28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: ODS dvě zastávky před konečnou

Člověku, který s ODS spojil své politické osudy, se to nepíše lehce, ale ještě horší by bylo zavírat před realitou oči. ODS jde od porážky k porážce a žádné světýlko, natož světlo na konci tunelu nevidět. Pokud si někdo myslel, že klesání, jež strana nastoupila ke konci Topolánkovy éry, vybere ostrou zatáčkou s novým řidičem Petrem Nečasem, posazeným za volant navíc nepříliš standardním způsobem, realita jej krutě vyvádí z omylu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 26.2.2013 22:34

Podotýkám, že VV byly zničeny spoluprací Kalouska a Nečase

a to v NEPROSPĚCH ODS. Pokud by VV zůstaly ve vládě, neměli bychom tu "důchodovou deformu," církevní restituce a řadu dalších věcí, které ODS škodí. Možná by šlápli na krk i hazardu, hájeství Kalouska.

J. Dvořák 26.2.2013 22:30

Jestli je pozitivní čin církevní restituce je pisatel mentálně retardovaný !

To může tvrdit jen homostupidus že Nečas udělal něco pozitivního !

P. Vaňura 26.2.2013 21:54

Já naopak souhlasím s Borisem Šťastným, že

NEJVĚTŠÍ CHYBOU ODS bylo podléhání představám TOP 09.

VV byly rozloženy tak, že, pravděpodobně v režii Nečase a Kalouska byla podplacena část jejich poslanců. Tím se otevřely dveře pro NESMYSLNOU penzijní reformu, neb do druhého pilíře může vstoupit jen člověk mdlého rozumu. Toto ani církevní restituce by bez likvidace VV neprošly, což by bylo pro ODS samozřejmě dobře. Problémy jsou ve zdravotnictví, ve správě TOP 09, tady ale moc nevidím, co by ODS dělala jinak a hlavně lépe.

Zato evidentní tunely na Ministerstvu práce a sociálních věcí, v režii Drábka z TOP 09 jsou až neuvěřitelné. Zcela nefunkční informační systém, následovaný "sockartou," jejímž jediným účelem bylo a je přihrát České spořitelně miliony nedobrovolných klientů. Náměstek, který to podepsal už čelí trestnímu stíhání pro korupci, ale nikdo to není schopen vyřešit. Podpora provozovatelů hazardu ze strany Ministerstva financí je přímo skandální ale zase se s tím nic nedělá.

A to vše je médii účelově házeno na ODS jako nejsilnější koaliční stranu...

 

J. Ráž 26.2.2013 19:33

Ač mne to netěší,

tak lze jen konstatovat, že ODS je ve stavu klinické smrti. Zdánlivě ještě některé orgány fungují, ale jako celek ODS už resuscituovat objektivně nelze.

1) Její stanovy a způsob obsazování výkonných orgánů nedovolí nástup nových, do skandálů nezapojených osobností z regionů

2) Všichni opravdu vlivní členové jsou tak výsotně propojeni s "kmotrovským" podnikáním, že už se sebezáchovného pudu nedovolí změnu vedení

3) Pro ty, kteří zákulisně ODS řídí, je lepší, když ODS zanikne a oni se mohou v mlze,která nastane, zaměřit na získání vlivu  prostřednictvím jiné vlivové politické struktury

4) Obsazení předsednického postu Pospíšilem nebo Kubou, popřípadě Chalupou (Blažek není sebevrah, ten to neveme, vždyť v Brně má vše jisté) nebude mít na nic vliv. To pochopili už i jejich principálové (Kubův  "kníže z Hluboké" Dlouhý, Pospíšilův Jurečka,a Chalupovi Rittig s Hrdličkou) a tak se moc angažovat nebudou,mimo případů, že by mělo opravdu k nějaké revoluci ovnitř ODS dojít. To by se angažovali aby tomu zabránili.. |Ti se budou chtít udržet u moci ve svých regionech ,takže nechají vedení ODS jít do kopru ak tomu účelu tam dosadí někoho povolného.

