26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Pandemie v širším kontextu (12)

Na jakékoli shrnutí či závěry je příliš brzy. Takto mimořádná událost se nám zdá, při nulovém odstupu od ní, strašně veliká, ale to se lidem zdálo už mnohokrát. Proto jsme opatrní. Přesto si toto naše dvanáctidenní putování světem koronavirové pandemie jistou tečku zaslouží, i když to skutečná tečka ani zdaleka není.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Donát 15.4.2020 10:49

Já jsem vládě vděčný, že to co musí, dělá včas a v dostatečném rozsahu. Ne že bych kvůli tomu snad v budoucnu volil ANO, ale s dosavadními opatřeními jsem spíš spokojen, než nespokojen.

M. Josovič 15.4.2020 10:40

Pane Mařáku,

Vidím, že fanatismus a slepá víra v nesmyslnou myšlenku Vám určitě nechybí. Teď ještě alespoň trochu rozumu. To u Vás silně a nekonečně postrádám.

Jinak přeju hezký den a buďte zdráv.

M. Mařák 15.4.2020 10:48

To, že Vy nevidíte, jak národní státy fízlují občany (Slovensko) a jak se utahuje šroub nacionální chřipkové totality, ještě neznamená, že ti s rozumem si onu hrozivou skutečnost neuvědomují.

Také Vám přeji hezký den a pevné zdraví. V té tsunami chřipkové, kdy lidstvo padá po miliardách, je toho potřeba, jářku, nebo co.

J. Huml 15.4.2020 17:37

Martin Marak me dnes opet uprimne rozesmal. Jeho prispevky jsou opravdu ucinnym protilekem oproti stekani prostoduchych mopsliku = zastancu dutych narodoveckych hla.v

S. Donát 15.4.2020 18:25

To je moc dobře. Smích léčí. ;-)

M. Mařák 15.4.2020 9:20

Celý ten tanec kolem chřipkové epidemie a nastolení státní sanitární totality se mně také jeví jako jevy více než podezřelé.

Na světě je sedm miliard lidí a na tu chřipku jich zatím zemřelo něco přes sto tisíc. U nás kolem sto padesáti, docela by mne zajímalo, kolik lidí u nás zemřelo v březnu i v jiných letech.

J. Kratochvíl 15.4.2020 12:55

Nepřál bych vám nic zlého, ale tu koronavirovou chřipku ano.

P. Brich 15.4.2020 14:50

V době nepandemické průměrně asi 310 denně.

D. Stirsky 15.4.2020 9:04

Vážení! Vy, kdo se navážíte do Kaluse (třeba p. Vikrorin), byste si měli uvědomit jedno. Lidé nejsou černobílí! Přečtete-li si monografii o jakémkoli politikovi, tak je-li solidně napsaná, autor dojde k závěru, že ten či onen/ta či ona byl/a ROZPORNOU postavou (Chrchill, Marie Terezie, Beneš, Tacherová, Husák, Napoleon, Kateřina II. ...) Rozporní jsme všichni. V každém z nás je kus anděla i ďábla. Nu a ti, co zastávají vysoké funkce, logicky ovlivňují životy většiny z nás. Protože mají moc vydávat či iniciovat zákony, tj. rozhodovat o nás. A my, lid obecný, si zase přečasto své obavy, mindráky, neúspěchy atd. do těchto osobností projektujeme. A připisujeme jim - většinou nekriticky - vše dobré či špatné, s čím se setkáváme. S V. K. st., pokud jde o ekonomiku, věštinou souhlasím. Když si přečtete dnešní díl, je tam, podle mého soudu, jen málo věcí, na kterých by se nešlo shodnout. Ať už jsme jakéhokoli DEMOKRATICKÉHO zaměření. Chápu, že zvl. V. K. může provokovat svým projevem, gesty, tónem hlasu... Ale zkusme se od toho oprostit a rozebírat, co říká/píše. Já s ním ne zcela souhlasím třeba v otázce EU, různých jeho "ismů", ale to je přece normální.

P. Staronový 15.4.2020 9:12

Mám-li si vybrat mezi rozporným a nevýznamným, beru, obzvlášť v době krize, spíš rozporného. Jediná vyjímka je vrchní čučkař Zeman. Ačkoliv, on vlastně není rozporný, ale nesporný. :-P

Jinak máte smůlu, někteří lidé pana expresidenta nenávidí natolik, že rozum, pokud kdy nějaký měli, jde stranou. Ty nepřesvědčíte.

P. Lenc 15.4.2020 9:22

Přesné pane Staronový, vidím to stejně.A beru i názor pana Stirskeho.

J. Vlček 15.4.2020 9:38

Pane Stirský, až na toho šotka v úvodu (Kaluse), je vaše úvaha velice povedená a správná.

P. Victorin 15.4.2020 10:37

Pane Stirský, mohl byste ty dva, Vikrorina navážejícího se do Kaluse blíže představit? Moc děkuji. :-)

P. Han 15.4.2020 10:43

Možná byste vy, místo hledání překlepů, mohl představit onoho Pružinského nebo Timura.

P. Victorin 15.4.2020 10:53

Pane Hane, skutečně mne udivuje, že nechápete onoho trojjediného, o kterého jde, ale na zdvořilý dotaz, byť nechytrý, z vrozené zdvořilsti pokládám za správné odpovědět. Tedy jde o prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult... Zdravím! :-)

S. Donát 15.4.2020 10:57

Velmi souhlasím s vaší úvahou. Dodám, že čím je osobnost výraznější, tím větší emoce logicky budí, pozitivní, ale zejména ty negativní. Následkem jsou pak diskuze plné žlučovitých a nenávistných výkřiků. A někdy následné promazání...

