17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Penze porostou, i kdyby trakaře padaly

Kolik na hlasy dvou a půl milionu seniorů pobírajících starobní penzi padne letos? Ze zákona, který nařizuje zvyšovat důchody o inflaci a polovinu růstu reálných mezd, by se příští rok měly penze zvýšit o 450 korun měsíčně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 20.5.2021 11:52

Mám dojem, že mimo oněch 5000 nad rámec zákona byla při valorizaci občas dobrotivou anovládou přihozena suma v průměru tak sto káčé, ale s velkým humbukem, neboť se zdůrazňovala celá suma valorizace ... ale nechce se mi to hledat ...

J. Sedláček 20.5.2021 11:46

zase jeden co rozeštvává

J. Jurax 20.5.2021 11:45

Ehm ... jsem v penzi bezmála deset let :-)

P. Milan 20.5.2021 11:13

" Způsob jak je to zajištěno je dohoda společnosti na aktuální formě."

"A dohodl jim ..." (nesmrtelní Š+G). :-P

T. Zlesa 20.5.2021 11:10

Pro všechny mladší než 35 opáčko: důchod je podíl starších na aktuálním bohatství společnosti. Způsob jak je to zajištěno je dohoda společnosti na aktuální formě. Je to tak trochu diktatura starších, provedena formou zákona o placení daní, z nichž se pak důchodcům vyplácí. Kolik to bude záleží na mnoha okolnostech. Ale měla by být zachována přiměřenost mezi reálnou mzdou platících a těmi důchody, aby si obě skupiny žily podobně. Samozřejmě při zachování principu zásluhovosti výšky důchodu na předchozích platbách do systému i solidarity s chudými. Další princip nutný k fungování je, že tento systém má prioritu ve státním rozpočtu a nemůže být krácen pro potřeby jiných, zdánlivě důležitých priorit rozpočtu. Např. pro dostavbu jaderné elektrárny nebo pro stavbu kanálu OdraLabeDunaj apod. Všechny pokusy o přeměnu na finanční produkt jsou odsouzeny k neúspěchu. Ať finančně nebo politicky.

A. Renjascu 20.5.2021 10:55

Pokračování:

Vypadá to, že autorovi spíše vadí ať už domnělá či skutečná podpora důchodců hnutí ANO, než, že by se zajímal o jejich skutečnou sociální situaci, protože jinak by tuto skupinu nerozpitvával samostatně a zmínil by i další skupiny jejichž existence zatěžuje státní rozpočet.Celý článek na mě působí spíše jako snaha o rozeštvávání jednotlivých generací, než jako snaha o zamyšlení nad problémy rozpočtu ČR.

https://www.investia.cz/vyvoj-prumerne-hrube-mzdy-od-roku-1985

http://www.eprehledy.cz/prumerny-duchod.php

https://www.echo24.cz/a/SxgKu/prumerna-mzda-vzrostla-v-poslednim-ctvrtleti-na-38-525-korun

https://www.fondik.cz/zajimavosti-ze-sveta-financi/prumerny-duchod

A. Renjascu 20.5.2021 10:54

Autor má, ale vlastné nemá pravdu. Zmiňuje zde růst důchodů na rozpočet ČR izolovaně od ostatních položek, jako by to byla jediná achilova pata deficitního hospodaření. Když jej trápí nárůst deficitu, tak by třeba mohl napsat o tom, že ČR má největší počet státních zaměstnanců v EU. zatímco průměr EU je 27% státních zaměstnanců, tak ČR jich má 36% o zneužívání dávek sociálního systému ani nemluvě. Dále by mohl také zmínit, že současná generace důchodců měla v průměru 2,1 dítěte, což je hodnota nutná pro fungování průběžného financování důchodů a není jejich chyba, že současná generace se rozhodla ít jinou cestou tj. vlastního spoření na důchod.

Mantra o příliš velkém růstu důchodů je mýtus, respektive je mýtem, pokud jej vytrhneme izolovaně od ostatních položek, zejména od výše průměrné mzdy. Zatímco v roce 1990 byla hodnota důchodu ve výši 53,7% průměrné mzdy, tak v roce 2020 to bylo již jen 40,5% průměrné mzdy a v prvním kvartálu roku 2021 je hodnota průměrného důchodu dokonce jen ve výši 39,8% průměrné mzdy. Podobně je to s vývojem důchodu vůči průměrné mzdě. Zatímco od roku 2010 do roku 2021 vzrostla průměrná mzda o 62%, tak výše důchodů za stejné období vzrostla pouze o 51% a pokud vezmeme údaje až od roku 1990, tak tam je růst ještě markantnější. Zatímco průměrná mzda vzrostla od roku 190 do roku 2021 o 1072%, tak průměrný důchod jen o 770%. To nemluvím ještě o růstu spotřebitelských cen a zejména nájmů, které samozřejmě mají větší dopad na chudé důchodce než na zbytek obyvatelstva. Takže ve skutečnosti důchodci za poslední léta spíše zchudli než, že by nepřiměřeně zbohatli.

T. Zlesa 20.5.2021 10:47

K zákonným procentům se přihodilo jen loni jednou 5000,-. Jinak je to vždy procentuálně správně. Co máte na mysli? Vadilo by mi to taky.

J. Stehlik 20.5.2021 10:22

Ještě investovat do zlata a zlatých šperku

J. Štipák 20.5.2021 10:17

Nejvyšší důchody mají komunisté, stbáci , snbáci a ostatní příslušníci výkvětu národa.

J. Hajský 20.5.2021 10:10

Můj děda šel šel do výslužby v roce 1938 a jako státní zaměstnanec (železničář) měl státní důchod.

Jeho manželka zdědila začátkem roku 1939 po smrti svého bratra, obchodníka, asi milion korun. Malé množství z toho na vkladních knížkách, většinu v akciích Smíchovského pivovaru, ale i nějakých penzijních fondů. Za protektorátu z tohoto dědictví nebylo možno nějak významně užívat a po válce všechna tato aktiva přešla na tak zvané "vázané vklady". Ty měly být uvolněny až se hospodářství po válce vzpamatuje. Místo toho byly bez náhrady vyvlastněny při měnové reformě v roce 1953.

Pouze dědeček bral důchod (v různé výši) za první republiky, za protektorátu, po válce i za komunistů.

Poučen těmito zkušenostmi jsem značně skeptický k soukromému šetření na stáří. Můžete namítnout, že komunisté, kteří by něco "znárodnili" se už k moci nedostanou. To si v roce 1929 o "karlínských klucích" říkali lidé taky, zpívalo se "Kampak na nás bolševici, copak vás to napadá..." A za dvacet let jim zmizel úsměv ze tváře. Něco takového se, ne sice od komunistů, ale od někoho jiného, dnes si ani neumíme představit od koho ,může stát zase.

Jen ta státní penze zůstane.

P. Dvořák 20.5.2021 9:59

Řek bych, že J. Jurax už vyčkal klasu (penzi říkáte klas? 8-o ) a je nějaký ten pátek v důchodu.

Mně zase vadí, když se k zákonným procentům přihodí tu tři sta, onde pět set, takže minimální důchod za nedlouho bude stejně vysoký (nízký) jako průměrný důchod. Měl jsi vysokou mzdu na kvalifikovaném místě nebo jsi jenom vyvážel špóny? - ničevó, továryšč, vsjó ravnó.

Stejně tak jako časem minimální mzda pomocných baličů a podavačů bude stejně vysoká (nízká) jako průměrná mzda.

Rovnostářství jako prase. Máme přece stejné žaludky. No někdo kačení.

V. Kuhaj 20.5.2021 9:37

No vida, co všechno se dá poflusat! Naposledy i zvyšování důchodů. U vás by si, pane autore, asi nejvýš stáli komunisti, ti se svojí příjmovou nivelizací (spíš nihilismem) vám museli imponovat. Dva týdny dovolené (po patnácti letech tři, jestli si dobře vzpomínám) správně uvědomělým občanům musely stačit. Pět týdnů? Do toho se pusťte zase v příštím článku. Taková do nebe volající podbízivost pracujícím, to nemůžete nechat být!

Š. Hašek 20.5.2021 9:33

Většina důchodců má důchod dorovnáván od menšiny. Aby na tom byli stejně. Viz výpočet důchodu!!!

Dále viz počet důchodců a počet platících on time na jejich důchody.

Dále viz ......

J. Nevrkla 20.5.2021 9:29

Většina důchodců něco o životě ví, má děti a vnoučata a zadlužování na jejich úkor si nepřeje, věřím. Aby se s tím populismem neprepocitali.

