4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Podle Halíka je problém ve voličích

Při oslavách 17. listopadu promluvil i katolický kněz a filozof Tomáš Halík. Ten nevidí problém v politicích, ale ve voličích. Je konečně třeba vyměnit voliče, nebo politiky?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Friedlaender 21.11.2019 15:52

Ocitoval bych jednu větu Uptona Sinclaira z Británie z 20. let: "Tato strana (rozuměj Konservativní), která obdržela o něco méně než dvě pětiny hlasů, získala o něco více než osm devítin všech křesel". Zdá se Vám to optimální?

V. Petr 21.11.2019 16:24

Pokud se voliči a strany nedokáží sjednotit, pak je takovýto výsledek.

ALE

Režimy či celé státy, kde byl systém poměrného zastoupení (Německo, Československo, Francie) se v 30 a 40 letech zhroutily). Ty, kde byl většinový volební systém válku vyhrály (GB, USA (+totalitní SSSR)).

Strany v systému poměrného zastoupení zastupují skupinové zájmy (v horším případě zájmy kmotrů) a neumějí vést zemi v krizové situaci!

(zjednodušeno)

P. Čech 21.11.2019 16:56

Strany zastupují ryze menšinové, skupinové zájmy proti zájmům většiny občanů. To je ale pravý opak demokracie.

P. Čech 21.11.2019 16:54

Optimální se mi to nezdá. Oni však mají sice většinový, ale jednokoloý volební systém. Také nevolí své zástupce, ale zástupce politických stran. Demokracie pláče.

V. Pavelka 21.11.2019 18:28

Je s podivem že Halík podporuje liberálneomarxismus západu , který vlastně likviduje katolíky?EU8-o

P. Čech 21.11.2019 22:37

Halík plácá nesmysly. Sám sebe pasuje do role pražských "elit", které zatím vždy pohnojily, na co sáhly.

A. Reček 21.11.2019 12:47

Halík řekl pravdu, že lidi se lehce nechají zmanipulovat těmi, kteří dovedou naslibovat leccos. A Babiš to dovede dodnes. Pan autor opět nenechá nic dopustit na svého oblíbence Babiše. To je zde už tradice ;-D;-D

V. Novák 21.11.2019 13:11

Ta demokracie, co?

Ta vám dává zabrat!

A ještě dá...

V. Církva 21.11.2019 13:38

Chtěl jste tam dát Minář, že?! Babiše a to z těch co znám volí pragmatičtí lidé, kterým nejde o sliby ale mají plné zuby politikaření a jsou otrávení z lhaní a výsledků předchozích stran. Ano chtějí stát jako fingující firmu.

Asi soudíte podle sebe, tedy lidí nepraktických co potřebují imaginární sliby Minářů a Halíků které nejsou schopni realizovat. Takoví volí továrnu osobního obohacení Kalouska TOP09 či zářivou budoucnost parazitující na sw firmách a teď i společnosti Piráty.

P. Čech 21.11.2019 14:03

Přesně tak, máte pravdu. Lidé již mají plné krky politických stran, jak po volbách prohlásil pan Schwarzenberg. Ty totiž neustále a jasně prokazují, že nejsou schopny řídit ani samy sebe, natož potom stát.

P. Čech 21.11.2019 14:01

Zmanipulovat můžete, pane Rečku vždy jen menšinu voličů. Většinu téměř nikdy. Proč myslíte, že naše politické strany všechny odmítají většinový, dvoukolový volební systém do všech porgánů moci zákonodárné? Inu proto, že by samy přišly o moc, kterou nad občany dnes mají. A nejen to. Politici typu Kalouska, Pospíšila, Fialy, Bartoše, Výborného, Pekarové Adamové, Hamáčka. Chovance, Filipa, Kováčika, Gazdíka, Farského, Němcové a jim podobných by se ve většinovém volebním systému, takovém, jako je u voleb do senátu do poslanecké sněmovny nikdy nemohli probojovat. A o tom to všechno je, ať si pan Halík žvaní cokoliv.

Ś. Svobodová 21.11.2019 14:29

Pak je podivné, že nejrozhazovačnější ČSSD voliči stále ubývali a ubývali, přesto že jim slibovala modré z nebe. Že by jim Babiš sliboval víc?

