11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: ODS dvě zastávky před konečnou

Člověku, který s ODS spojil své politické osudy, se to nepíše lehce, ale ještě horší by bylo zavírat před realitou oči. ODS jde od porážky k porážce a žádné světýlko, natož světlo na konci tunelu nevidět. Pokud si někdo myslel, že klesání, jež strana nastoupila ke konci Topolánkovy éry, vybere ostrou zatáčkou s novým řidičem Petrem Nečasem, posazeným za volant navíc nepříliš standardním způsobem, realita jej krutě vyvádí z omylu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Varadinková 26.2.2013 16:03

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Souhlasím s Vámi, že hlavní podíl na rozvrtávání veverek neměl Nečas, ale (Kalouskův) Tluchoř. Nicméně Nečas byl tak hloupý, že jim (tedy Kalouskovi+Tluchořovi) opakovaně skákal na špek. Poprvé ho z průseru vytáhl Klaus (tím, že mu rozmluvil odvolávání veverčích ministrů). Ale Nečas jim na to skákal znovu a znovu. A Tluchoře se zbavil příliš pozdě. Výsledkem je, místo pohodlné většiny,  vláda závislá na přeběhlících, ve které Nečas funguje jako Kalouskova onuce.

Hlavní průsery dělá Kalousek a TOPka, odpovědnost ale ponese ODS. O to už se pravdolásková média postarají, aby to bylo tak nasvíceno. Už když tato vláda vznikla, jsem se obávala, že to tak dopadne, že Nečas je příliš slabý na Kalouska. TOPka dosáhla, čeho chtěla, a ODS je v pr...

J. Boleslav 26.2.2013 17:18

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Chvála bohu, že jsou už veverky z koalice pryč. Do té doby se pouze řešily všemožné problémy s nimi. Nic odpornějšího než veverky po 89. v politice nebylo. Snad vyjma bolševiků.

V. Novák 26.2.2013 17:34

Ale nejsou z koalice pryč - co jsou LIDEM jiného,

než zbytek veverek? A obávám se, že ten zbytek jsou hlavně blechy...

J. Farda 26.2.2013 22:05

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Takže, pokud jsem dobře rozumněl Vašemu rezultátu, ctěná paní, Kalousek a TOPka jsou Ti hlavní pravdoláskaři? :-) Esli to myslíte vážně, jste, líbějí vodpustit, poněkud prostomyslná. Hlavní malér k sešupu ODSce vystřihl Velký ješitný Guru & Excelencí V.K. podrazem, kterým bez jediného relevantního (ale pravda nesnášel ho) sestřelil toho exota Topola s velkýma gulema poté, co tento brilantně zvládnul plynovou krizi Ukrajina/Rusko, nota bene uprostřed českého předsednictví EU. Dle mého chabého rozoumku se pinktlich od tohoto okamžiku řítí ODS, Nečas neNečas, do kytek. Ostatně, s dneškem to má V.K. již za, cifra hutorí, pouhých deset. Hossana! Tečka.

M. Varadinková 26.2.2013 22:51

Re: Pozdě, pane Štěpánku. Komu nebylo v roce 2008 rady, tomu není v roce 2013 pomoci.

Prostomyslný jste Vy. Místo mozku máte v hlavě akorát staré noviny.

V. Plocek 26.2.2013 12:24

ODS dvě zastávky před konečnou

Bohužel máte pravdu. Ale je to divná perspektiva pro naše děti.

J. Farda 26.2.2013 12:20

ODS dvě zastávky ...

Jakkoli s panem Štěpánkem, co se pamatuji, nikdy (i když jsem vždy kromě ODS volil ty tzv. doprava) nesouhlasil, tentokrát mu nemohu odepřít svůj souhlas. Tečka.

