27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Okamurův zločin

Poslední středu kolem 16:30 hodin na ČRo (tuším Dvojka - jel jsem v autě a nějak jsem to nezaznamenal) zpovídala redaktorka pana Petra Nováčka. A když jsem to pustil, zrovna se zabýval hlasováním ve Sněmovně ohledně návrhu SPD ve věci kompenzace pokut za závazné přestupky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Žíkovecký 2.8.2021 16:20

A znění těch referend bude sestavovat kdo, když ne politické strany?

Jestli si nejste schopni ve své politické straně udělat pořádek, tak je to jen vaše vina.

Z. Žíkovecký 2.8.2021 16:14

Zastupitelská demokracie nefunguje tehdy, když je většina lidí líná se v politice nějak angažovat.

Z. Žíkovecký 2.8.2021 16:02

Poměrný systém máme leda na papíře, ve skutečnosti je zmršený pětiprocentní klausulí a čtrnáctiobvodovou zemanulí (a kdyby nezasáhl ústavní soud, tak bylo ještě hůř).

Z. Žíkovecký 2.8.2021 15:58

Prostě dokud bude většina líná se starat o politiku, tak se by se neměla divit.

Z. Lapil 2.8.2021 15:45

Že by? Možné to je, už je to nějaký čas, co jsem Švejka četl naposledy. A přiznávám - už se k němu nikdy nevrátil.

Jen si dovolím opravit vaši představu významu sousloví "ad absurdum". Já Švejkovo tvrzení nikam nedováděl, já ho (chybně) obrátil.

Žiju v domnění, že k přechodu je řidič povinen blížit se takovou rychlostí, aby před ním stačil zastavit. Ad absurdum čili k nesmyslnosti dovedeno: čím blíž je řidič u přechodu, tím pomaleji je povinen jet, takže se k přechodu nikdy nedostane. Vlastně Zenonův paradox (Achilles a želva) naruby.

L. Franc 2.8.2021 15:20

Pane, to vy jste Švejkovy (Haškovy názory) dovedl ad absurdum. Švejk říkal naopak, že třeba každej Maďar za to nemůže, že se narodí jako Maďar. Vaše názory o kolektivní vině tam prezentuje sapér Vodička a Hašek si ze sapéra utahuje, je to negativní postava.

BZaV! -Laco

J. Kubík 2.8.2021 13:35

Holásku, Holásku co to tady blábolíš?

Z. Lapil 1.8.2021 22:20

Heleďte, jo a ne, jak je mým zvykem :-).

V televizi byl jakýsi sběrný dokument nebo seriál či co. S kamerou "špehovali" v cikánské škole, v 8. třídě nebo tak nějak. Nic, co byste nečekal, ale v podstatě fajn, žádný bordel, pracovalo se, co to dalo (jasně, moc to nedalo, když doma není stůl, na kterém by si děcko mohlo rozložit sešity), ale proč o tom píšu: zaujalo mě, jak ty děcka neměly ambice "něco dokázat". To nejvyšší, co si holky dovedly pro sebe představit, byla kadeřnice, jedna zvlášť rafinovaná si myslela na cukrářku, kluci popravdě nevím.

Neboli součástí problému je i ne-sebevědomí, na způsob zkratky "když ti všichni říkaj, že jsi hlupák, tak asi hlupák budeš". V Americe z toho zkoušejí vybruslit pozitivní diskriminací, ale popravdě - kdyby se MĚ někdo pokoušel přesvědčovat, že nejsem hlupák, tím, že mi dává lepší známky, protože se to stejně nedokážu líp naučit, tak - je mi líto - z toho usoudím, že mě má za hlupáka.

Z. Lapil 1.8.2021 22:03

Pozor - kolektivní vina existuje. Ad absurdum dovedeno J. Švejkem: "Každej Maďar může za to, že je Maďar". Ani těm nejhodnějším Němcům nikdo neodpáře Hitlera a ani Čechům odsun těch Němců. Ani mně, kterému v té době půlka genů běhala v Číčenicích a druhá v Libochovicích.

POZOR kapitálkami: kolektivní vina nemá co dělat v zákonech ani u soudu. Rovnost před zákonem se tomu říká.

Z. Lapil 1.8.2021 21:45

Já ten rozhovor neslyšel, ale jste si jist, že plakal? Nešťourám, chápu nadsázku, ale nebylo to náhodou tak, že konstatoval, že - zcela správně požadovaná - vymahatelnost práva povede k nárůstu požadavků na bydlení pod mostem?

