1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: O zdraví nejde

Zakazování restaurací, kde je majitelem povoleno kouřit, se prozatím odkládá na neurčito. Sláva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 30.5.2016 19:07

Vnucování služby?

Žádný zákon nezakazuje majiteli kuřácké restaurace, aby a) změnil svoji restauraci na kuřáckou nebo b) aby ji úplně zavřel. Zásadní změna by to byla pouze v případě, že by dotyčný provozoval kuřárnu, kde by jídlo a pití bylo jen jako doplňková služba; ale takový podnik neznám. Zatímco pořizování registračních pokladen je pro živnostníka citelný náklad a možná i problém s provozem, u změny restaurace na nekuřáckou žádné podobné břemeno nevidím. Buď je to pustá teorie nebo jsem něco nepochopil.

O protikuřáckém zákonu si můžeme myslet, co chceme. Ale tvrdit, že nejde o zdraví, protože jinak by stát musel hlídat VŠECHNA srovnatelná ohrožení zdraví lidí ... no, na takovém principu (všechno nebo nic) by reálná politika fungovat nemohla.

M. Prokop 30.5.2016 21:18

Re: Vnucování služby?

Jo, nezakazuje.

Jenom nevím, proč má být zakázáno poskytovat službu cílové skupině která existuje a žádá si nezakázaný produkt.

Mohu si myslet (zatím) a mohu i napsat (opět zatím), že protikuřácký zákon je sprosté dobroserské svinstvo.

V. Pavelka 30.5.2016 21:43

svoboda kuřáka ,

vdechování spálené trávy ,zvířátka se mohla potrhat smíchy..

L. Severa 30.5.2016 18:16

Nejásejte, že se zákon odkládá na neurčito.

Vláda právě schválila údajně nový zákon. Někde vyhrabali jiný návrh a ten co neprošel jednoduše v plném znění k tomu vyhrabanému připojili. Ovšem bez toho sporného Bendova dodatku. Takže ten "na neurčito odložený" půjde znovu do parlamentu. Přijímám sázky, že tentokrát projde, protože to o těch kaprech a rybníku stále platí.

M. Prokop 30.5.2016 21:20

Re: Nejásejte, že se zákon odkládá na neurčito.

Já nejásám, dobroserů je dnes tolik, že uzákonění tohoto svinstva je pouze otázkou času. Že není dobré dávat svobodě na prdel, to se zjistí (možná) až časem.

A. Richtr 30.5.2016 18:12

Zakaz vstupu nekurakum!

Jesttlize aktivistum-nekurakum vadi kuracka hospoda meli by tam mit zakaz vstupu, protoze kdyz tak dbaji na zdravi ostatnich s chuti bych dbal na zdravi jejich... pak by mozna zazili pocit diskriminace co maji kuraci, ze nejsou dost bili jako zeleni nekuraci... libil by se mi pohled nekurackeho aktivisty, kdyby mu hospodskej rekl; bud si zapal nebo vypadni...

Kdo rika, ze nenajde misto, kde si sednout s ditetem na jidlo a to v neekurackem prostredi ten lze... tak o cem to je??? A jestlize toto meritko chcete aplikovat na hospodu v totalnim prdelakove, kde si mestska rodinka nemuze sednout kvuli tomu ze jeden jezedak kouri na baru, tak at si uvedomi ze takovy hospodsky zrovna nerejzuje prachy a tahle jedna rodinka ho neuzivi... zivi ho ti jezedaci... pokud z takovy hospody udelate ciste nekurackou rovnou dejte hospodskymu provaz a ukazte mu kam se ma povesit.

J. Fleiszner 30.5.2016 17:19

debil nebo buzerant

Když vleze nekuřák do kuřácké hospody, která je i tak označená a pak mu tam vadí kouř, tak je to debil nebo přišel buzerovat. V obou případech si zaslouží rázný odchod z restaurace. To samé platí, když tam začnou strkat prsty politici. Prý jiné vyspělé státy........hovno!

