4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pečlivě organizované rozdělení Československa

Děkuji za pozvání a za možnost oslovit toto vysoce kvalifikované publikum s pro mne mimořádně zajímavým a inspirativním tématem. Rád jsem tuto výzvu akceptoval. Začnu deklarací toho, že se nepovažuji za experta na federalismus nebo regionalismus, že nemám žádné silné názory nejen na racionalitu a legitimnost vytváření nebo naopak rozbíjení existujících států, ale ani na oddělování regionů, provincií nebo národů, či rozdělování zemí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 4.3.2014 13:54

Paní Špronglová

Vaše sebedehonestační sebekritika V PODOBĚ TOHOTO PŘÍSPĚVKU, kdy namísto JÁ volíte zástupně Klause je obdivuhodná. Málokdo dokáže tak otevřeně všem okolo ukázat svou nedostatečnost duševní i lingvistickou. Upřímný obdiv všech diskutujících je Vám odměnou a zaslouženou. Blahopřeji ! :-)

B. Rybák 4.3.2014 11:17

Děkuji autorovi

Nejen za tento článek, ale především za to, že byl jediným státníkem, kterého jsme v pohnutých dobách transformace měli!

B. Rybák 4.3.2014 11:12

Re: Ano, a teď jen zachránit ruské občany v Čechách

Diktátorský akt zvolených politiků je už z podstaty věci pitomost. Na Slovensku protestovalo pár desítek občanů a my v Česku jsme se většinou cítili opět Slováky zrazeni. V.Klaus naštěstí těmto pomstychtivým náladám nepodlehl a ty nálady naštěstí rychle zmizely (jinak by v dalších volbách Klaus ani Mečiar neuspěli)!

B. Rybák 4.3.2014 11:02

Re: Ano, a teď jen zachránit ruské občany v Čechách

Po té co EU-kreténi nezabránili tomu, aby kyjevská "lůzovláda" hned nevydala zákon jazykově diskriminující Rusy a rusky mluvící Ukrajince (32% občanů!!!) tak už by Krym (a zřejmě i další části Ukrajiny) v Ukrajině neudržel ani Pán Bůh!

Oni snad Sudety patřily historicky k Německu? A Němci v Sudetech byli diskriminováni?

Udělejte si v hlavě pořádek (ve svém vlastním zájmu!).

B. Rybák 4.3.2014 10:44

Re: S ekonomickou teorií v souvislosti s rozbíjení státu běžte d

Normalizační "federalizácia" byla Husákovou pojistkou (bombou) proti budoucím (českým) pokusům o zásadní reformu socialismu. Zajišťovala, že vždycky někdo (přinejmenším ze Slovenska bude mít právo pozvat "spřátelené" armády.

Slovensko mělo v transformačních reformách prakticky právo veta (jaké není obvyklé ani v konfederacích), které bylo zneužito na preferování neudržitelného přerozdělování ve prospěch Slovenska, na úkor liberálních ekonomických a politických reforem - "bomba vybuchla" a my jsme měli na štěstí takového státníka, jakým byl a je V. Klaus!

Dotaz: A kterou vlast vlastně V.K. zradil. Tu českou, slovenskou, nebo tu už de facto neexistující českoslovenkou?

Český a Slovenský stát se díky státnické rozvaze především V.K. v budoucnosti pravděpodobně spojí (pokud přežijí EU)!

B. Rybák 4.3.2014 10:20

Re: S ekonomickou teorií v souvislosti s rozbíjení státu běžte d

A co by jsme si s tím rozporným dvojreferendem počali? Měla by ho česká vláda prosazovat okupací Slovenska (nebo říct, že to referendum byl jenom nezávazný žertík?).

B. Rybák 4.3.2014 10:16

Re: Byl to ohleduplný partnerský rozvod

Referendum na Krymu se připravuje (tuším už na květen) a chtějí se k němu připojit i další (zatím jihoukrajinská města). Ten kdo se referendům vyhýbá jako "čert kříži", protože od schvalování lisabonské smlouvy všechna prohrál (nebo uspěl až po vynuceném referendovém reparátu) je EU. Ta je bezkonkurenčně největším likvidátorem demokracie v Evropě! Jděte si stěžovat do "Bruselu" (ještě se to smí)!

