2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Pokusy na lidech

Pamatujete ještě na ty řeči, že zákaz kouření zvedne počet návštěvníků restaurací? Pamatujete na novináře, údajné marketingové experty a odboráře, co informovali o jakýchsi zahraničních studiích, podle nichž měl být dopad zmíněného opatření pozitivní?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nový 9.4.2018 12:22

Re: Kuřáci by měli být ohleduplní a čistotní.

Současný stav vyhovuje jen a pouze vám a vám podobným.

To jako by ten, kdo nemá a nepoužívá os. auto vítal, kdyby se jízdy omezily. Nebo ten, koho nezajímá autokros a motokros souhlasil s tím, aby byly tyto sporty zakázány (umírají u nich lidé a ještě produkují spaliny - rakovinotvorné látky).

A teď byste chtěl referendum, když u zákazu žádné nebylo?

Co kdyby tenkrát bylo vyhlášeno s otázkou, kdo je pro, aby si hospodský mohl rozhodovat o tom, zda jeho hospoda bude vařit jídla nebo ne, jestli bude mít jeden druh piva nebo více, jakou barvu budou mít židle v jeho hospodě, zda bude nalévat kořalku nebo ne, či zda si zvolí svoji hospodu jako kuřáckou nebo nekuřáckou.

A oproti tomu by byla druhá možnost, že vše výše uvedené mu určí stát.Jak by dopadlo to referendum?

V. Student 9.4.2018 12:21

Věci méně urgentní.

Filozofa Jana Sokola se kdysi ptal jakýsi redaktor, co si myslí o názoru prezidenta Havla, že stavbami tunelů "nás cpou pod zem". Bylo to na sklonku Havlova života, takže už občas pronášel věci různé, a i jeho příznivci, včetně mě, měli s jejich obhajobou docela práci :-)

Sokol se nedal vyvést z míry a řekl, že Václav Havel se poslední dobou "...vyjadřuje k věcem, abych tak řekl, méně urgentním!" Kdepak na Sokola, takhle kulantně vyjádřit, že Havel stále více mluví o ničem, to umí jen on.

Pane Hample, sorry jako, ale vy se svou erudicí, vzděláním a entuziasmem máte na víc než nadávání na nešvary tohoto druhu. Zkuste zase věnovat svou pozornost, abych tak řekl, věcem více urgentním.

J. Nový 9.4.2018 12:17

Re: Zavírají po stovkách??

"v pátek a sobotu hospody praskají ve švech, dokonce se rozmohlo "rezervé".

.

To už vám ty hospody plní ty slibované maminky s dětmi, ne? :-)))

J. Nový 9.4.2018 12:15

Re: Možná by si tento

Ze svého okolí neznám žádného kuřáka, který by to podporoval. Naopak. i kamarádi nekuřáci říkají, že o tom si měl rozhodovat majitel hospody. Na tom se mé okolí shodne všeobecně.

M. Krátký 9.4.2018 11:52

Re: Ale rudořeční socialisté nic jiného, než pokusy na lidech

ale rudořeční taky - hezký den

J. Svoboda 9.4.2018 11:26

Re: soudruh modrobolsevik Hampl by zaslouzil par facek

Nejste naopak vy tím, kdo by zasloužil pár facek? Protikuřácký zákon jsme tady už měli. Nějaký dobrotrus však trpěl nečinností, neschopen vymyslet něco lepšího, vymyslel tuto hovadinu. Je potřeba, postavit se k tomu čelem a na plnou hubu říci, že protikuřácký zákon je zmetek, který nikdy neměl spatřit světlo světa. Jakýsi dobrotrus měl potřebu se vyřádit a vyřádil se. Jeho obsesivní potřebou je výchova občanů. Že tím zkomplikoval život mnoha lidem, je mu zhola buřt. Zbývá otázka, kteří "duševní giganti" ho na to jeho místo vyzdvihli.

M. Valenta 9.4.2018 11:13

Moje zkušenost.

Kuřáci v naší vesnické hospodě přežili úspěšně zimu a ani nevím o žádném, který by na docházku rezignoval a také nevím o nových zákaznících, které by tento stav přilákal, manželský pár(nekuřáci) se po letech v začouzené putyce cítí podstatně lépe a původní stav si nepřejí ani náhodou a já, příležitostný kuřák, se nemusím svlékat v předsíni a poslouchat manželčiny řeči o zápachu a praní.

K. Janyška 9.4.2018 10:49

Re: Možná by si tento

IVK mě zklamalo stejně, jakjo vy, Hofman... Dzp.

P. Rudolf 9.4.2018 10:47

Možná by si tento

klausův užitečný idiot z Centra českého žvástu IVK mohl o této problematice přečíst něco v zahraničním tisku zemí, kde už zákaz kouření funguje mnoho let a je úspěšný. Dokonce to podstatné, co sleduje, a to odrazování mládeže od kouření, naplnilo předpoklady a přání jeho tvúrců. Naprostá většina občanů zemí, kde "protikuřácký zákon" platí, včetně samotných kuřáků, ho podporuje.