J. Salek 26.2.2013 12:14

ODS je proste provarena

Bude proste nejlepsi kdyz se tato strana odporouci a uvolni misto nejakemu skutecne pravicovemu a nezkompromitovanemu subjektu. Tim samozrejme nemyslim TOP09. Pokud clenum ODS zbyva jeste trochu slusnosti tak to zabali sami. Ulevi se vsem - i jim a zadna skoda to nebude. Vitestvi oranzovorudych uz stejne nelze zabranit, tak je ted nutne soustredit se na to minimalizovat skody. V opozicnich lavicich tak muzeme vytrenovat dalsi generaci (snad lepsi) pravicovych politiku.

M. Varadinková 26.2.2013 12:46

Re: ODS je proste provarena

Souhlas.

J. Boleslav 26.2.2013 15:41

Re: ODS je proste provarena

Už o nějakém takovém opravdovém subjektu víte? Zatím všechny takové pokusy propadly. A do voleb je už jen rok a čtvrt.

J. Salek 26.2.2013 18:04

Re: ODS je proste provarena

U me jsou to Svobodni. Myslim ze tam je zarukou kvality Mach. V pristich volbach nemaji sanci ziskat mnoho poslancu, ale ja se nedivam na prisit volby. Me zajimaji volby za 4 a za 6 let. Cili je dost casu aby se vsechno vytribilo.  Pristi volby do parlamentu vyhraji s urcitosti ruzovorudi. Proste nas ceka zhruba minimalne 10 chudych let pocitano od krize v roku 2009. S tim se da maloco delat.

V. Novák 26.2.2013 12:07

Nic nezapomněli, nic se nenaučili...

ODS bude vykládat o spoluodpovědnosti opozice? Drzos! Spoluodpovědnost znamená spoluvládnutí. Opozice by byla spoluodpovědná, kdyby vláda brala zřetel na její názory a námitky. Postupuje-li ODS cestou nulové tolerance v opozici a proválcování svých návrhů ve vládě, bere na sebe ve vládě veškerou odpovědnost.

A obhajoba trafikantů - to je opravdu možné jen od pravověrného ODSáka. Bude stejně oghajovat trafiky pro sociální demokraty nebo komunisty?

P. Vaněk 26.2.2013 11:57

Pane Štěpánku,

dobrá analýza, opravdu dobrá....

D. Polanský 26.2.2013 11:14

Mám pocit že autor nic nepochopil, např. píše, že

díl historické zodpovědnosti za správu země nese i opozice. Jistě. Ale ať si vzpomene na nafoukanost pravice v letech 1992 až 1996. Alespoň jednou se v této době nějakého socialistu někdo zeptal na názor? Kdepak. Jenom arogance a nafoukanost.

K personám. Němcová, božínku vždyť ta je průhledná již roky. Proč aź teď kritika? Svatoušek Pospíšil, jistě Hodný Honza pošilhávající po velikém korytě, chce se líbit, ale i uvnitř stran je soutěž, no tak zvolil taktiku. Autor zvolil zase taktiku oslavování V. Klause. Když na to nemá sám, tak alespoň velebí svého Boha.

Z. Rychlý 26.2.2013 11:13

Ukazuje se smutný fakt,

že ODS byla založena jako servisní strana pro Otce zakladatele. Čím méně mu v postupu mohla pomáhat, tím více umírala. Od chvíle, kdy jako prezident posledního možného období již její podporu nepotřeboval, tak ji nejen nechal zdechat, ale ještě jí akivně okopával kotníky. Žila nakonec mrcha zbytečně dlouho. Strana na jedno použití.

V. Mlich 26.2.2013 11:31

Kéž by Klaus měl takovou moc, jakou mu přikládáte

Pro voliče ODS byla strana zosobněním Klausových myšlenek. Ty má nadále ve stanovách i v programu, ale se jich nedrží, tak je jen otázka času, kdy si tohle uvědomí poslední volič.

Z. Rychlý 26.2.2013 12:02

Re: Kéž by Klaus měl takovou moc, jakou mu přikládáte

Máte jistě velkou část pravdy, ale Václavovy znalosti technologie moci (styl Machiavelli) a k tomu šachové myšlení na politické šachovnici, píli, pracovitost a hlavně vytrvalost, tak to bych vůbec, ale opravdu vůbec nepodceňoval. K tomu ještě velká dávka narcismu - docela silná kombinace.

