19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Obr Klaus mezi trpaslíky

Kdyby neexistovala amnestie, řada bývalých politických vězňů, dnes členů Konfederace politických vězňů, by v komunistických kriminálech hnila o řadu let déle. Někteří z nich by to nepřežili. Zaplať Pánbůh, že právní institut amnestie existuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 9.1.2013 11:28

Výborný a nesmírně potřebný článek

Je to ubohý a sprostý EU-hujerský útok na to, co pan prezident reprezentuje a nesmlouvavě hájí. Je to tedy útok na nás, na budoucnost našich dětí.

D. Stirský 8.1.2013 15:21

Konečně jeden rozumný názor.

Sdělovací prostředky (a LN bohužel, hrály první housle) se chovaly a chovají hyenovitě. Snad nikoho neanadlo, že president republiky chtěl ku 20. výročí vzniku samotatného státu českého učinit humanitární gesto a dát odsouzeným šanci začít znovu, s čistým štítem. Místo toho jen kydání hnoje a zveřejňování polopravd. A tetelivé chvění, který že to tunelář by možná mohl být také osvobozen.  

P. Vaňura 7.1.2013 22:34

Vina tunelářů je NEPOCHYBÁ

Lidé přišli o peníze, které mají oni. Pokud by byli zastřeleni na základě rozhodnutí nějaké "akční trojky," bude i rozhodnutí tohoto Stalinova represivního orgánu v jejich případě spravedlivé.

Nejde o to, že justice "nemá důkazy," ale je totálně ZKORUMPOVANÁ, což platí i pro Velkou část

policie a státních zástupců.

Situace se pomalu blíži k bodu, kdy vyleze nějaký Spasitel a slíbí, že s tuneláři zatočí. A dokonce to i z velké části udělá, protože si tak zajistí vládu na dlouhou dobu.

J. Václavíková 7.1.2013 19:44

Obr mezi lumpy

Nemyslel jste to autore spíš takto?

V. Rusek 7.1.2013 19:23

Absolutní souhlas !

J. Kanioková 7.1.2013 18:06

Současná hysterie kolem Klausovy amnestie je naprosto nechutná.

P&L se snaží... rozjeli to ve velkém

Chtěla bych připomenout fakt, že nebýt prezidentské volby, tak by ta hysterie kolem amnestie byla nejvýš třetinová. Všimněte si, kdo to rozdmýchává - P&L, kteří jsou v čele většiny médií. Pojali to jako  PROPAGACI  svých kandidátů. Neustále bývá zdůrazňováno, jak oni by takovou amnestii NIKDY.... Zvedá se mi z toho žaludek. Nevím jak jinde, ale na sev. Moravě se to ještě tupluje majlovou smrští, kde se navíc vyzývá každou chvíli k nějakému veřejnému protestu, včera večer například i k zhasínání světel v určitých časech. Teď vidím, že i sundávání prezidentova portrétu ve školách...  Totalitní způsoby......

Orwell....

J. Kanioková 7.1.2013 18:10

Omlouvám se, že jsem to tu vylepila podruhé, je to omyl

D. Polanský 7.1.2013 17:40

No jo, my blbci na to nemáme, abychom pochopili

velikost génia VK.

J. Boleslav 7.1.2013 18:43

Re: No jo, my blbci na to nemáme, abychom pochopili

Tomu, co jste předvedl, se v marxleninském hantecu říká zdravá leninská sebekritika.

J. Berger 7.1.2013 17:40

Zajímavý je akorát

že ty všechny amnestie ulehčují zločincům. Ne např. slušným lidem, že by např. president řekl "všem slušným nezločincům nad 15 let přidám 100 Kč". Není to moc, ale je to gesto. Ještě bych pochopil amnestii pro neúmyslné činy.Ale ne pro (jakkoliv definované) úmyslné činy (typu Berka). I kdyby to trvalo 15 let. Spíš vzít u huby toho pána, který to tak dlouho řeší.

J. Boleslav 7.1.2013 18:44

Re: Zajímavý je akorát

Máte poněkud pokřivené představy o amnestii. Amnestie je akt milosti, kterým se odpouštějí trestné činy.

J. Berger 7.1.2013 21:28

Re: Zajímavý je akorát

No jo, ale to je právě ta chyba...

J. Berger 7.1.2013 21:33

Re: Zajímavý je akorát

Tedy: proč někomu odpustit úmyslný trestný čin?

V. Václav 7.1.2013 17:34

Pane Štěpánku

PAne Štěpánku, již jednou jsme si spolu nehráli zrovna na kamarádskou strunu. Ale zajímalo by mne, kdo a kolik vám zaplatil za tento panflet?

Klausouvu a Havlovu amnestii nelze srovnávat. A když jste novinář, měl byste se lépa informovat, proč k této amnestii došlo. Nebo si myslíte, že například policejní odposlechy, uvěřejněné v Kmentově trilogii jsou samé podvzhy? K čemu by tedy policie byla? Proč urážíte různé lidi a nazývýte je trpaslíky, když o tom nic nevíte? Ale uvidíte, že za pár let budou o Klausovi psát úplně něco jiného. Ale jako novinář byste měl dát své řemerslo do chládku.

