19.6.2024 | Svátek má Leoš


Diskuse k článku

POLITIKA: Plíživá zemanovská totalita

Samozřejmě v nadneseném slova smyslu. Nikdo nestaví nikoho ke zdi, neprosazuje svou vůli zbraněmi ani terorem. Zatím. Miloš Zeman nejen že Ústavu ohýbá, ale už ji naněkolikrát stačil přeložit a udělat si z ní vlaštovku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Matousek 5.8.2013 10:25

Re: Co mi vadí.

tak a ne jinak je to.

A závistivej póvl jásá . Komunist - twist jako vysitej.

Jeden krok dopredu, dva nazad, za neustálého tleskání do rytmu .

P. Čech 5.8.2013 10:22

Re: Co mi vadí.

Neschvalujete politický handl? Výborně. Já také ne. V tom případě ovšem neschvaluji tvorbu povolebních koalic politických stran a následně jejich koaliční programy. Mechanizmus tvorby povolebních (obvykle vládnoucích) koalic totiž není obsahem žádného zákonného předpisu a neschvaluje je hlasováním žádný občan. Koaliční program je zásadně odlišný od jednotlivých programů, pro něž byly občany voleny politické strany.Pokud je tvořen politický kompromis v tom smyslu, že že programy předvolební všech koaličních stran jsou měněny a to zásadně, potom by měly následovat nové volby nebo referendum, kde by většina občanů mohla tyto koaliční programy schvalovat. Jinak je činnost koalic nelegální a nelegitimní (viz význam těšchto pojmů ve slovníku cizích slov).

P. Čech 5.8.2013 10:15

Re: Pane Polanecký,

Ano, je to chyba mnoha ústav, nikoliv však ústav demokratických. Za demokratickou ústavu v současné době považuji jedině ústavu švýcarskou. Za takovouto by se dala považovat ještě ústava USA v době jejího vzniku, tedy bez následných dodatků a přílepků. Na současné činnosti pana prezidenta nespatřuji nic, co by jakkoliv ukazovalo na skutečnost, že se chce stát všemocným. Nedělá totiž nic jiného, než že šlape na paty politickým stranám a ukazuje tak, že jejich moc nemusí být absolutní. Prezident podle naší ústavy (o které neustále tvrdím, že je špatná) může být mocným, nikoliv však všemocným.

P. Čech 5.8.2013 10:08

Re: Podle hysterických reakcí fašistů

Je mi 68 let a nikdy jsem nebyl a nejsem členem žádné politické strany. Považuji se totiž za svobodného člověka a členství v jakémkoliv spolku lidí, politické strany nevyjímaje,svobodu jednotlivce snižuje.Na to, abych mohl svobodně vyjadřovat svůj názor na věci obecné, nepotřebuji být členem nějaké politické strany a papouškovat její ideologii. Tím bych se jednoznačně pasoval do role ovčana, který bytostně potřebuje, aby za něj přemýšlel někdo jiný, nejlépe politická strana či její politik.

P. Zeman 5.8.2013 10:07

Re: A co konkrétně?

Vážně si pane Blažku myslíte, že co není v zákoně je dovoleno a tím pádem musí být i tolerováno? Díry v zákonech využívají hlavně gauneři (tady v Česku to známe moc dobře). Tolerance lidí vůči nim (i těch, co volili Zemana) je minimální. Nevidím jedinný důvod, proč by se mělo něco podobného tolerovat údajně moudré hlavě státu?

Druhá věc je, že nelze napsat neprůstřelný zákon. Kdyby ano, můžeme rovnou zrušit soudy.

M. Moravcová 5.8.2013 10:06

Re: panu Polaneckému

pan Klaus se za Zemana nebil. Když se ho a přílušníků jeho rodiny novináři zeptali, koho bude volit, tak jim odpověděl jednu ze dvou možných variant. Nedělejte z toho, že mu snad dělal kampaň. demagogu.

M. Moravcová 5.8.2013 10:03

Re: Pozdní kvičení páně Polaneckého

Mezi lidmi se mluví, mezi prasaty se kvičí.  Z toho mi vyplývá, že jste prase, pane Malečku, když nevíte, že lidé mluví.

M. Rastislav 5.8.2013 10:02

Co mi vadí.

