15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Pokusy na lidech

Pamatujete ještě na ty řeči, že zákaz kouření zvedne počet návštěvníků restaurací? Pamatujete na novináře, údajné marketingové experty a odboráře, co informovali o jakýchsi zahraničních studiích, podle nichž měl být dopad zmíněného opatření pozitivní?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 9.4.2018 23:25

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Ale kuš, voni s hlavou pobranou teorií her. Že to v pohodě funguje? Ano, funguje, protože pokuty jsou mastné; ovšem do pohody to má daleko.

Ale já bych v hospodách zakázal podávat alkohol - jistě by nám už za půl roku statisticky dokázali, že ubylo cirhóz jater. Je to tak blbě dobroserný nápad, je jedinci jako Vy s ním nemohou než nadšeně souhlasit.

J. Novotny 10.4.2018 9:02

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Ale pane Juraxi, když si budete prolívat játra u vedlejšího stolu, na pracovišti, či na zastávce autobusu, tak mi tím moje játra nepoškodíte. Jak jsem již zmínil, u kouření se starám o svoje dobro a dobro své rodiny, tak jak bych se ostatně měl podle všech ekonomických teorií chovat.

J. Jurax 10.4.2018 20:42

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Ale houby - když budu hulit jak fabrika v kuřácké hospodě, kam Vy co nekuřák ani nosu nestrčíte, pak Vaše plíce taky nepoškodím ... :-)

M. Prokop 9.4.2018 21:16

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Zákaz nemá s demokracií nic společného.

Na omezování svobody není nic racionálního, ale to vám (snad) dojde, až nějaký ten dobroserský zákaz padne na vaši činnost.

J. Novotny 10.4.2018 9:07

Re: Mě nekouření v hospodách vyhovuje

Pane Prokope jste tak mimo, že to už dále nemůže být. Mentálně jste někde v ranném kapitalimu na divokém západě.

J. Urban 9.4.2018 13:31

Zatím neznám jedinou hospodu, co by kvůli

kuřáctví nekuřáctví zavřela. Takže 0:0. Co zavřela kvůli EET, znám jednu. A po čase si ji místo něj otevřel někdo jiný. Takže 1:1. Já jsem na tom vydělal, protože jako nekuřák mohu chodit do mnohem více hospod než dřív, takže pro mne jsou hamploviny jen kecy v kleci - pardon: v IVK.

M. Prokop 9.4.2018 21:19

Re: Zatím neznám jedinou hospodu, co by kvůli

A hospodští, kteří konstatují úbytek hostů, prostě jen neznají vaše statistiky.

J. Jurax 9.4.2018 23:30

Re: Zatím neznám jedinou hospodu, co by kvůli

No tak já znám jednu zavřenou a v druhé se schyluje.

A já jsem na tom prodělal, protože předtím jsem já mohl do kuřácké a Vy do nekuřácké. Teď já postávám u vchodu s cigárem a putykář na mne hudrá, že málo piju, protože před putykou na chodníku nelze, máme tam aktivního vola, co hned zavolá měšťáky. Takže bude na Vás, abyste v nekuřácké hospodě osaměle o to víc chlastal ... :-)

J. Urban 10.4.2018 12:20

Re: Zatím neznám jedinou hospodu, co by kvůli

Jo, a pak je ještě jiná statistika, včera zveřejněná. Od nabytí účinnosti zákona klesl počet pacientů s respiračními chorobami na lůžkových odděleních o 9 tisíc. Takže nejen hospodští nemají práci, ale už ani doktoři, o bóže :-))))

A. Alda 9.4.2018 13:25

Zákony už nelze brát vážně.

Jde jen o to vyjít s kontrolními orgány - ať po dobrém, nebo po zlém. Ať už pomocí "nevšimného" nebo obcházením zákona tím či oním způsobem.

Je to bolestné, takto to přiznat, ale do této situace nás dovedli zákonodárci.

V. Student 9.4.2018 12:21

Věci méně urgentní.