Řekl bych, že Václav tu moc má. Ovšem k čemu ji použije, to ví jen Bůh - a V.K. (pro někoho je to totéž).

Že jsme věřili, je naprostá pravda a víra hory přenáší. Ovšem podle konce soudě - ta víra byla zjevně napájena z otrávené studny, nebo založena na lži.

Byly tu i jiné politické strany dokonce s lepšími programy a ideologií, nicméně za čilé pomoci VK na pravé straně nezůstalo nic - jen jeho ODS. Za to nemohl jen program, ale i jisté politické obratnosti, kterými je VK obdařen vrchovatě. Že jsou tyto obratnosti mnohdy na hony vzdálené pravdě a lásce, jinými slovy mnohem blíž k účelu a pragmatičnosti, je sice smutné, ale účelu bylo dosaženo. Ptát se, co vlastně bylo tím účelem, není u nás zjevně ani účelné, ani pragmatické. :-( 

Díky svému charizma a důvěře, která kdysi činila 75% mohl ovlivnit řadu věcí (což mnohde dělal), ale k řadě věcí zarytě mlčel, či je bagatelizoval.

M. Varadinková 26.2.2013 12:22

Re: Kéž by Klaus měl takovou moc, jakou mu přikládáte

"Věřili"  jste možná vy, pane Rychlý.  Vy, a Vám podobní. A tak, jako jste hloupě a servilně Klausovi věřili, ho teď stejně hloupě zatracujete. Jen jste změnil znaménko té své servility.

My ostatní jsme se řídili vlastním rozumem a tudíž jsme nepotřebovali "věřit". A dál se řídíme vlastním rozumem, který nám říká totéž, co dříve.  A protože ani Klaus své názory nezměnil. nemáme teď potřebu Klause zatracovat, tak jak to činíte Vy.

E. Došlík 26.2.2013 13:21

Re: Kéž by Klaus měl takovou moc, jakou mu přikládáte

Varadinková madam,

kdo to je my? Mluvte jen za sebe, když nchcete mluvit za ostatní tak uvádějte : já, Nečas, Kalousek, Benda atd. . . . To se dá pak přijat, jinak s takovými argumenty MY, jste jako pavláčová drbna . . .

M. Varadinková 26.2.2013 13:32

Re: Kéž by Klaus měl takovou moc, jakou mu přikládáte

Napsala jsme to snad dost jasně. Pan Rychlý mluvil o těch, kteří věřili, já mluvím o těch, kteří se řídili vlastním rozumem. Pokud Vám nevadí to "my" u pana Rychlého, proč Vám vadí u mne, pavlačový drbale?

V. Venc 26.2.2013 10:59

Nevidí stromy

Autor pro les nevidí stromy. Kritika vedoucích osobností z jeho pohledu může snad být správná, ale vůbec nereflektuje skutečnosti, ve kterých se musí pohybovat vedoucí státní politik. Zde nejde o vnitropolitické stranické hrátky, kdy mají aktéři dosti času se soustředit na snadno přehlédnutelné stranické hřiště.

Ve státní politice se jedná o národní a eurounijní škálu impulzů, na které je třeba reagovat a o kterých ani autor ani členská základna nemá reálnou představu.

Autor hořekuje, jak se vedoucí stranická osobnost s ústavní funkcí mění, (Němcová, Nečas) jak je obtížné někoho vhodného nalézt. Ty vedoucí osobnosti se totiž musí měnit, díky rozdílnému prostředí, než je to, které vytváří místní a regionální sdružení.

Nadějná budoucí čelní politická osobnost se postupně mění na méně nadějnou, poněvadž představy, které straníci do ní vkládali a stále vkládají, spočívaly na nereálných předpokladech.

Naděje, vkládaná nejen autorem do komunálních politiků, je podle mého názoru zcela lichá. Komunální a státní politika je stejně rozdílná, jako je rozdílná performance filharmonie a cimbálky! Než se někdo naučí a přivykne komplexnějšímu tělesu, stojí to čas, postupné sbírání zkušeností. Podobně, než se někdo vyučí od ministra premiérem, stojí to čas, získání zkušeností. Tato kvalifikace se nedá jednoduše získat komunálnímu politiku a pokud se takový politik vybere do čela, je třeba počítat s vážným rizikem, že vložené naděje nebudou naplněny.

