17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Omezení supermarketů

Čert a levice nikdy nespí, chtělo by se mi napsat, když přemýšlím nad návrhy socialistů omezit prodejní dobu o svátcích. Sociální inženýři „konající dobro“ jsou doslova neutahatelní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Joch 5.4.2016 16:11

Re: Omezování prodeje supermarketů není omezováním svobody,

A kde vy berete tu drzost mi nařizovat, kdy mám odpočívat? Co když se jako mohamedán chci rekreovat v pátek a světit Ramadán? Přeju Vám, aby se spolu se supermarkety zavřeli v neděli i pohotovosti a Vás trefil zrovna v tento den šlak. Protože ta logika je naprosto stejná, v čem je prodavačka horší než lékař, nebo hasič? Pro mě má její práce stejnou společenskou hodnotu.

M. Prokop 5.4.2016 10:00

Malá poznámka,

"Ovšem v těchto zemích vychází omezení z náboženských důvodů, a není tedy dílem sociálních inženýrů, kteří si osobují právo rozhodovat za druhé. "

Náboženské důvody jsou dílem náboženských sociálních inženýrů.

J. Pražák 5.4.2016 9:32

Zlo pochází ze strany Marksové a Dienstbiera

Uvědomme si to při volbách. U nás zaměstnanci rádi pracují o svátcích, protože vydělají peníze navíc.

Ušetří se životní prostředí, protože lidé nakoupí po cestě z víkendového výletu a nemusí jet zvlášť nakupovat.

J. Fleiszner 5.4.2016 9:26

Můžu odejít - poradil by pitomec

Pracuji v obchodním řetězci pro domácí kutily. Naprosto souhlasím s volnou nedělí a svátky! Nevím přesně jaký by to mělo dopad na tržby, ale domnívám se, že co si lidi nekoupí v neděli, koupí si v týdnu. Stalo se mi, že měsíc měl 5 nedělí a já 4 pracoval! Nejde mi o náboženství, ale o zaručený volný den v týdnu, který mi zůstana pro rodinu a to i v případě, že 30% kolegů onemocní. Samozřejmě, že můžu odejít (poradil by mi pitomec).

Š. Hašek 5.4.2016 9:38

Re: Můžu odejít - poradil by pitomec

Čtyřicet let jsem pracoval v turnusové službě, s nástupy ve dvě ráno, s nástupy na Štědrý večer. Ale nebyl to supermarket, samozřejmě.

Ale netroufám si Vám radit, neb dle Vás jsem ve společenské skupině občan-pitomec.

Poněkud zkráceno, zjednodušeno.

M. Prokop 5.4.2016 10:01

Re: Můžu odejít - poradil by pitomec

Jen pitomec nemůže odejít, není o něj zájem.

R. Langer 5.4.2016 12:27

Re: Můžu odejít - poradil by pitomec

Ano, a když bude volno 6 dní v týdnu, tak to lidi přece logicky koupí ten sedmý den. Inu, jak prosté... :-P

S. Donát 5.4.2016 13:13

Re: Můžu odejít - poradil by pitomec

Zákoník práce zakazuje pracovat celý týden bez dne odpočinku.

R. Langer 6.4.2016 12:19

Re: Můžu odejít - poradil by pitomec

Tak tak, takto mohou pracovat pouze soukromníci... :-)

M. Košařová 5.4.2016 9:22

Supermarkety v Rakousku

Rakousko je nám dáváno za vzor, kde mají obchody v neděli zavřeno. Ale na dálnicích u velkých benzinových pump jsou obří obchody, kde můžete nakoupit větší sortiment, než u nás v sídlištní samoobsluze. Ale je to tam výrazně dražší než v rakouských supermarketech. Samozřejmě, že v současné době nikdo nenařídí zavřít benzinové pumpy o víkendech. Takže z tohoto zákazu pak nějaký druh podnikání profituje.

Š. Hašek 5.4.2016 9:46

Re: Supermarkety v Rakousku

Ale o to jde! Zas je tady problém hodný politických velikánů (a Moravce/Jílkové)!!