Filozofa Jana Sokola se kdysi ptal jakýsi redaktor, co si myslí o názoru prezidenta Havla, že stavbami tunelů "nás cpou pod zem". Bylo to na sklonku Havlova života, takže už občas pronášel věci různé, a i jeho příznivci, včetně mě, měli s jejich obhajobou docela práci :-)

Sokol se nedal vyvést z míry a řekl, že Václav Havel se poslední dobou "...vyjadřuje k věcem, abych tak řekl, méně urgentním!" Kdepak na Sokola, takhle kulantně vyjádřit, že Havel stále více mluví o ničem, to umí jen on.

Pane Hample, sorry jako, ale vy se svou erudicí, vzděláním a entuziasmem máte na víc než nadávání na nešvary tohoto druhu. Zkuste zase věnovat svou pozornost, abych tak řekl, věcem více urgentním.

M. Valenta 9.4.2018 11:13

Moje zkušenost.

Kuřáci v naší vesnické hospodě přežili úspěšně zimu a ani nevím o žádném, který by na docházku rezignoval a také nevím o nových zákaznících, které by tento stav přilákal, manželský pár(nekuřáci) se po letech v začouzené putyce cítí podstatně lépe a původní stav si nepřejí ani náhodou a já, příležitostný kuřák, se nemusím svlékat v předsíni a poslouchat manželčiny řeči o zápachu a praní.

A. Alda 9.4.2018 13:26

Tož vy jste vždycky provládní a prounijní.

Kdyby EU nařídila povinné kouření doutníků, budete první, kdo to bude prosazovat a propagovat a obhajovat.

Vaše názory proto nemají žádnou relevanci.

P. Rudolf 9.4.2018 10:47

Možná by si tento

klausův užitečný idiot z Centra českého žvástu IVK mohl o této problematice přečíst něco v zahraničním tisku zemí, kde už zákaz kouření funguje mnoho let a je úspěšný. Dokonce to podstatné, co sleduje, a to odrazování mládeže od kouření, naplnilo předpoklady a přání jeho tvúrců. Naprostá většina občanů zemí, kde "protikuřácký zákon" platí, včetně samotných kuřáků, ho podporuje.

Žvásty z IVK mají ale jednu nepopiratelnou výhodu - není-li si člověk jist, přečte-li si pak nějaký výplod z tohoto hnízda žvanilů, může vykřiknout "heuréka", neb pravda je tutově přesně na opačné straně.

K. Janyška 9.4.2018 10:49

Re: Možná by si tento

IVK mě zklamalo stejně, jakjo vy, Hofman... Dzp.

J. Nový 9.4.2018 12:15

Re: Možná by si tento

Ze svého okolí neznám žádného kuřáka, který by to podporoval. Naopak. i kamarádi nekuřáci říkají, že o tom si měl rozhodovat majitel hospody. Na tom se mé okolí shodne všeobecně.

P. Klíma 9.4.2018 16:53

Pane Rudolfe, proč do tématu mícháte IVK?

Váš názor je tak znehodnocován kádrováním autorů.

P. Han 9.4.2018 17:23

Re: Pane Rudolfe, proč do tématu mícháte IVK?

Protože nic jiného neumí. A - jak sám napsal - jeho názory závisí na názorech IVK. Jsou vždycky opačné, kdyby čert na koze jezdil.

M. Pivoda 9.4.2018 10:22

Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Přečetl jsem Hamplův článek znovu a stejně mi dosud není jasné, zda je pro zákaz kouření v hospodách či nikoliv. Já jsem pro zákaz. Jenže o toto téma Hamplovi v tomto článku vůbec nejde. To byla pouze jeho ilustrace jiného potenciálního problému.

Hamplovi nejvíce vadí testování funkčnosti navrženého regulačního opatření na lidech. A to je dobře nebo špatně? Odpověď: Záleží kdy a kde.

