13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

POLITIKA: Parlament zkriminalizoval polistopadovou éru

Poslanecká sněmovna svým hlasováním z 6. června 2019 většinově vyhlásila, že privatizaci prý provázely excesy i zločiny se stamiliardovými škodami. Požaduje také, aby tyto zločiny mohly být i nadále vyšetřovány.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Halašta 13.6.2019 7:05

Nepřihlášení je podpora?

To je pro mě novinka.

V. Halašta 13.6.2019 7:11

a přímo hlasování

ať si každý zkontroluje také postup VKml a jeho stranické kolegyně Majerová, (nepřihlášen a zdržela se)

https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=70508

pan Jakl by si měl zamést tedy nejdříve u prahu svých ideově blízkých a pak se teprve navážet do Fialy a dalších

R. Tichý 13.6.2019 6:48

Souhlas.

M. Prokop 13.6.2019 6:43

Jo. To sedí jak Jandák na hrnec.

.

V. Církva 13.6.2019 6:43

Zlatokopecké časy

Tak byly to zlatokopecké časy. Pro ty kdo se zorientovali a často pro ty kdo měli hroší kůži a byli blízko u "lizu". Jinak ale souhlasím, že zprivatizovány firmy být musely, jinak by se vše stejně rozkradlo a rozpadlo ještě hůř. Tak nějak fungovaly banky, které nefungovaly a rozkrádal je management přes kamarády a bílé koně, než je prodali zahraničním společnostem.

Na druhé straně krást se nemá. Soudy u nás nefungovaly a nefungují. Nebo fungují ale jsou nezávislé, předvším na spravedlnosti. Právě proto jsou akce Miliony chvilek o velmi úsměvné. Pokud tedy parlament měl na mysli nepromlčitelnost velkých rozkradaček, mají pravdu. Pokud ne, po bitvě je každý generál.

M. Prokop 13.6.2019 6:45

Re: Zlatokopecké časy

O lepší cestě privatizace (politicky průchodné a s tehdy dostupným "lidským materiálem" justice) nevím.

V. Církva 13.6.2019 7:05

Re: Zlatokopecké časy

Tak ono to moc jinak nešlo. Až na to soudnictví.

Někdy kolem roku 1990 jsem četl článek od někoho ze zahraničí, že naše plánovaná (a realizovaná) forma privatizace a zákonů po roce 1989 má slabinu v tom, že rychle vytvoří úzkou vrstvu zbohatlíků. I tak říkali dobrá, ale zaměřte se na soudnictví! Tehdy jsem byl příznivcem, rychle všechno zprivatizovat, i ta rada se soudnictvím mi možná připadala nadbytečná. Nicméně měli pravdu. Vrstva bohatých vzniknout musela. Ale čím větší hroch a darebák se dostane k majetku, tím hůř pro ekonomiku a pokrok.

Miliony chvilek jsou s Benešovou naprosto odporní. Soudnictví tu nefunguje minimálně posledních 70 let. Každá změna dobrá, horší už to být nemůže.

M. Prokop 13.6.2019 8:23

Re: Zlatokopecké časy

Kdybychom se soustředili na soudnictví a čekali, až bude, tak by fakt šla celá ekonomika do kopru.

Od Benešové nečekám nic hrozného, ale ani dobrého.

V. Kotas 13.6.2019 8:40

Re: Zlatokopecké časy

Vrstva bohatých musela vzniknout, ale nemuselo tom být pro mnohé za 2odpoledne.

F. Brnušák 13.6.2019 8:46

Re: Zlatokopecké časy

S tou bohatou vrstvou je problem v tom, ze nekteri meli vic informaci nez ostatni. A to byli prave komunisticti sibri, kteri pres noc prevlekli kabat a stali se z nich podnikatele. A ted jejich souputnici delaji takto nehorazne zakony. Kdyby tohle nebyla banabnova republika tak by to byla vpodstate strelba do vlastnich rad, ale jelikoz zijeme v bananove republice, kde jsou u moci opet komunisti i jejich horsi odnoz STBaci (z ruznych stran) tak tento zakon poslouzi k likvidaci tech uspesnych podnikatelu, kteri se prosadili i bez prislusnosti k tomuto druhu.

