18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Poradí si nová vláda s covidem lépe?

29.10.2021

Koronavirová epidemie je zase v plném proudu a politici za ní opět trestuhodně klopýtají. U mnohých mají přednost pocity, dojmy a nálady ve veřejném mínění a ochranu veřejného zdraví stavějí až na druhou kolej.

První chybu udělala vláda Andreje Babiše, která si před volbami zjevně nechtěla škodit přinášením špatných zpráv. Epidemická situace prakticky v celé Evropě se zhoršovala, ale my jsme se tvářili, že se nás to netýká. Nevedla se ani debata o opatřeních, která by se v případě potřeby aktivovala. Ve své kontrolní roli selhala i opozice. Ani v jejím zájmu nebylo strašit voliče.

Karty jsou rozdány a víme, že se osazenstvo Strakovky promění. Loučící se kabinet necítí potřebu být v potírání nákazy kreativní, a když se vracíme do červených čísel, přistupuje k utahování šroubů. Zkracuje se uznávání doby platnosti PCR i antigenních testů, zpoplatňují se preventivní testy a znovu se zavádí nošení respirátorů na pracovištích.

Kdyby ministr zdravotnictví Adam Vojtěch mohl, patrně by zpřísnil i režim ve školách, tomu se ale brání resortní šéf Robert Plaga. Zatímco se spoustě žáků prodlouží podzimní prázdniny, učitelé s rodiči tonou v obavách z návratu distanční výuky.

Po zkušenostech z předchozího roku a půl nepřekvapuje, že opozice, která se ale co nevidět změní ve vládní koalici, by řadu věcí dělala jinak. Vlastimil Válek z TOP 09, kterého už vesměs máme za Vojtěchova nástupce, si navíc stěžuje na nedostatek informací od kabinetu. To Babiš odmítá. Válek podle něj do mediálního prostoru vnáší lživé informace. Zván je prý na všechna klíčová jednání. Babiš mu dokonce nabídl, aby zasedl už v jeho končící vládě. Šlo ale o pouhé PR gesto, protože při zdravotním stavu prezidenta zde stejně není nikdo, kdo by nového ministra jmenoval. Navíc by to bylo absurdní z politického i ústavního hlediska.

Babiš chce i v jiných oblastech působit jako akční hrdina, který odchází od rozdělané práce nedobrovolně. Když už ale musí, bude bedlivě sledovat, jak si budou počínat ti po něm. Shoda panuje ve vůli proočkovat maximum populace. Z rodící se vlády pěti středopravicových stran dokonce uniklo, že by mohla spustit podomní vakcinaci zájemců z řad seniorů. Kromě toho víme, že nebude fandit lockdownům ani plošným receptům a hodlá se spoléhat spíš na lokální řešení. Válek by dál testoval bezplatně, přimlouvá se také, aby za bezinfekční byli uznáváni i jedinci s dostatkem protilátek.

Ministr bude nepochybně pod tlakem, aby nepráskal bičem a nechal lidem, ať se sami rozhodnou, jestli a jak se infekci postaví. Radí to mnozí ideologové, ale i lobbisté z podnikatelského prostředí. Ukázkový spor se vede o povinnost provozovatelů restaurací kontrolovat bezinfekčnost zákazníků. V řadě zemí včetně sousedního Rakouska to funguje hladce, u nás ale vášnivě debatujeme o potlačování lidských práv. Jistě, nová vláda může jít cestami amerického exprezidenta Trumpa, brazilského prezidenta Bolsonara nebo britského premiéra Johnsona. Ať se ale pak nediví, když její statistika bude krvavější než třicet tisíc obětí covidu předhazovaných Babišovi.

Nakolik dají budoucí správci země na experty? Kdysi se jimi zaštiťovali všichni. Pak se ale zalekli represivních návrhů, se kterými epidemiologové přicházeli, a začali si z nich vybírat jako z bonboniéry. Svoji poradní skupinu si už skládá i profesor Válek. Dosud o ní víme, že má být pestrá a že ji má vést předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Nedostane se ale i ona brzy do sporu s politiky a byznysmeny? A kam se vlastně poděla snaha o zřízení české obdoby uznávaného nezávislého německého Kochova institutu? Snad tým Petra Fialy představí svoji komplexní strategii co nejdříve.

Autor je politický analytik

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus