5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: O duchu plebejském...

Ó, bývaly to časy, dokud ještě v zemích českých vládl takový ten obyčejný, demokratický dualismus! Jedna skupina partají, říkajících si – ne že by byly – pravicové, druhá skupina – ne že by opravdu byly – levicových, tu vynese voličská přízeň do křesel vládních jedny, kdežto druzí skončí v opozičních lavicích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Krivanek 25.8.2013 7:26

Vše nejlepší k narozeninám

Milý pane Frýborte, rád bych Vám popřál k Vašim

dnešním 80. narozeninám vše nejlepší,hlavně stálé zdraví, spokojenosti,

splnění všech Vašich přání, a též ještě hodně tvůrčí energie a

inspirace do mnoha dalších let. Díky za Vaše vynikající články minulé i

budoucí.Srdečně Vás zdraví Váš dlouholetý čtenář Láďa K. 

J. Kopp 24.8.2013 17:38

Chudí duchem

Možná si malilinkato chybně vysvětlujete to biblické rčení "chudí duchem". To neznamená, že by byli nadání slabým duchem (hloupí). Oni jsou chudí skrzevá ducha, to znamená, že pro ducha (božstvo) obětovali světský majetek. Proto jsou chudí.

B. Rameš 22.8.2013 15:43

trocha frustrace

Dobrý den.Články pana Frýborta obvykle čítám s potěšením a většinovým souhlasem. Nikoli však tentokrát.

Za prvé, necítím se jako plebejec.

Nic proti šlechtnosti ducha, otázkou je, jak ji měřit a kde ji brát. Je ušlechtilý chudý či bohatý? Moudrý či "chudý duchem" (byť mám dojem, že tím v Písmu bylo myšleno něco jiného, než se zde interpretuje)? Demokracie, oligarchie, monarchie či "sapiokracie"? Frustraci z vývoje chápu a sdílím, leč není pravidlo demokracie, že menšina se musí podřídit většině? že může nesouhlasit, dělat vše pro to, aby se její názor stal většinovým a zvítězil, ale musí rozhodnutí respektovat? Není vše ostatní diktatura?

Monarchie není samospasitelná - středoafrické císařství jistě nebylo rájem na zemi. Je fajn mít za císaře Karla IV., ale pak přijde Václav IV. a jste v loji. Byť, připouštím, je drobnou ironií, že citovaný výrok je připisován siru (sic!) Winstonu Churchillovi, poddanému jedné z nejstarších současných monarchií.

Mohli bychom si povídat o formách demokracie, jejím vývoji minulém a budoucím, je či není-li tím systémem, který se nakonec prosadí, a již to tak vypadá, že se něco bude muset změnit, ale je to jediný systém o kterém si myslím, že je schopen nějakému megalomanskému magorovi napáchat děsivé škody. K čemuž, jak pevně doufám, nakonec dojde.

J. Schwarz 22.8.2013 19:18

Re: trocha frustrace

Mám dojem, že máte o demokracii iluze... a té naší chybí především meze - definice toho, v čem se menšina má většině přizpůsobit. Když si "většina" rozhodne, že si všichni budou čistit zuby v sedm večer, zeleným kartáčkem a zubní pastou perlička, taky musí "menšina" sklapnout kufry a podřídit se? V mnoha věcech se vůbec nikdo nemusí podřizovat, všichni si mohou jít svou cestou. Většina perličkářů může ze svého "kruhu" odmítače nanejvýš vyloučit a odmítnout s ním hrát kanastu - to je tak všechno. Jinak je despocií a diktaturou právě taková "demokracie" jakou tu popisujete,

Z. Rychlý 22.8.2013 19:46

Re: trocha frustrace

Mám stejný názor. Občas se tu objeví úvaha v tom smyslu, že k naplnění smyslu demokracie stačí, že rozhodla většina. A čím více většiny se do rozhodování zapojí, tím více demokracie.

No a pak se divíme, že většina se rozhodla támhle pro Hitlera, tu pro Gottwalda. Většina negarantuje nic, zvlášť pokud je denně masírována Bleskem a Ivetou Bartošovou.

P. Vítek 22.8.2013 15:27

Karel Kriz taky pekny a hodi se k panu Frybortovi

http://m.idnes.cz/blog/clanek.357093.idn

P. Chládek 22.8.2013 15:10

Článek sice hezký a pravdivý,

nicméně se obávám, že ho žádný plebs číst nebude, neboť je poněkud rozsochatý...

Celkem bych si přál, aby "pan profesor" šel s Bobo do voleb. Mohla by z toho být docela pěkná prča a slova o českém Absurdistánu by došla svého naplnění.... :-)

J. Skála 22.8.2013 14:50

Článek nehodnotím,

ale bylo vzdělanému člověku, jako je autor zapotřebí několikrát užít výraz "chudý duchem" ve smyslu "člověk rozumu mdlého"? Ano, tak jej opravdu používá plebs. Skutečný význam je však jiný: "Člověk, jenž je chudý z vlastního rozhodnutí;" zkuste si to vygůglovat.