J. Kanioková 7.1.2013 18:04

Nelze srovnávat ??? Proč ?

Proč Havel amnestoval 23 360 vězňů, ačkoliv všichni političtí byli už  amnestováni Husákem 8.12.89  ?

Rozhodnutím presidenta republiky z 8. prosince 1989, č. 150/1989 Sb., které vyhlásil president Husák dva dny před svou abdikací, byla provedena generální amnestie politických trestných činů. Šlo mj. o trestné činy podvracení republiky, pobuřování, zneužívání náboženské funkce, hanobení republiky a jejího představitele, hanobení státu světové socialistické soustavy a jeho představitele, opuštění republiky, poškozování zájmů republiky v cizině, odnětí věci hospodářskému určení, nedovoleného podnikání, útoku na státní orgán a orgán společenské organizace, ztěžování výkonu pravomoci veřejného činitele, maření dozoru nad církvemi a náboženskými společnostmi a hanobení národa, rasy a přesvědčení.

A předtím - Poslední amnestie před pádem komunistického režimu, provedená rozhodnutím presidenta republiky ze 27. října 1988, č. 167/1988 Sb., vyhlášeným u příležitosti 70. výročí vzniku Československa a 20. výročí vyhlášení federace, prominula některé nepodmíněné tresty za úmyslné trestné činy do dvou let, za nedbalostní trestné činy do tří let a dále všechny trestné činy emigrantské; šlo o reakci režimu na vzrůstající společenské napětí a sílící kritiku toho, že ČSSR nedodržuje své mezinárodní závazky v oblasti lidských práv.

I. Brezina 7.1.2013 18:07

Re: Pane Štěpánku

Boze, vy jste dusevni ubozak... Nelibi se vam nazor pana Stepanka, a hned z nej delate korupcnika? Ale mate pravdu, ze Klausovu a Havlovu amnestii nelze srovnavat. Po te klausove treba zadny propusteny vezen neubodal matku a jeji dve dcery jako po te Havlove:

http://zpravy.idnes.cz/vrah-vyslechl-ortel-po-patnacti-letech-dyn-/krimi.aspx?c=A050128_143322_krimi_mad

V. Václav 8.1.2013 12:17

Re: Pane Štěpánku

PAne Březino,

dotáhli jsme to místo demokracie až sem kvůli i takovým lidem, jako jste vy, keří neumějí nic jiného, než urážet někoho, kdo má jiný názor než vy. Jste si jist, že ten váš názor je ten pravý? PAk vám závidím.

J. Vlk 7.1.2013 16:38

Obr Klaus mezi trpaslíky.

ANO !   Doufám, že podle tohoto vyhodnocení jim budou uloženy tresty.

Š. Hašek 7.1.2013 16:32

Asi tak.

Nešlo to napsat lépe.

R. Brzák 7.1.2013 16:26

Současná mediální hysterie mne staví na (jak nemilé) prezidentovu stranu

Já ho prostě nemám rád. Ale amnestii, byť tak širokou, mu vyčítat nemohu. Většina kritiků zapomíná, že i oni amnestovaní jsou lidé. Chybující, špatné věci páchající, málo se ze svých chyb učící - ale přeci.

Institut ztráty svobody je z mého pohledu překonaný. Jedinou jeho funkcí je tzv. ochrana populace před zločinci. Trestat lze i jiným způsobem, napravovat páchané a napravovat pachatele, což je v nejhlubším zájmu celé společnosti, pomocí věznění nelze. Celospolečenské náklady věznění jsou obrovské, možná vyšší, než kdyby se zločinci pohybovali na svobodě.

Kdo v této souvislosti hovoří o potřebách poškozených, nedohlédne dál, než k pomstě a strachu. O pomstě mluvit netřeba - o strachu, jenž by měl být odstraněn uvězněním zločince, se rozepíšu.

Poškozený, nebo nedej bože pozůstalý, žije ve strachu, i když je pachatel vězněn. Ví, že se jednoho dne vrátí na svobodu a neočekává - celkem správně - že z vězení vyjde nový člověk. Jeho zkušenost je ta, že v lidské společnosti je běžné potkávat zločince, který se navíc nenapraví. Nikdo mu také nemůže nahradit ztráty, jež zločinem utrpěl. Jediný, kdo má možnost všechny tyto ztráty alespoň postupně nahrazovat, je pachatel sám. Pachatel, který pracuje. Který sám sebe mění v procesu socializace, mezi normálními lidmi, s normálními životy. Který je odborně i společensky veden k sebepoznání, který má možnost nahlédnout na své chyby a který dostane šanci je napravovat - nejen hmotnou stránku. Poškozený, který má možnost poznat, že člověk, který mu ublížil, si je své chyby vědom, lituje jich, svou lítost vyjadřuje a chyby napravuje svou prací, svou změnou, svým postupně smysluplným odpovědným a normálním životem, jen v takový poškozený má šanci svůj strach pozbýt a začít zase věřit ve smysl života v lidské společnosti.

