2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Populisté krouží nad penzijním systémem

Stále častěji se objevují varování, že penzijní systém, a tím pádem jistoty současných i budoucích důchodců, jsou v nebezpečí. Tvrdí to experti, zástupci pojišťoven i volební lídři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Smatlak 19.9.2017 10:42

Blbost

tY KECY CO NĚKDO VLOŽIL DO DŮCHODOVÉHO SYSTÉMU TO MŮŽE NAPSAT JEDINĚ IDIOT.tEN CO MAKÁ A MÁLO VYDĚLÁVÁ NEMŮŽE DÁTI TEN CO MÁ VELKÉ VÝPLATY A ZISKY,PROTOŽE BY MU NIC NEZBYLO A NAOPAK TEN CO VYDĚLÁVÁ HODNĚ SI MŮŽE ještě našetřit.A kdyby to tak bylo tak polovina výrobců zkrachuje,protože by si nikdo nedovoplil nakupovat ty jejich produkty,takže by se opět snížili daně pro stát na úkor daní na soc.a důch pojištění.Je to taková spojená nádoba a jestli jsi to nepochopil tak to idiot je ještě mírné oslovení i když asi nic horšího neexistuje protože je to poslední stupeň ˇblbosti

L. Harvánek 19.9.2017 10:49

Re: Blbost

Píšeš zmatky.

P. Hlosta 19.9.2017 11:20

Re: Blbost

Smatlal jste dohromady co vám leží v žaludku. No a špatně! Pravdu má autor, že radši by se nemělo do systému zasahovat, když jde o populismus. Ten je v čase předvolebním ten nejméně dobrý rádce. Jak vychytrale učinil Kalousek, že na počátku funkčního období zařízl růst důchodů! Následky mají důchodci dodnes. Případné populistické sliby, že se bude navyšovat důchod, jsou jen opravné kroky Kalouskovy vychytralosti. Co by měla být samozřejmost v čase ekonomického růstu, že se doplní ztráty postiženým Kalouskovým atakem na sociální zabezpečení, je jen chiméra přání si. Kdo přijde s halasným slibem o navýšení důchodů, toho hnát klackem, protože zhrdla lže! Bude to jen maličký úplateček za podporu u voleb a nic jiné.

Reforma je nutná. Než by ale měla být opět jako Kalouskova, to radši nechat postaru.

J. Jurax 19.9.2017 23:00

Re: Blbost

Ano.

Správně jste v nadpisu předznamenal, že jste napsal blbost.

K. Vyšata 19.9.2017 10:03

Zalapal jsem po dechu, to mi pane Holube nedělejte.

Tolik rozumných názorů je smrtící pro novináře dnešních dnů. Víte jaká je ve finančních kruzích touha si šáhnout na miliardy protékající spolehlivě průběžným systémem? Vždyť útočíte na samé základy demokracie kapitalistického systému. Urvat co se dá, nejlép tak, že je to pochráněno nějakým koupeným zákonem. Solární kauza, korunové dluhopisy, dotační šílenství, ekologické zátěže, církevní restituce, pomalu ubívá šancí ožrat poslední masíčko a vy pane Holube do toho házíte kládu?

Jinak dobrý, překvapil jste....

K. Vyšata 19.9.2017 10:10

Re: Zalapal jsem po dechu, to mi pane Holube nedělejte.

Promiňte, ubývá...

M. Prokop 19.9.2017 12:03

Re: Zalapal jsem po dechu, to mi pane Holube nedělejte.

Matematika ani demografie zřetelně nejsou vašimi koníčky a politologii máte prodchnutu nějakými bludy.

J. Kulheim 19.9.2017 9:10

Průběžný důchodový systém je v koncích.

V Česku prozatím funguje průběžný důchodový systém. Za rok 2011 skončil ve schodku 40 miliard korun.V roce 2011 vyplatil stát na důchodech 359,1 miliard korun, zatímco příjmy z pojištění činily 319,5 miliard korun. Schodek důchodového účtu tak dosáhl necelých 40 miliard korun. Penze tak musely být v loňském roce financovány i z jiných státních zdrojů než z vybraného pojištění za rok 2011.

