28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Parlament zkriminalizoval polistopadovou éru

Poslanecká sněmovna svým hlasováním z 6. června 2019 většinově vyhlásila, že privatizaci prý provázely excesy i zločiny se stamiliardovými škodami. Požaduje také, aby tyto zločiny mohly být i nadále vyšetřovány.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Pawlica 13.6.2019 9:59

Re: Co úvěry

A proto jim stačilo za pár tisíc koupit támhle za obcí zpustošený zámeček a tradá do banky pro desetimilionový úvěr. Mnohdy na jednu zbořeninu i povícero úvěrů.

Ostatně to byl princip Koženého fondů a jejich jistoty "desetinásobku" za rajského zvonění harvardských zvonů a pochvalného Klausova pomrukování: "Víc takových Kožených!".

E. Pawlica 13.6.2019 9:55

Re: Ono se to dobře kritizuje,

Odkud máte tu jistotu, že Zeman Klausovi v privatizaci bank bránil? Jako pravicově smýšlejícího člověka by vás bez důkazu tuhle informaci ani nenapadlo zmínit, jako pravičák sekáte deziformace jak Baťa cvičky.

E. Pawlica 13.6.2019 9:51

Re: Rychlost a překotnost

Odkud máte tu jistotu, že v justici byli nepřipraveni lidé?

E. Pawlica 13.6.2019 9:49

Re: Babiši, zvolil sis dobře?

Pokud si srovnáte své příspěvky, pak jsou opravdu k nepochopení. Zkuste při psaní příspěvků přemýšlet, pro člověka s rudomodrým zatměním to není nic složitého, kecy - nekecy.

D. Stirský 13.6.2019 9:48

Až na rýpnutí so do Havla souhlas.

Majetkové přesuny velkého rozsahu byly v našich dějinách časté. Rok 1419 a násl.: zdivočelí husité drancovali kláštery a upalovali řeholníky. Napakovaly se města a šlechta. Vše se pak zapsalo, aby byl pořádek, do desk zemských. Rok 1620 a násl.: Císař pán dal, císař pán vzal. Bezskrupulózní "privatizátoři" jako Valdštejn (má ve Frýdlantu sochu, nedemonstrovali u ní chvilkaři proti jinému privatizátorovi?), Michna, Lichtenštejn... Kdyby se zkoumal majetek dnešní šlechty české... Rok 1782 a násl.: Josefova "privatizace" klášterů. Z náboženského fondu se rozkradlo 50 %. Rok 1948 a násl.: Havel to trefně pospal asi takto: "Během pár sekund rozšlapete vzácný porcelánový servis a restaurátoři jej pak po mnoho let slepují." Malá i velká privatizace proběhly na základě nedokonalých, horkou jehlou ušitých a děravých zákonů (zkušenosti nebyly). Leč zákonů demokraticky přijatých! Ukradený majetek se vracel a stále vrací v míře nebývalé a byť to jde někdy ztěžka, okradení většinou své dostali zpět. S. Alexejovičová popisuje jelcinovská privatizační 90. léta v Rusku. Proti nim byla privatizace česká vzorem zákonnosti a spořádanosti. Takže? Po bitvě je každý generál a pokud něco Kalus a spol. opravdu dokázali, je to právě privatizace a přestavba celé centrální ekonomiky. Ekonomiky, kde státní či družstevní byl doslova každý špendlík. Šlo to rychle, bez větších sociálních otřesů, bez nočních přestřelek a mrtvol na sídlištích. A to je třeba říkat hodně nahlas! Že došlo k podvodům a machinacím objemu značného? A šlo to vůbec jinak? Nebylo to vlastně - s přihlédnutím k naší historii - vše ještě vcelku OK? Já myslím, že ano.

J. Houška 13.6.2019 9:34

A jak hlasoval Václav Klaus ml.? Jak hlasovala SPD?

Tak Petr Fiala nebyl přihlášen k hlasování, což je prý zásadní politická zpráva o marasmu. Václav Klaus mladší ovšem také nebyl přihlášen - to je zásadní politická zpráva o čem? Ani jeden z nich nebyl omluven, tedy oba (ne)hlasovali úplně stejně.

Dále: nikdo z ODS nebyl pro, 12 proti, nepřihlášeno 6, omluveno 5. Nikdo z TOP09 nebyl pro, nepřihlášeni 2, omluveno 5. Nikdo ze STAN nebyl pro, nepřihlášeni 4, omluveni 2. Nikdo z KDU-ČSL nebyl pro, nepřihlášeno 5, zdrželi se 2, omluveni 3. Nikdo z výše uvedených komunisty a piráty v tomto případě nepodpořil, ač se nám IVK snaží podsouvat něco jiného.