Já se domnívám, že otestování si předpokladů (možná jen na menším vzorku) je v principu dobrý postup. Pragmatičtí podnikatelé toto běžně dělají, někdy i na hraně zákonnosti (například nabízí na internetu neexistující výrobek). Někdy to funguje překvapivě úspěšně: jako byla kdysi nabídka tehdy ještě neexistujícího elektromobilu Tesla od charismatického Elona Muska. A oni pak o ten výrobek projevili dostatečný zájem, ba vývoj toho výrobku dokonce peněžními zálohami pomohli financovat.

Jenže měli by experimentální postup praktikovat i moci-chtiví politici, nebo měli by měli jednat výhradně idelologicky? Tzn. měli by nabízet občanům jen taková řešení, o nichž jsou politici niterně přesvědčeni?

A měli by v době předvolební politici vůbec využívat marketingové studie, aby pak mohli hlásat to, co občané chtějí slyšet, nikoliv to, co vychází z politikova osobního přesvědčení (jeho idelologie)?

M. Prokop 9.4.2018 10:23

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Vaše umělá "inteligence" zase nepochopila.

J. Novotny 9.4.2018 14:10

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Hampl je především mimoň, slušně řečeno, protože ten koncept byl již dostatečně otestován ve většině civilizovaných zemí.

R. Langer 9.4.2018 14:15

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Jo, a všude stojí za ho*no. :-P

J. Novotny 9.4.2018 14:20

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Pro závisláky zcela určitě.

R. Langer 9.4.2018 14:29

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Ano, z toho evidentně plyne, že jste notorik, protože do té hospody zřejmě musíte, i když se tam kouří, takže teď můžete chlastat všude, což vám jako notorikovi vyhovuje. Co, závisláku?

J. Novotny 9.4.2018 14:35

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Do zakouřených hospod jsem nechodil. Nyní si mohu pivo vychutnat, takže chodím pravidelně. Často musím na stojáka, protože bývá plno a na nějaké krachy to opravdu nevypadá.

R. Langer 9.4.2018 14:38

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

No jo, to jste musel tou nucenou abstinencí trpět, co? :-D

J. Novotny 9.4.2018 14:47

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

No, naštěstí jsem žil v zemích, kde to zavedli dříve než v ČR.

M. Prokop 9.4.2018 10:21

Zde s panem Hamplem vřelý souhlas.

"Pachatele dobra" nejlépe nakopat do (_!_).

M. Pesat 9.4.2018 10:01

soudruh modrobolsevik Hampl by zaslouzil par facek

"Dopadlo to jako pokaždé. Ukázala se, že média lhala. Odvětví kolabuje, hospody zavírají po stovkách, přínos po zdraví nulový. Lháři se už tím nezabývají, šíří mezitím jiné nepravdy. Se stejnou zarputilostí."

soudruh modrobolsevik Hampl by zaslouzil par facek, za ty lzi, nebo nepravdy, jak sam pise.Mozna by nam soudruh modrobolsan mohl uvest nejake konkretni udaje o tech stovkach hospod co zaviraji? Co se tyka prinosu/neprinosu na zdravi, tak vyplachly modrobolsan samozrejmne ne, ale bezny soudny soudruh vi, ze prinosy/neprinosy v pripade dopadu na zdravi populace, to se musi sbirat/vyhodnocovat data dlouha leta na velkem vzorku populace, nez lze vyvodit seriozni zavery. Zakaz koureni trva necely rok.

Cest :-(

J. Svoboda 9.4.2018 11:26

Re: soudruh modrobolsevik Hampl by zaslouzil par facek

Nejste naopak vy tím, kdo by zasloužil pár facek? Protikuřácký zákon jsme tady už měli. Nějaký dobrotrus však trpěl nečinností, neschopen vymyslet něco lepšího, vymyslel tuto hovadinu. Je potřeba, postavit se k tomu čelem a na plnou hubu říci, že protikuřácký zákon je zmetek, který nikdy neměl spatřit světlo světa. Jakýsi dobrotrus měl potřebu se vyřádit a vyřádil se. Jeho obsesivní potřebou je výchova občanů. Že tím zkomplikoval život mnoha lidem, je mu zhola buřt. Zbývá otázka, kteří "duševní giganti" ho na to jeho místo vyzdvihli.