J. Schwarz 21.11.2019 15:03

A Babiš slibuje nebo reálně rozdává? Já mám dojem, že slibují spíš jiní. Třeba jak Piráti, tak ODS a ČSSD by přidali učitelům hnedle 15%, přičemž minimálně když byly posledně jmenované dvě partaje u moci tak přidávaly shodně jen úředníkům a rozhodně nešetřily na politických neziskovkách.

P. Čech 21.11.2019 15:42

Lidé už prohlédají a na sliby nehodlají dát. To, že se nechali utáhnout na vařené nudli slibů platilo snad v minulém století a pár roků v tomto. Lidé chtějí vidět činy a to jim žádná z politických stran, ale ani STAN, nejsou schopny splnit. Ono totiž v současném systému to ani jinak nejde. Politické strany před volbami naslibují vše možné. Po volbách ovšem všechny sliby berou za své zejména a jedině proto, že je nutno handlovat všelijaké koalice a z předvolebních programů, na základě nichž voliči volili se stávají cáry papíru. A jsme zase tam, kde jsme začali. Poměrný volební systém vyžaduje tvorbu všlijakých, zejména nesourodých koalic, aby vůbec systém mohl nějak fungovat. A tady je kámen úrazu. Jakýkoliv kompromis mezi původními programy je vždy horší než kterýkoliv z těchto původních programů. Takový systém nemůže efektivně fungovat. Základním problémem je a stále zůstává volná soutěž politických stran v souvislosti s tím, že tyto strany jsou přímo voleny. Tady je zakopaný pes!

M. Košťál 21.11.2019 12:41

O tom, že selhali a selhávají politici tradičních demokratických stran není pochyb. To ale neznamená, že Halík nemá pravdu. Pokaždý když slyším, že Babiše, komouše nebo Okamuru volí občané "z protestu", připadá mi to stejně logický, jako kdyby si občané z protestu sami nafackovali.

P. Čech 21.11.2019 14:11

Občané nevolí Babiše ani Okamuru. Oni totiž musí podle zákona volit politické strany a hnutí. Protože už mají politických stran plné krky, volí jedinou možnou alternativu a to jsou občanská hnutí ANO 2011 a SPD. V příštích volbách budou mít možnost volit třetí subjekt a tím je Trikolóra. Troufám si tvrdit, že pokud se bude situace vyvíjet dnešním směrem, z poslanecké sněmovny vypadnou přinejmenším TOP 09, KDUČSL a STAN. Možná i ČSSD, KSČM a ODS.Pokud Pražáci dostanou rozum, čemuž jaksi nevěřím, potom vypadnou i Piráti. Probojuje se tam Trikolóra a konečně stát bude mít možnost se úspěšně rozvíjet. Politické strany totiž od roku 1993 dokázaly jediné. Zadlužit stát nejméně dvěma biliony korun . Před rokem 1993 dokázaly ještě něco více. Pod vedením Václava Klause rozbít společný československý stát.

J. Chaloupka 21.11.2019 15:48

Ten dluh má na triku náš "nejlepší ministr financí" Kalousek. V době krize tj. r. 2008 udělal sekeru 192 mld. korun českých. A teď kritizuje Babiše. Má mlčet a nechat se námi královsky živit. Doufám, že v příštím volebním období vypadne

P. Čech 21.11.2019 17:06

V minulých volbách jej zachránili Pražáci. Průběh voleb jsem sledovat. TOP 09 se po celé zpracovávání výsledků pohybovala kolem 4,5-4,8%. Přes 5% se dostala až po započítání výsledků v Praze. Ti Pražáci, to je zhouba tohoto státu odjakživa.

D. Müller 21.11.2019 17:18

Omlouvám se... Nepamatujete si, kdy byla světová krize? Podle toho, jaký je návrh rozpočtu na příští rok mám pocit, že začala letos... jen se ptám (pozor, odstavec obsahoval sarkasmus).

ANO tam sedí s ČSSD už 6 let. Dali jsme jim na daních skoro 10 bilionů korun a já chci vědět, co jsme za ně dostali. Nechci slyšet, řeči o tom, kdo je větší nemehlo... chci vědět, kam těch 10 bilionů zmizelo. Je to ode mne podlé? Děsí mne, že v dobách nyní tolik haněných (a určitě i právem) se postavila dálnice na Rozvadov, do Hradce Králové, do Ostravy.... jižní obchvat Prahy, tunel Blanka... ale za těch posledních 6 let, což je 20% z těch 30 let, není pořádně vidět vůbec nic. Už se nemohou po 6 letech vymlouvat na Kalouska, který to lepil za světové krize, největší od roku 1929. To je jen maskování vlastní neschopnosti. Zvládají jen daně někomu vzít a někom jinému je dát. Nejsou schopni něco postavit. Sorry, jako...