Za novou Trikolóru: Václav Klaus nepřihlášen, Zuzana Majerová Zahradníková se (tak trochu lidovecky) zdržela. Proti nebyl ani jeden z nich, přestože alespoň Zahradníková snadno proti být mohla. Proč nebyla? No a SPD, za které spoluautor článku pan Jakl tu a tam kandiduje? 13 pro, 1 nepřihlášen, 5 omluveno. Takže být Jaklem, schoval bych si zásadní zprávy o politickém marasmu pro jinou příležitost - třeba ráno před zrcadlem by se to docela hodilo.

A jen pro úplnost ostatní: ANO 55 pro, nepřihlášeno 7, omluveno 16 - Babišových privatizací (nezaplacený Unipetrol) se toto hlasování zřejmě netýkalo. Piráti 17 pro, nepřihlášeni 4, omluven 1 - u nás holt proběhla obroda a přejmenování KSČ tímhle způsobem. ČSSD 8 pro, 2 nepřihlášeni, 5 omluveno. KSČM 12 pro, omluveni 3. Zbylí tři nezařazení (kromě Trikolóry) všichni pro.

Takže to hlavní, na co si jako občan této země v této souvislosti vzpomenu, je, že IVK a Jakl osobně se neštítí ani takto brutální manipulace, aby naházeli špínu na ODS, kterou zřejmě vnímají jako svého největšího konkurenta. A že autorům článků z IVK se opravdu, ale opravdu nedá věřit vůbec nic.

L. Severa 13.6.2019 9:31

To jsou věci !

Kdo bude ty zločiny po tolika létech vyšetřovat ? Viníci jsou bůhvíkde a finance možná také. Vypadá to, že soudy nemají co dělat, takže mají na desítky let zajištěnou činnost. Možná to budou, u nás tak oblíbené, komise. Navíc není to promlčené, a jde jen o to ukázat prstíčkem?

M. Prokop 13.6.2019 9:29

Re: Opravdu?

Krádež (znárodnění) nebyla nevyhnutelná, privatizace ano.

M. Prokop 13.6.2019 9:28

Re: Doporučení

95% - tvrdí Vandas a vy.

M. Prokop 13.6.2019 9:27

Re: Babiši, zvolil sis dobře?

On to brzdí hlavně Bureš.

M. Prokop 13.6.2019 9:25

Re: Rychlost a překotnost

Ano, o to jde. Jakákoliv jiná cesta by byla ještě horší. Tak veliká a naprosto nezbytná změna majetkové struktury, s tak nepřipravenými lidmi hlavně v justici, prostě nejde udělat ideálně. " So geht das."

M. Prokop 13.6.2019 9:23

Re: Babiši, zvolil sis dobře?

Nedokáže se nejspíš nic, ani nevina.

M. Prokop 13.6.2019 9:22

Re: Babiši, zvolil sis dobře?

To jste jen něco nepochopil a siláckými kecy to nezachráníte.

M. Prokop 13.6.2019 9:20

Re: Už jsem se chtěl

Nebo jste taky zjistil, že je ta polemika obtížná.

M. Prokop 13.6.2019 9:19

Re: Vynikající článek

Při čekání na "řádný právní rámec" by za chvíli nebylo co privatizovat.

Ta představa je dokonalá pitomost.

M. Prokop 13.6.2019 9:17

Re: Ono se to dobře kritizuje,

A jak byste to řešil vy?

Ad bankovní socialismus, Klaus nebyl hlavní překážkou privatizace bank, proti tomu byly všechny strany, hlavně socani.

Zeman privatizoval, navíc nevýhodně, v čemž dříve Klausovi bránil.

I podivné financování tehdy měly všechny strany.

Z. Pešek 13.6.2019 9:15

Šílený Senát, šílený Parlament.

Tak kluci a holky už nevědí co roupama tak vymýšlí Kladivo na čarodějnice.

M. Valenta 13.6.2019 9:15

Rychlost a překotnost

Autoři píší:" V nejkratším čase se podařilo nalézt reálné vlastníky pro největší část hospodářství ze všech zemí, ve kterých se kdy privatizovalo". A v tom to právě je. Bez právního rámce, rychle rozdat a pokud možno těm "správným" a dodnes vděčným lidem. Petr Kellner, který se ještě dnes musí každé ráno před zrcadlem štípnou do tváře, jestli nesní, zdraví osazenstvo hanspaulského zámečku. So geht das.

