17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Penze porostou, i kdyby trakaře padaly

Kolik na hlasy dvou a půl milionu seniorů pobírajících starobní penzi padne letos? Ze zákona, který nařizuje zvyšovat důchody o inflaci a polovinu růstu reálných mezd, by se příští rok měly penze zvýšit o 450 korun měsíčně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 20.5.2021 14:47

Asi řeči kmene zelených khmerů nerozumím... :-P

T. Zlesa 20.5.2021 14:45

Pan R. je v obraze. To co tu tvrdíte, pane Juraxi, je cesta zpět před penzijní systém. Nic mezi by nefungovalo. Řešit jak to mají udělat ti, co si na to vydělají, nemá smysl. Řešit se musí co s těmi co si vydělají na stáří málo či nic. A těch je většina. Část z nich má aspoň bydlení, ale co jídlo a energie?

L. Novák 20.5.2021 14:44

Otázkou taky je, jestli si vyšší důchody zasloužíme. ;-) Komunisti si je odhlasovali po převratu, protože přece "teď, když už máme kapitalismus, musíme brát taky kapitalistické důchody, ne?"... Přitom oni toho zase za své životy tak moc nevytvořili a hodně zlikvidovali...;-)

J. Jurax 20.5.2021 14:41

Jistě. Totéž platí pro Vás. Též jen tvrdíte, že jste počítal ... :-))

J. Jurax 20.5.2021 14:38

Ano.

Ale přes všechna ta "ale" je to jediná rozumná cesta, jak se zajistit na stáří.

Podpora porodnosti je dobrá věc, nicméně není všelékem. Ti podpořeně narození musí taky v dospělosti hodně vydělávat, aby jim bylo co vzít a financovat z toho průběžný systém.

T. Zlesa 20.5.2021 14:38

No žádné číslo, žádný argument.

T. Zlesa 20.5.2021 14:35

... kdybys rozumněl psanému textu, nemusel bys tady trolit. :-)

A. Renjascu 20.5.2021 14:24

To co uvádíte má ovšem svá ale.

1) Šetřit si na penzi je super, ale pouze ve společnosti, kde jsou stabilizované finance. Společnost, kterou je dnes celý západ ovšem taková již není, protože dochází k neustálému zadlužování jednotlivých ekonomik a "zatím" ke kontrolovanému růstu inflace. Žel do budoucna je pravděpodobné, že účty budou inflací popř. válečným konfliktem znehodnoceny. Jediná jakž takž jistota je motivovat občany státu k zajištění funkčního průběžného systému tj. porodnosti 2,1+.

2)Je zde poměrně veliká skupina obyvatel jejichž příjem jim nedovoluje spořit na penzi

3)Získání vlastní nemovitosti začíná již být problém i pro střední třídu. Někteří odborníci na nemovitosti předpokládají, že v budoucnu bude dominovat nájemní bydlení z důvodu růstu cen nemovitostí. Nápady Pirátů zdanit nemovitosti 1% ročně z odhadní ceny nemovitosti k těmto trendům budou výrazně nahrávat, protože k břemenu hypotéky přibude ještě "nevypočitatelné" břemeno vysokých daní z nemovitosti.

L. Novák 20.5.2021 13:55

P.S.: Za SVOJE a bez dotací z našich kapes si stavějte vy své fotovoltaické lány a fofrníky a všechny ty vaše "BIO" nesmysly, které nás v souhrnu přijdou mnohem dráž, než jaderné elektrárny postavené "na klíč". A navíc za ty nehorázné astronomické náklady nejsou OZE schopny dodávat potřebné množství el. energie, když je to nutné...

V. Mokrý 20.5.2021 13:52

Penze porostou teprve, až se srovnají %/ poměr průměrný plat : průměrný důchod / na úroveň původních států EU. Zatím je to vždy almužna !

A všichni tihle pisálkové, mluvící hlavy, co tvrdí že důchody porostou, by měli jít za roh a dát si pár facek.

L. Novák 20.5.2021 13:50

:-) R^

L. Novák 20.5.2021 13:48

Blbečku, "za svoje" si jaderky staví energetické společnosti. Jediný problém jim vzniká ve finančním riziku ztráty investice nesmyslným politickým rozhodnutí zelených idiotů, jak je známe z Rakouska, Německa, ale teď už i z USA a některých dalších států... Proto vyžadují státní záruky. Ale to je na tvůj zelený mozeček asi složité k pochopení... ;-)

J. Jurax 20.5.2021 13:34

... nerado ...

J. Jurax 20.5.2021 13:33

Nesouhlas. Taky jsem si vzal kalkulačku a počítal.

A že dnes musí být shoda formou volebního slibu a následně schválení parlamentem není podstatné. Volební sliby se slibují, blázni se radují a schválení čehokoliv parlamentem záleží na jeho složení, jež může být všelijaké.

A k těm nejbohatším - ti mohou mít státní penzi naprosto na háku, takový pakatel mohou klidně dávat na charitu nebo na přilepšenou svému služebnictvu.

T. Zlesa 20.5.2021 13:21

Modrásci, stavte si jaderky kolik chcete, ale ZA SVOJE.

J. Jurax 20.5.2021 13:17

Vězte, že jde o politický boj a je před volbami.

Jediné racionální jádro v činech vlády i jekotu opozice je, že všechno jejich snažení směřuje k tomu, abychom se u moci a koryt udrželi, resp. abychom moc a koryta získali. Vše ostatní je jen šum svistu a projev taktiky k dosažení cíle zvolené.

