23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Pečlivě organizované rozdělení Československa

Děkuji za pozvání a za možnost oslovit toto vysoce kvalifikované publikum s pro mne mimořádně zajímavým a inspirativním tématem. Rád jsem tuto výzvu akceptoval. Začnu deklarací toho, že se nepovažuji za experta na federalismus nebo regionalismus, že nemám žádné silné názory nejen na racionalitu a legitimnost vytváření nebo naopak rozbíjení existujících států, ale ani na oddělování regionů, provincií nebo národů, či rozdělování zemí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 1.3.2014 11:51

Proc horoval pro pripojeni Turecka do EU, kdyz ted rika

"Neverím v možnost vytvorit autentickou entitu z 28 (a v budoucnu možná 35 nebo 40) evropských zemí a vylucuji možnost docílit demokracii na kontinentální úrovni – pri jakémkoli, hypoteticky ideálním, institucionálním usporádání."

S Tureckem by to bylo nejak lepsi? Ale co chcete od pragmatika, ten muze vcera tak a dnes onak, logiku a nazorovou spojitost u neho nehledejme.

Ja v moznost vytvoreni takove jednotky (entity, pro uceneho pana autora) verim, pokud by k tomu sjednoceni dochazelo na bazi svobodnejsich pomeru, nebo by to alespon ty stavajici pomery v jednotlivych zemich nehorsilo, ale spise lepsilo. Je treba to takto vyslovit, nikoli o tom mlcet a jen hlasat politiku couvani do pozic minulosti, ktere take nebyly nic spasonosneho.

M. Šejna 1.3.2014 11:46

dobrý text od Klause

tak nějak, jak to cítí Klaus, jsem rozdělení Československa citil já. Takže se s myšlením Klause v tomto ohledu dost ztotožnuji.

J. Sládeček 1.3.2014 10:45

Akorát nevím, že zde byl komunismus.

To autorovi řekla Thatcherova?

J. Schwarz 1.3.2014 10:44

Re: Václav Klaus opět nepochopil

jenže, pane Schecku, to tak "členové rodiny" musejí opravdu cítit a ne být tlačeni tím že se to "sluší". Rodina, nutící spořádané členy "pomáhat" černým ovcím nebo kážící bratrům že mají být "jednotni" jakkoliv mladší bude stále vinit ze svých neúspěchů toho staršího si koleduje minimálně o rozpad. Ten je však o dost lepší alternativou než atmosféra nenávisti a podezírání.

J. Sládeček 1.3.2014 10:42

Re: Kde je Sohorová ?

Pere Kááárlovi spodky.

J. Kostelanský 1.3.2014 10:00

Ohľadom rozdelenia Československa som schizofrenik

V Československu som sa narodil začiatkom 70. rokoch a doteraz je pre mňa v určitom zmysle Československo dôležitejšie ako Slovensko.

Prvýkrát som názory o samostatnom Slovensku počul koncom roku 1990, ale považoval som to za fantazmagóriu dôchodcov, ktorí trpeli nostalgiou za spoločným štátom. V roku 1991 mal Mečiar obrovskú popularitu u Slovákov - cca 90%. A jedným z dôvodov bol práve fakt, že Mečiar bol vtedy (aspoň podľa slov) proti rozdeleniu Československa. Na rozdiel od Jána Čarnogurského, ktorý už v tom čase hovoril o samostatnej slovenskej hviezdičke na vlajke EÚ. Mečiara som v roku 1991 podporoval aj ja - práve z tohto dôvodu. O rok neskôr už bola situácia úplne iná.

Rozdelenie Československa som považoval za tragédiu rovnako ako väčšina ľudí v mojom okolí. Hovorilo sa o tom, že slovenská koruna rapídne devalvuje - až na tretinu hodnoty českej. S odstupom rokov som však rád, že oddelenie prebehlo. Federácia by bola bývala len o neustálych konfliktoch. Slováci by svoju neschopnosť hádzali na Čechov a pragocentrizmus. Namiesto maďarskej karty by sa doteraz používala karta česká. Takto si každý hospodári na svojom a nikto sa nemôže na druhého vyhovárať.

V súčasnosti neexistujú reči, kto na koho dopláca - či Česi na Slovákov alebo naopak. Neexistujú trenice v športových tímoch, koľko Slovákov, resp. Čechov malo či nemalo byť v určitom mužstve. Aj preto sú vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi najlepšie v histórii. Nebolo tomu tak vždy. Len nedávno som sa dozvedel, že v 50. rokoch v našom meste vraj najhoršia vec, čo mohlo mladé dievča urobiť, bolo, že chodilo s chalanom z českej rodiny (Česi u nás zakladali fabriku-zbrojovku a väčšina z nich tu ostala). Navyše v medzinárodných organizáciách i športových podujatiach máme 2 hlasy namiesto jedného.