Komandovat, udělovat výjimky, dělat "vše pro lidi", pořádat hlasování o ničem, udělat několik televizních besed o ničem, počítat kvadrát metry (proč tam není 185??), chlubit se jak v tom parlamentu nezahálíme, že už to "maj i jinde", jak národ konečně sborem půjde v neděli do galerie (nikoliv nákupní) ...... a zakazovat, přikazovat a furt dokola!

Vždyť se na toho Bublana podívejte a poslechněte si ho!

L. Novák 6.4.2016 0:13

Re: Supermarkety v Rakousku

Z Bublana se vyklubal fanatický magor...

J. Vintr 5.4.2016 8:06

Nejde o nějaké supermarkety

jde o to, že nikde nejsou nastaveny žádné meze, do čeho nám stát může kecat a co nám může nařizovat. Když pro to 101 zkorumpovaných “lidozástupců" zvedne ruku, tak nám stát může zítra třeba nařídit, že si musíme nechat kupírovat uši nebo dát železný kruh do nosu ...

T. Svoboda 5.4.2016 7:24

10 důvodů, proč nezavírat obchody o svátcích

Tohle téma je tak věčné a "neutahatelné", že po mnoha internetových diskusích jsem hlavní argumenty sepsal zde:

https://sites.google.com/site/svobodat/cesky/blog/10duavoduaprocnezaviratobchodyosvatcich

P. Maleček 5.4.2016 6:40

Jde o ochranu občana před nemilosrdným byznysem.

To co bych v této diskuzi dal bokem jsou profese nutně spojené s nepřetržitým provozem a ty prý chudáky co si nebudou moci si o víkendech přivydělat, nebo ty, co si prý v týdnu nestíhají nakoupit. A i ty sociální inženýry co nám prý vnucují svůj pohled na svět.

Zůstane občan a proti němu obchodní velkořetězce a "půjčovny peněz" masírující mu mozek vědecky propracovanou reklamou zužující jeho život na pokyn - nemysli a nakupuj, nakupuj, nakupuj. Má řadový občan šanci této reklamě uniknout, má šanci se proti ní vzbouřit?

Je jasné, že nemá. A tak je, stejně jako třeba u drog, povinností státu občana před touto bezohlednou masáží, redukující život občana na pouhý konzum chránit. A to jde nejlépe tím, že tyhle chrámy konzumu a manipulace lidské mysli o nedělích a státních svátcích zavřít.

Aby si občan v zájmu jeho duševního zdraví, ve svém volném čase taky zkusil něco jiného než bloumat obchodními centry.

Š. Hašek 5.4.2016 8:57

Re: Jde o ochranu občana před nemilosrdným byznysem.

Pochopil jsem správně, pane Malečku, že konkrétně Vás i celé davy jiných občanů při sobotě ráno lapají do řetězů náhončí supermarketů, náhončí konzumu, pojistní agenti a nenechají Vás vydechnout, dokud jim neodevzdáte (za jejich šunt) polovinu výplaty? Zvláště o víkendu. A dle Vás na to mají propracovanou metodu, které nelze uniknout.

Naprosto nechápu Váš příspěvek, řekněte mi kde bydlíte, rád bych ty gangy prodejřetězců (odvážejích nebožáky v uzavřených vozech do supermarketu) viděl v činnosti. Zatím jsem je nezahlédl. To musí být špektákl.

Já moc nebloumám, když už tak nakupuji. Zatím kdy chci, kde chci, co chci. A nekecejte mi laskavě do toho. Neplivu na chodník, platím daně a nejezdím na černo.

M. Prokop 5.4.2016 10:04

Re: Jde o ochranu občana před nemilosrdným byznysem.

Jak tak na vaši glosu koukám, vás je asi skutečně nutno chránit.

Protože ale nejsou všichni jako vy a tudíž není nutno ty ostaní zbytečně omezovat, byla by vhodná forma ochrany omezení vaší svéprávnosti, která vám asi vadí a překáží.