D. Nowodny 26.2.2013 19:13

Příjde

Spasitel .... Klaus   cha cha  !

J. Vaníček 26.2.2013 18:05

milá ods

milá ods, jak slastný je pohled na tvé tělo schvácené křečí, poškubávající se v kalu dějin!

T. Marek 26.2.2013 17:13

několik poznámek:

Že by byla tzv. důchodová reforma úspěšná jsem doteď fakt nevěděl. Tomu věří snad už jen paní ministryně, tvrdící že zabezpečila vklady do 2. pilíře.

Slovo hochštapler používejte opatrrně, a když tak spíš kdo jim není - výčet bude kratší.

Krize kádrů jistě v ODS je - a je skoro všude, takže světlo na konci tunelu nevidět. Kdo první sežene OSOBNOST tak vyhraje. Bacha aby to nebyl "hitler".

Žádné zastávky před dvanáctou už ODS nemá. Buď provede skutečnou sebereflexi HNED a nebo už se nemusí namáhat, bude na to mít 4 roky čas. Ježdění po republice je pokus o zabránění dezerce hochů co spolu mluví, na národ to vliv nemá. Debaty o tom, zda v září bude sjezd volební,  jsou na úrovni KSČ v říjnu 1989 slibující novelu ústavy v únoru 1990. Ani soudruzi tenkrát už nevěděli kudy kam!

J. Boleslav 26.2.2013 17:19

Re: několik poznámek:

IMHO situaci příliš dramatizujete.

M. Kosejk 26.2.2013 17:54

Re: několik poznámek:

Když jsem před lety odcházel z eltářského kulturologického světa povýšeneckých žvanilů do byznysu, tak jsem těmi elitáři byl také vyzýván k sebereflexi - jenže ta požadovaná "sebereflexe" nebyla o SEBEreflexi - ti lidé pouze chtěli, aby reflektoval JEJICH pohled na svět. A do těhle zkušeností mám jistou alergii na vyzývání k sebereflexi. :))

A důchodová reforma? Máte snad nějaký jiný nárh, jak zabezpečit důchod finančně negramotným lidem, když demografický vývoj společnosti je takový, jaký je? Já se třeba do 2. pilíře nezapojím, protože dostatečnou kvalifikaci pro osobní investice. Ale co s lidmi, kteří tu ekonomickou gramotnost nemají? A že jich je!

Zkrátka - odlehčení průbežnému systému je krok správným směrem. 

A pokud např. paní Šiktářová (či jak se tak kritička reformy jmenuje) tvrdí, že důchodová reforma je špatná, jelikož nikdo neví, co bude za 30-40 let - tak má pravdu. Ovšem zapomíná dodat, že toto u průběžného systému platí dvojnásob.

M. Bílý 26.2.2013 18:31

Co s lidmi, kteří jsou ekonomicky negramotní? Nic, protože jich je většina! Čeká nás vláda komunistů (trochu lepší ochlokracie).

M. Kosejk 26.2.2013 18:39

Re: Co s lidmi, kteří jsou ekonomicky negramotní? Nic, protože jich je většina! Čeká nás vláda komunistů (trochu lepší ochlokracie).

Vždy převažovali nevzdělaní nad vzdělanými a hloupí nad chytrými. Dřív ale lůza neměla moc. Teď ji má - a plně využívá svého demokratického práva k potírání těch vzdělanější a úspěšnějších, kteří tu společnost financují.

Ale to už věděl i Platón.

M. Bílý 26.2.2013 20:44

Špatně se mi to píše, pane Kosejku, jestli ale nakonec ti bolšáni nebudou to lepší východisko, než anarchie, protože oni rychle zavedou pořádek. Sice hodně blbej, ale pořádek

.

M. Kosejk 26.2.2013 21:34

Re: Špatně se mi to píše, pane Kosejku, jestli ale nakonec ti bolšáni nebudou to lepší východisko, než anarchie, protože oni rychle zavedou pořádek. Sice hodně blbej, ale pořádek

Lepší anarchie než komunismus. Anarchie je alespoň absolutní svoboda.

