1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Podpis Lisabonské smlouvy a jeho důsledky

Událostí, které na dlouhou dobu změní osud státu a jeho obyvatel, není zase tak mnoho. Je pozoruhodné, že v případě našeho státu jsou obvykle spojeny s letopočtem končícím na číslo „8“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 11.11.2019 16:36

A co vznikne lepšího na poli kontroly politické moci?

V. Petr 11.11.2019 17:03

ČTV žádnou moc nekontroluje, je to nátlaková skupina ve službách P&L.

A někdy přímo lže a RRTV je v tomto podporuje!

Š. Hašek 11.11.2019 20:44

Nevyslovil jsem slovo privatizace!!!

Již dříve jsem se rozepsal ........ teď rychle:

Poplatky na 50%, sledovanost pojmout jako ukazatel kvality, rada bude držet šéfíka pod krkem, pokud sledovanost bude za sledované období nižší než průměr dalších stanic ....... tak bych dal šéfíkovi zas nůž na krk/dál snížil poplatky. Nevyhazuji svoje peníze do luftu.

Zkráceno.

M. Krátký 11.11.2019 10:29

Naši "politici" jsou poserové - žádný z nich nemá odvahu bouchnout pěstí do stolu zařvat dost !Nebudeme se do nekonečna klanět posvátné krávě EU ! Nebudeme hazardovat s dary našich předků, kteří vybojovali a vybudovali náš stát ! Ukažte mi jediného z nich ???

J. Jurax 11.11.2019 12:01

No jo, ono už nemáme státníky, ale jen politikaříčky vesměs vlezdobruselné.

Co jsme si zvolili, to sice máme, ale výběr ku volbě je tristní jako možnost volby masa v Masně za bolševika v sobotu dopoledne.

A. Alda 11.11.2019 10:12

Pan Klaus jako president měl možnost smlouvu nepodepsat. Ústavní soud by ho za to pravděpodobně odsoudil ke ztrátě funkce a k nucenému odchodu do důchodu. Tím by se jeho místo v české historii stalo věčným a byl by mnohými dalšími generacemi slaven a obdivován a dokonce by vznikaly odbojové skupiny a partisánské brigády zaštiťující se jeho jménem. Stal by se novověkým Husem. Žel, nevydržel, ač mu hranice a rozptýlení popela do Rýna nehrozilo.

J. Vintr 11.11.2019 10:33

Klaus by sice možná byl hrdina, ale tu smlouvu by stejně někdo jiný podepsal.

M. Prokop 11.11.2019 10:53

Ano, ale ...

Některé věci prostě mají svou symboliku.

V. Církva 11.11.2019 11:20

Tak ano. A jedna taková symbolika o kůlu v plotě už tu byla. Každý průšvih z důvodu nepodepsání LU by Klausovi omlátili o hlavu.

Možná bychom dnes kdy to vypadá na nový útlum ekonomiky láli Klausovi, jak by nám bylo s LS. I ty průšvihy se začali viditelně ji projevovat v roce 2015, 6 let po podepsání.

A hlavně, naprosto nechápu, proč teď tlučou do Klause. Ten snad byl tou výjimkou co měl rozum ne?!

J. Kalíšek 11.11.2019 12:00

Klaus se tak projevil nekolikrat, poprve kdyz se pos*al v sini z Duska a couvl zeleznicarum. Umi skutecne vyborne predvidat vyvoj, v tom by ho mel clovek peclive sledovat. Bohuzel jeho skutky casto neodpovidaji jeho slovum, takze sva slova sam nejvice zneduveryhodni. Sam sobe nejvetsim nepritelem.

Š. Hašek 11.11.2019 12:59

Pokud si vzpomenu, tehdy byla železniční doprava zastavena. A fest. A Václav jim Klaus kývl na "finančně docela malou kompenzaci". Nikoliv po hodinách, ale dnech stávky!

Mnohem větší problémy nastaly až potom, protože OSŽ mělo pařáty všude a nadělalo socpaseku "dole".

A Klaus to sledoval s ledovým klidem - "ať se železničáři sežerou mezi sebou". Co jako měl dělat??? Železnice už dávno není celá republika!!! Dost se potom žrali! Vzájemně. Závist a opilost z vítězství nad Klausem. Dlouho to nevydrželo.

Malinko o o tom něco vím.

M. Prokop 11.11.2019 13:21

Tehdy měl Klaus v zádech koaličního partnera Luxe, největšího podrazáka na světě a okolí. To je pak těžké, být neústupný.