M. Prokop 13.6.2019 9:14

Re: Ono se to dobře kritizuje,

Ano.

Lepší cesta nebyla, zato dost horších.

M. Prokop 13.6.2019 9:14

Re: Co úvěry

A jak byste to řešil vy? Privatizací bank cizím majitelům hned po plyšáku? Vyházením "nomenklaturních kádrů", když to často byli jediní, kdo měl o podniku ponětí?

K. Janyška 13.6.2019 9:01

To je už Babišovi napřesdržku.

On, zločinec se svými zločinoidy, bude podporovat kriminalizaci přechodu od systému zločineckého totalitního k relativní svobodě. To je skutečně nekomentovatelné... Dzp.

J. Cyrany 13.6.2019 8:59

Co úvěry

od "klausových " bank , kdy obvyklá taxa pro bankovního úředníka za úvěr, o kterém se samozřejmě dopředu vědělo , že se nesplatí byla 10 % ? Co obstrukce nomenklaturních kádrů, při poskytování podnikových informací potřebných k vypracování privatizačního projektu atd. atd. Drancovalo se na všech frontách a ani polední přestávka se nedoržovala (nebo jak se to říká)?

E. Pawlica 13.6.2019 8:57

Re: Doporučení

Každý chvilku, tahá pilku, pane Stejskale. Někteří ale místo pilky tahají králíky z klobouku.

BTW: Těší mne, že Trikoloru - novou stranu pana Klause výrazně podpořil předseda DSSS Vandas. 95 procent shody v programových prioritách obou stran je dobrý základ!

E. Pawlica 13.6.2019 8:50

Re: Ono se to dobře kritizuje,

Pane Kusáku, díky Klausovu zdivočelému bankovnímu sociálismu stačilo, aby nějaký hochštapler koupil za pár desítek tisíc támhle za obcí nějaký bývalý zámek v ruinách a banky byly celé říčné vycálovat na něj jako na zástavu miliony na prkno. Neboť takové bylo tehdy politické zadání. Nepočítám Klausovy zavřené oči spojené s jeho náhlou a podivnou ztrátou paměti při pobírání peněz od v hrobě dávno zpuchřelých donátorů jeho modré party kočičích pracek.

Ačkoliv jsem Zemanův odpůrce, přiznávám, že tehdy učinil jednu velmi pozitivní věc - přítrž kláusistickému bankovnímu sociálismu.

F. Brnušák 13.6.2019 8:46

Re: Zlatokopecké časy

S tou bohatou vrstvou je problem v tom, ze nekteri meli vic informaci nez ostatni. A to byli prave komunisticti sibri, kteri pres noc prevlekli kabat a stali se z nich podnikatele. A ted jejich souputnici delaji takto nehorazne zakony. Kdyby tohle nebyla banabnova republika tak by to byla vpodstate strelba do vlastnich rad, ale jelikoz zijeme v bananove republice, kde jsou u moci opet komunisti i jejich horsi odnoz STBaci (z ruznych stran) tak tento zakon poslouzi k likvidaci tech uspesnych podnikatelu, kteri se prosadili i bez prislusnosti k tomuto druhu.

J. Cyrany 13.6.2019 8:45

Re: Vynikající článek

Nemělo to být obráceně ?

J. Pokoutný 13.6.2019 8:42

Re: Opravdu?

Autor poznámky nepíše, že šlo o jedny a tytéž jedince, ale typ lidí. Vzpomeňte si na ercsvazáka Vasila Mohoritu (teď už se myslím jmenuje jinak), ten se také snažil.

V. Kotas 13.6.2019 8:41

Re: Vynikající článek

Tak jest.

E. Pawlica 13.6.2019 8:41

Re: Vynikající článek

Piráti v devadesátých letech jako strana neexistovali. Jen si dovolím vás doplnit, že privatizace bez řádného právního rámce byla opravdu pitomost.

Skuteční rockeři - Kabáti měli, aniž pravdu, aniž možná tušili její hloubku: Z Billa na Nováka změním si svý jméno...

V. Kotas 13.6.2019 8:40

Re: Zlatokopecké časy

Vrstva bohatých musela vzniknout, ale nemuselo tom být pro mnohé za 2odpoledne.