P. Vaňura 26.2.2013 22:19

ale nakonec ti bolšáni nebudou to lepší východisko, než anarchie, protože oni rychle zavedou pořádek. Sice hodně blbej, ale pořádek

P. Vaňura 26.2.2013 22:37

Komunismus a anarchie jsou stejná zvěrstva,

ani tam ani tam nemá občan zastání. Anarchie znamená zvůli na každém kroku, to věděl už Machiavelli.

J. Ráž 26.2.2013 22:19

Re: Co s lidmi, kteří jsou ekonomicky negramotní? Nic, protože jich je většina! Čeká nás vláda komunistů (trochu lepší ochlokracie).

Demokracie jako systém správy věcí veřejných je jedním z důvodů rozvoje naší civilizace a jak se ukazuje, bude i jejím hrobem. Neschopní a nevzdělaní využijí demokratického systému a převezmou moc. O tu pak nebudou moci přijít,pokud bude platit pravidlo,že pravdu má většina bez jakýchkoliv omezujícich opatření,které by vyvážilo od počátku věků platnou jistotu.Početní většinu v každé společnosti tvoří ti méně schopni.

P. Vaňura 26.2.2013 22:17

Nemáte pravdu, průběžný systém skoro nelze vytunelovat

a pokud by to někdo chtěl udělat, mnohem snažší to bude mít se systémem fondovým, viz např. Argentina. Zapomínáte na EVIDENTNÍ skutečnost, že na důchodce MUSÍ tak či onak vydělat ti, kdo ještě pracují. "Zásluhou" rudozeleného šílenství se v Česku nedá produktivně investovat a jiné země EU jsou na tom přibližně stejně. Investice do podniků v třetím světě mohou snadno dopadnout tak, jako ČEZ v Albánii.

Jediná rozumná politika, která se dnes dá dělat je politika podpory růstu populace pracovité části obyvatelstva. Zázraky od toho sice nečekám, ale, jak pravil tuším Konfucius, je lepší zápalit i jen malou svíčku, než proklínat tmu.

M. Kosejk 26.2.2013 17:02

:)

Koukám, že klasické odesácké popravování vlastního premiéra je opět na světě. Pan Štěpánek ve svém článku tvrdí, že nevidí náhradu za Nečase - a stejně volá po jeho hlavě. Co si o tom mám myslet? A taky bych se pana Štěpánka rád zeptal, jakou osobnost přivedla v posledních letech do celostátní politiky jeho královéhradecká ODS. Já totiž v tom kraji bydlím - a o žádné takové osobnosti nevím. Ale povšiml jsem si, že před posledními krajskými volbami jste umístili na billboardy ksicht zprofanovaného Puše, kterého půlka lidí považuje za šmejda (já také - a to jsem volič ODS).

A Nečas vůbec není tak špatný, jak je prezentován. Například od dob Klause neexistuje žádný premiér, který by odvedl tolik práce jako Nečas - a to vládne v nejhorší možné ekonomické situaci - krize eura, krize financování evropských států, krize i v USA... Jestli někdo opravdu ODS škodí, tak jsou to blbí novináři a šmejdští členové ODS, kteří neváhají popravit svého premiéra, pokud mají dojem, že jim - osobně - to pomůže k nějakým mocenským pozicím.

Ovšem Nečas by si měl dávat pozor na věci, kterého v očích lidí srážení dolů. Např. by se měl tisíckrát rozmyslet, než dá nějaké ultimátum - není nic trapnějšího, než je politik, který ustupuje od svých slov. Nečas by také měl na hodinu vyrazit všechny, kteří mu radí ohledně komunikace s voliči (odvolání Pospíšila byl klasický případ komunikačního selhání - takhle se oblíbený ministr nevyhazuje). 

J. Boleslav 26.2.2013 17:20

Re: :)

V podstatě souhlas.

P. Schuster 26.2.2013 17:42

Re: :)

Ukazuje se, že lídr koalice, který nemá žádné silová ministerstva a hlavně ministerstvo financí nemůže zvládnout svoji povinnost - fundovaně obhajovat celou vládu. Ale tato chyba je již od začátku.

