÁ opatření. Taková tady ale zatím nebyla. ;-€

L. Písařík 29.10.2021 12:26

Mám obavy, zda tým PF bude vůbec schopen. Uvidíme.

B. Rudolf 29.10.2021 11:03

Myslím si, že většina z nás (obávám se, že všichni) bude muset koronavirovou nákazou projít a vzniklou imunitu pak nelikvidovat dlouhodobým nošením respirátorů, ale nechat ji přirozeně se obnovovat. Jinak se z toho nevyhrabeme a zničíme si imunitu vůči dalším respiračním onemocněním.

Zdravotnictví by mělo individuálně pracovat s zejména s neočkovanými rizikovými skupinami. Praktičtí lékaři by měli individuálně posoudit, zda pro konkrétního člověka z této skupiny je rizikovější zůstat neočkovaný nebo se nechat naočkovat a případně i doporučit typ vakcíny.

Pokud si například senior neumí zarezervovat termín k očkování, měl by mu s tím někdo pomoci. Musíme počítat i s touto možností.

B. Rudolf 29.10.2021 11:09

V případech nakažení rizikových pacientů by jim měly být automaticky včas podány protilátky, případně další podpůrné léky.

V případech podezření, že se "zvrtne" vývoj onemocnění u nerizikových pacientů, by se jim okamžitě, jakmile bude identifikováno toto riziko, měly být podány protilátky.

V případech, kdy se epidemie "rozjede" a nemocnice budou ohroženy nárůstem vytížení, je možné šlápnout prudce na brzdu nikoliv lockdownem, ale masovým PCR-testováním. Přestože výsledkem bude i to, že do karantény odešleme i zdravé lidi, dramaticky tím snížíme počet neidentifikovaných nakažených.

J. Vintr 29.10.2021 14:06

Místo šlapání na brzdu by bylo nejlepší šlápnout na krk všem politikům a jejich covidovým rádcům. A hned by bylo po pandémii.

J. David 29.10.2021 20:20

Ale také po kšeftech "některých"... (respirátory, vakciny, toť "zlatý důl" pro vyvolené zúčastněné). A pozor, i "polikum" politiků , kterak plebsu naosřtit udidla a špórny, aby moc "netrojčili", třeba ryze česky, po putykách u píva.

J. Vintr 29.10.2021 12:07

Proč se pořád každý blbec snaží cpát to očkování seniorům? Starší lidé nejsou blbci a rozhodují se podle svých životních zkušeností a ne jako mladí blbci, kteří slepě věří lživé oficiální propagandě.

P. Vychodil 29.10.2021 15:20

pane Vintře, to nejsou blbci, to jsou vydíratelní politici, mají noty z Brusele, tak podle nich zpívají...všichni, ve všech zemích (s výjimkami jako Sweden...)...

ano, 30 let tzv. "svobody" odnaučilo dotčené generace kritickému myšlení, dovolil bych si dokonce tvrdit, že veškerému myšlení...máme přece svobodný tisk, ten přece nelže...no, a staří se oznámkují senilitou, náchylností k desinformacím, neinformovaností, ...

a to jsme pořád v prvním kole...dostat do ovčanů maximum jedu...druhé a další kola budou následovat...ovce si to ovšem nikdy nebudou schopny pochopit...

J. Vintr 29.10.2021 18:36

Já jsem měl na mysli ty, kteří chodí na tyhle diskuze. Od politiků samozřejmě nic jiného nečekám.

B. Rudolf 29.10.2021 19:30

Víte, něčemu člověk věřit musí. Jinak se nemá podle čeho rozhodovat. Takže, když jsem viděl statistiky hospitalizovaných v ČR v posledním měsíci podle věku a očkování, bylo zřejmé, že z hlediska statistiky končí s kovidem v nemocnicích převážně senioři. A dále bylo zřejmé, že průměrný věk hospitalizovaných neočkovaných seniorů je zhruba o deset až patnáct let nižší než průměrný věk hospitalizovaných očkovaných seniorů.

Jsem také senior a o riziku dlouhodobých následků očkování proti kovidu si myslím toto. Myslím si, že toto riziko není velké, ale že není nulové. Proto mne štve, že se do očkování nutí mladí lidé a teď už i dokonce děti. Pokud se později ukáže, že existují vážné dlouhodobé následky očkování, bude to kvůli masovému očkování mladých lidí neuvěřitelný průšvih.

Pokud jde o mne, jsem senior a pro sebe jsem si vyhodnotil, že riziko, které podstupuji tím, že se nechám naočkovat, je nižší než riziko, které bych podstoupil tím, že bych se naočkovat nenechal. Podstatnou část svého života už mám za sebou a co je doma, to se počítá.

J. Vintr 29.10.2021 20:35

Spíš by si člověk měl ujasnit, čemu nevěří. Pokud jste trochu schopen používat mozek a logiku, tak je volba úplně snadná. Je pravda, že zvlášť ve vyšším věku člověk nemá moc důvod nějak lpět na životě, ale je dost důležité si zachovat lidskou důstojnost. A s tím se vůbec nesrovnává dělat vystrašeného pokusného králíka těm, kteří jen lžou a lžou a mají nás za stádo hloupých poslušný ovcí (za ten příměr se ovcím omlouvám, protože nejsou ani zdaleka tak hloupé jako většina lidí).

L. Beneš 29.10.2021 10:59

Válek: Jsem pro lockdown neočkovaných lidí starších 60 let. Aneb žádné s* aní s mladou paní. Rázně a bolševicky vpřed.

P. Dvořák 29.10.2021 12:37

Smysl tohoto počinu?

J. Hanzal 29.10.2021 13:35

Jo, jo to už jsem taky slyšel, tvrdá pěst bolševizmu atd., atd.