Z. Lapil 13.6.2019 10:49

Re: Zlatokopecké časy

Jen připomínám, že existovala vrstva možná ne bezprostředně extra bohatých, ale určitě privilegovaných. Svět je už takový, že ti privilegovaní se přeměnili na bohaté. Tuším se tomu říká ekonomická transformace. Po pravdě - nenapadá mě, jak tomu zabránit, protože když "v tom" někdo umí chodit... Viz Čapek: Lidé se nezměnili, jen lépe víme, kdo je kdo... Kdo krade, kradl vždycky.

P.S. Sejde se Američan, Brit a Rus. Začnou se bavit o své ekonomické situaci. Začne Američan. Já vydělávám čtyři tisíce dolarů měsíčně, k životu potřebuji tři tisíce, co dělám s tím tisícem, do toho nikomu nic není. Pokračuje Brit. Já vydělávám dva tisíce liber. K životu potřebuji patnáct set liber. Co dělám s těma pěti stovkami, do toho nikomu nic není. Končí Rus. Já vydělávám osm set rublů. K životu potřebuju tisíc rublů. Kde seženu ty dvě stovky, do toho nikomu nic není

K. Salajka 13.6.2019 7:09

Re: Zlatokopecké časy

Nemáte pravdu. Justice bude samozřejmě tímto debilním usnesením zcela paralyzována a o to vlastně jde ve skutečnosti. Na Slovensku slavně zrušily Mečiarovy amnestie a teď je ticho po pěšině, protože by se měli stíhat opravdu všichni amnestovaní.

Na čele jsou komunisté - ti po válce prosadili, že se v trestním řízení vykládaly předpisy podle revolučního právního vědomí a svědomí, tohle se jenom jinak jmenuje. Po dvaceti letech těžko uložíte nepodmíněné tresty i organizované skupině, než dojdete do fáze uložení peněžitého trestu, bude majetek odkloněný, nemluvě o tom, že všechny peníze už prošly několikerým praním.

Největší rozkrádání současnosti probíhá prostřednictvím neziskových organizací, které proto usilují o oslabení demokratických systémů V4, aby odklonilo pozornost od úplatků z arabských zemí, dotací, kterými ničí zemědělství poddaných zemí a vyhazování prostředků v Bruselu (plat 156 tis. + náhrady za 3 dny v týdnu, doživotní penze, pobírání nemocenské od prvního dne).

Když je to dané předpisem, není to trestný čin - to platí i pro privatizaci. Mimochodem Váš management nespadl z nebe - ponejvíce to byli komunisté nebo svazáci i Klaus a Zeman tam ještě dnes mají "hezký vztah". Minule rozkradli zemi jako zástupci dělníků a tentokrát jako představitelé podnikatelů.

K. Salajka 13.6.2019 7:11

Re: Zlatokopecké časy

oprava "zrušili"

M. Prokop 13.6.2019 8:25

Opravdu?

"Minule rozkradli zemi jako zástupci dělníků a tentokrát jako představitelé podnikatelů."

Toho prvního se nemohli zúčastnit z důvodu věku, to druhé je nesmysl.

J. Pokoutný 13.6.2019 8:42

Re: Opravdu?

Autor poznámky nepíše, že šlo o jedny a tytéž jedince, ale typ lidí. Vzpomeňte si na ercsvazáka Vasila Mohoritu (teď už se myslím jmenuje jinak), ten se také snažil.

M. Prokop 13.6.2019 9:29

Re: Opravdu?

Krádež (znárodnění) nebyla nevyhnutelná, privatizace ano.

K. Salajka 13.6.2019 23:08

Re: Opravdu?

Oni ne, jejich předci, po kterých zdědili mocenské pozice.