J. Hejmala 30.5.2016 17:51

Re: debil nebo buzerant

Ano to je názor váš a ten vám nikdo nebere i když já mám názor jiný

M. Prokop 30.5.2016 18:10

Re: debil nebo buzerant

Nenapsal bych to tak expresivně, ale v zásadě to tak je.

V. Kain 30.5.2016 18:48

Re: debil nebo buzerant

Vymlouvat se na zdraví občanů vrchol pokrytecké špinavosti.O žádné zdraví tady vůbec nejde.Pokud by jim šlo o to zdraví,tak zakáží prodávat ten humus kterým se občané cpou.Kdyby viděli co se semele do laciných salámů a jiných uzenin,tak by to do úst nedali.Samozřejmě,že naší vrchnosti se to netýká.Takový Babiš by se s těmi svými Vodňanskými kuřaty dovezené z Polska určitě necpal.To platí i o některých výrobcích Kostelecké uzeniny.Že si ale pospíšili aby ta zhovadilost platila od příštího roku.

Z. Rychlý 30.5.2016 14:49

Pro diskutéry.

Vidím, že padá často soukromé a veřejné. Jenže jde o to, že hostinská činnost se provozuje v provozovnách, a na ty provozovny se vztahují mraky zákonů, především a hlavně hygienických. Jestli jsou provozovny soukromé, veřejné, státní, nebo marťanské - je tak trochu jedno.

Dokonce si nejse jist, když na provozovnu napíšete "Pro veřejnost uzavřeno", že tam tím pádem můžete bez problémů hulit libovolný matroš a lemtat neokolkovaný alkohol.

M. Prokop 30.5.2016 14:57

Re: Pro diskutéry.

Problém byl poněkud jinde, než vy ho hledáte.

No a ty zákony - ano, jistě. Jde jen o to, aby v soukromém prostoru byla aplikována jen zcela nezbytná omezení svobody.

Neokolkovaný alkohol je zakázáno (až na vyjímky pálenic) vyrábět a prodávat. Cigarety a doutníky se smí vyrábět i prodávat, takže není důvod je omezovat v prostorách, kam všichni docházejí dobrovolně.

Z. Rychlý 30.5.2016 15:12

Re: Pro diskutéry.

Problém s vámi je v té vaší definici soukromého, státního, veřejného, marťanského. Mraveniště má zákony, které se musí dodržovat, jinak nefunguje. Nad provozovnami vládne zákon, který se musí dodržovat. Soukromá, nebo veřejná - pro zákon je to provozovna a basta fidli. Nějaká dobrovolnost je tu naprosto irelevantní. O vlastnictví majetku tu vůbec nejde - většina hospod a restaurací je v pronájmu. K mírné demagogii je to však dobré, žeáno :-)

P. Han 30.5.2016 15:31

Re: Pro diskutéry.

Momentálně ležím, resp. většinou sedím či chodím, ve špitále. V areálu nemocnice je prodejnička a bistro. To je pochopitelně nekuřácké. Vně hlavního vchodu, ale v budově nemocnice, je nekuřácká kavárna. Nikde v prostorech nemocnice se neprodávají cigarety a personál nesmí kouřit, pokud má na sobě pracovní mundur. Nemám s tím nejmenší problém. To je záležitost nájemní, případně pracovní smlouvy. Pokud vlastník hospody má takový požadavek, nájemci nic jiného nezbývá. Pokud chce mít takové požadavky stát, ať si postaví nekuřácké hospody a nabídne je k pronájmu. Jestli chce k něčemu nutit soukromé vlastníky, opravdu se to spíš podobá vyvlastnění.

Z. Rychlý 30.5.2016 16:17

Re: Pro diskutéry.

To je furt dokola. Pojem soukromá hospoda je jen vlastnický pojem. V soukromé hospodě je provozovna a je v ní provozováno podnikání (hostinská činnost). Toto podnikání v ČR plně a zcela podléhá živnostenskému zákonu - soukromo sem, soukromo tam. Nezpochybňujte fakt, že podnikání je zákonem velmi silně ovlivňováno, především z strany hygienických norem. S vyasfaltovaným žlábkem v záchodě už se téměř nesetkáte.