Ten nový asiministr už se projevuje, soudružsky - po bolševicku, separovat, zavřít popřípadě odstranit - zmetek jeden komošský. FUJ!!!!!!

J. Kulheim 29.10.2021 10:42

Je nákaza způsobená koronavirem vymýtitelná neboli eradikovatelná? To je základní otázka, kterou si musíme položit, když začneme vymýšlet strategii, jak utlumit nákazu. Problém je v tom, že COVID nelze nikdy vymýtit. Tak jak nedovedeme vymýtit chřipku nedokážeme vymýtit ani koronavirus.

I kdyby se podařilo vyrobit účinnou vakcínu na Covid 19, tak virus se přenese na zvířata, a na těch opět zmutuje a vznikne mutace ignorující vakcíny.

Ti, kteří říkají, že vymýtí koronavirus, jsou nebezpeční lháři.

L. Beneš 29.10.2021 11:02

Já věřím, že až si Fauci vzpomene, jak to bylo s těmi viry z netopýrů ve Wuchanu za americké peníze, jistě něco smysluplného vymyslí.

J. Kulheim 29.10.2021 11:22

Možná je těžké si představit, co se těm lidem rodí v hlavě.

https://procproto.cz/veda-a-technika/medicina/umele-vytvoreny-chripkovy-virus-je-schopen-vymytit-cele-lidstvo/

L. Beneš 29.10.2021 11:34

Samotný ve zprávě zmíněný předseda NSABB Paul Keim je nebezoečný, uvážíme-li, že slovo Keim označuje choroboplodný zárodek.

P. Kubáč 29.10.2021 16:24

Vámi zmiňovaný vztah mezi "vymýtitelností" choroby a očkováním je pomatený!

Za historii lidstva se podrařilo "vymýtit" jen dvě infekční choroby. Pravé (neboli černé) neštovice. A krom islamistických regionů v Africe a Asii - dětskou obrnu ( s tou jsme byli na světě první když jsme ji vymýtili vakcínou naší vlastní výroby už v roce 1961).

Všechny ostatní choroby jsou dle vašich kritérií "nevymýtitelné". Navzdory tomu na mnoho z nich je očkování, které se pravidelně (a někdy i povinně ze zákona ) aplikuje.

J. Kulheim 29.10.2021 19:17

Existuje více než 200 nemocí zvířat přenosných na lidi. Je velký počet zoonóz, které se podařilo v ČR, vymýtit např. brucelóza, antrax, vozhřivka atd. Veterinární služba provádí aktivní imunizaci proti některým infekčním onemocněním, monitoring nebezpečných onemocnění zvířat a lidí.

Zatímco např. poliomyelitida je onemocnění, které se endemicky vyskytuje pouze v několika málo zemích, chřipka je častým celosvětovým původcem epidemií. Vakcinační kampaň a program eradikace byly v případě poliomyelitidy velice úspěšné, eradikace chřipky se naopak nedaří.

Nevymýtitelné jsou nákazy, které se přenáší jako kapénkové infekce, vytvářejí jednoduše mutace, jsou vysoce virulentní, a hlavně mají v přírodě hostitele. To je chřipka a koronaviróza.

J. Vintr 29.10.2021 18:43

Těm co to řídí jde zřejmě o to, udělat z lidí zavisláky na očkování a rýžovat na dalších a dalších dávkách vakcíny. Kvůli tomu je zapotřebí pořád lidí strašit covidem, aby se nechali pořád dokola očkovat. Takové perpetuum mobile. Jen ti šmejdi, kteří se nechtějí nechat očkovat, jim do toho hážou vidle.

P. Kubáč 29.10.2021 10:11

Jakákoliv strategie jakékoliv vlády, by v nynější situaci měla směřovat k tomu jak populaci proočkovat a odpůrce očkování s co nejmenším rizikem jejich smrti promořit - a tím přejít do stavu setrvalého života s koronavirem, který, jako spousta dalších virových chorob se v populaci vyskytuje, ale nedělá přiliš velké škody.

Místo toho jsem v rádiu slyšel rozhovor s hlavní hygieničkou Svrčinovou, která lítostivě vzpomíná na drakonická opatření v minulosti a intenzivně přemýšlí jak alespoň část své moci udržet natrvalo.

S. Kubů 29.10.2021 10:01

Pravděpodobnost přenosu viru je v domácnostech stejná u očkovaných i neočkovaných - Novinky.cz

Je-li člověk očkovaný, nebo ne, má jen nepatrný či žádný vliv na to, jak moc je infekční pro další členy domácnosti. Studie, na které se podíleli vědci z několika předních britských institucí, uvádí, že ačkoli je vakcinace proti covidu-19 klíčová v zabraňování smrti či vážnějšího průběhu onemocnění, nesnižuje pravděpodobnost, že naočkovaný a infikovaný jedinec nepřenese nemoc na někoho dalšího v domácnosti. Podle analýzy je 25procentní pravděpodobnost, že se plně očkovaný člověk nakazí od infikovaného člena domácnosti, zatímco u neočkovaných je tato pravděpodobnost 38procentní. V rámci studie vědci zjistili, že ochrana vakcínou slábne už zhruba po třech měsících od druhé dávky. Tři měsíce po druhé dávce bylo riziko nakažení vyšší ve srovnání s nověji očkovanými. Neočkovaní se nemohou spoléhat na to, že je ochrání imunita plně naočkovaných. Studii publikoval odborný časopis The Lancet. (novinky.cz, 29.10.21)

J. Vintr 29.10.2021 10:35

Očkování je opravdu "klíčové v zabraňování smrti". Podle statistik za letošní rok právě z VB tam mají očkovaní víc jak třikrát větší pravděpodobnost, že na onemocnění covidem zemřou....