Krize průběžného důchodového systému, která je důsledkem nárůstu starších osob v poměru k osobám ekonomicky aktivním. V roce 2007 počet důchodců 2 68 8 078, počet poplatníků–4 958 581; počet poplatníků na jednoho důchodce 1,84. Rok 2012- počet důchodců 2 871 453; počet poplatníků 4 933 997; počet poplatníků ne jednoho důchodce 1,72 . Již dnes stát dotuje důchodový účet 30 až 50 miliardami korun ročně.

Náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem byl v roce 1991 58 %, v r. 2011 cca 40 %; A v následujících 20 letech tento poměr poklesne na 20 %.Situace je dneska odlišná a pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× více peněz, než poté budou čerpat.

V Česku je nejvyšší podíl sociálního pojištění na daních v celé Evropské unii. V posledních 12 letech začaly mandatorní výdaje růst dvakrát rychleji než samotné výdaje státního rozpočtu.

M. Šejna 19.9.2017 9:57

pane Kulheime

peníze nerostou na stromech, takže pokud je penzijní systém ve schodku, lze ho vyrovnat jen zvýšením důchodového pojištění, nebo snížením důchodů. Penzijní "reforma" peníze do systému nepřidá.

Každý, kdo má pocit, že bude mít malý státní důchod, může bez problému střádat na důchod napřiklad formou penzijního připojištění. Nemůžeme ale požadovat po státním důchodovém systému snížení odvodu na sociální pojištění a zároveň požadovat vyšší státní důchody.

M. Prokop 19.9.2017 12:11

"Penzijní "reforma" peníze do systému nepřidá."

Konkrétně druhý piliř je přidával.

Možná si uklízečka nevšimla.

M. Šejna 19.9.2017 14:20

Prokope

druhý pilíř přidával leda kulový. Naopak ubíral ze základního pilíře. Toho si ale vaše panímáma uklízečka asi nevšimla. A poté co vás přetáhla mokrým hadrem přes vaši senilní makovici, tak už si toho nejste schopen všímat ani vy.

Jediný pilíř, který neubírá z toho prvního, je pilíř třetí. Ten je ale dobrovolný, takže Prokop a jeho panímáma uklízečka ho nejspíš nevyužívají. Předpokládám, že nevyužili ani toho druhého, i když o něm tak rádi plamenně mudrují..

M. Prokop 19.9.2017 14:45

Re: Prokope

Do druhého pilíře se přesouvala část peněz z prvního (tedy nemizely z penzijních systémů) a budoucí důchodce MUSEL PŘIDÁVAT PENÍZE NAVÍC.

Uklízečka poradkyně hloupého Šejny nechápe, co je to "navíc"? To jsou PŘIDANÉ PENÍZE". Vraťte se raději k tomu kýblu a hadru.

J. Kulheim 19.9.2017 12:34

Re: pane Kulheime

To, že peníze nerostou na stromech já vím. Já jsem si nějaké peníze našetřil a takže se můj životní styl je podstatě stejný jako v době, když jsem vydělával. Je mnoho lidí, kteří žijí jak se se říká, z ruky do huby. Takže mnohdy ušetřit nemohli i kdyby chtěli. Píši o tom, že samotný průběžný důchodový a zdravotní systém. Ve většině zemí je kombinace 1.,2. a 3. pilíře.

1/ Stárnutí populace-dochází k poklesu porodnosti a prodlužování délky života. Délka života se sice prodlužuje, ale neprodlužuje se délka živita dožití ve zdraví. ČR v roce 2010 byl stejný jako v roce 1962, tedy 62 let. Náklady státu na zdravotnictví se zvyšují. Od roku 1990 se zvýšily devětkrát na současných téměř 300 miliard korun.

2/Rostou náklady na financování sociálního státu. Zdanění práce v Česku je u průměrné mzdy v rámci zemí OECD mírně nadprůměrné z důvodu vysokých povinných odvodů zaměstnavatele na sociálním a zdravotním pojištění. Mandatorní výdaje tvoří v současnosti cca 80% všech výdajů státního rozpočtu. Zvýšila je koaliční vláda pod vedením ČSSD v součinnosti s KSČM. Průběžný systém financování mohl fungovat před 100 lety, když na jednoho důchodce pracovalo 50 lidí. V současnosti je to 1,72 na jednoho důchodce.