Československo a jeho osud by mal byť mementom pre Európsku úniu, že federácia národnostne rôznych štátov nemá šancu na dlhodobé prežitie. Naopak vzťahy medzi národmi sa výrazne zlepšia, keď každý rozhoduje sám za seba.

E. Sevrát 1.3.2014 9:50

Velice pravdivý článek.

L. Krajíček 1.3.2014 9:37

Re: Dík za článek - souhlasím.

Zpočátku mě vyděsila úvodní věta: "Děkuji za pozvání a za možnost oslovit toto vysoce kvalifikované publikum s pro mne mimořádně zajímavým a inspirativním tématem." Vzápětí jsem si ale uvědomil, že to není napsáno pro NP :-)

Tak uvidíme, kolik diskutérů by to jako vždy udělalo líp než ti, co to skutečně udělali.

ppd

M. Martin 1.3.2014 9:32

Kde je Sohorová ?

K. Janyška 1.3.2014 9:32

Československo rozdělila civilizace. A VK ho jen bezvadně

realizoval... Dzp.

L. Krajíček 1.3.2014 9:29

Re: Hodně Vám toho uniklo...

Například?

Rád se nechám poučit. Není nad to, když člověk konečně kápne na někoho, kdo všechno nejen chápe, ale umí to i zasadit do souvislostí.

Čekám a předem děkuji za víc, než středníkpomlčkazávorka.

R. Szewczyk 1.3.2014 9:18

hm

jasně pane profesore,ovšem my vidláci ,ze senem v gumovkách to vidíme tak,že rozpadnout se může jen to ,co bylo spojeno,no a Felvídék nikdy nebyl s českem ani s Moravou spojený,to byl jen jakýsi konstrukt v pomazaných hlavách někde v Praze,a druhak,čím obyvatele česka za císařství trpěli víc,než v  ostatních částech říše,to ještě nikdo nikdy nevysvětlil,a třeťak,měnu jste rozdělili,to by uměl i absolvent měšťanky,s penězma by to bylo horší,ne-li nerealizovatelné,ale to je na jinou diskuzi,tentokrát Váš článeček je na urovni toho hnusu,co se jmenuje Vlastivěda pro pátý ročník základních škol,všiml jsem si,že uroveň vašich článků má sestupnou tendenci

P. Lenc 1.3.2014 8:46

Dík za článek.

Není to ovšem článek pro primitivní Klauzobijce.

P. Scheck 1.3.2014 5:14

Re: Hodně Vám toho uniklo...

Kéž bychom měli, pane Mařáku, víc" nějakých sebestředných do sebe zahleděných intelektuálů."

I kdyby jich bylo 20 krát víc, nic to nepomůže. Můžete být spokojen. Ve volbách zase vyhrají "mařáci".

P. Scheck 1.3.2014 5:06

Václav Klaus opět nepochopil

Václav Klaus opět nepochopil, že rodina je rodinou a to i v případě, že se někomu stala ošklivá věc, za kterou si, přiznejme, třeba může ten dotyčný sám. Nebo že se jinému v rodině stala věc, která by se mohla stát i jemu. Ale (ehm náhodou) nestala. 

Asi byla chyba EU, že se VK na tohle před podpisem vstupu do EU nezeptala...

M. Mařák 1.3.2014 3:21

Hodně Vám toho uniklo...

;-)

L. Krajíček 1.3.2014 2:49

Re: Havel a Klaus nemají nic společného ani

Nějak mi uniklo, že by v článku bylo něco o Havlovi. Možná jsem četl jiný článek.

Nicméně to co píšete v prvním odstavci je jinými slovy to, co píše Václav Klaus.

M. Mařák 1.3.2014 1:49

Havel a Klaus nemají nic společného ani

s rozbitím komunismu, ani s rozpadem československé federace. Za tím vším stojí Hayekův spontánní řád lidské interakce a ne nějací sebestřední do sebe zahledění intelektuálové.

Zahrádkáři (rozbíječi komunismu) a občanská společnost jsou tou reálnou budoucností společnosti občanů.

;-)

M. Prokop 1.3.2014 0:40

Palec nahoru!

.