16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

POLITIKA: Opět Zeman vs. Schwarzenberg

Naše mediální scéna si libuje více v personálních sporech než ve věcných analýzách problémů, které nás tíží. Nerad dělám arbitra osobních sporů a o současném napětí mezi panem presidentem a ministrem zahraničí píšu, protože nejde zdaleka jen o spor osobní, ale o spor koncepční, jakkoli se v něm projevují osobní vlastnosti jednotlivých aktérů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 29.4.2013 16:05

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

Měl v důsledku svých skvělých osobních vlastností nulový koaliční potenciál.

J. Boleslav 29.4.2013 16:04

Re: Nečas i celá výkonná rada ODS

Omlouvám se.

K. Luboš 29.4.2013 16:02

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

Paroubek sice většinu neměl, ale rozhodně měl dostat možnost přetáhnout na svoji stranu a zkorumpovat pár poslanců z druhých stran. Takže když tuto možnost měl a využil ji třeba takový Topol, tak proč ji nedostal Paroubek?

K. Kužel 29.4.2013 15:45

Re: Víte, co, pane Kuželi ?

Nejsem si jist, asi máte pravdu. Pak ale měla hradní mluvčí poslat ony novináře do někam a ne jim informaci potvrdit. Nevím, jakou formou, třeba říct, že přes indiskrétní žvanění je Jeho Jasnost, nikoli oficiální mluvčí Hradu.

J. Vyhnalík 29.4.2013 15:39

Re: Víte, co, pane Kuželi ?

Tu informaci nepustil Hrad, ale Schwarzenberg "diskrétně" novinářům, kteří pak šli na Hrad se ptát, jak to tedy je.

J. Stejskal 29.4.2013 15:33

Re: Velkorysý Kája

Ta největší klávesa je mezerník.

J. Stejskal 29.4.2013 15:31

Ano, celý článek bych podepsal.

Jen aby to té radě vydrželo.

O. Kadlec 29.4.2013 14:57

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

Po pádu vlády šlo o něco jiného.

V tomto případě, tedy po volbách, nejde o ústavní zvyklost, ale o praktickou nutnost: pověřit sestavením vlády toho kdo má naději na většinu v Poslanecké sněmovně. To bejvá předseda největší strany, ale ne vždy. Po volbách 2010 bylo nově zvolenými poslanci jasně deklarováno, že Paroubek většinu nemá.

P. Janáček 29.4.2013 14:38

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

je, a kdysi se na tuto ústavní zvyklost i ODS sama odvolávala - po pádu topola

O. Kadlec 29.4.2013 14:36

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

že porušil ústavní zvyklost.

P. Janáček 29.4.2013 14:27

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

co není pravda?

O. Kadlec 29.4.2013 14:17

Re: Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

To není pravda.

J. Bořický 29.4.2013 14:15

Re: Dlouhý traktát na chybném základě

Já o voze,Vy o koze.

O. Kadlec 29.4.2013 14:13

Re: Přečetl jsem to celé a pořád nevidím, co vy zřejmě na první pohled.

No vždyť to říkám že vám to čtení nepomůže, pane Novák. Tady je diskusní fórum. Psát můžete co chcete. Podívejte - někteří píší vyložené hovadiny. Diskuse se týká ústavy, proto se tu exponují hlavně ti, kteří jí nerozumí. To je normální! Je tu diskuse, ale na vaše dovzdělání tu není místo.

Jinými slovy: kdo vidí v ústavě pouze literu, ale nevidí ducha ústavy, nemůže ústavě rozumět. To platí po celá staletí, původně jaksi bytostně, ale od té doby, co to Montesquieu lidem vysvětlil už je to věc vzdělání.

V. Novák 29.4.2013 14:09

Být Nečasem, moc bych se na "ústavní zvyklosti" neodvolával.

Je premiérem jen díky tomu, že prezident - tehdy Klaus - porušil "ústavní zvyklost" jmenovat předsedou vlády předsedu nejsilnější strany.

To se ovšem ani Nečas ani tragédka Němcová na "ústavní zvyklosti" neodvolávali a neodmítali sestavovat vládu v rozporu s "ústavní zvyklostí" a skočiuli po funcích co slepice po flusu...

V. Novák 29.4.2013 14:03

Přečetl jsem to celé a pořád nevidím, co vy zřejmě na první pohled.

Tak odkazujte, nenechte tápat ubohého neznalého - jen do toho!

Popovídejte na základě čeho tvrdíte co tvrdíte. Tvrdíte to tak tvrdě, že nejspíš máte nějaký tvrdý podklad pro své tvrzení. Rád bych ho znal.

Já vidím Ústavu. V Ústavě vidím cosi psané. Nevidím tam Ducha Ústavy ani nic mezi jejími řádky psaného.

Poučte mě...

J. Tomčáková 29.4.2013 13:28

Re: Velkorysý Kája

Český ministr veřejně prohlásil,že český prezident je i  jeho prezidentem!Neuvěřitelné..

J. Tomčáková 29.4.2013 13:25

Velkorysý Kája

K. Kužel 29.4.2013 13:14

Re: Dlouhý traktát na chybném základě

Pravomoci Obamy jsou nepochybně větší. Že jich nevyužívá k větší bolševizaci USA, není věcí jeho morálky, ale pudu sebezáchovy.

K. Kužel 29.4.2013 13:12

Re: Víte, co, pane Kuželi ?

Slyšel jsem Rychetského, slyšel jsem i pana Kmoníčka. O velvyslancích se mohli klidně dohadovat poměrně dlouho, ale DISKRÉTNĚ. Že Hrad pustil informaci předčasně, bylo hodně pitomé.

P. Čech 29.4.2013 13:09

Re: Nečas i celá výkonná rada ODS

Koukám, že tady nikdo nezná a nečetl ústavu. Ani premiér Nečas spolu s celou slavnou ODS. Spor prezidenta a ministra zahraničí je sporem ústavním a ODS ani premiér do toho nemají co kecat. Rozsoudit je může jen Ústavní soud. To by však někdo musel ÚS podat podnět, protože bez toho on nemůže konat.. Je to otřesný Kocourkov, tenhle stát. Kdyby nás napadl nějaký nepřítel, potom než by se různé orgány dohodly na tom, kdo má jakou kompetenci, už bychom jako stát neexistovali. Všichni do všeho kecají a dokonce podle práva, nikdo však za nic nezodpovídá.  To je ten socialismus, stříknutý anarchií, žádná demokracie.

R. Langer 29.4.2013 13:09

Re: taky by se to dalo pojmout po švejkovsku:

... a možná taky ne... ;-)

P. Čech 29.4.2013 13:03

Re: Jaké „ohybání“ ústavy!

Nejen to, nakukali mu to duchové ústavy.

J. Bořický 29.4.2013 12:59

Re: Dlouhý traktát na chybném základě

Možná,že jste se nevšimnul,já psal o pravomocech Obamy a né o jeho morálce.

K. Kužel 29.4.2013 12:35

Re: Dlouhý traktát na chybném základě

Není vyloučeno, že Obama by mohl být ještě horší než Zeman. Jen ho brzdí vědomí, že někteří spoluobčané umějí hodně dobře střílet. :-)

P. Janáček 29.4.2013 12:16

Re: O roli Ústavního soudu bychom neměli polemizovat ? To nemůžete myslet vážně.

1. Odsuzovat soud či předhazovat mu to či ono protože Zeman není na místě.¨

2. Bavíme se o ústavě, že, takže mi tady najděte to ministerstvo zahraničí http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html jinak je to za pět.

3. spory určitě byly, protože tam byly politické nominace z Hradu, pro které neexistoval jediný důvod z hlediska kariérní diplomacie. Začněme jen Vašáryovou, hérečka, kámoška s diplomacií nula, šup s ní za čsfr do Rakouska.

O. Kadlec 29.4.2013 12:16

Re: Slovenský premiér Fico,

Němcová není ve vládě. Nečasovi je spousta věcí v ČR úplně fuk. Jenže ani Němcová ani Nečas nejsou zamini. On se asi taky nebude Schwarzenberg jen tak, bezdůvodně, starat o to, kdo bude povýšen na generála a jestli to není z protekce.

Zrovna jako napotvoru je to Schwarzenberg, kdo je ministrem zahraničí. A Nečasovi sice nevadí Klausovka v Blavě, ale fest mu vadí, musí vadit, když prezident zkouší ukrást pravomoc vládě - ať jde o jakékoli jméno. A zvlášť když jde o Zemana, který jako premiér zkoušel neúspěšně - s Klausem - sebrat pravomoci prezidentovi. Prostě ho nechce za žádnou cenu nechat vyhrát.

A tak mají Nečas se Schwarzenbergem každý jeden sice odlišný, ale oba silný důvod stát na svém. Kromě toho mají ještě druhý, společný důvod: nenechat si položit vládu od Zemana.

P. Janáček 29.4.2013 12:09

Re: pardon velkorysost poraženého

Aha, takže byl velkorysý, protože se mohl chovat jako necivilizované prase. To je trošku jako ty vtipy o lidumilnosti Stalina, co zvedl a pohladil dítě - přeci ho mohl zabít.

E. Sevrát 29.4.2013 12:00

Re: Slovenský premiér Fico,

Ale,vláda nemá jiný názor.Nebo si opravdu myslíte,že by Nečasovi či paní Němcové z ODS paní Klausová jako velvyslaňkyně vadila. Akorát,že Karel vydírá Nečase tím,že by položil vládu, a o tom to je.Ovšem dá se předpokládat,že jako již tradičně časem ustoupí.On je taková Karolina Peake v kalhotách.Nejdřív silná slova o odstoupení (viz kauza Čunek,Vondra,Bátora,Forejt atd.) a to jde do ztracena.Kdepak Karel ten je jako klíště,ten se nepustí.

P. Čech 29.4.2013 11:59

Re: Zataženo, nejasno.

Další přívlastek? Evropská demokracie? Kolik proboha těch demokracií je a jek se od sebe odlišují? Podle mne je demokracie jen jedna a to demos krates - vláda občanů. Vláda a moc politických stran není demokracie, je to něco jiného, jiný politický a společenský systém. Podle Vás ale v Evropě jsou dvě různé demokracie, což je ovšem nesmysl. Jeden společenský systém, který se skutečné demokracii velmi blíží je ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, v ostatních státech je společenský systém jiný, od skutečné demokracie se tu více a tu méně lišící. U nás je uzákoněn systém, který nemá s demokracií nic společného. Vlastně má. Určitou míru svobody. To však neznamená, že je tu demokracie. Svoboda totiž může existovat bez demokracie.Moc zákonodárná, výkonná a soudní jsou mocemi demokratickými. Ovšem jen potud, pokud jsou na sobě zcela nezávislé a pokud nejsou ovládány mocí politických stran. Moc politických stran je totiž mocí nedemokratickou, vždy menšinovou a totalitní. Je úplně jedno, zda se jedná o stále stejnou jednu stranu a nebo každé 4 roky stranu jinou. Má-li politická strana po 4 roky moc nad mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní, a to u nás má, potom je schopna v klídku zničit celý systém a stát. Na to nepotřebuje 4 roky, toho je schopna za týden.Ve skutečné demokracii musí mít ve svých rukou moc občané a nikoliv politická strana ani jejich koalice. v tom to všechno vězí.