3/ Náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem klesl od r. 1991 z 58 %, na pouhých 44 % v r. 2011 a v současnosti je kolem 40 %. Je téměř jisté, že klesne pod 40% . Důchodci chodí do stejných obchodů jako i státní zaměstnanci, kterým se mzda neustále zvyšuje. ATD. í systém je neudržitelný. Průběžný systém financování mohl fungovat před 100 lety, když na jednoho důchodce pracovalo 50 lidí. V současnosti je to 1,72 na jednoho důchodce. Šlo o poměrně úzkou skupinku jeho zaměstnanců: důstojníky císařské armády, státní úředníky, učitele, soudce a zaměstnance pošt a později železnice.

ODS chtě udělat systémové změny. Tato vláda to zrušila. Měla na to právo, ale nenabídla nic jiného.

J. Kulheim 19.9.2017 12:50

Re: pane Kulheime

Pokud by si mladí šetřili od 30-ti let na důchod, tak když jim socialisty cílená inflace sežere 2,5% ročně, tak za ušetřené peníze toho moc nekoupí. Nákupní koš důchodce je podstně odlišný než u lidí s vyššími přímy. Když si chce koupit zeleninu, tak zaplatí dnes o 20-30% víc než pted rokem.

To byste musel mít důchod jako sociálně cítící pan Špidla.

M. Šejna 19.9.2017 14:24

pane Kulheime

podíl důchodů na průměrné mzdě klesl, to máte pravdu. Ale jen proto, že důchody rostly pomaleji, než platy zamestnanců.

Vy si stěžujete na vysoké mandatorní výdaje, ale jaksi Vám nedochází, že důchody jsou také mandatorní výdaje. Stěžujete si na nízké důchody a zároveň kritizujete vysoké mandatorní výdaje. Nezdá se Vám, že si trochu protiřečíte?

J. Kulheim 19.9.2017 18:19

Re: pane Kulheime

Vůbec si neprotiřečím.

Pane Šejno vy nejste hloupý, abyste nechápal souvislosti. Mám dojem, že jenom chcete hloupého ze sebe dělat.

Snížit veškeré výdaje státu, které nejsou nezbytné k zabezpečení služby občanům, které si nemůže zabezpečit sám. Je jedno jestli se jedná o jakékoliv výdaje včetně mandatorních.

J. Jurax 19.9.2017 23:08

Re: pane Kulheime

No, druhý pilíř umožňoval vyvést těm, co víc vydělávali, něco málo peněz z toho, co stejně jinak spadlo do žumpy a na důchodu se jim neprojevilo.

Nicméně byl koncipován tak pyramidálně blbě, že to až hraničilo se sabotáží. A těm, kdož na něj přistoupili, se nijak extra nevyplatil, protože krátil státní důchod.

Jistě znáte konstrukci výpočtu důchodu - nad jistou, směšně malou sumu, se počítá do důchodu cca čtvrtina a nad jistou hranici už nic; pravidla se ale každoročně mírně mění. Přesná čísla jsou k nalezení, nechce se mi to hledat.

Z. Koutecký 19.9.2017 12:15

Re: Průběžný důchodový systém je v koncích.

Ono to s těmi starobními důchody není tak hrozivé, jak se píše. V roce 2016 byl příjem z povinného důchodového pojištění 372,2 mld. Kč, výdaj na starobní důchody činil 316,7 mld. Kč. Ovšem také bylo vynaloženo 42,5 mld. Kč na invalidní důchody a 30 mld. Kč na vdovské, vdovecké, sirotčí a jiné důchodové dávky. Takže nakonec důchodový účet skončil schodkem 17 mld.Kč., tedy cca 1,3% příjmů státní pokladny,ovšem nikoliv jen v důsledku výplaty starobních důchodů.

J. Kulheim 19.9.2017 12:39

Re: Průběžný důchodový systém je v koncích.

Pokud máte průměrný důchod, nenašetřil jste si, nemáte jiný příjem, platíte nájem a slušně žijete, tak jste kouzelník.