NSZ Zeman prohlásil, že v kauze Nagyová jde o střet dvou právních názorů a Ištván nemohl předvídat rozhodnutí NS s tak široce pojímanou imunitou poslanců. Proto dál stojí za žalobci, neboť pořád existuje podezření ze spáchání trestného činu, jen je třeba rozlišit, jaké "projevy" byly učiněny na půdě PS a jaké za jeho zdí. Toho se chytil Šlachtův UOOZ a požádal o záznamy kamer z PS a údaje o jednání klubů. Takže místo hodnocení práce zákonodárných klubů se bude probírat soupis míst volání "mobilujících" poslanců a dělat závěry o kvalitě práce PS tj. správy věcí veřejných .

Líbil se mi názor zástupce ombudsmana Křečka, že nelze chápat imunitu jen jako ochranu slova, protože hlavním smyslem práce parlamentu není beztrestně žvanit, ale že imunita má především chránit výkon poslaneckého mandátu, tedy to, co je politika. Proto nelze, bez předchozí diskuze v PS, posunovat politický handl z roviny etické do roviny trestní, i když handl též neschvaluji. Souhlasím s advokátem Sokolem, že z celého trestního řízení, které bylo úplně postavené na hlavu, nakonec zbyde jen žárlivá milenka, co neoprávněně zaúkolovala vojenské zpravodajce, což je tak na podmínku.

Co mi vadí? Vadí mi, že Ištván se znalostí situace plné právních nejasností, schválně smotal několik vzájemně nesouvisejících kauz, jen aby mohl před veřejností zasáhnout a zviditelnit se. Vadí mi, že oba Zemani nepochopili smysl politiky a že místo poplácávání Ištvána po zádech mu neřekli, že s nasazením maskovaného komanda 400 elitních policistů a odváděním lidí v železech to přehnal a měl by z toho vyvodit osobní odpovědnost. Vadí mi, že partaje v PS se nedomluví na důrazném odsouzení tohoto "tiátru", který nechali dojít tak daleko, že už si nikdo nedovolí tuto "šaškárnu" zastavit, aby nebyl podezírán ze zametání pod kobereček.

  

P. Zeman 5.8.2013 10:00

Re: Pane Polanecký,

Při tvorbě ústavy se předpokládalo, že prezident nemá být bezmocný. Havel a Klaus své moci využívali ze současného pohledu víceméně moudře. Demokratická ústava však ale taky nepředpokládala, že by se prezident chtěl stát všemocný. To je ale chyba všech demokratických ústav, prostřednictvím kterých se k moci dostali různí diktátoři a autokrati.

M. Moravcová 5.8.2013 9:58

Re: Patologická reakce

Nejde o normální politický boj, Jde o puč. Složení poslanecké sněmovny je takové, jaké si ho navolili voliči. Podporou podle agenturních průzkumů vůbec neargumentujte. Vláda byla vyšlá z voleb a parlamentní demokracie. Dnešní vláda je vyšlá z  politického puče a složená z kamarádů prezidenta. Líbit se Vám to může, ale správné a demokratické to není. Mě se to naopak hrubě nelíbí.

P. Čech 5.8.2013 9:58

Re: Pane Polanecký,

Pane Bezoušku, ústava sice tvoří nějaký rámec, ale především je nejvyšším zákonem země. V tomto případě neříkám, že neexistují nějaké ústavní zvyklosti. tyto zvyklosti však nikdy nesmějí odporovat textu ústavy. T.zv. ústavní zvyklosti, o nichž žvaní politici a s nimiž začal pan Nečas však v rozporu s textem ústavy jsou. Tedy není možno se na ně odvolávat, natož se jimi řídit. Velká británie ústavu nemá. Samozřejmě. Ona ji totiž mít nemůže, protože v jejím společenském zřízení ji sepsat nelze. VB se deklaruje navenek jako demokratická země. V demokratické zemi však je nejvyšším vládcem občan, nikoliv nějaký král či královna. Demokratický stát tvoří svobodní občané a nikoliv poddaní jejího veličenstva. Pan Zeman se svými lidmi zde nepředvádí nic jiného, než jak se vládnout může, pokud nástroje k vládnutí (ústava a ústavní zákony) jsou špatné a svým textem to dovolují. Přímočará a nic nezastírající řešení jsou obvykla ta nejlepší. Na lžích, podvodech a zastírání skutečností se totiž nedá nic stavět. Takovýto domeček z karet se vždy časem zhroutí.Reakce vyvolávají vždy jakákoliv řešení. V případě řešení demokratického, tedy je-li naplňována vůle většiny, musí se dobrovolně menšina této vůli podrobovat. Jinak se nejedná o demokracii.Radit panu prezidentovi si netroufám a Vám bych to doporučoval rovněž. Mám totiž za to, že ani já, ani Vy úrovně jeho inteligence zdaleka nedosahujeme.