Neplandejte pořád dokola dohromady svaté soukromé vlastnictví s podnikáním, kde má vliv jeden zákon vedle druhého. Některé můžou být pitomé, některé rozumné, ale jsou a budou. Mávání fangličkou svobody, rovnosti a bratrství je k ničemu. Pokud vám ve vinárně bude číšník pančovat patoky glykolem, budete možná mlaskat nad vínem, neb glykol chuť patoku vylepší, ale vaše zdraví asi nadšené nebude. Takže do zcela svobodné soukromé vinárny vám vleze kontrola a vaši činnost po právu zarazí. Ta drzost ! Soukromá vinárna !!! To sice je, ale je to provozovna a podléhá zákonům o podnikání. Totéž je v pivnici a restauraci. Jakmile tam něco provozujete a leze vám tam rozpolcená veřejnost, máte po soukromnu. Už s tím soukromnem neargumentujte, je to hloupé, netýká se problému.

S. Donát 30.5.2016 16:30

Re: Pro diskutéry.

Vy to považujete za hloupé, já (a asi nejen já) v tom naopak vidíme to důležité. O svém majetku by si měl každý rozhodovat sám. Pokud si v hospodě nepřeje kuřáky (cikány, beznohé, vegetariány, vousaté, albíny, atd.), tak by to měla být jen a pouze jeho věc. Stejně tak, když si je tam přeje. Co je důležité, aby své úmysly viditelně a jasně oznámil každému, kdo se do jeho podniku chystá vstoupit.

J. Novotny 30.5.2016 16:33

Re: Pro diskutéry.

Tak to budete muset nabrat sílu na změnu Ústavy ČR a možná i na vypovězení mezinárodní úmluvy o lidských právech.

S. Donát 30.5.2016 17:01

Re: Pro diskutéry.

Ne, nemusím nic. Jen platit daně a umřít. Toto je ale moje představa o svobodě podnikání. Že stát (potažmo EU) strká čím dál více svůj rypák do soukromých věcí a svoje pracky do kapes lidí je bohužel trend, který skončí až v okamžiku dalšího velkého průseru. Zdá se, že Evropa potřebuje čas od času vykoupat v krvi, aby se lidi probrali a přestali blbnout. Ta koupel je myslím na obzoru...

J. Hejmala 30.5.2016 17:29

Re: Pro diskutéry.

Ja když vás čtu,tak přemýšlim kde jste asi byl nejdále..Vy o světe nevite vůbec nic a v zemich kde se nesmi kouřit ve veřejnych budovach i v kasinech kde jsou vyhrazeny jen malé mistnosti a hlavně uzavřene na kouřeni to bezvadně funguje lidé jsou nadmiru spokojeny. Je zajimavé že někomu vadi v restauraci TV, ale že mu každý dědek čmoudi pod nos a to i přijidle to mu nevadi ach jo

S. Landa 30.5.2016 17:33

Re: Pro diskutéry.

Já to mám tedy stejně, kouř mi nevadí, není-li ho moc, ale televize či příliš hlasitě puštěná hudba mi v hospodě velmi vadí.

J. Hejmala 30.5.2016 17:42

Re: Pro diskutéry.

Každý jsme jinačí také nemám rád hlasitou hudbu v restauraci,ale jak jsem napsal jsem sváteční kuřák,ale exeptuji děti a lidi při jidlech a nekouřím tam. Byl jsem několikrát v Australii a někde se tam nekouří i na plážích v určených mistech

S. Landa 30.5.2016 17:52

Re: Pro diskutéry.

Zažil jsem země, kde se nekouřilo skoro nikde, zažil jsem země, kde se kouřilo skoro všude. Jejich věc.

Sám jsem nekuřák, ale upřednostňuji kuřácké restaurace. Cítím se v nich tak nějak lépe a nechodí tam pošahané rodinky s nevychovanými haranty.