T. Zlesa 20.5.2021 13:16

Všechny dtto samozřejmě platí. Jen Ksč byla schopna vše ošetřit násilím. :-) Dnes musí být shoda formou volebního slibu a následně schválení parlamentem. Nikoliv naopak, jak předvedli hoši nedávno se svým dalším pilířem.

"...ale do budoucna budou jedinou cestou..." - nebudou. Vemte kalkulačku či excel a počítejte. Přidejte si aspoň minimální inflaci, reálné pravděpodobné výnosy, občasnou krizi. To může fingovat pro 5 % nejbohatších, kteří by ovšem o vše přišli při povstání těch chudších při první krizi hladových důchodců.

J. Jurax 20.5.2021 13:11

Víte, i přes ten můj rozbor níže pravím, že nějaký částečně fondový systém bude do budoucna jediným řešením.

Totiž ten rozbor byl míněn spíš tak, že po velkém humbuku se z vyjmenovaných důvodů kulové stane a nezbytná reforma se zase odsune. Protože je to politicky vošajstlich a mohlo by to způsobit voličskou nepřízeň a ztrátu moci.

J. Jurax 20.5.2021 13:01

Jen ta státní penze zůstane. No, doufejme. Ale v jaké výši?

Moudrý člověk se v době své ekonomické aktivity zajišťuje tak, aby k stáru nebyl zcela odkázán jen na státní penzi. Třeba jen aby bydlel ve svém a měl něco našetřeno.

L. Novák 20.5.2021 13:01

V současném inflačním systému prakticky nemá smysl šetřit na důchod v penězích.

L. Novák 20.5.2021 12:59

Ale že se nám ten náš zelený magor rozjel zrovna proti jaderným elektrárnám, že? :-P

J. Jurax 20.5.2021 12:56

Ano.

Z toho ovšem plyne, že uvážlivý člověk se, dokud je ekonomicky aktivní, zajišťuje tak, aby nebyl ve stáří odkázán jen na státní penzi.

Cesty jsou různé; třeba jen na stáří bydlet ve svém, protože komerční nájem je leckde nad možnostmi důchodců.

L. Novák 20.5.2021 12:56

Autor se trápí českými důchody. Ale že stát nehorázným způsobem sype peníze ze státního rozpočtu i vedle toho ještě z kapes občanů v platbách za zboží a služby do kanálu v astronomických částkách, o tom mlčí.

Co takhle nesmyslné "zelené" dotace a stále fungující BILIONOVÝ TUNEL OZE? (1 bilion = 1000 miliard = 1 milion milionů Kč).

J. Jurax 20.5.2021 12:47

To je nemožné :-)

Navíc průběžný důchodový systém jest financován z části sociálního pojištění odváděného ekonomicky činnými - tedy těmi, cose tomu nedokážou aspoň zčásti vyhnout :-) - a tam se toho nejspíš moc nerozkrade ani nepromrhá.

J. Jurax 20.5.2021 12:42

No, budiž.

Problémy jsou jinde:

* dohoda společnosti na aktuální formě je ryzí politikum a podléhá politické licitaci.

* dtto ona přiměřenost mezi důchody a příjmy ekonomicky aktivních občanů

* dtto poměr zásluhovosti a solidarity

* průběžný důchodový systém musí být udržitelný v tom smyslu, že odvody ekonomicky aktivních občanů musí být dostatečně velké, aby stačily na důchody. Do budoucna očekávaný poměr počtu ekonomicky aktivních a důchodců vzbuzuje obavy.

* dtto Vámi zmíněná priorita - prachy politiky přitahují

Takže při nepříznivé politické konstelací se lze nadít mnohého nemilého. Hlavně když nebudou ty prachy.

Všechny pokusy o částečnou přeměnu na finanční produkt jsou hlasitě odsuzovány, ale do budoucna budou jedinou cestou, jak zajistit dostatečně vysoký a taky zásluhovost respektující důchod; právě snížená míra solidarity tohoto systému (co si sám uspoříš, to máš) je jedním z důvodů odmítání, resp. politické neprůchodnosti. Ovšem ten fondový systém nesmí být konstruován tak propastně blbě jako náš nedávný pokus.

L. Beneš 20.5.2021 12:23

Prý také duševně slabí. Tak se nezapomeňte přihlásit.

L. David 20.5.2021 12:12

Kde vzít na růst důchodů?

Stačilo by ušetřit alespoň 10% z toho, co je v naší zemi každoročně rozkradeno či neschopnými politiky promrháno!

L. Beneš 20.5.2021 12:07

Ja neponimaju, počemu vy govorite o špionach. Ich verstehe nicht, warum Sie über Spionen sprechen. I don’t understand why you’re speaking about spies. Je ne comprend pas pourquoi vous parlez d’espions. Prostě na vaše argumenty já nemám. Zvolte si na podzim Piráty nebo Spolu s Gazdíkem a možná pak budete spokojený.

J. Jurax 20.5.2021 12:02

"... kolik dostane zpátky z toho, co státu odvedl, a tak si ověřit, že při zvyšujícím se podílu důchodců v populaci bude jeho bilance se státem bezpečně v mínusu. (Je v něm už dávno.)"

Tedy, ne tak docela. Nízké příjmové skupiny mají tuto bilanci vyrovnanou, ba i kladnou. Viz algoritmus výpočtu důchodu.

J. Jurax 20.5.2021 11:56

Máte recht, ale blbě se to vysvětluje a taky semtam neradi slyší ...