Ono se to krásně spravedlivě hřímá, ale není v zákonech, ne-li dokonce v ústavě něco o odpuštění/neuložení trestu, je-li trest evidentně v rozporu s dobrými mravy?

Podle mě JE dobré zamyslet se nad tím, není-li trest vedoucí ke ztrátě střechy nad hlavou včetně nevinných nezúčastněných opravdu v rozporu s dobrými mravy.

Prosím - nepředjímejte moji odpověď, ani já ji neznám. Naopak - v podobných situacích jsem upřímně rád, že nemusím zvednout ruku tak či onak. Jistě - taky se lze zdržet hlasování nebo hodit marod, ale zrovna v tomhle případě mi to smrdí zbabělostí.

P. Čech 1.8.2021 19:36

Zdá se, že podle Vás to jde s kopce ve Švýcarsku již více než 200 let. Výsledkem je ovšem vysoce efektivní fungování tohoto státu a jeho politického systému - zastupitelské demokracie.

P. Čech 1.8.2021 19:34

Omlouvám se, použil jsem omylem nesprávné slovo v poslední větě. Správně má být "... a jejich v l á d a je nedemokratická".

P. Čech 1.8.2021 19:32

Jakýkoliv výsledek hlasování v PS neříká nikdy nic o tom, zda vítězí menšina či většina. O tom rozhoduje náš volební systém. Nepřímý volební systém, ve kterém nejsou voleni kandidáti na zástupce občanů, ale kandidáti na zástupce politických stran a hnutí. Subjektů, které jsou vždy menšinové a jejich vůle je nedemokratická.

P. Čech 1.8.2021 19:28

Ideální je vláda žádné strany. Vláda většiny občanů- demokracie. Náš menšinový volební systém podle zásad poměrného zastoupení generuje vládu všelijakých menšin a to je podle mne dokonce horší než ta vláda jedné strany.

Š. Hašek 1.8.2021 18:18

Několik nejvýznačnějších zločinců/zločinů v ČR:

1. President ČR Miloš Zeman.

2. Předseda vlády ČR Andrej Babiš.

3. President ČR Václav Klaus. Momentálně na penzi/ve výslužbě.

4. Samozřejmě Okamura!

Dále obecně:

1. Elektřina z Temelína a Dukovan, to je vod Škody/SSSR.

2. Plyn na pečení buchet a cmundy/topení, ten je vod Putina.

3. Letní počasí s těma kórva hicema a přívalovou vodou na suchá pole brusele. Tohle, myslím, zavinil Klaus. A Weigl.

Naštěstí máme Sommerovou a Halíka. A miloučké brusele, stojící nablízku.

R. Langer 1.8.2021 17:02

No, a možná by se také přestaly řešit kdejaké pitomosti. :-P

Š. Hašek 1.8.2021 15:17

Protože jsou blbý jak brusele!

Pokud má někdo 15 % genů z USA/Německa (a nepřechyluje), tak je ihned televizí ČT09 jmenován "hodnotovým vyslancem v zabedněném Čecháčkovsku".

Š. Hašek 1.8.2021 15:11

Souhlas.

S. Zemitý 1.8.2021 14:44

Je-li při hlasování v PSP výsledek 103: 75, zvítězila menšina, nebo většina ? Zvítězila-li menšina, jaktože disponovala větším počtem hlasů než většina ? Zvítězila-li většina, je ovšem u vesla ona, a ne menšina.

Mají menšiny nepřizpůsobivých a neziskovek a další... větší počet hlasů v PSP ? Pak to nejsou menšiny, ale - a to dlouho již tomu, dlouho - jde o většinu.

Nevím, co to je "přímý nástroj" ale má-li to být nekonečná řada referend o kdejaké pitomosti, obávám se, že to s demoghacií půjde s kopce ještě rychleji, než včil ...

V. Mokrý 1.8.2021 13:55

vláda jedné strany ( běžná v mnoha zemích světa ) je zde přece nepřípustná, čemuž nahrává volební systém pod dohledem ÚS

P. Čech 1.8.2021 11:51

"Kdy už si stát konečně přestane hrát na ochránce každého lotra a holomka" ?