M. Šejna 5.8.2013 9:54

pan Polanecký dost přehání

Žaluda měl být podle Polaneckého vyhozen už dávno, ale protože ho vyhodil ministr Rusnokovy vlády, tak je to špatně. Jinými slovy, kdyby Žaludu vyhodil ministr Nečasovy vlády, tak by to bylo správné.

Ředitel ND Burian byl sice vyhozen velmi netakticky, ale je zajímavé, že po návratu Buriana do funkce se herci už vrátit nechtějí a Burian je ani nepřemlouvá. V podstatě mu to vyhovuje. Vypadá to, jakoby byli na netaktickém vyhazovu Balvín s Burianem předem domluveni. Vyhozený a poté vrácený ředitel si totiž může v ND teď dělat, co se mu zlíbí. Má totiž podporu médií jako ten.

Zemanovo přepadové komando, jak Rusnokovu vládu nazývá pan Polanecký, nemuselo vůbec existovat, kdyby premiér Nečas nepodal demisi. Dodnes si lámu hlavu, který idiot mu tu demisi poradil. Mám pocit, že tím idiotem bylo grémium ODS.

I. Pujman 5.8.2013 9:48

a co jiná teorie

hysterické reakce na kroky Zemana a jím jmenované vlády jsou zajímavé z jiného hlediska, než jen ze strašení "diktaturou". Je zajímavé si spojit, koho že se výměny postů vlastně týkají. Od elegantního vyšoupnutí bratrstva kočičí pracky od nejvyšších ministerských postů rozhodujících o veřejných financích (ministrů "pravicové" vlády tisíckrát profláknuté korupcí a neodbornými, zato pořádně drahými rozhodnutími, za které nikdo nikdy nemohl a nenesl odpovědnost) se totiž dostává i na jejich fámulusy, kteří tu špinavou práci pro ně dělali, donášeli informace a působili ve státních institucích jako převodové páky jejich přání a bokem domluvených rozhodnutí. Teprve TÍM dochází ke konečnému odstřižení od ovládání tzv. "státní moci" tímto "bratrstvem". Jiná věc je, zda nepřijde "bratrstvo" jiné. Nicméně z hlediska 90% obyvatel tohoto státu, kterým praktické dopady "politiky" bratrstva odstavovaného od moci Zemanovci v lepším případě řádně komplikovaly život, v horším jim ho i často ničily, je to dobrá zpráva. Nedivím se, že staré "bratrstvo" tak vyvádí a jeho fámulusové křičí a křičí a křičí....

P. Čech 5.8.2013 9:40

Re: Pane Polanecký,

Omlouvám se, pane Zemane, ale opět s Vámi nemohu souhlasit. Snad mohu souhlasit pouze s tím, že nadávat by se nemělo. Není to však zvyklost, ba právě naopak. Každý člověk za určitých okolností sprostě nadává, ženy nevyjímaje. Když se kdokoliv sníží k tomu, prezoidenta nevyjímaje, že sprostě nadává (u pana Zemana jsem to nezaznamenal ,hnůj a póvl nejsou nadávky, nýbrž slova ze slovníku), stává se u t.zv. slušných lidí sprosťákem, ikdyž v tom do značné míry vidím pokrytectví. Nicméně máte pravdu v tom, že prezident republiky by si to dovolovat neměl a to bez ohledu na to je-li to zvyklostí či nikoliv.Zatím jsem nezaznamenal, že by pan prezident kumuloval nějakou moc. On pouze ukazuje, že proti ústavní moci politických stran není tak docela bezmocný. Ono totiž jde o něco jiného. Jde o to, že politické strany si v tomto státě (podle čl.5 ústavy uzurpují absolutní moc a pouze deklarativně ji převádějí na poslance. I zde je však nutno mít na paměti, že žádný poslanec a žádná politická strana nezískali ve volbách tolik hlasů voličů jako pan Zeman. To je v demokracii důležité, ať se nám to líbí a nebo ne. V demokracii totiž musí vždy vítězit většinová vůle občanů. A zde se musí občané vyjádřit ve všeobčanském hlasování. Chceme demokracii a nebo nechceme? Pakliže ano, potom musíme ctít její základní principy.

