2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Pokusy na lidech

Pamatujete ještě na ty řeči, že zákaz kouření zvedne počet návštěvníků restaurací? Pamatujete na novináře, údajné marketingové experty a odboráře, co informovali o jakýchsi zahraničních studiích, podle nichž měl být dopad zmíněného opatření pozitivní?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hajský 9.4.2018 15:40

V jednom z příspěvků níže jsem se dočetl, že protikuřácký zákon má význam i v tom, že odrazuje mládež od kouření. Možná mládež 18+, která vysedává v hospodách. Ale když jdu ráno po sedmé nakoupit a děti jsou do školy, tak dobrá třetina ve věku 11 až 15 let cestou kouří. Vyrůstá nám nová kuřácká mladá garda.

S. Landa 9.4.2018 15:35

Re: počet hospod a kouření

Pobavil jste. Díky

R. Langer 9.4.2018 15:32

Re: počet hospod a kouření

Kdepak jste tu údajnou statistiku vyčetl, prosím. O tom bych totiž dost pochyboval.

J. Novotny 9.4.2018 15:04

Re: Kuřáci by měli být ohleduplní a čistotní.

Vaše představy o trhu jsou na úrovni žáka základní školy.

J. Klepal 9.4.2018 15:02

počet hospod a kouření

Ve středověku bylo hospod řádově více a uživily se všechny, přestože se v nich nekouřilo, protože tabák nebyl k mání. Jestliže hospody v současné době krachují, pak to není kvůli zákazu kouření, ale kvůli tomu, že již jsou ztíženy různé hospodské fígle založené na okrádání lidí, nedodržování hygienických standardů a nakonec i na krácení daní. Údajně jeden pozitivní efekt zákaz má, statisticky již došlo k 10procentnímu snížení kardiovaskulárních problémů.

J. Novotny 9.4.2018 15:02

Re: Sociolog Hampl se nepřeškolil na lékaře. Použil mozek.

Tak asi by nebylo dobré, kdyby ta nezdravá jídla byla ze zkaženého masa, špatných vajec, či díky sdílení spíže s hlodavci a šváby. Tuto regulaci považuji za celkem přínosnou, přitom je Vaše argumentace u zahuleného prostředí stejná, jako u zkaženého masa. Dokonce si troufám tvrdit, že by v tom podniku neměli podávat produkty likérky Drak, přestože jde o "JEJICH" podnik.

J. Novotny 9.4.2018 14:47

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

No, naštěstí jsem žil v zemích, kde to zavedli dříve než v ČR.

J. Novotny 9.4.2018 14:45

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Pane Langer, jestli kouříte a víte, že Vaše tabákové exkrementy mohou někomu způsobit rakovinu, tak jste buď zodpovědný člověk a nekouříte tam, kde jsou jiní lidé, nebo jste prostě sketa, které nezáleží na tom, jestli někomu přivodí smrt (a to docela nepříjemnou). A taková šichta obsluhy restaurace, kde se hulí, to je docela dávka a na raka mají založeno docela dobře. A to už nemluvím o tom, že by třeba servírka čekala dítě, což není úplně neobvyklé.

Jak říkám, svobodu chápete jako že si můžete dělat co chcete, zodpovědnost Vám tam vypadla. Ale holt ty roky totality se neodmažou.

J. Novotny 9.4.2018 14:40

Re: Abstinent

Myslím, že reagujete na něco plně jiného, než bylo diskutováno. Nicméně alkohol za volantem mě a mé děti ohrožuje a to i když chlastá někdo jiný. Takže podporuji, když je to zákonem omezeno a když je tento zákon i vymáhám.

R. Langer 9.4.2018 14:38

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

No jo, to jste musel tou nucenou abstinencí trpět, co? :-D

R. Langer 9.4.2018 14:37

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Je statisticky dokázáno, že Slunce vyjde každé ráno...

Ano, vaše totalitní hlava, co "chce omezit kouření v restauracích" i když je jí po tom úplné ho*no i se svou pitomou teorií her evidentně nechápe, o čem vlastně ta demokracie je. No, nejste sám, tak se těšte, až to trefí vás. Taky se dočkáte, jenom se nebojte... :-P

A určitě si nemyslím, že to má většinovou podporu.

J. Novotny 9.4.2018 14:35

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Do zakouřených hospod jsem nechodil. Nyní si mohu pivo vychutnat, takže chodím pravidelně. Často musím na stojáka, protože bývá plno a na nějaké krachy to opravdu nevypadá.

R. Langer 9.4.2018 14:32

Re: Hampl lže.

Hm, to teda nespletl.

J. Novotny 9.4.2018 14:31

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Empiricky bylo dokázáno, že pouze plošný zákaz kouření omezil kouření na pracovištích, v nemocnicích, či dopravních prostředcích. Prostě kuřáci mají vypěstovanou závislost a chybí jim jakákoli reflexe.