Jinak souhlasím s článkem takovou dělnou vládu jsme za posledních patnáct let neměli. Že TOP děla částečně politiku proti základním pravidlům ODS je jasné, dost nechápu Nečase, že základní teze ODS neprosadí do koaliční smlouvy tak, jak to prosazuje Kalousek.

Že věčně obhajovaný druhý pilíř důchodové reformy si mladší, finančně gramotní generace vyřeší po svém a nepotřebuje od státu žádnou berličku je fakt. Bohužel tuto Kalouskovu vějičku spolkl Nečas i s navijákem.

Do voleb je ještě jeden a půl roku a lidé jsou mimo jiné i naštvání v krajích na koalici ČSSD a KSČM, což také může zahrát hodně v dalším vývoji.

Nedovedu si představit v těchto těžkých dobách vládu ČSSD v koalici, nebo s tichou podporou komunistů. Ale i to je možné.

M. Kosejk 26.2.2013 18:12

Re: :)

Po zkušenostech s vládami, které byly drženy pod krkem pidistranami, které sotva přelezly 5% hlasů, se vůbec nedivím, že koaliční jednání dopadlo, jak dopadlo. Bez souhlasu Kalouska by žádná vláda nebyla.

ODS měla TOP09 pustit pozici premiéra - a sama chtít finance a ministersto práce a soc. věcí. Takhle ODS nemá naprosto žádné silové ekonomické ministerstvo - ale má viditelného premiéra, který si vyžírá chyby TOP09 na jejich ministerstvech - které se tak v očích lidu stávají chybami ODS.

Nicméně - jsou to ode mne jen takové knížecí rady - Kalousek je těžká vyjednávací váha - a moc dobře si byl vědom svého mocenského potenciálu.

L. Severa 26.2.2013 13:45

S členy ODS se pan Štěpánek vypořádal,

Sobotku a Zaorálka nazval hochštaplery. Slovo do křížovky: jméno neomylného na osm, prvé písmeno je Š.

J. Kadeřábek 26.2.2013 14:23

Re: S členy ODS se pan Štěpánek vypořádal,

Zaorálek podepsal spolu s Paroubkem fotovoltaický zákon 180/2005 Sb. a pro mne zůstane navěky darebákem. Hochštapler je příliš lichotivé slovo. Ten musí být alespoň vynalézavý.

L. Severa 26.2.2013 16:45

Re: S členy ODS se pan Štěpánek vypořádal,

Pane Kadeřábku, snad jsem svoji poznámku špatně formuloval. Naprosto jsem neměl v úmyslu zastávat se těch dvou politiků, chraň Bůh, jen jsem měl dojem, že podle Štěpánka jsou ostatní naprostí diletanti a darebáci. 

M. Varadinková 26.2.2013 12:45

Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Nejméně o pět let. Dodnes mám před očima "Topolánkův Betlém", jehož součástí jste byl i Vy. Tehdy jste jako jeden muž trvali na tom, že budete s Topolánkem dál pokračovat v cestě do pekel. Tehdy jste se předháněli v plivání a okopávání Klause (který s Vámi tou cestou odmítl jít a raději se vzdal funkce čestného předsedy).

Svržení Topolánka přišlo příliš pozdě, až těsně před volbami,  a ještě vás do toho musela dotlačit až pravdolásková média.Jejich cílem ovšem bylo ODS oslabit, nikoliv posílit. Hloupý mouřenín Topolánek udělal pro pravdolásku špinavou práci (poškození ODS), takže už jim dál k ničemu nebyl.

Nečas je příliš velký slaboch, aby ten neblahý trend, nastolený Topolánkem, dokázal zvrátit. Ostatně to zřejmě ani nikdy nechtěl. Naděje do něj vkládané byly plané. On umí dělat jen toho "nosiče vody" a nosí ji teď pro Kalouska, ne pro ODS.

Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

J. Kadeřábek 26.2.2013 14:22

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Příkré hodnocení Nečase je ovšem nespravedlivé. 118 většinu promarnil Tluchoř a jeho frakce za likvidaci VV. Nečas zavedl 26% fotovoltaickou daň a byl jediný z ODS kdo se postavil tomuto velkotunelu čelem. To, že mu socialisti za mohutné podpory médií zlikvidovali důvěru v II. důchodový pilíř nelze nevidět. A při tom je jasné, že něco se bude muset s důchody udělat. Možná to není to správné řešení, ale Sobotka již dávno mohl vytáhnout něco geniálního a hlavně svého a přesvědčit národ jaký to je důstojný potomek Bismarcka, který vynalezl průběžný systém. Zatím předvedl jen remcání a kritiku. To umí každý osel v tomto státu.

J. Vyhnalík 26.2.2013 15:02

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Ta 118 byla pouze iluzorní většina. VV byly naprosto nekompetentní (Radek John coby novopečený ministr prosazující redukci MV o 10 % až před TV kamerami v OVM pochopil, že ty desetitisíce zaměstnanců nesedí v té "kachlíkárně" na Letné, ale jsou to obyčejní policisté, hasiči atd.) a nespolehlivé (pravidelně druhý den poté, co v rámci koalice něco odsouhlasili, svolali vlastní tiskovku, kde vyhlásili nesouhlas).

Pokud jde o daň pro FVE, jedná se pouze o záchranou brzdu, jejímž cílem je zastavit růst průšvihu, ale samotný problém neřeší. Celá podpora OZE způsobuje bilionové škody a generuje miliardové zisky pro ty, kdo včas využili nesmyslný zákon. To, že tyto nemravné zisky stát alespoň částečně zdaní je sice správné, ale neřeší to ty hlavní škody.

Za hlavní chybu politiků ODS považuji nedostatečnou komunikaci s veřejností. Své kroky ve vládě nevysvětlují a pokud ano, tak jenom stručně a jakoby neochotně. Možná mají z neustálých diskusí ve vládě a v parlamentu pocit, že všechno už bylo prodiskutováno a řečeno. A svým způsobem mají pravdu, oni už si všechno mezi sebou prodiskutovali a vysvětlili, ale zapomínají na to, že pro budoucnost strany je nezbytné, aby to všechno ještě nejméně desetkrát, a hlavně srozumitelně, zopakovali pro veřejnost.

J. Boleslav 26.2.2013 15:39

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Já ODS i Nečasovi věřím. Strana, která na svých bedrech vleče současné reformy, to nemůže mít lehké. Nečasovi se nakonec podařilo už skoro vše, co si ve vládním prohlášení předsevzal. Pravicoví volič nevymřou, a většina jich volit TOPku nebude. A další možnost není na skladě. Pravda je, že neumějí věci mediálně prodat, že všechna pravicová media fandí kdoví proč TOPce.

J. Vyhnalík 26.2.2013 15:45

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Souhlasím a uvědomuji si obrovský pracovní nápor, který na politicích leží. Ministerstvo, vláda, parlament, strana a pak jít ještě do TV debaty, kdy proti němu nastoupí "odpočatý" opoziční politik. Jenže k politice patří prezentace v médiích. Novináři jsou líní a vybírají si z toho, co jim politici sami nabídnou. Pokud nenabízejí skoro nic, tak témata veřejné debaty určuje opozice nebo sami novináři.

J. Kulheim 26.2.2013 15:53

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

V ČR se pracovat nevyplatí. ČSSD stála v čele vlády 8 let. Neudělali nic co by stálo za řeč. Mimo rozpočtové dluhy cca 600 miliard Kč v době celosvětové i naší ekonomické prosperity. Šibal Paroubek před volbami "vyrobil" rozpočtový deficit 100 miliard Kč. To dal svým voličům. Tato váda, přes všechny problémy,   za 2 roky udělala přece jenom něco. Kdyby to bylo jenom to, že drží finance na uzdě.

Mít za zády Kalouska a TOP musí být na psychiatrii.

Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. Až dojdou k vládě komunisté a socialisté, tak uvidíme co předvedou.