3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Opravdu je nutné rušit „Klausovu výjimku“?

Nový šéf legislativní rady vlády a ministr odpovědný za lidská práva Jiří Dienstbier mladší ve svém inauguračním projevu zdůraznil, že jedním z jeho prvních kroků bude zrušení tzv. Klausovy výjimky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brodský 4.2.2014 11:29

Holt autor amnestie privatizačních loupeží

a horlivý obhájce poválečných loupeží znárodňovacích byl také jednou podražen.

Z. Švrček 4.2.2014 11:53

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

Asi nebydlíte v bývalých Sudetech, když tak křepčíte kolem "porážky Klause" a ani vám nevadí, co ta výjimka měla zajistit.... voni jeden fertsalach.

J. Jílek 4.2.2014 14:17

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

a co vám tedy zajistila, fištróne? :-)

M. Moravcová 4.2.2014 11:59

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

to vy zase budete zastánce vyvraždění poloviny Evropy Němci, že?

J. Jílek 4.2.2014 14:19

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

to vlastní hlavinka vymyslela? :-)

M. Moravcová 4.2.2014 15:39

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

máte nějaký problém? Zkuste to léčit někde jinde.

J. Jílek 4.2.2014 19:05

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

já tady neblábolím, že jste zastánce vyvraždění poloviny Evropy Němci...

R. Langer 4.2.2014 12:12

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

A vy jste obhájce čeho?

M. Kosejk 4.2.2014 12:21

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

Že VY máte dost flexibilní přístup k etice, pokud jde o to si kopnout do Klause, nic nemění na faktu: Členské země prezidentovi našeho státu něco slíbili! Klaus svoji část dohody splnil - a oni svůj slib porušili.

Neznervózňuje Vás takové chování EU k hlavě NAŠEHO státu? Mne trochu ano, protože to znamená, že nic, co se v EU dnes tvrdí, nemusí platit zítra - stačí se vykašlat na sliby. A tak to v budoucnu může klidně dopadnout i s tím údajně neprolomitelným povalečným uspořádáním...

J. Jílek 4.2.2014 14:22

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

není to pěkné od nich, takto okatě demonstrovat, že ji nikdo nepotřebuje, že to byl jen útěk do "předem připravených pozic"...to je pak po hnedle medle majestátu... :-)

M. Kosejk 4.2.2014 14:31

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

Že bezpředmětná, je jeden z právních názorů. Nevidím důvod, proč by státy EU neměly splnit svůj slib... Ta výjimka by nikoho nepoškodila, pokud je tedy pravda to, co o ní eurohujeři říkají. A jestli není pravda,  co eurohujeři říkají, tak by bylo lépe mít tu výjimku v platnosti.

Píšu o něco níže, že pokud existuje více právních názorů, tak je na místě princip "předběžné opatrnosti"  - a podle tohoto principu se dnes chová naprosto každý právní subjekt (už jenom dnes jsem učinil 3 rozhodnutí na základě principu předběžné opatrnosti - to víte, paragrafy z NOZ jestě nejsou sjednocené judikaturami).

M. Kosejk 4.2.2014 14:44

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

:) judikáty - respektive judikaturou. :)) Nevím, proč mi z klávesnice vylezlo množné číslo.

J. Jílek 4.2.2014 15:16

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

no právě že už ty judikáty ESD jsou... :-)

J. Jílek 4.2.2014 14:46

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

Suverenita je tam, kde je právo posledního slova. A podle znění LS právo posledního slova podle ÚS zůstává v ČR (ÚS je tím orgánem, který si vyhradil v extrémním případě právo přezkoumat evropský předpis, event. prohlásit v budoucnu Lisabonskou smlouvu za protiústavní, event. se vyhradit proti excesům Soudního dvora). ÚS byl povinen toto učinit, jinak by kompletně obrátil základní pravidla českého právního systému - z perspektivy českého práva a ÚS jako orgánu ochrany ústavnosti samozřejmě zůstává ústavní pořádek nejvyšším pramenem práva, stojícím nad právem evropským...

J. Jílek 4.2.2014 14:57

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

ESD nemá pravomoc rozhodovat o přímých žalobách jednotlivců (jako jsou ústavní stížnosti či stížnosti do Štrasburku) vyjma žalob na neplatnost aktů vydaných orgány EU, které se těchto jednotlivců bezprostředně dotýkají. Řízení dotýkající se základních práv mohou být s právě uvedenou výjimkou zahájena pouze z podnětu vnitrostátních soudů členských států (řízení o předběžné otázce), což bude nejčastější případ, dále z podnětu jednotlivých orgánů EU (žaloba na neplatnost právního aktu ES/EU, řízení o porušení smlouvy členským státem) či členských států (žaloba na neplatnost právního aktu ES/EU).

M. Kosejk 4.2.2014 15:16

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

Kéž byste měl pravdu. Nejsem odborník na mezinárodní právo, ale x-krát jsme slyšel argumentaci, která přesně tohle vyvrací - tedy v podobě, jak to interpretujete. A dávala mi smysl.

A myslím, že rozumní lidé by se mohli shodnout, že už to jednou bylo slíbeno - a důvěře v EU moc nepřidá, když to není splněno.  A protože nejsem odborník na mezinárodní právo, tak se musím spolehnout na protichůdné interpretace, které mi všechny dávají smysl. Ergo kladívko - Byl bych rád, kdyby slib byl splněn.