Š. Hašek 11.11.2019 15:28

Plus tohle. Zapomněl jsem.

Děkuji za připomenutí, protože Lux tenkrát opravdu "odběhl od pluhu na nádraží".

M. Moravcová 11.11.2019 11:18

Hrdinů jsou plné hřbitovy.

Kdyby pan prezident nepodepsal a odstoupil, média a politici by ho stejně odsoudili jako slabocha. Navíc by jeho nástupce Českou republiku bez skrupulí začachroval úplně.

Š. Hašek 11.11.2019 15:35

Tak nějak ......

Ona přirovnání kulhají .....

Napadlo mě ...... hrdinný president Hácha by plivl Hitlerovi do tváře, účinky by se dostavily, měli bychom o jednoho hrdinu víc.

A místo Háchy tam narukoval hýzl kolosální, který by dělal horší věci i než Heydrich.

ZKRÁCENO. Ale je mi jedno/fuk, kdo se v mojí poznámce bude šťourat.

A. Alda 11.11.2019 10:07

Stejně jako jsem byl proti vstupu do EU, byl jsem i proti přistoupení k Lisabonské smlouvě.

Ale bylo mi to how.o platné.

Politici mne zradili.

V. Klepetko 11.11.2019 9:36

Některé země EU ovladaly v minulosti rozsáhlá koloniální území, což znamená jednak výraznou kulturní vazbu a druhak silný sentiment viny, vázaný na někdy až genocidní minulé praktiky (viz třeba Belgické Kongo). Jiné země trpí komplexem ze vzpomínek na nacionalistické běsnění svých otců a dědů, takže se snaží tvrdě potlačovat cokoliv co by závanelo etnickou složkou národní identity. Jsou i takové případy jako Švédsko, kde se politikům podařilo v poslední čtvrtině minulého století sjednotit cca 95% lidí kolem vize multikulturní budoucnosti. V EU jsou ale nejen bývalí kolonizátoři, ale i země, které naopak byly po staletí objektem kolonizace, se vším dobrým i zlým, co to přináší. Nebo čelily rozpínavosti právě z těch oblastí, které se nyní dávají migračně do pohybu... Co s tím? Migrační krize nám již v roce 2015 ukázala, že za těchto okolností je pokus v praxi prosadit v souladu s Lisabonem nějakou jednotnou azylovou a migrační politiku vede jen k destruktivním rozbrojům, schopným EU úplně rozložit. Je to jak dialog hluchých - tam kde jedni vidí "solidaritu", jiní spatřují násilné etnické transfery a útok na kulturní identitu "zdroje veškeré moci". Ty rozpory jsou nepřekonatelné - nepramení totiž z rozdílného chápání evropských hodnot, které by se dalo překonat osvětu ale z rozdílných historických zkušeností s obrovskou vnitřní silou a setrvačností...

V. Klepetko 11.11.2019 9:37

Z tohoto průšvihu se můžeme vyhrabat, jen pokud se podaří přesunout azylovou a migrační politiku na úroveň výhradní pravomoci národních států! Aby nebyl ohrožen volný pohyb osob, bylo by dobré prosadit v EU výrazné prvky tzv "domovského práva", běžného kdysi v Rakousku - Uhersku a dnes v Rakousku a Švýcarsku. Pokud by to bylo v těchto letech na úrovni EU politicky neprůchozí, MUSÍME SI JAKO ČR VYVZDOROVAT VÝJIMKU z jednotné politiky v této oblasti, jako má například Dánsko. Mělo by se to nastolit při první příležitosti, kdy bude EU nutně potřebovat náš hlas ke schválení čehokoliv, co vyžaduje souhlas VŠECH států. Tento požadavek ale musí nastolit nějaká koaliční vláda, a buďme realisté, taková věc by musela být v programovém prohlášení budoucí vlády! A kdyby tato vláda vznikla na půdorysu ANO s možnou další účastí Trikolóry, ODS, případně i lidovců, tak by dohoda na této zásadní věci byla možná - i s podporou dalších parlamentních stran, včetně KSČM a SPD, podobná věc vyžaduje širší konzensus! Trikolóra by mohla udělat z tohoto požadavku svou vlajkovou loď společně s obnovou zemského uspořádání, získat hodně procent a podmínit tím svou případnou účast v koalici...

Ze dohody o výjimce lze předem vyloučit jen Piráty, Starosty a TOP09. Nebo snad je tu nějaký jejich volič, který by s podobnou výjimkou souhlasil?

