5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Omezme práva odborů

Odborářský boss Bohumír Dufek chce po živnostnících každý měsíc daň ve výši 1000 Kč. V podstatě jede v Mládkově trendu "živnostníci jsou paraziti" a rád by je pěkně srovnal na úroveň těch, které zastupuje. Vidím to jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vojtíšek 22.4.2014 11:26

Protiodboráři

jsou k pláči. Vyznavači volného trhu a soutěže na něm požadují regulaci odborů. No není to paradox?

Stejně jako lobují za své zájmy podnikatelské subjekty, lobují I odbory. Nevidím na tom nic špatného.

R. Hroza 22.4.2014 10:34

souhlas

Souhlas. A to tak ze naprosty. Dik.

F. Doušek 22.4.2014 10:33

Naprostý souhlas s p. Matějkou.

Zásadní chybou v tomto případě je i postoj ministra Babiše, který příživníka Dufka měl hned odkázat do patřičných mezí.

J. Fleiszner 22.4.2014 10:28

Inženýr - pokladní - odbory

Odbory zvedají cenu práce (mzdy). Když to přeženou, tak se zvedne nezaměstnanost (propouštění). Když to přeženou příliš, tak se podnik odstěhuje do příznivějších končin. Přesto si myslím, že jsou důležité.

Autor píše něco takového, že by si měli zaměstnanci vše vyjednat sami se zaměstnavatelem. To je možné jen u zaměstnanců, kteří jsou na pracovním trhu opravdu žádaní (například schopný strojní inženýr v atomobilovém průmyslu). Pak jsou tu, ale tisíce lidí, kteří pracují v oborech, kde jsou poměrně snadno nahraditelní (pokladní v Tescu). Tam je prostor pro odbory, protože ti lidé pracují v prosperujícím podniku a přitom za mizernou mzdu a za mizerných podmínek. Takový podnik jako je třeba Tesco by neohrozilo ani 30% zvýšení mezd zaměstnanců a hlavně - Tesco se nemůže odstěhovat jako výrobna aut!

V. Ondys 22.4.2014 10:12

Re: :))))))) Nejpikantnější je boj odborářů proti zaměstnavateli

Kdo z Vás to má, pánové? :)))))) Českej sen v našem RaJi o socialistickým přerozdělování!

Z. Švrček 22.4.2014 9:58

Je to hlubší a provázanější.

Odboráři se totiž zúčastňují politického klání přímo. Nejen objednanými a politiky přímo podporovanými demonstracemi především proti vládám, které tak říkajíc "nejsou jejich", ale i účastí odborářských bossů na kandidátkách. Vzpomeňme jen poslanců, senátorů a europoslanců od jmen jako jsou K.Kapoun, V. Pícl, či Z. Škromach, přes Cyrila Zapletala, tátu R. Falbra, až po dnešního Zavadila. A to jsem si vzpomněl jen na některé nejznámější ksichty. Chybou bylo především zřízení tzv. "tripartity" tam nemají odbory co pohledávat. Přestože stále klesá angažovanost zaměstnanců v odborech (snad právě pro jejich vyhraněnou propojenost s politikou a taky pro jejich impotenci a zkostnatělost při zastupování zaměstnanců) je jejich politický vliv neúměrně vysoký a dá se říci uměle udržovaný. Nedá se čekat, že by dnes zejména politici ČSSD chtěli jejich moc umenšit, i když je to jednoduché - přestat s nimi piklit. Oni je však potřebují hlavně jako křoví, stafáž, souhlas mas, či jak to nazvat.

M. Šejna 22.4.2014 9:47

nikoli, pane Khaile

tím myslím, že pokud tady máme nadšené revolucionáře z povolání, co do poslední kapky krve jsou ochotní se bít za možnost živnostníka neplatit daně z příjmu, tak by měli bojovat hlavně za možnost, aby živnostníci nemuseli platit sociální a zdravotní daň, protože tam živnostníci zaplatí mnohem víc, než trapnou tisícovku měsíčně, o kterou se tady na "barikádach daňové svobody" bojuje.

P. Khail 22.4.2014 9:40

Re: postoj veřejnosti k minimální dani

Tím myslíte, že živnostník by měl mít zdravotní péči na náklady neživnostníků?

R. Gramblička 22.4.2014 9:25

Re: pane Grambličko

Venca institut, to je dobré :-))) Je to bohužel tak, máme akutní nedostatek schopných tvrdých politiků.  Pokud se tak někdo tváří, je buď sestřelen médii coby populista atd anebo vyměkne v koalici s milovníky starých pořádků

M. Šejna 22.4.2014 9:03

pane Grambličko

to je sice pravda, ale odborům nenarostla křídla ze dne na den. Odorům pečlivě pěstovali křídla všechny předchozí vlády počínaje Vencou Institutem a konče Síťovkou Nagy či fynančným ekspertem Šetřislavem Jedničkou.