Vyplývá to koneckonců i z teorie her, kterou Vaše hlava nepobere.

Takže pokud chci omezit kouření v restauracích, vím, že to lze pouze plošným zákazem. Že to v pohodě funguje jsem zažil v zemích, kde to zavedli. Takže proč ne u nás? Vždyť ten zákaz má u nás většinovou podporu, jen zasmrádlí závisláci jdou proti. A pak ještě pár těch pomatenců, co vyrostli v totáči a ze svobody si vzali jen tu svobodu a ne zodpovědnost.

R. Langer 9.4.2018 14:29

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Ano, z toho evidentně plyne, že jste notorik, protože do té hospody zřejmě musíte, i když se tam kouří, takže teď můžete chlastat všude, což vám jako notorikovi vyhovuje. Co, závisláku?

R. Langer 9.4.2018 14:26

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Ano, vzhledem k tomu, že máte o demokracii zcela zcestnou představu, tak ve vašem světě to moje hlava fakt nepobere. V mém demokratickém světě totiž nekuřák neleze do kuřácké hospody, ale tuto zásadní myšlenku zase pro změnu nepobere vaše totalitní hlava.

R. Langer 9.4.2018 14:23

Re: Abstinent

Ale já nepotřebuji, aby za mě někdo určoval jestli jsem nějak ohrožen. Jestli vy ano tak je to vaše věc, ale mě do toho laskavě netahejte.

J. Lepka 9.4.2018 14:21

Tak jste nám pane Hample,

podprahově sdělil, že Zeman není ruský špión, jinak se na váš slint dívat nedá. Leda snad jako na fakt, že oposmlouva stále platí, že?

J. Novotny 9.4.2018 14:20

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Pro závisláky zcela určitě.

J. Novotny 9.4.2018 14:20

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Pane Langer, je jasné, že to Vaše hlava nepobere. Nicméně nutnost plošného zákazu jednoduše vyplývá z teorie her - a konec konců i jednoznačnou zkušeností s kouřením a jeho omezením. Takže si svoje rozumy nechte od cesty.

Já se chovám naprosto racionálně, tím že v rámci demokracie prosazuji to, co je pro mě dobré.

R. Langer 9.4.2018 14:19

Re: Kuřáci by měli být ohleduplní a čistotní.

Jasně, takže těm kuřákům zakážete jejich jeden z mála vyhrazených prostor, kde si kouří sami na sebe a mezi sebou, tedy hospodu, a potom si ještě stěžujete, že vám kouří pod oknem a hážou vám tam vajgly. Vskutku inteligentní úvaha. Těma vajglama by vás měli zasypat. :-P

J. Novotny 9.4.2018 14:17

Re: Abstinent

Cigarety ale nikdo nezakázal, pouze jejich užívaní na místech, kde mohou ohrozit někoho jiného. Obdobně je alkohol zakázán při řízení auta (kouření ostatně nepřímo také).

R. Langer 9.4.2018 14:15

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Jo, a všude stojí za ho*no. :-P

R. Langer 9.4.2018 14:13

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Jestli si vážíte svého zdraví, tak nelezte do hospody, nic zdravého tam nenajdete. A o zdraví ostatních se laskavě nestarejte. :-P

J. Novotny 9.4.2018 14:10

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Hampl je především mimoň, slušně řečeno, protože ten koncept byl již dostatečně otestován ve většině civilizovaných zemí.

J. Novotny 9.4.2018 14:09

Mě nekouření v hospodách vyhovuje

a páprdy či závisláky, kteří si neváží lidského zdraví, rozhodně jako své zástupce v Parlamentu nechci. Benda je nula, která žije ze jména svého otce a jeho jedinou agendou je smrad.

J. Urban 9.4.2018 13:31

Zatím neznám jedinou hospodu, co by kvůli

kuřáctví nekuřáctví zavřela. Takže 0:0. Co zavřela kvůli EET, znám jednu. A po čase si ji místo něj otevřel někdo jiný. Takže 1:1. Já jsem na tom vydělal, protože jako nekuřák mohu chodit do mnohem více hospod než dřív, takže pro mne jsou hamploviny jen kecy v kleci - pardon: v IVK.

A. Alda 9.4.2018 13:26

Tož vy jste vždycky provládní a prounijní.

Kdyby EU nařídila povinné kouření doutníků, budete první, kdo to bude prosazovat a propagovat a obhajovat.

Vaše názory proto nemají žádnou relevanci.

A. Alda 9.4.2018 13:25

Zákony už nelze brát vážně.

Jde jen o to vyjít s kontrolními orgány - ať po dobrém, nebo po zlém. Ať už pomocí "nevšimného" nebo obcházením zákona tím či oním způsobem.

Je to bolestné, takto to přiznat, ale do této situace nás dovedli zákonodárci.

A. Nový 9.4.2018 12:31

Re: soudruh modrobolsevik Hampl by zaslouzil par facek

Pešat je bolševický πčus.