A. Alda 11.11.2019 10:08

Z toho průšvihu se můžeme vyhrabat jen vystoupením z EU.

S Evropským svazem jak s jedovatým plazem!

V. Petr 11.11.2019 10:39

Pane Alda, současná zrůdná EU má i jednu "dobrou" vlastnost, když se nějaká země postaví opravdu na zadní, zpravidla s ní Brusel moc nenadělá...

V. Klepetko 11.11.2019 12:39

Proč si myslíte, že by nestačilo vrátit azylovou a migrační politiku do výhradní kompetence ČR?

J. Vintr 11.11.2019 10:30

Je obrovský rozdíl, mezi hloupými zákony, které nám Brusel vnutí a mezi nezvanými lidmi, které se nám chystá vnutit. Ty zákony po vystoupení z tohoto spolku nebo po jeho rozpadu půjdou snadno zrušit. Nezvaných lidí se ale (po dobrém) už nikdy nezbavíme. Za$rání celé Evropy vetřelci z muslimských zemí je evidentním zájmem té bruselské party. Proto je naivní, že by jim tento úmysl mohl překazit jeden nebo několik států, které lze podle Lisabonské smlouvy snadno v čemkoliv přehlasovat. Naštěstí jeste EU nedisponuje silovou složkou, která by nás mohla donutit k poslušnosti silou. Jenže to by musela být naše politická reprezentace schopná se jim vzepřít. Jak je vidět na nekonečném seriálu odcházení Británie, není pro Brusel problém si koupit dostatečný počet politiků v zemích, kde chce prosadit svoje zájmy proti vůli většiny domácího obyvatelstva.

V. Klepetko 11.11.2019 12:35

Dánsko tu výjimku ze společné azylové a migrační politiky má. Stejně tak Irsko. Takže jim EU ve této věci nemůže nařídit vůbec nic - a to ani silou všech ostatních členů!

Takže stále vidím prosazení stejné výjimky z Lisabonu pro ČR v této věci jako rozumné východisko, které celý ten problém jasně řeší.

A protože jsou situace, kdy se nějaké důležité pro EU rozhodnutí bez našeho hlasu prostě neobejde, tak vidím i praktickou proveditelnost podobného plánu!

J. Schwarz 11.11.2019 22:31

Takový okamžik tu byl před měsícem, kdy se schvalovalo prodloužení termínu odchodu Británie. ČR mohla podmínit svůj souhlas výjimkou pro ČR z azylové a migrační politiky a zabít tím dvě mouchy jednou ranou. Buď prosadit výjimku, nebo záskat vděčnost Borise Johnsona...

M. Prokop 11.11.2019 9:27

No jo, Tomáši, je to tak. Co na to ODS?

M. Valenta 11.11.2019 9:14

Klaus sice nechtěl podepsat, ale život bez funkcí si představit nedovedl. Je to jako s tím Grebeníčkem, jak píše pan Polák. Klaus chtěl být tak moc prezidentem, že to odnesl nejen lánský balkon, ale všichni antikomunisté v zemi, což jak bylo soudruhům před volbami vysvětleno, Klaus není. A po zkušenostech s ním, dlužno dodat, nikdy nebyl a nikdy nebude.

M. Prokop 11.11.2019 9:20

Vaše hloupá nenávist k panu expresidentovi vám zřetelně brání byť i jen zaznamenat, že článek je o něčem jiném (mimo krátké zmínky o tom, že Klaus měl tehdy pravdu).

M. Valenta 11.11.2019 9:30

Můžete mi sdělit co v mém příspěvku nesedí nebo ještě lépe, proč to tedy Klaus tehdy vlastně podepsal.

M. Prokop 11.11.2019 10:56

Zdali Klaus podepsal, nebo podepisovat neměl, fakt není podstata článku.

Š. Hašek 11.11.2019 9:26

Též pane Valento, nehrajete šachy.

Ale možná Vám křivdím. Šachy hrajete ..... ale potom zas fest plavete v Ústavě ČR. Podívejte se, co by se tehdy dělo.

Já mám tu ústavu v záložkách. Samozřejmě tím netvrdím, že do toho budu kecat/rozumím těm jemnostem ......

Taky mám vždycky nový státní rozpočet po ruce. To byste nevěřil, co blábolů je neustále slyšet mezi lidem stran toho rozpočtu ..... A vědí prdlajs, nebo to, co jim nakukal Moravec.