Privatizaci řídil mj. KLaus, Zeman Tříska, Dlouhý, Ježek, Čalfa - všichni pracovníci privilegovaného komunistického pracoviště, do rukou Soudka, Junka . Viktor Kožený měl taky svého dědečka.

Podniky si jako manažeři rozebrali ředitelé, kteří byli až na výjimky komunisté. Svazáci si "půjčili" peníze Koospolu , odboráři vytvořili Oreu. Jednodušší by asi bylo vyjmenovat nekomunisty, kteří si také na něco přišli. Prodej Zetoru, Tatry, Škody, všude jsou skutečně nevýhodné operace, které nelze vysvětlit jinak, než osobním zainteresováním těch, kdo akce organizovali.

F. Brnušák 13.6.2019 8:34

Re: Zlatokopecké časy

Jestli nahodou to nebyli zlate casy prave kvuli tomu, ze tu chvilku fungoval svobodny trh bez regulaci. Samozrejme pred privatizaci meli byt vsichni komunisti na vykonnych mistech sesazeni a pozavirani. To je, ale prave ta rada po bitve.

Z. Lapil 13.6.2019 10:57

Re: Zlatokopecké časy

Zní to hezky, ale bojím se, že by se rychle přišlo na to, že dobrý pracovník nemusí být dobrým ředitelem. Lidi z 50. let by mohli vyprávět. A že něco jako skleněný strop pro nestraníky existovalo, to mi nikdo nevymluví, protože s tím má zkušenost můj táta a tak trochu i já osobně.

P. Jansky 13.6.2019 6:36

pan Jakl je z Chebu

třeba by mohl napsat jak se privatizovala Eska.. největší výrobce jízdních kol v ČR..

M. Prokop 13.6.2019 6:46

Re: pan Jakl je z Chebu

A to by na článku něco změnilo?

F. Václavík 13.6.2019 6:36

Ano,

však oni to tam hoši z IVK píší. Dnes každý ví, jak mohl (a měl) Napoleon zvítězit :-))

V. Církva 13.6.2019 6:44

Re: Ano,

Přesně, po bitvě je každý generál.

E. Pawlica 13.6.2019 6:33

V jednom tvrzení nelze Babišovi upřít pravdu

Že jej jako nový politický fenomén stvořily tradiční politické strany.

Jakl dostal na budku. Zdá se, že se mu v ní po té ráně ještě víc zatemnilo. Ale pokud tvrdí, že privatizace byla úspěšná, má naprostou pravdu, stvrzenou amnestií z 1. ledna 2013.

M. Prokop 13.6.2019 6:48

Re: V jednom tvrzení nelze Babišovi upřít pravdu

Tak to vás musel někdo zmlátit fest a do hlavy.

P. Lenc 13.6.2019 7:11

Re: V jednom tvrzení nelze Babišovi upřít pravdu

Té hlavě to už nemohlo nějak uškodit....

E. Pawlica 13.6.2019 8:28

Re: V jednom tvrzení nelze Babišovi upřít pravdu

Je vidět, pane Prokope, že jste s Jaklem z jednoho hnízda. Na překrucování jste kadeti - jeden s bouchnutím do hlavy, vy nepotřebujete ani to.

Možná se i ten Babiš od vás v tom kvičení a překrucování v lecčems přiučil.

;-)

V. Kotas 13.6.2019 6:31

Ani privatizace AZNP ML. Boleslav nabyla

úplně zdařilá i když jedna z nejlepších svým výsledkem. Aby byla 100% zdařilá, mělo zůstat státu alespoň 10%podílu ve firmě. zvlášť když nový majitel VW, má 40% podílníka ve spolkové zemi Dolní Sasko.

M. Prokop 13.6.2019 6:47

Re: Ani privatizace AZNP ML. Boleslav nabyla

A vy víte, že by na to VW přistoupil?

V. Kotas 13.6.2019 7:51

Re: Ani privatizace AZNP ML. Boleslav nabyla

Byla vůbec snaha o něco takového ?