Až potom, kdy v tom státě přestanou vládnout menšiny. Menšiny obecně tedy i menšina nepřizpůsobivých, menšiny představované příslušníky a příznivci politických neziskových organizací, menšiny členů a příznivců politických stran a hnutí a mnoho jiných menšin. Potom, kdy se k moci dostane demokratická většina občanů a kdy tito občané dostanou do jejich rukou přímý nástroj, pomocí něhož budou moci prosazovat svou většinovou, demokratickou vůli. Do té doby ovšem bude u nás vládnout reálný socialismus, opepřený nemálem anarchistických zásad.Diktatura menšin.

S. Zemitý 1.8.2021 11:39

Jistěže kladete správné otázky. Ale znáte na ně také odpověď ? To jest - víte jak problém řešit v celé šíři a hloubce mírovými prostředky ? Nevíte ? A víte aspoň o někom, kdo ví ? Jste si vědoma, že jsou problémy nazrávající, zralé a přezrálé ? Slyšela jste o podchlazené vodě ? To je taková, která se drží v kapalném stavu i hluboko pod bodem mrazu. Vhoďte do ní ale kamínek a ona v mžiku přejde do stavu solidus. Tak Vám mám svrbění, že tento problém je a-la ta přemrzlá voda. Že už stačí jen kamínek a ... všici budem žasnout.

Pokud jde o Tomia, rád bych věděl, jak jste mu do mozku vlezla, abyste s takovou jistotou věděla, co udělá/je schopen udělat, když ....

Ale koneckonců nejde o jeho osobu ale o partaj jménem SPD. Myslíte, že by zanikla bez Tomia, jako Republikáni bez Sládka, Věci veřejné bez Bárty či ODA bez knížete či Žantovského ? Jsem přesvědčen, že ne. Ona totiž SPD reprezentuje podstatně větší procento voličů, než ty pidistrany. Těch, kteří si zoufají nad SPOLU a bojejí se Pirátů. Fakt je jich dost.

J. Plzák 1.8.2021 11:37

Ten úžasný a moudrý muž býval socialistický škrabálek a už z té doby nevyrostl. Plakat nad zločinci, že musí platit pokuty, to je otřes.

Byl by nějaký důkaz o Okamurově černé duši?

I. Dvořák 1.8.2021 11:34

Ano pane Beneši. Jde o to rozpoznat, kdo podporu od státu potřebuje a kdo ne. V tom jsme nikam nepokročili, ba naopak.

J. Pernicová 1.8.2021 10:32

Kde vezmete pěstouny pro děti těchto lidí, když nejsou ani pro fyzicky postižené? A kam je vystěhujete? Do města, ve kterém žijete? To asi ne. Tak do ghetta? Ono by chtělo přemýšlet do větších dálek, než kam dokáže vidět vy. Pan Nováček je úžasný a moudrý muž. Okamura jen politický podnikatel, což už dokázal mockrát. Kdyby měl víc peněz z toho, že bude podporovat EU, udělá to.

V. Mokrý 1.8.2021 10:24

!! R^

V. Mokrý 1.8.2021 10:24

není sám a pár ho předběhlo

F. Navrátil 1.8.2021 9:53

Stav, který popisujete, nastane s nepojistnými sociálními dávkami (čti výpalným) pro nepřizpůsobivé stejně jistě, jako by nastal při zrušení nepojistných sociálních dávek. Pokud by si neporadila policie a soudy, ozbrojená občanská domobrana by nastolila pořádek ancvaj.

L. Beneš 1.8.2021 9:51

Tolik roků už jsem na světě a ještě jsem se nenaučil rozpoznávat, kdo pracuje, kdo se pracovat ještě nenaučil a kdo fasuje peníze z kapes daňových poplatníků za povalování a dělání kraválu a nepořádku (nechtěl jsem napsat rovnou bordelu)? Ano, za minulého režimu to bylo snadné: v občance musel být štempl od zaměstnavatele. Jistě, že také se našli tací, co si opatřili štempl, že pracují, ač nepracovali, štempl, že nemohou jít na vojnu a že nemohou pracovat. Jistě, nic není na světě stoprocentní, ale přece jen jich zase tak moc nebylo. Někdy zastavovali esenbáci na ulici osoby, které se tam dopoledne flákaly, a ptali se jich, proč nejsou v práci. To ale bylo v době nesvobody. Dnes je svoboda zaručena všem. Jedni svobodně pracují a vydělávají na ty, kterým se pracovat nechce, druzí svobodně chodí dávky z peněz těch prvních fasovat na úřad. A vo tom to je!

J. John 1.8.2021 9:33

Nováček má nakročeno do pantheonu takových zrůd, jako byli Jambor a Kojzar.