Žvásty z IVK mají ale jednu nepopiratelnou výhodu - není-li si člověk jist, přečte-li si pak nějaký výplod z tohoto hnízda žvanilů, může vykřiknout "heuréka", neb pravda je tutově přesně na opačné straně.

M. Prokop 9.4.2018 10:23

Re: Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Vaše umělá "inteligence" zase nepochopila.

M. Prokop 9.4.2018 10:22

Re: Kuřáci by měli být ohleduplní a čistotní.

Současný stav je nevyhovující.

Vyhovující byl stav, kdy si každý mohl vybrat.

Trh tyto záležitosti řeší lépe, než pachatelé dobra.

M. Pivoda 9.4.2018 10:22

Experimentovat nebo ne? A kde a kdy?

Přečetl jsem Hamplův článek znovu a stejně mi dosud není jasné, zda je pro zákaz kouření v hospodách či nikoliv. Já jsem pro zákaz. Jenže o toto téma Hamplovi v tomto článku vůbec nejde. To byla pouze jeho ilustrace jiného potenciálního problému.

Hamplovi nejvíce vadí testování funkčnosti navrženého regulačního opatření na lidech. A to je dobře nebo špatně? Odpověď: Záleží kdy a kde.

Já se domnívám, že otestování si předpokladů (možná jen na menším vzorku) je v principu dobrý postup. Pragmatičtí podnikatelé toto běžně dělají, někdy i na hraně zákonnosti (například nabízí na internetu neexistující výrobek). Někdy to funguje překvapivě úspěšně: jako byla kdysi nabídka tehdy ještě neexistujícího elektromobilu Tesla od charismatického Elona Muska. A oni pak o ten výrobek projevili dostatečný zájem, ba vývoj toho výrobku dokonce peněžními zálohami pomohli financovat.

Jenže měli by experimentální postup praktikovat i moci-chtiví politici, nebo měli by měli jednat výhradně idelologicky? Tzn. měli by nabízet občanům jen taková řešení, o nichž jsou politici niterně přesvědčeni?

A měli by v době předvolební politici vůbec využívat marketingové studie, aby pak mohli hlásat to, co občané chtějí slyšet, nikoliv to, co vychází z politikova osobního přesvědčení (jeho idelologie)?

M. Prokop 9.4.2018 10:21

Zde s panem Hamplem vřelý souhlas.

"Pachatele dobra" nejlépe nakopat do (_!_).

M. Pesat 9.4.2018 10:01

soudruh modrobolsevik Hampl by zaslouzil par facek

"Dopadlo to jako pokaždé. Ukázala se, že média lhala. Odvětví kolabuje, hospody zavírají po stovkách, přínos po zdraví nulový. Lháři se už tím nezabývají, šíří mezitím jiné nepravdy. Se stejnou zarputilostí."

soudruh modrobolsevik Hampl by zaslouzil par facek, za ty lzi, nebo nepravdy, jak sam pise.Mozna by nam soudruh modrobolsan mohl uvest nejake konkretni udaje o tech stovkach hospod co zaviraji? Co se tyka prinosu/neprinosu na zdravi, tak vyplachly modrobolsan samozrejmne ne, ale bezny soudny soudruh vi, ze prinosy/neprinosy v pripade dopadu na zdravi populace, to se musi sbirat/vyhodnocovat data dlouha leta na velkem vzorku populace, nez lze vyvodit seriozni zavery. Zakaz koureni trva necely rok.

Cest :-(

K. Janyška 9.4.2018 9:54

Re: Neomarxisté útočí

Organizace, která má ředitele ? NIc takového neexistuje. Je jen spontánní řád občanstva... Dzp.

Z. Rychlý 9.4.2018 9:54

Re: Kuřáci by měli být ohleduplní a čistotní.

Udělejte referendum o zákazu alkoholu, uvidíme jak budete úspěšný. Já vám arch nepodepíšu.

Nebo zkuste vyvolat referendum o znovuzavedení kouření, když jste si tak jistý. Ten bych taky nepodepsal.

Současný stav je naprosto vyhovující.

V hospodě se má konzumovat, užitečná debata by byla o tom, které točené je nejlepší.

K. Janyška 9.4.2018 9:53

Re: Neomarxisté útočí

Co je to ta vaše společnost ? Chovné lidské stádo nebo jednotně uvažující a jednající osoba nebo organizace ?

Dzp.

P. Jášek 9.4.2018 9:52

Re: Neomarxisté útočí

Ne, čtu je na diskuzích! Tolik oslavných keců na Putinovo Rusko nezvládali ani soudruzi okolo devátého května o SSSR!