R. Langer 5.4.2016 12:31

Re: Jde o ochranu občana před nemilosrdným byznysem.

Aha, takže jestli to správně chápu, tak vy potřebujete od státu ochranu vašeho duševního zdraví?

S. Donát 5.4.2016 13:50

Re: Jde o ochranu občana před nemilosrdným byznysem.

Vypadá to tak. Polstrovaná cela by byla myslím vhodným opatřením.

V. Plocek 5.4.2016 1:36

POLITIKA: Omezení supermarketů

V článku uváděné argumenty proti rozumnému ovlivnění otvírací doby obchodů jsou názornou ukázkou toho, že nejen bolševici, církve používají dogmata k prosazení svých názorů a cílů.

Pod záštitou ochrany svobody podnikání se zde argumentuje proti požadavku, který je v kulturnějších státech dávno uplatňován, Ono totiž je nutné, aby společnost nebo alespoň její část uvažovali občas racionálně a ve prospěch menšiny, v tomto případě obsluhujícího personálu. A že jde také o trochu kulturnosti našeho žití, o tom asi také není třeba diskutovat.

J. Jurax 5.4.2016 3:02

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

"uvažovali občas racionálně a ve prospěch menšiny, v tomto případě obsluhujícího personálu."

No jo, a já bych uvažoval racionálně a ve prospěch menšiny zdravotnických pracovníků, energetiků, železničářů, autobusáků a řidičů MHD, policistů, hasičů, dispečerů letecké dopravy a dalších, co taky dělají svátek nesvátek a o víkendech taky.

Já vím, argument je to omšelý, ale svou blbostí stejný jako prosazovat zákaz práce o víkendech a svátcích jen pro hypermarkety. Akorát ta blbost víc vynikne. O víkendech a svátcích budete potmě, nebudete se nikam courat vlaky a autobusy a budete pěstovat kulturu a rodinnou vzájemnost. Ale doma - kulturní pracovníci mají taky nárok a hlídači v muzeích též, jakož i restauratéři a putykáři. A obsluhy čerpacích stanic též; ovšem když si pohonné hmoty obstaráte včas, budete smět vlastním autem - pokud to nezakážou taky, protože i dopravní policie má nárok. A když ochoříte, musíte vydržet do pondělka ... takový malý přírodní výběr, přežije holt jen silný jedinec. A nesmí hořet a nesmí Vás přepadnout nějaký zločinec, pracující navzdory nařízení i o svátcích a víkendech.

Je to prosté, jen pro chytrého arciť - hypermarkety vesměs prodávají sortiment, který si lze v případě nutnosti - pakliže se tahle dobroserská blbost prosadí - nakoupit o všedních dnech. Takže hypermarkety budou mít stejné tržby, avšak koncentrované do pěti dnů - ergo ušetří o něco málo míň než 2/7 pracovní síly plus energie etc., neboť zvýšená intenzita nákupu se neprojeví takovou potřebou pracovní síly jaké je třeba na dva pracovní dny víkendu. Takže tisíce lidí v republice přijdou o práci a hypermarkety vydělají. Dosud jim v této strategii brání konkurenční boj.

A ovšem sprostný lid spotřebitelský bude nebetyčně na§rán, protože ne každý má možnost si nakoupit vše přes týden - mnoho profesí dělá od do na pevnou pracovní dobu a večer je lid již uondán. Já osobně v rovině jaksi privátní považuju neomezenou dobu prodeje za jeden z významných kladů sametu.

P. Sulc 5.4.2016 3:24

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

A to si jeste predstavte, az nabozni dobroserove, treba takovy Hulik, si vezmou priklad z nekterych americkych statu a zakazou prodavat jakykoliv alkohol , vcetne piva, v nedeli do 12 hodin, protoze poradny krestan rozpravi z Bohem, kaje se za sve tydenni hrichy a neozira si hubu koralou ani nechlemta pivo. Jaky to moralni pokrok, jiste nam to zavidite.Ale odpoledne uz to jde, to se muzete zmrskat jak ten vepr, to uz je Bohu fuk, co delate.