Amnestie tohle všechno samozřejmě neřeší. Ale netvrďte si, Vy, její odpůrci, že něco zhoršuje. Je to krátkozraké, ustrašené a mylné. Stav, jaký je, je přinejmenším stejně špatný.

J. Boleslav 7.1.2013 16:29

Re: Současná mediální hysterie mne staví na (jak nemilé) prezidentovu stranu

Napsal jste to moc pěkně. :-)))

D. Polanský 7.1.2013 17:37

Re: Současná mediální hysterie mne staví na (jak nemilé) prezidentovu stranu

Krásná teorie, jenomže je to jen a jen teorie. Jinak zcela jste zanedbal genetickou předurčenost k páchání zla. Jinak to, co jste napsal, je přesně v souladu s Makarenkem. Doslova a do písmena. Ovšem ten dodává, když to nejde po dobrém, tak následuje fyzický trest.

R. Brzák 7.1.2013 18:58

Re: Současná mediální hysterie mne staví na (jak nemilé) prezidentovu stranu

Pane Polanský, to mne opravdu překvapuje. Doposud jsem ve svých občasných rešerších v literatuře o genetice naznal, že geneticky jsme předurčeni k sobectví - zlo je kategorie filozofická.

Fyzickému trestu bych se nevyhýbal - pokud je účelný. Fyzickým trestem je i odnětí svobody pohybu. Kde je účelnost, jestliže takovýto trest nevede k nápravě pachatele? Náprava je totiž výchova - společnost pochopitelně vychovává obtížněji, než přirozená autorita rodiny. Společnost může rovněž vychovávat své jedince úspěšněji, pokud se jí podaří aplikovat vůči pachateli principy používané ve funkční rodině. Zatím je ale praxe taková, že společnost především trestá, nevychovává.

P. Vaňura 7.1.2013 22:51

Naši předkové to viděli jinak, cílem justice bylo

LIKVIDOVAT darebáky a někdy rychtářům a soudcům pomohli sami. Při historiky zamlčované pražské defenestraci koncem 15 století byli zabiti staroměstský a novoměstský purkmistr a několik konšelů. Důvodem bylo, moderně řečeno, tunelování peněz z městského rozpočtu.

Jinak, mě nezajímá jestli pachatel "lituje," ale zda vrátil, to co ukradl. Bez toho je mi jeho "lítost" k smíchu!

Mimochodem, v minulosti se stávalo, že odhalený defraudant spáchal sebevraždu (tím vrátil čest své rodině), toto nečekám ani od jednoho ze současných tunelářů! Najdete to dokonce v knize Hrabě Monte Christo, kde se chtěl zastřelit podnikatel, který bez vlastnhí viny zkrachoval.

R. Brzák 7.1.2013 23:02

Re: Naši předkové to viděli jinak, cílem justice bylo

Mě rovněž zajímá, zda škodu, jež člověk způsobil, vrací. A to je z vězení nemožné, navíc škoda narůstá každým dnem jeho uvěznění. Lítost a snaha o nápravu jsou samozřejmě spojité nádoby.

Uznáte snad, že člověk trávící čas ve vězení nic vrátit nemůže?

Sebevražda defraudanta něco napraví - tedy vrátí něco poškozenému?

Zabití pachatele trestného činu, či jeho vyloučení ze společnosti formou doživotí - něco napraví, něco vrátí?

I. Poljaková 7.1.2013 15:39

Obr, trpaslíci, chybí ještě Děd Vševěd

Autor si odvážně přisvojuje Čapka a své názorové odpůrce prohlášuje za morální trpaslíky. Obdivovaný Vůdce je samozřejmě Obrem. (Po stránce argumentů to vázne, ale co.) Legrační text. :-) ale mnozí nekritičtí obdivovatelé zde si jej jistěže zarámují. Kácení model je bolestivý proces a mnozí si ztotižňují prezidenta s pravicí.

J. Boleslav 7.1.2013 16:23

Re: Obr, trpaslíci, chybí ještě Děd Vševěd

Hysterie kolem amnestie a Klause vůbec nemá s bořením model nic společného. Je to snaha o vypořádání se s politickým odpůrcem - symbolem zdejších ekonomických reforem - od všech jeho zarytých protivníků. Nevadí jim přitom, že touto cestou navíc napomáhají i rozkladu  celého demokratického systému. Nebo je to v některých případech zřejmě i jejich cílem a další jim přitom pomáhají v roli užitečných blbců.

J. Kratochvíl 7.1.2013 16:52

Re: Obr, trpaslíci, chybí ještě Děd Vševěd

Problém bude nejspíše v tom, že Klausovo umožnění a krytí tunelování a rozkrádání v 90letech většina občanů nepovažuje za ekonomické reformy hodné civilizovaného státu. Většině občanů vadí, že ve nejen funkci prezidenta Klaus nerespektoval zakladní demokratická pravidla a zákony této země včetně Ústavy a tím pomáhal rozkládat demokratický systém této země.

J. Boleslav 7.1.2013 18:46

Re: Obr, trpaslíci, chybí ještě Děd Vševěd

V čem Klaus zdejší demokratický systém rozkládal, můžete být konkrétnější?