Ś. Svobodová 9.4.2018 9:51

Re: Nejlepší je

Takhle nějak řídil i tu akademii. Známý, který tam pracuje nám vyprávěl podobné historky.

P. Jášek 9.4.2018 9:50

Re: Neomarxisté útočí

Napsal jsem hodně lidí! Já to také nechci ale moje zkušenost z diskuzí je, a pan Hampl to poslední dobou potvrzuje, že lidi se chtějí dělit pouze na eurohujery a putinofily. A dělát to i Vy!

Takže Mně nic nepodsouvejte!

Ś. Svobodová 9.4.2018 9:48

Re: Jsem rád,že

U nás byla jedna a oficiálně se zavřela. Otevřel se klub, lidi v něm kouří a skládají se na pitivo. Všichni jsou spokojení, mají to levné, bývalý hostinský je na podpoře a stát nevybere navíc ani ń.

Z. Rychlý 9.4.2018 9:46

Zavírají po stovkách??

V mém městě (10 tis.) žádnou hospodu nezavřeli. Hostinské více zlobilo EET kvůli počáteční investici, dnes už jsou s tím smíření, protože na stvrzenky už jim většinou štamgasti tzv. prdí. Jede se ve starých kolejích, kuřáci sice brblají, ale dobré pivo je vrací jako dobré holuby. Vše vypadá dobře, zavedení EET jen umožnilo (omluvilo) zvýšení ceny piva. Přes týden volno, v pátek a sobotu hospody praskají ve švech, dokonce se rozmohlo "rezervé".

Ve statistikách je, že spotřeba točeného klesá už několik let po sobě (i v dobách kuřáckých), čím to je, nevím, ale v mém okolí nikdo z kuřáků na hospodu nezanevřel.

Ś. Svobodová 9.4.2018 9:44

Re: Jak říká můj kamarád Richard

Nebo hlavici.

J. Nový 9.4.2018 9:37

Re: Kuřáci by měli být ohleduplní a čistotní.

Po alkoholicích jsou zase ochcané stěny domů, občas je někde nablito, semtam se válejí láhve od alkoholu nebo krabice od vína + vše další, co píšu níže. Mimochodem ten vajgl není žádným velkým zatížením pro přírodu a pro botu je mnohem lepší, než žvýkačka nebo psí exkrement.

J. Macků 9.4.2018 9:30

Kuřáci by měli být ohleduplní a čistotní.

O kouření se vědecky diskutuje, ale je tu jen jeden problém. Kdyby kuřáci nesmrděli a nedělali bordel, ani pes by po nich neštěkl. Kudy projde kuřák, tam se vznáší kouř, leží na zemi vajgl, poplel, chrchlanec. Takže zákaz je poslední možnost, jak dosáhnout toho, co by kuřáci měli dělat tak nějak automaticky. Více netřeba rozvádět.

R. Dubravský 9.4.2018 9:28

Re: Jak říká můj kamarád Richard

Na 90% trefíš prázdnou lavici.

J. Macků 9.4.2018 9:23

Re: Jsem rád,že

On si na vás Velký bratr nějakou páku najde, nebojte.

J. Svoboda 9.4.2018 9:14

Re: Hampl lže.

Ano, televize byla denně plná odpůrců debilního zákona s Kuberou v čele.

S tím, že lžu to beru tak, že jste se spletl :o)

Pěkný den.

J. Nový 9.4.2018 9:12

Abstinent

Až jednou přijde abstinent s návrhem zákazu alkoholu v hospodách, bude pro to mít velmi rozumné a logické argumenty:

1. Alkohol škodí lidskému zdraví neméně, než cigarety. A je vyrácena i úsměvná poznámka o tom, že alkohol v malém množství dokonce zdraví prospívá (http://tn.nova.cz/clanek/mytus-vyvracen-alkohol-skodi-v-jakemkoliv-mnozstvi.html)

2. Alkohol na rozdíl od cigaret způsobuje často opilci různé úrazy.

3. Opilí lidé se častěji dopouští přestupků a trestných činů (sex. obtěžování, znásilnění, rušení nočního klidu, domácí násilí i násilí na veřejnosti, vandalismus.

4. Nakonec to nejhorší - opilí lidé za volantem jsou nebezpečím pro všechny ostatní účastníky dopravy (Pod vlivem alkoholu bylo v roce 2016 zaznamenáno celkem 4 373 nehod, při nichž bylo 52 osob usmrceno.) Takže opravdu chce někdo stále tvrdit, že cigarety ohrožují zdraví ostatních, kdežto alkohol ne?

R. Brzák 9.4.2018 9:01

Re: Neomarxisté útočí

Vy těm hodně lidem sedíte v hlavě? Je přirozené, že míváme strach z cizího či neznámého - ale pro společnost a její budoucnost je velmi nebezpečné, když máte největší strach ze svého souseda...