Nevím, proč Vám vadí, že se mi líbí jiné podniky než Vám a toužíte mne připravit o možnost být v restauraci spokojený...

P. Han 30.5.2016 18:05

Re: Pro diskutéry.

Jistě, já taky nekouřím při obědě. Sice nevím, co je "exeptovat", ale v nekuřácké restauraci, kam chodí rodiče s dětmi, se skutečně nekouří. Vy byste tahal své děti do zakouřené putyky?

J. Hejmala 30.5.2016 18:57

Re: Pro diskutéry.

I Accept that ( souhlasím s tím)

P. Han 30.5.2016 19:11

Re: Pro diskutéry.

Teď nevím,jestli souhlasíte s mým názorem, nebo mi vysvětlujete, co je váš patvar "exeptovat", tedy akceptovat. You don't have to teach me English, I've used to stay in an English speaking country several years.

J. Hejmala 30.5.2016 20:07

Re: Pro diskutéry.

Mužete mě napsat kde jste byl několik let v zahraniči vy patvare? Ja bych řekl v Rusku vaše Klausovske názory tomu naznačuji chytroline

S. Donát 30.5.2016 18:18

Re: Pro diskutéry.

Jo, "bezvadně to funguje a lidi jsou spokojení". To jako všichni? Nebo jen někteří? Je nutné tahat tyto zvyky sem, když je to u nás jiné? Je nějaký problém zachovat zahulené čtyřky, když to těm lidem vyhovuje? Když se jdu najíst, volím restauraci nekuřáckou. Když si jdu posedět s kámošema, zahrát na kytary, nebo mariáš, volím raději kuřácký podnik. Každý si může vybrat, co mu lépe vyhovuje, pořád nedokážu pochopit, proč do tohoto relativně rovnovážného stavu musí někdo kafrat...

J. Hejmala 30.5.2016 19:03

Re: Pro diskutéry.

Ja jsem se všech neptal troubo Tak jak vy kafrate do všeho vy neomylnej znalče všeho

V. Pavelka 30.5.2016 22:03

Re: Pro diskutéry.

Zeman pootevřel koridor do Ruska a Číny ,až jim budeš platit výpalný,napiš něco o svobodě podnikání ..

Z. Rychlý 30.5.2016 20:01

Re: Pro diskutéry.

Jezuskote, jak to ještě napsat, aby to bylo pochopitelné ! Dělejte si v soukromém majetku co chcete, v pořádku, můžete tam páchat i zvěrstva za zákonem, pokud vás někdo neudá. Soukromé JE soukromé.

Ale pokud tam chcete dělat něco, kam lákáte veřejnost a chcete, aby platila, tak se MUSÍTE řídit zákony platnými pro podnikání s veřejností. Ani v Texasu to bez zákonů nevydrželo.

Pochopte (nejen vy), že i v soukromém podniku se musíte řídit zákony, pokud tam může veřejnost. Ani toho cigána nemůžete vyhodit, ať máte zkušenosti s etnikem jakékoli. Je na to zákon a vy ho budete poslouchat i ve vašem podniku, pokud tam není uzavřená společnost jen pro členy, nebo pozvané. Zkuste vzít na vědomí, že při podnikání s veřejností si sokromnem můžete vytřít (_;_)

Stejně mi někdo napíše, že v soukromém si může dělat, co chce, heč ! Jak malí. Doma si kuřte jak libo, je to v soukromí. Doma se obnažujte jak libo, ale nezkoušejte to před veřejností ani ve vlastní hospodě. Tam je to minimálně přestupek, soukromo sem, soukromo tam. Tak to prostě je, a je třeba to vzít na vědomí.

Nota bene, hygienické zákony nejsou všechny úplně špatné a ochrana spotřebitele má taky něco do sebe. To je však jiné téma, než absolutní volnost podnikání v soukromém podniku. Ta totiž při podnikání s veřejností není, a nikdy nebude.