J. Jílek 4.2.2014 15:24

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

já myslím, že tomu, že jsou zde judikáty ESD rozumí každý. Když Klausovi umožnili neztratit tvář, tak se vědělo, že výjimka je nadbytečnost...oni se mu dokonale pomstili za ty jeho zbytečné obstrukce, které k ničemu nevedly a Dienstbier dělá Klausovi v podstatě dobrou službu, když tu jeho slavnou výjimku sprovodí ze světa, aby nebyla trvalou připomínkou čehosi neužitečného

M. Kosejk 4.2.2014 15:39

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

Jsou tady nějaké judikáty. Ale EU tak často popírá své vlastní právo, že bych se nespoléhal na ty judikáty. A dokud bude existovat jiný právní názor (i menšinový), jsem pro předběžnou opatrnost. Teď už je to ale jedno. Jen mi přišlo směšné, že to Dienstbier - dle svých slov zařadil - na první místo v pořadí agendy.

Ale opakuji: Když už proběhly sliby - měly být splněny.

J. Jílek 4.2.2014 19:17

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

čeče, ESD je nezávislý, nesídlí ani v Bruselu, funguje už od roku 1952, zřízen smlouvou, nikoliv Evropskou unií

já jsem zase svým způsobem rád, že nesplnily, páč doba už ukázala a ještě dokáže, že to byla jen Klausova hříčka, jak neztratit tvář docela, když už tu LS pod duchnou podepsal...

M. Kosejk 4.2.2014 19:28

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

Jedna věc je soudní rozhodnutí nezávislého soudu - druhou věcí je repektování takového rozhodnutí. A pokud EU zase změní svá pravidla, bude nezávislý soud rozhodovat podle nich.

A vaši víru v to, že je třeba Klause zašlapat, tu nesdílím. Když už to slíbili hlavě státu, tak by měli dát přednost etice před zašlapáváním Klause do země.

J. Jílek 4.2.2014 15:07

Re: Holt autor amnestie privatizačních loupeží

jak právo na vlastnictví tak i zákaz hromadného vyhoštění, na který poukazoval Klaus ve svých námitkách k Listině, která je součástí LS, jsou obsaženy už v Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a obě práva jsou už dávno před LS jako obecné zásady komunitárního práva chráněna za prakticky stejných podmínek, jako jsou podle Charty z LS. Obě dotyčná práva jsou navíc bez ohledu na kontext základních práv chráněna i jako součást základních svobod vnitřního trhu, zejména volného pohybu osob a kapitálu. Odsun sudetských Němců a konfiskace jejich majetku by byl za stávajícího stavu v rozporu s právem EU. Toto právo ale státy zavazuje až ode dne vstupu do Unie. Benešovy dekrety nespadají do časové působnosti práva EU, protože byly vydány a zrealizovány téměř šedesát let před vstupem ČR do EU. Jde o vyhaslé přepisy, jak to už v minulosti posoudil i Evropský soud pro lidská práva, když dekrety shledal mimo časovou působnost Úmluvy....

V. Kain 4.2.2014 14:57

Re: :)))

A co jsme mohli čekat od toho křiváka?Pokud ta vyjímka bude zrušena ne jeho popud,tak se možná dočká nějakého ocenění ze strany západu jako se ho dočkal Singr když okradl občany této země.Kalousek byl také vyhodnocen jako nejlepší ministr financí když oklikou pomohl záp.bankám a ne Řecku.Je to náhoda,že jsou ti nejlepší vždycky lotři,kteří v podstatě škodí této zemi.

M. Kosejk 4.2.2014 15:19

Re: :)))

Nemyslím, že by Singer někoho okradl. :)) Já totiž s jeho krokem docela souhlasím. A hysterii kolem toho nechápu.

P. Brodský 4.2.2014 10:50

Nezrušitelnost Benešových dekretů má pro Česko

stejný význam, jaký by měla pro Německo nezrušitelnost Norimberských zákonů. Je to naše morální vizitka.

P. Brodský 4.2.2014 10:59

Re: Nezrušitelnost Benešových dekretů má pro Česko

To se samozřejmě týká i dekretů týkajících se znárodnění českého majetku.

J. Lepka 4.2.2014 10:41

Bravo!

Asi to chce dotáhnout na ředitele Zeměkoule. Na rozdíl od Barracka, jeho občanství USA nikdo nedokáže zpochybnit. A co se týká kvality nápadů, jsou na stejné lodi.

K. Janyška 4.2.2014 10:39

Nejen, že to není nutné, ale je to tragické

selhání české politické reprezentace. Je v cizích službách... Dzp.

M. Mýval 4.2.2014 10:18

bravo Jirko

Největší radost z tebe musí mít Řád německých rytířů. Cesta na Bouzov bude otevřená. Škoda že se toho nedožil pejzatej Kinskej. Eurohujerství je prostě diagnóza

P. Kmoníček 4.2.2014 13:00

Re: bravo Jirko

Mývale,mohl byste nám vysvětlit jak se choval Řád německých rytířů za okupace ?Jak Německem tak SSSR.A jak Vy?

J. Jílek 4.2.2014 14:24

Re: bravo Jirko

no už jen to unapetýtlich "německý".... :-))))