Z. Koutecký 20.9.2017 0:15

Re: Průběžný důchodový systém je v koncích.

Nevyjadřuji se k výši důchodů, nýbrž k neustálému strašení, že na starobní důchody nebudou prostě ve státní pokladně peníze.Nejde jen o počet pracujících lidí, ale i o výši jejich platů. Samozřejmě, že při žebráckých platech se nedostávají peníze ani na důchodovém účtu, protože povinné důchodové pojistné se odvádí jako procenta z platu. Při zvyšujících se platech a snižujícím se počtu nezaměstnaných klesá i manko na důchodovém účtu. V roce 2012 bylo nutno sanovat důchody 50 miliardami Kč, v roce 2015 to bylo už jen 34 miliard Kč a v roce 2016 17 miliard Kč. Pokud ovšem budeme dále trvat na tom, že naší největší předností je práce za co nejnižší mzdu, budeme snižovat daně a ještě je necháme unikat do daňových rájů, tak ve státní pokladně nebude nejen na důchody, ale ani na dvojnásobné zbrojení, či na náklady záchranného systému bank a dluhů eurozóny, kam hodláme doprovázet "tvrdé jádro" EU.

A. Bocek 19.9.2017 6:52

Je to o diskuzi,

jestli chci svůj důchod strávit v penziónu pro seniory (marně čekajíc na návštěvu blízkých) , nebo raději v rodinném kruhu velké rodiny, které pomáhám seč mi síly stačí, tu pohlídat, tu doprovodit, tu pokecat. Stávající důchodový systém vedek anonymním státním-obecním továrnám na odloučení.

Š. Hašek 19.9.2017 7:24

Re: Je to o diskuzi,

Principielně souhlas s Vámi. Jak říká starý Klaus - všichni stejné penzijní odvody, všichni stejnou penzi. Relativně malou vlastně. Odvod by byl tedy nízký a ostatní peníze ponechány občanům. Občan si poradí, volič "důstojného (politického) stáří" darovaného Zaorálkem/vládou/státem/zadarmo se musí poněkud vzpamatovat. Už konečně!

Samozřejmě z toho se komouši a socani podělají, jak jinak. Jsem penzista/ve výslužbě, nikoliv starobní důchodce - ale pro někoho těžko k pochopení. Z. Z.

M. Šejna 19.9.2017 10:34

odvod nízký, ostatní ponechat občanům?

Pane Hašku,

v principu máte pravdu. Problém je, že "nízký odvod a ostatní si ponechat" praktikuje dnes mnoho živnostníků, včetně mě. Jenže narozdíl ode mě si mnoho živnostníků nespoří na důchod v soukromém penzijním připojištění. Mnozí z nich jdou teď do důchodu a diví se, že dostanou velký kulový. Jejich problém. Ukazuje to ale klasickou českou náturu, kdy je všechno důležitější, než spoření na důchod.

J. Kulheim 19.9.2017 14:15

Re: odvod nízký, ostatní ponechat občanům?

On ten živnostník nedostane tolik kolik mu zůstane, když bude předpokládat, že se dožije doby, kdy už nebude moci pracovat. Ti, kteří se narodili v devadesátých letech odvedou 3-4 x tolik kolik dostanou. Tím bude končit jakákoliv solidarita. Náklady na státní správu se zvyšují. V loni přijali 30000 lidí a v letošním roce přijmou dalších 6000 lidí. Nemá kdo pracovat. Dovážíme lidi, kteří pracovat chtějí. Přesně tak to bylo před pádem Římské říše.

Ona nefunguje ani dnes. To co se odvádí na důchodovém a zdravotním pojištění nestačí pokrývat náklady. A bude hůř.

P. Dvořák 19.9.2017 4:17

K poslednímu odstavci

Vy snad znáte nějakého politika, který by šel tuto "práci" dělat z jiného důvodu, než aby získal hlasy a tím pádem nemusel dělat tu svoji skutečnou práci?

Mnohem přízemnějšími, ale o to častějšími pohnutkami vstoupení na politickou dráhu se raději nebudu zabývat.