P. Čech 22.4.2014 8:59

Re: proč omezovat práva odborů?

Přesně tak. Vláda může jednat s odboráři pouze v případě jednání se státními podniky a to ještě jen s odboráři těchto státních podniků. Do ostatních odborářů jí nic není a jednat s níimi nemusí. Pokud by vláda ustoupila od reliktu socialismu - mzdových celostátních tabulek ve zdravotnictví, školství a jinde, nemusela by o mzdových otázkách jednat ani s odboráři těchto státních podniků. Tím, že se stát snaží určovat mzdovou politiku formou zmíněných celostátních tabulek, šije si bič sám na sebe. Pokud by totiž mzdy ve školství a zdravotnictví byly ve výlučné gesci ředitelů organizací těchto resortů, nemusel by stát řešit nátlakové akce lékařů, učitelů a podobně.Ať se podíváme kam chceme, neustále mne dění v našem státě utvrzuje v názoru, že zde nemáme žádnou demokracii, ale tuhý socialismus, stříknutý anarchií. Socialismus znovuzavedený a praktikovaný "bývalými" komunisty, infiltrovanými v téměř všech politických stranách a v jejich vedení.

P. Lenc 22.4.2014 8:51

Re: Čím silnější odbory,

Definoval jste socialismus.Nic víc, nic míň.

M. Šejna 22.4.2014 7:42

postoj veřejnosti k minimální dani

minimální daň pro živnostníky je politikum a mnoho lidí na ní sbírá politické body. Většinou ti, kteří nemají o povinnostech živnostníků vůbec žádné představy.

Skutečnost je totiž následující: pokud chce dnes kdokoli začít podnikat jako živnostník, hned první měsíc svého podnikání musí začít odvádět 3646,- Kč na zdravotní a sociální pojištění. Nikoho nezajímá, že živnostník třeba ještě nevydělal ani korunu. Plať 3646 Kč měsíčně a drž hubu, živnostníku - to je sdělení socální a zdravotní pojišťovny. A pokud platit nebudeš, exekutor tě brzy navštíví. 

Nikoho z bojovníků proti minimální dani tohle nezajímá. A je v tom vidět český přístup k státní pokladně. Zatímco daně živnostník platit nemusí, protože je to platba vůči státu, tak sociální a zdravotní pojišťovna má právo tvrdě vymáhat výpalné, i kdyby trakaře z nebe padaly.

R. Gramblička 22.4.2014 7:38

Re: proč omezovat práva odborů?

ano, to by v ní ale nesměli být lidé ze stejného těsta, viz zubatého plešouna Sobotku či ekonomyckého eksperta Mládka

M. Šejna 22.4.2014 7:25

proč omezovat práva odborů?

stačilo by, pane Matějko, kdyby vláda vyrazila s odboráři dveře. A ona by ty dveře vyrazit mohla, protože odbory nemají do živnostenských práv a povinností co kecat. Kdyby se vláda pochlapila, nemusel byste požadovat omezení práv odborářů. Těžko lze totiž omezovat právo, které ve skutečnosti neexistuje.

A. Bocek 22.4.2014 7:12

Čím silnější odbory,

tím vyšší nezaměstnanost.Čím silnější stát tím větší nesvoboda.

J. Schwarz 22.4.2014 7:05

Re: :))))))) Nejpikantnější je boj odborářů proti zaměstnavateli

To jste z levného kraje! "Soudruzi" berou a brali přes 300 tisíc měsíčně, Špidla jako eurokomisař dokonce mnohem víc. Sto tisíc bere teď jako důchod!

P. Maleček 22.4.2014 6:57

Rozeštvat, tím oslabit a pak ovládnout a okrást

Tak tak, však také základním heslem odborářských papalášů je - rozeštvat, tím oslabit a pak ovládnout a tuplovaně okrást.

A jejich největším nepřítelem není zlý kapitalista (ten si je často platí aby umravňovali ždímané dělnictvo), ale nezávislý živnostník, který nic neodvádí do jejich odborářské pokladny z které si platí i opulentní žranice a prostitutky.

Když už chtějí živnostníkům napařit vysoké daně, nechť též pro ně prosazují pět týdnů státem placené dovolené. A to ve výši podílově svázané s výší odvedených daní. Ale to by jim pak jejich dělničtí vazalové prchli mezi svobodné živnostníky. A to tedy ne soudruzi!!!

V. Ondys 22.4.2014 5:03

:))))))) Nejpikantnější je boj odborářů proti zaměstnavateli

v případě :))))))) státních zaměstnanců! Jednou mi jebne smíchem z těch nejchamtivějších levičáků vedených :)))))) dárci zákonů se sta tisícovým příjmem (Špidla, Falbr ap.) měsíčně z peněz :))))) všech plátců daní v mírumilovném boji se sociální citlivostí.