B. Rybák 4.3.2014 10:05

Re: Pečlivě organizované rozdělení Československa

Z čehož vyplývá, že V. K. je superman ne-li dokonce satan sám a většina našeho národa jsou vlastizrádci, kterým imponuje loupení. Protože je to očividná pitomost (supermani neexistují a žádný národ není až tak ničemný a už vůbec ne ten náš, který se neúčastnil koloniálního loupení, nerozpoutal žádnou válku a s nenávistnými ideologiemi se nikdy neztotožnil natož aby je vytvářel), tak je ten kdo to tvrdí pitomec, který si pro nedostatek argumentů musí pomáhat tak ubohými termíny jako je zrůda!

P. Čech 2.3.2014 20:20

Re: Pečlivě organizované rozdělení Československa

Víte Vy vůbec, komu to zde děkujete? Vlastizrádci, který rozbil mou, svou, ale asi i Vaši vlast, člověku, který umožnil rozkrást obrovské majetky ve státě a který zloděje, kteří tento majetek rozkradli a kteří se nechali chytit, amnestoval. Je to zrůda, která by v každém normálním státě byla odsouzena k doživotnímu žaláři bez možnosti předčasného propuštění a v mnoha státech by byl odsouzen k trestu smrti. Ne tak v České kocourkovské republice, která podobná individua, místo toho, aby je soudila a odsoudila, trestá  funkcí prezidenta.

P. Čech 2.3.2014 20:14

Re: Byl to ohleduplný partnerský rozvod

S tou Ukrajinou je to poněkud složitější. Až do roku 1954 byl Krym, a to po dobu 200 let součástí Ruska. Krym v roce l954 daroval Ukrajině Nikita Chruščov. Na Krymu v té době žilo a dodnes žije 58% (většina, nikoliv menšina) občanů Ukrajiny, ovšem ruské národnosti, ale asi i ruského občanství. Krym je stále enklávou s nemalou mírou samostatnosti. Krym byl tak k Ukrajině násilně přilepen a to proti vůli zdejších lidí. A proto je to složité. Vyřešit to může jedině vypsání referenda s jedinou otázkou. Chcete , aby Krym byl součástí Ukrajiny?.  Občané se nějak vyjádří a výsledky tohoto referenda musí být zcela závazné jak pro Ukrajinu, tak i pro Rusko, jak pro většinu, tak i pro menšiny na Krymu Jak je vidět, není vůbec nutné harašit zbraněmi, situace se dá řešit demokraticky, referendem. Toho se však asi politické strany na Ukrajině, ale i v Rusku bojí, stejně jako se referenda, které vyjadřuje demokratickou vůli většiny občanů, bojí politické strany, které jsou obdařeny mocí, všude. A o tom to celé je.

P. Čech 2.3.2014 20:03

Re: Byl to ohleduplný partnerský rozvod

Pane Žůrku, ono je to vlastně jednoduché, jako ostatně většina věcí. Buď chceme demokracii a nebo nechceme. Pokud ji chceme, musíme nade vše ctít vůli většiny, poněvadž demokracie je na vůli většiny občanů postavena. U nás tomu tak ovšem není. Stále tady vládne socialismus, stříknutý ovšem anarchií a tento systém (chytrá horákyně, ani ryba ani rak) je našimi politiky (většinou politiků) vydáván drze za demokracii. Demokracie to není ani náhodou Tento systém totiž postrádá základní a zásadní demokratické principy. Především postrádá občanský stát, stát postavený na přísně občanských principech. Za druhé není naplněn čl.2, odst.1 ústavy. Lid (lépe řečeno občané) není zdrojem veškeré moci ve státě a tuto moc nevykonává prostřednictvím moci zákonodárné, výkonné a soudní. Zdrojem veškeré moci ve státě jsou politické strany, které si tuto moc volně vysoutěží podle čl.5 ústavy téže.Tyto politické strany po ryze menšinových volbách zcela ovládají moc zákonodárnou, výkonnou i soudní a diktují tak naprosté většině občanů svou vůli. Stát není státem právním, protože pro veškeré občany neplatí pouze společná občanská práva. Některé menšiny jsou nezaslouženě obdarovávány dalšími t.zv. "právy menšin", které jsou v příkrém rozporu s právy obrovské demokratické většiny. Občané nemají ve svých rukou žádný institut, pomocí něhož by mohli zjišťovat a prosazovat svou většinovou vůli. A tak bych mohl dlouze pokračovat. Výsledkem je jediné. V České republice neexistuje ani náznak demokracie , ČR má se skutečnou demokracií společné pouze jediné. Určitou míru osobní svobody. Nic více a nic méně.

