1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Podpis Lisabonské smlouvy a jeho důsledky

Událostí, které na dlouhou dobu změní osud státu a jeho obyvatel, není zase tak mnoho. Je pozoruhodné, že v případě našeho státu jsou obvykle spojeny s letopočtem končícím na číslo „8“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Moravcová 11.11.2019 11:32

Proč nás pořád někdo straší nějakými uprchlíky? U nás skoro žádní nejsou a ani v budoucnu nebudou? melete nesmysly. Zajeďte si do Prahy, projděte se centrem i sídlišti. Potom nám dejte zprávu. je tam černo a zašátkováno - to abyste věděl, na co se máte soustředit.

J. Jurax 11.11.2019 16:33

"Žádná česká vláda si nedovolí nějaké přijmout ..."

Nebuďte moc optimista. Nepřeceňujte naše politiky! Je to jen otázka toho, za kolik nás bruseli prodají ...

Dostat se k lizu třeba Piráti, STAN a topka, bude v tomto punktu zle! Ti v servilním předklonu schválí bruseli o co si řekne ...

P. Jirkovský 11.11.2019 5:39

Ne příliš inteligentní závar, myslím s těmi 2% a hlasováním. Implikuje stav, kdy ČR stoj proti zbytku sama a maličká. Proč by to tak někdy mělo bejt? Neznamenalo by to, že by šlo vlastně o extrémně krajní názor?

A. Pakosta 11.11.2019 8:03

Taková situace může snadno nastat, až všichni budou chtít naše dobro, a my jediní budeme proti a ne a ne si ho nechat vzít.

Z. Lapil 11.11.2019 8:44

Dalo by se říct, že máte pravdu a jen přidat připomínku, že cokoliv se může stát, to se stane. Viz brexit a všichni proti Velké Británii. Viz aktuálně řešená žaloba (Evropská komise žaluje ČR a tuším Polsko a Maďarsko skrz nepřijímání imigrantů podle kvót; taky tomu nerozumím).

Co mi přijde důležitější a co v článku není: zastánci Lisabonské smlouvy důrazně a opakovaně tvrdili, že nedojde k omezení suverenity ČR, přičemž už tehdy(!) bylo evidentní, že k omezení suverenity dochází. Nechci tady řešit, jestli je to dobře nebo špatně, ale podřízením ČR nadřízenému celku k omezení suverenity jednoznačně došlo.

J. Pospíšil 11.11.2019 0:56

Děkuji, Tomáši.

V. Braun 11.11.2019 0:52

Ona možnost, že jeden stát zablokuje všechny ostatní, také není nic moc - viz tuším drama na konci schvalování smlouvy s Kanadou, kde se čekalo na nějaké regionální hlasování v Belgii. Když je většinové hlasování některými oslavováno jako vrchol demokracie (brexit-lid rozhodl a kdo nesouhlasí má držet hubu a krok) tak proč by mělo vadit rozhodování kvalifikovanou většinou, což vyžaduje daleko více než jen 51%?

J. Pospíšil 11.11.2019 1:01

V. Braune, nejde o většiny, jde o to, zda může spolek nařizovat suverenní zemi a že když jo, tak ta země už není svrchovanou, ale závislou.

S nezávislou zemí se lze dohodnout, nelze jí něco odhlasovat ve spolku, co země musí "implementovat".

Jestli ano, pak země je je regionem a spolek je říší.

I. Mertl 11.11.2019 8:16

Jednak se nedomnívám, že to tak, jak naznačujete, je, jednak nebylo by vlastně dobře zbavit se tak zvané suverenity, když ji stejně dobrovolně předáváme nějakému cizímu uchvatiteli.

J. Sedlář 11.11.2019 8:22

Tož jasné, Eurosajuz je náš uchvatitel, ten je lepší než cizí.

J. Schwarz 11.11.2019 8:39

To vy ji dobrovolně předáváte, já ne.

Z. Lapil 11.11.2019 8:50

Pan Pospíšil nenaznačuje, ale konstatuje. A má pravdu. Být podřízen vyšší moci, byť sebelepší, není suverenita.

Můžeme se bavit (a neshodnout se) o tom, je-li toto předání suverenity k dobrému či nikoliv, ale nemůžeme říkat, že to předání suverenity není.

Š. Hašek 11.11.2019 8:38

Přesně (a stručně) řečeno, pane Pospíšile.

V. Braun 11.11.2019 21:27

J.Pospíšile, jde o to, co je výhodnější, zda být sám, ale suverénní, nebo ve spolku, kde se nám některá kolektivní rozhodnutí nemusí líbit, ale má to jiné výhody. Osobně to přirovnávám ke společenství vlastníků bytových jednotek, také se vám nemusí líbit, když většina odhlasuje výměnu střechy, když dle vás je to blbost, ale má to výhody sdílení nákladů. No a podobně to funguje přes místní samosprávy až k EU.

J. Schwarz 11.11.2019 8:38

Kupodivu se stále dává přednost "jednotě", tedy řešení kdy 51% "bere vše" a poražená menšina ostrouhá zatímco se nabízí mnohem přijatelnější řešení než neustálý boj o mocenskou převahu. Ať se každá ze stran sestěhuje do "své" části země a tam se zařídí podle svého. Co brání straně "remain" zůstat členem EU prostě tak, že se dotyční vystěhují do Evropy a požádají třeba o německé, francouzské, holandské nebo belgické občanství? Ti skvělí, přátelští evropané je určitě s radostí přivinou na hruď, když už tak činí s africkými migranty...

Z. Lapil 11.11.2019 9:08

Blbý je, že těch hlasování je víc, takže nemluvíte o dvou územích, ale o jejich spoustě: pro imigranty a proti nim, pro rovné okurky a proti, euro/antieuro...

Čistě matematicky - počítám, že během patnácti dvaceti hlasování by bylo víc skupin než lidí. Faktoriál je sviňa. Protože 12! je skoro 50 miliónů; počet oblastí je několikrát(???) menší, jelikož nezáleží na pořadí, ale už je to pár desítek let, co jsem to viděl naposledy, a i tehdy jsem se to naučil jen pro nejbližší písemku.

I kdyby šlo jen o volby - vám by se chtělo co čtyři roky absolvovat stěhování?

Z. Lapil 11.11.2019 8:53

I vy máte pravdu. Mně z toho vyplývá, že EU je přinejmenším diskutabilní nápad.

Připomínám, že alternativou (částečného) sjednocení není válka, jak mi nejspíš bude - doufám, že ne vámi :-) - za chvíli namítnuto.

O. M. 11.11.2019 10:23

A ono se snad někdy to sjednocení jinak než válkou podařílo? Máte pravdu, vhodnými sňatky panovnických rodů, ale to už je sakra dávno. I to sjednocení Německa je důsledkem toho, že ve studené válce byl úspěšnější Západ.

Z. Lapil 11.11.2019 10:49

To si vůbec netroufám odhadnout, i když si nevzpomínám, že by v USA byla nějaká válka skrze sjednocení jednotlivých států. Nemyslím tím válku Severu proti Jihu, to byla válka občanská a rozhodně to nebyla válka "obsazovací".

Já ale nepsal o válce jako způsobu sjednocení, ale o válce jako alternativě sjednocení. A opravdu se mi nezdá, že by vzájemně nezávislé státy spolu nutně musely válčit.