J. Jurax 5.4.2016 3:34

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

Tato země je diky bohu silně ateistická, takže taková hovadina u nás nehrozí. Snad.

I když kdyby to dobroserové narazili na boj proti toxikomanii a návykovým látkám, je možné leccos. Blbost jak známo nemá hranic a s blbostí zákonodárců je třeba přinejmenším čas od času počítat jako s faktem.

P. Sulc 5.4.2016 5:12

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

Cas od casu? Nu, jste asi optimista. Ja to vidim spise jako prmanentni stav, jen nekdy, malokdy kratce preruseny.

V. Plocek 5.4.2016 12:52

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

Ano o tom, co píšete je řeč. A Vaše argumenty jsou přesně ty, které obhajují "svobodu" podnikání. Budiž Vám přáno.

J. Jurax 5.4.2016 15:11

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

No, víte, veškerým prodejnám se sortimentem obvyklým v hypermarketech by prospělo, kdyby dobroserové nařídili prodávat jen jediný den v týdnu - řekněme ve středu - a pokoutný prodej v jiné dny by trestali miliónovými pokutami, žalářem a temnicí. Protože tovar je nezástupný - jíst musíte - prodalo by se a utržilo zhruba stejně, ale ušetřila by cca tři čtvrtiny pracovní síly a tudíž mzdových nákladů, o energiích etc. nemluvě. To by byl kšeft!

Ve smyslu toho, co píšu výše, bych si dovolil vyslovit i domněnku, že dobroserové jsou hypermarkety v tomto smyslu lobbováni. Peníze nesmrdí.

A nevím, proč dáváte podstatné jméno svoboda v tomto kontextu do uvozovek. Nicméně jste-li příznivcem svévolné státní buzerace byť v rádobyušlechtilém hávu (protože náboženské argumenty by v tomto zaplaťtež bohové ateistickém státě vzbudily spíš posměch) a tuto obhajujete, i Vám budiž přáno.

V. Plocek 5.4.2016 19:10

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

Vážený pane Jurax. To jste mě ale hodně urazil. Protože jestli něco nesnáším, tak jsou to zásahy státu do mého soukromí. Počínaje souhlasem s pokácením jednoho mnou zasazeného stromu v mé zahradě a konče nevím čím. Ale přesto musím občas připustit, že parlament formou zákonů vstoupí do soukromí. Protože jsem v Česku, kde se rozumné věci jinak nevyřeší. Ale je to věc názoru a naštěstí zatím ještě můžeme mít oba rozdílný, což je po mnoha letech bolševického kralování úžasné. Tak ať nám to vydrží.

PS: s tou urážkou to berte s rezervou. Dík. Plocek

J. Jurax 5.4.2016 20:02

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

Ale jistě - nic ve zlém ... :-)

P. Sulc 5.4.2016 3:15

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

Zrejme USA je nekulturni zeme. Mnoho obchodu, i mensich, je otevreno v nedeli, a supermarkety jedou casto 24 hodin. Jen na velke svatky, 4 cervenec, Vanoce, Novy rok zavviraji nekdy ve 3 odpoledne..A jak udesne bylo na pr. nakupovani ve Vidni v 67 roce: v sobotu se zvonilo poledne a po par vterinach sly rolety na Maria Hilfer Strasse dolu a behem par minut byla preplnena ulice prazdna. A ted nakupujte, tech par hodin nestaci, samozrejme. Sobora odpoledne a nedele byla Viden mrtve mesto. Totez Amsterdam ci Breda, a vecer v 6 a v sobotu v poledne bylo vsechno zavirANO. Jen v Parizi bylo stale zivo, i male obchody se zeleninou ci rybami byly otevrene i o pulnoci. To je ovsem davno, jak je to ted, nevim, dobroserove to mohli zmenit na horsi.

R. Langer 5.4.2016 12:36

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

"Sobora odpoledne a nedele byla Viden mrtve mesto."

Aha, takže tohleto je vlastně cílem! Vyrábět mrtvá města. Díky, tak to by mě opravdu nenapadlo. :-P