P. Čech 2.3.2014 19:47

Re: Ano, a teď jen zachránit ruské občany v Čechách

Zásluha to nebyla, to máte pravdu. Na české straně to byl akt vlastizrady politiků, kteří se toho zúčastnili. Tedy Václava Klause, Jana Stráského a několika málo dalších. Tito čeští politici na rozdíl od některých politiků slovenských k takovéto akci neměli vůbec mandát českých občanů. Předvolební programy politických stran, za které tito politici byli zvoleni neobsahovaly ani zmínku o nějakém dělení státu. Některé politické strany na Slovensku toto v programech měly, ale tyto strany nereprezentovaly většinu slovenských občanů. Právě proto mělo být ve věci vyhlášeno referendum jak v České, tak i ve Slovenské republice. Dále se mělo postupovat podle výsledků těchto referend.

T. Kočí 2.3.2014 16:17

Pečlivě organizované rozdělení Československa

Zaplať pánbůh dodávám. Myslím za Klause i za rozdělení.Současná garnitura je jen slabý odvar.

J. Boleslav 2.3.2014 15:10

Re: Díky

Připojuji se.

F. Žůrek 2.3.2014 13:57

Byl to ohleduplný partnerský rozvod

Se zájmem jsem si přečetlm příspěvek V. Klause a nemám v podstatě připomínek. V. Klaus jako ekonom uvažuje ekonomicky, a já jako matematik zase matematicky, ale řešit mezilidské vztahy se dá pouze ohleduplně či diplomaticky a tak se také stalo. Díky Bohu. Referendum by bylo patrně k ničemu: Slovensko by se chtělo oddělit a Česko zase ne a teď mě řekněte, co s takovým výsledkem? Totiž menšině vůči většině referendum nepomůže.

Nyní máme problém s Ukrajinou. Ruská většina začíná prosazovat své, kam to však povede?

V. Vaclavik 2.3.2014 13:49

Re: Ano, a teď jen zachránit ruské občany v Čechách

Ale to pokojne rozdeleni prece nebyla zadna zasluha tech, kteri tenkrat byli ve funkcich, zasluha to byla obcanu, jak Slovaku, tak Cechu. S politiky to nic spolecneho nemelo a jestli si neco takoveho Klaus prisvojuje, pak je to jemu podobne.

J. Kombercová 2.3.2014 13:47

Re: S ekonomickou teorií v souvislosti s rozbíjení státu běžte d

Ano, k tomuto závažnému rozhodnutí referendum být mělo... patrně by dopadlo na Slovensku pro odtržení, ale bylo by to černé na bílém a vůlí občanů a ne několika politiků.

Si pamatuji, že jsem v té době, kdy se o referendu uvažovalo, říkala, že pokud referendum bude, budu hlasovat pro oddělení, i když jsem si ho nepřála, ale hlasy ze Slovenska byly silné, tak proč bych jim nevyhověla. Jenže... jaká množina byla slyšet, obvykle ta mlčící bývá většinou. Nicméně, už se stalo a Slovensko si vede dobře a to mě těší. Nicméně, stále trvám na tom, že referendum vypsáno být mělo.

P. Čech 2.3.2014 11:42

Re: Ano, a teď jen zachránit ruské občany v Čechách

Rozdělení, lépe řečeno rozbití společného československého státu nebylo žádné pokojné rozdělení, ale násilné rozbití, akt vlastizrady několika mocichtivých jedinců, diktátorský akt. Nikdo v té době neznal vůli Slováků, Čechů a Moravanů v této věci. Mám zde na mysli většinovou vůli občanů České a Slovenské republiky. Tedy vůli nadpoloviční většiny Čechů, Moravanů a Slováků. Nechci zde zpochybňovat určité odstředivé tendence, které zde skutečně byly, nikdo však neznal a dodnes nezná vůli většiny občanů a bez referenda v této věci ani znát nebude. Václav Klaus pro mne je a navždy zůstane vlastizrádcem, protože bez znalosti vůle většiny občanů České a občanů Slovenské republiky rozbil společný stát.