Š. Hašek 20.5.2021 9:28

Průběžný, státní důchodový system je vlastně elegance sama. Pokud tedy kopíruje nějakým způsobem platby účastníků do systemu a neklade si za cíl komunismus a naprosté všeobecné zajištění finančních požadavků v závěru života. !!!!

A pokud "sedm diskutujících to vidí sedmkrát jinak", tak ........ . Tak se to nedaří.

Vidím to na značné rozeštvání mladých (kteří ovšem první příspěvek zaplatí ve třiceti letech) a starších, kteří ovšem většinou chtějí rovnost, dokonce dorovnání od souseda. Někdo neplatil skoro nic a žije si jak prasátko v žitě, dokonce se mu to dorovná. O nich se ovšem nebude mluvit, bude hon na hodně platící, čtyřicet let platící, kteří chtějí svoje! Těch není mnoho a budou snadným cílem!!!

Zkráceno.

Stejně se to hne, až socialisti budou v koncích, spolu se státní pokladnou. Dva mojí mladší kolegové už plánují, jak budou poslední dlouhé roky před důchodem periodicky marodit! Proč? Protože marodění se počítá jako "kdyby plnili plán na 118%"! Tedy skoro. Vyzkoušeno! I se chlubí ostatním!

Zkráceno.

T. Zlesa 20.5.2021 9:28

Srandovní článek amatéra, který umí vyjmenovat všechny problémy spojené s důchody. To je tak všechno. Ani náznak rozumného řešení. Ten jediný návrh, co tam má, rozebral hned dole pan Jurax. Ale možná je autor profík z nějakého kapitálového fondu. Takže reklama?!

:-( Ekonomy nevolit!

M. Valenta 20.5.2021 8:59

V česku opět startuje dražba důchodce. Hlavní přihazovači jsou známí, otázkou je, kdo se přidá?

L. Beneš 20.5.2021 8:34

Snad k vám pámbu bude tak velkorysý, že se té penze také dočkáte. Pak už nebudete mít hodně možností, jak si přilepšit a budete se na věc dívat jinak. Problém spočívá v tom, že důchodci si platili na penzi penězi, kde 1 koruna odpovídala hodnotě X. Není jejich vinou, že penzi dostávají v penězích, kde 1 koruna odpovídá hodnotě Y < X. Ten rozdíl vznikl díky moudré politice všech těch, kdo se na stáří zajistili na úkor právě těch t.č. penzistů. Takže vyčkejte času jako husa klasu.

R. Meišner 20.5.2021 7:34

..autorovi se zdá současný důchod 600E zřejmě mnoho. tak ať se podívá, kde se rozhazuje nejvíc. --a je to právě opozice, která celou dobu řičela přidejte těm, a tam těm, a kompenzujte a kompenzujte ať to stojí co to stojí....DPČ,DPP, samoživitelky, ošetřovné, a já nevím co všechno ještě..dáváte pořád málo...jen o důchodech ani slovo. a vláda by byla hodně hloupá, kdyby největší volební skupinu před volbami nepodpořila. tak to prostě je. 8-o

P. Hatina 20.5.2021 6:17

Máte pravdu, jenže je tu ještě druhé "ale", totiž ".. kapitálové fondy ve kterých si lidé budou povinně investovat na vlastní penzi" znamenají mnohem větší riziko, že pro ně nevydělají skoro nic, a nebo dokonce budou moci zkrachovat.

A v tom se nemůžeme odkazovat na zkušenosti Západu (i kdyby byly), u nás se dá vytunelovat všechno.

J. Jurax 20.5.2021 0:36

"A mohla by třeba navrhnout, aby průběžný penzijní systém, v němž ekonomicky aktivní lidé platí penzi seniorům, byl z podstatné části nahrazen zvýhodněným systémem kapitálovým, ve kterém si lidé povinně investují na vlastní penzi."

Mohla. Průšvih je, že v přechodové době, kdy se musí vyplácet i průběžné důchody a plátci povinného pojištění, z něhož se ty průběžné důchody financují, by zároveň museli povinně spořit do fondů, což by bylo už trochu moc. Takže by se jim muselo ulevit na povinném pojištění, což by ale torpédovalo stávající průběžný systém.

Ta doba by trvala několik málo desetiletí a důchodový systém by tedy během nich musel být dotován ze státního rozpočtu; zpočátku mohutně, později méně, jak by "průběžní" důchodci vymírali.

A v tom rozpočtu je dnes zaťata olbřímí sekyra. Takže?