J. Mannheim 5.8.2013 9:35

Re: Co to je..... " se bil " ?

paní Kanioková, docela rozumím tomu, že přes důkladné studium všech zhraničních ekonomických serverů, jak je na to EU zle, a že do švestek nevydrží, Vám mohl utéct závěr prezidentské kampaně u nás

P. Zeman 5.8.2013 9:30

Re: Podle hysterických reakcí fašistů

Skutečně je funkcí prezidenta prakticky předvádět, jak je špatně napsaná ústava? Neměl na to spíše poukazovat v době, kdy byl poslanec a předseda vlády?

Máte divné představy o funkci prezidenta demokratické země :-(.

J. Vintr 5.8.2013 9:25

Kdyby se Zeman rozhodl zavést diktaturu

(neříkám že chce), tak k tomu má už dnes v ruce všechny prostředky a nikdo by mu v tom nezabránil. Přes své ministry může obsadit jakákoliv místa ve státní správě, ve vedení armády a policie svými lidmi. Mohl by, kdyby na to přišlo, klidně poslat do parlamentu hordu zakuklených policistů a pod záminkou likvidace korupčního hnízda zavřít všechny poslance do vězení - a "lid" by mu za to nepochybně tleskal (i když by na ně ve skutečnosti stačilo jen udělat bu-bu a odhlasují drtivou většinou všechno, na co si vzpomene). Může klidně nechat přes ústavní soud, kde už má také svoje lidi, zakázat (některé) politické strany a zmanipulovat volby tak, aby s převahou vyhráli jeho lidé. A nikdo by proti tomu nic neudělal. Nebo si dovedete představit, že by nějaký nižší armádní velitel navzdory svému vyššímu velení vytáhl se svými jednotkami na Prahu na obranu demokracie? Nebo že by totéž udělaly nějaké policejní složky? Nebo že se dokonce srotí naši bodří občané a půjdou na Hrad vyhodit diktátora z okna? Nebo že k nám vtrhnou vojska NATO a udělají zde pořádek? Naprosto nereálná a směšná představa.

Jasně, zní to jako hodně přitažené za vlasy, ale je to zcela reálně možné. Takže teď záleží jen na Zemanovi (přesněji řečeno na těch, kteří si ho dosadili na Hrad) jak daleko půjde ...

P. Zeman 5.8.2013 9:19

Re: Pane Polanecký,

Tak poslyš ty troubo! Jak se ti líbí tohle?

Ale vážně - za tykání a onu nadávku se omlouvám se. Jen chci poukázat, že jsem se zachoval jako největší křupan a přesto nijak neporušil zákon. Vykání je zvyklostí, kterou když, zejména u neznámých lidí porušíme vypadáme jako burani. Obdobně u nežalovatelných nadávek. Zvyklostí je sprostě nenadávat. Když tohle dělá prosťáček, je to, řekněme nějakým způsobem omluvitelné třeba sníženou sociální přizpůsobivostí. Společenská nebezpečnost je zanedbatelná. Když něco podobného dělá hlava státu s tím, že osobně kumuluje moc k ovládnutí celého státu, je to sakra na pováženou! Bylo nám snad málo těch 40 roků za komunistů ?

J. Blažek 5.8.2013 8:58

Re: V souladu s Ústavou a svědomím pane J.Blažku?

Paleček sem, paleček tam, pan Polanecký napsal, že pan prezident ohýbá ústavu. Tak se jen věcně ptám, kde pan prezident konkrétně ohnul ústavu. Žádných hlubokomyslných úvah k tomu není třeba.

Jiná věc je ta, že ta česká ústava je hodně nepřesná až nejasná a po mnohaletých zkušenost s ní je vidět, že je třeba ji změnit.