P. Čech 2.3.2014 11:32

S ekonomickou teorií v souvislosti s rozbíjení státu běžte d

To, co zde uvádíte, pane vlastizrádče, jsou samé  Vaše výmysly, ničím nepodložené. Brát za bernou mici nějaké místní výkřiky (Žilina, Bánská bystrica, Praha) nacionalistů  a na základě toho tvrdit, že většina Slováků chtěla rozdělit stát je přinejmenším drzost, která nikdy nemůže opravňovat nikoho k rozbití státu. Měl jste velkou příležitost se v té době zachovat jako demokrat, což o sobě neustále tvrdíte, a iniciovat vypsání dvou referend k otázce zmiňovaného rozdělení státu. Dopadlo-li by kterékoliv z těchto dvou referend (jedno v Českých zemích a jedno na Slovensku) ve prospěch rozdělení společného státu, byla by to vůle většiny buď na Slovensku a nebo v Čechách a na Moravě a já bych uznal, že je to demokratickou vůlí občanů. To, co jste však předvedli spolu s pány Stráským, Mečiarem a Čarnogurským, bylo násilné rozbití společného československého státu, Vaší a mé vlasti a vlasti mnoha lidí, možná i většiny. Všimněte si laskavě, že zde říkám "možná" protože si netroufám bez referenda nic tvdit drze o nějakých většinách. Poněvadž však ani Vy, ani výše jmenovaní nemáte vůbec ponětí, co je to většina a jak se v demokracii vůle většiny zjišťuje, lze Vaše činy nazvat jediným termínem. Vlastizrada. A to je jediný správný pojem, popisující vaši činnost v roce 1992.

J. Mrázek 2.3.2014 9:29

Kde nic není...ani smrt nebere

Tož tak , k této "Mařeně"..

J. Mrázek 2.3.2014 9:27

Jste mimo, reaguji na Sohorovou

Viz vlákno . Vnímáte  tu svislou čárku ??? Snad nejste její bráška ?

A. Špronglová 2.3.2014 7:39

Dlouhodobé pro Ruské a proti EU postoje a chování

našeho psychopatického megalomana Dědy Vševědy jsou nepopiratelné. Nelze zpochybňovat jistotu, že je to dlouhodobý nahrávač Kremlu, obdoba pana Fierlinga. Co více dodat, narodil se jako vřed, vždy se choval jako vřed a jako vřed i odejde do pekel horoucích. Co více k tomu dodat? Snad jen to, že kdyby se tak stalo už včera, bylo by pozdě!

M. Mařák 2.3.2014 0:44

Ruka trhu, pane Tesaříku,

jest silou neosobní, která je základem přeměny kolektivisty z kmenové společnosti v občana a svobodné indiduum společnosti otevřené. Nemá podle mne nic společného s kolektivisticko-nacionalistickou teorií autentického Čecha, nebo s teorií nějakých elit, které organizovaly rozdělení československé federace.

J. Svoboda 2.3.2014 0:12

Re: Proc horoval pro pripojeni Turecka do EU, kdyz ted rika

Sohorová, proti Klausovi jste mentální pidimužík, to co tady z vás leze nejsou ani myšlenky, ale nervové poruchy.

J. Svoboda 2.3.2014 0:08

Re: Velice pravdivý článek.

Sohorová, nechodil Vám ten Klaus na švestky, nebo jste se před ním počůrala, že ho tak nenávidíte? Jste s tím skutečně legrační, už proto,že proti němu jste duševní pidimužík.

J. Svoboda 1.3.2014 23:56

Re: PANE KLAUSI

Paní Sohorová, rád bych věděl, co jste rodičům provedla špatného, že z Vás vychovali za trest pavlačovou štěknu.

J. Svoboda 1.3.2014 23:53

Re: Pro připojení Turecka

Je to komplex nenávisti ke Klauzovi. Tím trpí hodně lidí s IQ pod 50.

R. Tesařík 1.3.2014 22:27

Re: Rychetský? Opačná Sohorová.

zato vy jste in... Vyjel jste z matky rovnou na kole?

R. Tesařík 1.3.2014 22:26

Re: Vítej fialová Milko

nepamatuji si, že bychom si tykali, přihlouplíku.

J. Václavíková 1.3.2014 19:56

Re: Ano, a teď jen zachránit ruské občany v Čechách

Přesně.