Ś. Svobodová 21.11.2019 14:12

A přesto spousta voličů opravdu volí protestně. Právě ANO je toho důkazem. Myslíte, že voliče uchvátil program? Nečtou programy. Stačilo nabídnout nezprofanované ksichty a myšlenku že nebude krást tolik jako ostatní. Je to smutné že to stačí.

P. Čech 21.11.2019 17:09

Takto se chová menšina voličů. Ti, kteří vítězí ve volbách podle zásad poměrného zastoupení. Pokud by vyhrával vždy hlas většiny, nikdy by lidé jako Kalousek zvoleni nebyli. A komunisté? Ti již vůbec!

J. Schwarz 21.11.2019 15:11

Býval jsem zásadový antikomunista, ale když se koukám na současnou nabídku politiků byl Babiš snad nejlepší z těch, co se nabízeli. Doufám že se chytí Trikolora se svou obranou normálního světa. Komunismus byl totiž slabým odvarem proti "revoluci" v režii současných progresivistických sociálních inženýrů. Ta hrozí totálním rozkladem společnosti, průmyslu i obranyschopnosti - té proto že pokud progresivisté Halíkova typu uspějí, nebude co bránit. Tradiční komunisté byli pokračovateli osvícenství a sice blbě, ale do jeskyně se vracet opravdu nechtěli. Dokonce ani s tím "proletářským internacionalismem" to nebrali až tak vážně, o čemž svědčí nerudné reakce "soudruhů" když se někdo odmítl řídit instrukcemi z Moskvy.

V. Petr 21.11.2019 16:29

Nejde jen o protest. Voliči nechtějí migranty, podporu OZE ani výuku o 40 pohlavích v mateřských školách!

V. Petr 21.11.2019 12:27

Především, skoro nikdo nechce zrůdnou rudozelenou politiku, která se k nám dere z Bruselu!

A nikdo také nechce KMOTROKRACII, se kterou je spjat např. Kalousek!

Uvědomte si, že např. zelení škůdci musí nadělat škodu za 10 milionů, aby pro sebe získali milion.

Když Babiš i získá dotaci milion (což už skoro nemůže mimo obecná pravidla), chybí ve státní kase jeden milion, nikoliv deset milionů!

P. Kmoníček 21.11.2019 12:43

Petře, on si Kalousek koupil Mafru, Lidovky, dosadil si ministyni spravedlnosti, nechal unést své dítě na Krym, zlikvidoval kupu rolníků, slíbil všem všechno atd ?

V. Petr 21.11.2019 13:00

Kalousek zabránil většímu zdanění fotovoltaických tunelářů a do posledka chránil provozovatele hazardu a to dokonce proti vůli dotčených obcí!

ČTV ovládá už od doby spacákové revoluce. Nemusí si ji ani kupovat, platí to nedobrovolně občané prostřednoctvím "koncesionářských poplatků..."

J. Schwarz 21.11.2019 15:18

Kalousek si nemusel nic kupovat. Proč taky, když jeho ideoví souputníci svého času obsadili ČT a od té doby ji drží? Tuhle televizi má nejen zadarmo, on na ni a na svou eurohujerskou propagandu dostává navíc každoročně sedm miliard Kč od nedobrovolných "koncesionářů". Kam se hrabe Babiš, toho to stálo pěkné prachy!

D. Stirsky 21.11.2019 11:35

Já netvrdím, že B. je ideál a spása. Že plní do puntíku vše, co slíbil. Já se jen ptám, odvrhnu-li emoce a přijmu-li střízlivý pohled, zda je Babiš skutečně o tolik horší než byli na jeho postu jiní? Já myslím, že ne. Ba dokonce bych jej řadil ne-li k těm relativně dobře vykonávajícím svůj post, tak určitě na hodnocení neutrální.

J. Chaloupka 21.11.2019 15:52

Alespoň umí min. 4 jazyky. Vždy chci vědět koho na jeho místo? Bohužel zatím nepřišla odpovčď.

J. Laták 21.11.2019 11:31

Hm, hm, to vypadá moudře, pane Bartoni, ale Ameriku jste neobjevil, protože stejně rudou mlhu před očima jako Vy mají bolševici, když slyší jména Kocáb, Havel, nebo Charta 77.