J. Kulheim 15.4.2020 8:06

Koronavirus, který v současnosti putuje po zeměkouli, je vysoce infekční patogen. To se vědělo ještě před tím než doputoval k nám. Záměr omezit nebo zpomalit, šíření se podařil docela dobře.

Myslím, že důležitým faktorem, který zrychlil plošné šíření byl návrat našich spoluobčanů z dovolené z rizikových oblastí. Vláda možná přecenila disciplinovanost některých občanů, kteří nedodržovali karanténu.

V počátečních fázích se o tom, jak se virus v populaci bude chovat mnoho nevědělo. Postupně se zjistilo, že je životně nebezpečný pro lidi starší, zejména pro ty, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy. Španělská chřipka se soustředila na věkovou skupinu 20-30 let a k usmrcení nepotřebovala žádného pomocníka.

Nákaza se porazit nedá. Pokud nedojde k dostatečnému promoření /tj. cca 80% populace, je tady pořád velké nebezpečí vzniku hromadného onemocnění. Dá se pouze omezit její šíření. Byla velká příležitost postupně uvolňovat karanténu pro mladší lidi v kontrolovatelném prostředí, a tím získat čas na to, aby byl virus stále pod kontrolou a mladí lidé získali odolnost. Virus pokud se setká s organizmem, který je odolný, oslabuje a naopak, pokud je odolnost malá nebo žádná tak posiluje. Pokud by došlo k dostatečnému promoření, nebyl by tak nebezpečný pro starší lidi. Starší lidé by byli v domácí karanténě.

Občané jsou ochotni dobrovolně respektovat nařízení. Postupem času jejich ochota klesá. Zejména v případě že konec je v nedohlednu. Vláda si zavařila sama. Strašení, rozkazování dlouho nefunguje. Pan Babiš byl na obrazovce připečený. Dosáhl toho, že lidé na sebe začínají být zlí. Otevřu dveře od auta, nemám roušku a už se na mě sápe nějaký děda a slibuje mi pokutu. Zatím mám ještě nějaké brzdy, ale až se ohoblují, tak kdo ví, jak to dopadne.

J. Kulheim 15.4.2020 8:13

Chtěl bych ještě dodat, že solidní vláda by měla představit velice rychle ekonomická řešení, zejména škrty v rozpočtu. Teď to lidé přijmou s porozuměním, za měsíc tomu bude úplně jinak. Měla vyškrtnou všechno co by neměla mít v popisu práce. Politické neziskovky, dotace, poplatky za televize, vyhodit ministry, kteří potřebují ke každému rozhodnutí víc jak 13 poradců, atd.

P. Victorin 15.4.2020 8:27

Pane Kulheime, nejen mně se zdá, že o tématu, kterým je koronavirová pandemie, o kterém nic přínosného nevíte, jste zde naplkal už více než dost. Zkuste si chvíli "oddechnout", ano?

J. Kulheim 15.4.2020 8:48

Nemůže s vámi o tom diskutovat. Protože, jste se k ničemu co jsem napsal diskutovat. Diskuse s takovými jedinci, jako vy je k ničemu. Jak se říká diskutovat z volem je kontraproduktivní, protože diskuse s volem nakonec dopadne tak, že diskutují dva voli.

P. Victorin 15.4.2020 8:58

Pane Kulheime, můžete, pls, blíže vysvětlit, jak jste dospěl k názoru, že toužím s vámi diskutovat?

P. Lenc 15.4.2020 9:24

Pokud na diskuzním fóru nechcete diskutovat, tak proč tady Victorine onanujete?

J. Vlček 15.4.2020 9:41

Leští si ego.

P. Victorin 15.4.2020 10:26

Lenci, jste sexuální deviant nebo zatím pouze sexuální oplzlík?

P. Lenc 15.4.2020 10:40

Pavka Korčagin Victorin, hulvát a primitiv se "pohoršuje".Legrační...

P. Victorin 15.4.2020 10:47

Lenci, důvodně vás zařazuji do 1. kategorie klausofilů, které neshledávám hodnými pozornosti...

A. Nový 15.4.2020 13:57

Victorine, mohl jste dodat: Mažu si vás z mobilu. Bylo by to vskutku stylové. :-))

Jinak jste komoušký grafoman, nic víc, nic míň. Používáte stále stejné diskreditační metody, které používali komouši. Vedy vy, Victorine. Jenže vy jste v tom oboru amatér, na rozdíl od vašich vzorů v RP To, že píšete, že jste nikdy nebyl straník, je tady tak relevantní, jako kdybyste napsal, že nejste vegetarián.

Vaše "neshledávám hodnými pozornosti" je od vás neuvěřitelný blábol, neb stále na ty "nehodné pozornosti" reagujete. Bez nich, těch "nehodných pozornosti", by byly vaše exhibice pro vaše ego k ničemu.

Čestík. :-))

J. Matuška 15.4.2020 11:11

Ad 8:27 Pane Victorine, chodím na různé weby diskutovat dlouhá léta. Seznámil jsem s některými diskutéry osobně. MVDr. Kulheima znám pouze z diskusí. Solidnější osobnost pohledat.

Najděte si jeho diskusní příspěvky na této adrese:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/glosa-nakaza-v-nas.A170111_225053_p_ekonomika_wag/diskuse

K. Šubrt 15.4.2020 6:44

Klaus, nejsou pro mne nic víc než zapáchající h*v*o jež vypadlo za jízdy vlaku EuroCity mimo koleje.

D. Stirsky 15.4.2020 6:48

Četl jste? Není důležité, kdo to píše ale co píše.