P. Pavlovský 26.2.2013 12:04

Re: Nevidí stromy

To svého  času nádherně předvedli Čunek a J. Besser, předvádí to Hanáková!

V. Kraus 26.2.2013 10:24

Sešup ODS má dlouhodobý charakter

Vzpomínám na rok 1992, kdy ODS vyhrála drtivě volby do tehdy ještě federálního parlamentu. V tom čase měla své organizace i v malých obcích. Od té doby už pak jen postupně ztrácela. Nejprve ztratila venkov ve prospěch KDU-ČSL, komunistů i ČSSD. Zbyla jí jen větší města od okresních více. Tehdy se to bralo téměř jako potvrzení správné cesty - ODS je prý stranou té vzdělanější a úspěšnější části populace, tj. lidí z měst. Hodně členů ztratila ODS poté, co Klaus po neúspěšných volbách do poslanecké sněmovny podepsal se Zemanem "opoziční smlouvu". Později ODS ztratila i okresní města a zbyla jí jen krajská města a Praha. I tehdy to ještě nikoho neznepokojovalo. No a poté ODS ztratila krajská města i kraje a zbyla jí jenom Praha. Nakonec pak ztratila i samotnou Prahu. ODS se tedy postupně vyprazdňovala až dospěla k současnému neradostnému stavu. Zbyla jí jen pouhá technologie moci. Nedokáže nabídnout pozitivní vizi ani čelit demagogii levicových stran.

Petra Nečase je mi trochu líto. Nynější vládě se toho podařilo dosáhnout poměrně dost, ale "umělecký dojem" výkonu této vlády není dobrý. Možná, že Petr Nečas není rozeným lídrem. Ale koho jiného z řad ODS na jeho místo? Bohužel, žádného takovéhoto člověka dnes v ODS nevidím.         

M. Hoblík 26.2.2013 10:09

Ztrátou času je hodnotit jednotlivě,

ať jdou k čertu společně!

P. Schuh 26.2.2013 9:51

Slova útěchy

Nebojte se o ODS ta mafiánská strana nikdy neumře. Bude tu s námi na věčné časy stejně jako KSČ....

P. Pavlovský 26.2.2013 12:07

Re: Slova útěchy

Nebude!

Na rozdíl od KSČM ODS nemá k dispozici ideologii, nosnou pro masy.

Euroskepticismus, potírání Zelených, popírání glob. oteplování, to vše masy voličů nezajímá.

J. Vyhnalík 26.2.2013 14:43

Re: Slova útěchy

Ale ty masy na to doplatí stejně jako na ten komunismus.

V. Váňa 26.2.2013 9:15

Mám dvě připomínky

Za prvé se domnívám, že Němcová by nekritizovala například přechod Fuksy z funkce náměstka MF, nýbrž se jí zajídá, jako ostatně více lidem, odměna za politický handl, když tři poslanci, pro které už podpora vlády přes balíček DPH a církevní restituce (možná, to nevím) byla za hranou, vzdali své poslanecké mandáty. A Fuksa byl jedním z nich.

A pak - při četbě příměru o lékaři, který operuje se mi vybavil jiný, avšak jak se domnívám, na naši dobu výstižnější: operuji, operuji, operuji - pak koukám, že pitvám, pitvám pitvám.

Je mým názorem, že stojíme těsně před pitvou.

P. Jansky 26.2.2013 8:58

docetl jsem to az k tem pozitivnim cirkevnim restitucim

pane stepanku venujte se zenskym hudbe uzivejte zivota.. ale uz se nikdy nepolette do politiky

P. Vaněk 26.2.2013 12:34

Re: docetl jsem to az k tem pozitivnim cirkevnim restitucim

vám i mám by zase prospělo, kdybyste se nepletl do diskuzí na NP