M. Bezouška 5.8.2013 8:54

Re: Pane Polanecký,

pane Čechu. jsem nucen zopakovat svou repliku na vaše tlachy ohledně ústavy. Ústava tvoří pouze rámec, ve kterém jest nutno se pohybovat (jsou státy, které nemají ústavu vůbec, například Velká Británie, jiné - USA - jejichž ústava platí několik set let, v obou případech jsou pak politické ""zvyklosti" určující), vše ostatní jsou právě ony zvyklosti. A pan Zeman s kohortou svých hlístů zde veřejně a dokonce se zřejmou rozkoší předvádí, jak se vládnout nemá. Dlouhodobě ani nemůže a v tak malém státečku jako je ČR už vůbec ne. Jenže  diskutovat s lidmi vašeho formátu o tom, co vlastně je politika a jak by měla zhruba vypadat je pravděpodobně úplně nemožné. Je prakticky jisté, že manýry pana Zemana (které jsou vlastně jen pokračováním toho, co dělal, respektive nedělal už jako premiér) se nám všem docela brzo zatraceně vymstí. Ona totiž taková přímočará silou vymáhaná "řešení" jednak obvykle nic neřeší, jednak vyvolávají příslušné reakce, zejména když se ono "řešení" posléze ukáže jako nepříliš povedené. A ve finále je pak docela jedno, zda byly příslušné nesmysly udělány v rámci ústavy nebo mimo ni. Takže, závěrem, jedno speciální doporučení pro vás osobně: než začnete někomu spílat a radit, zkuste trochu přemýšlet. Což je ostatně i to, co by bylo záhodno poradit i panu Zemanovi.

J. Slanina 5.8.2013 8:52

Re: Patologická reakce

Ano ano. 90% - to je oblíbená většina některých "politiků".

http://zdenekbarta.blog.idnes.cz/c/354246/SKROMACH-90-lidi-je-pro-Rusnokovu-vladu.html

T. Kočí 5.8.2013 8:52

Re: Podle hysterických reakcí fašistů

Vy jste na palici.Jste ve SPOZ?Pak chápu.

J. Blažek 5.8.2013 8:50

Re: Podle hysterických reakcí fašistů

Pane Franku, buďte tak laskav a dodržujte pravidla zdejších diskuzí. Patří k nim i slušnost a nezacházení do osobních výpadů jak vůči diskutujícím, tak i vůči lidem o nichž píšete. Nadávka není argument, ač si si to značná část pravicově diskutujících myslí.

T. Kočí 5.8.2013 8:49

Re: Podle řevu

Souhlas.Pan Polanecký to trefil.

O. Prochazka 5.8.2013 8:47

Re: Pozdní kvičení páně Polaneckého

Vy jste se zas rozkecal....

J. Slanina 5.8.2013 8:45

Re: V souladu s Ústavou a svědomím pane J.Blažku?

Váš požadavek hlubokého zamyšlení je u soudruha blažka z říše sci-fi.

O. Prochazka 5.8.2013 8:44

Re: Pane Polanecký,

Jestli platí litera zákona, tak Šlachta s Ištvánem ji překročili několikrát. Sledovat PS policií, to bylo naposledy za nacismu, hlupáku.

J. Slanina 5.8.2013 8:39

Re: Podle hysterických reakcí fašistů

Správně. Na inteligenci našeho nejjasnějšího slunéčka nemá žádný novinář.

http://siander.blog.idnes.cz/c/126190/Nejhruznejsi-vyroky-Milose-Zemana-o-novinarich.html

"Novináři jsou pitomci, hnůj a fekálie." (TV Prima)

"Je to stejná věc, jako kdybyste se ptal na toaletní papír na mém záchodě. A chápu, že se čeští novináři při své inteligenci ptají na toaletní papír, už proto, že si myslí, že mu rozumějí..." (Mf Dnes, 12. června 2002)

"...nebudu reagovat na podle mého názoru pitomý vulgární plátek v Rakousku." (Český rozhlas, 28. února 2002)

P. Čech 5.8.2013 8:37

Re: Pane Polanecký,

Nikdy jsem neřekl, že mi to připadá normální. Tvrdím však, že se to děje přesně podle textu ústavy.  To nevypovídá o ničem jiném, než že text mnoha článků ústavy  a to nejen těch, které se týkají pravomocí prezidenta, je špatný.

P. Čech 5.8.2013 8:34

Re: Pane Polanecký,

Omlouvám se , pane Barto, ale mám za to, že pokud chci o něčem zasvěceně psát, musím si to nejprve přečíst a pochopit to. Jinak se vystavuji nebezpečí, že budu označen za žvanila. a o to mi šlo.