A. Ruščák 22.8.2013 13:46

Správně!

Nechť žije Jeho královské veličenstvo Karel Habsbursko-Lotrinský! Jen ať se buran na Hradě předvádí, není lepšího způsobu, jak republikánské zřízení diskreditovat. Pamatujme, že odejde v roce 2018 - jak by to bylo hezké, kdybychom po sto letech tohoto nepovedeného experimentu republiku ukončili.

J. Boleslav 22.8.2013 15:09

Re: Správně!

Doufám, že ten nahoře ho na Hradě tak dlouho smrdět nenechá.

Š. Šafránek 22.8.2013 12:52

Skvělý článek.

Autor má pravdu, že Zeman vytvořil ze zaběhlé politické duality trojúhelník, ovšem zdá se, že ještě jeden roh přibude: kolem madam Bobo se už zástupy šikují a ke šturmu je polnice suverénní svolává. Ale co ON, kývne, nekývne??

Z. Rychlý 22.8.2013 19:28

Re: Skvělý článek.

Pokud by šlo jen o to dostat HO do Bruselu, tak jsem pro. Ale v

parlamentu by mi přišel jako politická zombie. Je dávno za zenitem.

Pokud byl schopen ještě něco udělat, mohl to jako prezident dokázat (viz

Zemanův přístup ke zvyklostem). 

Ale pokud úplně nezblbnul, tak se jen v pozadí směje těm spekulacím.

V. Bok 22.8.2013 9:47

Tak takový

plivance, nic víc. Emoce a flustrace nejsou dobrým autorem. Ale možná že to je určeno jen někomu. No tak to jo. Ale mělo by se to pak tak označit.

Občas napíše autor báječné věci. Tohle tedy..

I. Schlägel 22.8.2013 11:52

Re: Tak takový

To nevadí, příště se Vám třeba bude dařit lépe a radostněji.

P. Vítek 22.8.2013 8:27

Piste kazdy den

a dokazte,ze obycejny(normalni)kapitalismus je NUTNOSTI a socialismus NEMA reseni.A ten taky automaticky vychova slechtice(cim lepsi a poctivejsi budete,tim vic vas budou lidi kupovat)

P. Vítek 22.8.2013 8:24

Vyborny!!

I. Skolin 22.8.2013 7:33

Každý takový článek

je v této tristní době pohlazením po duši. Díky !

V. Bok 22.8.2013 9:48

Re: Každý takový článek

Vono je na duši těžko, že. Holt vyhráli ti druzí.

I. Skolin 22.8.2013 12:33

Re: Každý takový článek

Oni "ti druzí" vůbec nevyhráli. Prohráli jsme všichni. Bohužel, až dojde všem, bude už asi pozdě.

R. Langer 22.8.2013 15:37

Re: Každý takový článek

Jsem si naprosto jistý, že kdyby vyhrál kdokoliv jiný, prohráli bychom všichni úplně stejně... :-P

J. Mrázek 22.8.2013 6:18

Je snadné zblbnout Frýborta...

Ta třetina a čtvrtina platu za stejnou německou práci je realita. Z Hannoveru by se mohlo ozvat (namísto kritiky) sebekritické hodnocení vlastních trojnásobných platů a požadavek nápravy. Leč opak je pravdou . Takže "poněkud" pokrytecký pláč na cizím hrobě nabízí zamyšlení nad morálním profilem autora, když jeho klapky na očích, vedoucí ho dle Kááárla "jediným správným směrem", nejen jsou dobrovolné, ale ještě přikrášlené hujerstvím. Stejně, jako hujersky naši zákonoškůdci aplikují nařízení Unie a přidávají další a další přílepky k už takhle zmršeným nápadům....čímž netvrdeím, že je TADY vše růžové !!!! Kromě Prague Pride, samozřejmě....

Z. Rychlý 22.8.2013 6:29

Re: Je snadné zblbnout Frýborta...

Jste si jist, že komentujete správný článek ??

I. Schlägel 22.8.2013 7:05

Re: Je snadné zblbnout Frýborta...

Německé platy jsou dány německou efektivitou a ekonomickou vyspělostí. Z valné většiny. Nevím, proč závidíte.

J. Mrázek 22.8.2013 7:16

Nezávidím, porovnávám.

Za stejnou práci TADY i TAM je rozdílný plat. TADY lidé platí příplatky za elektřinu z FV a plantáže TADY vlastní německé penzijní fondy, zisk ze všeho jde TAM, práce pro lidi TADY je sice fajn, ale nepřipadá Vám to jako mírné otrokářství, kdy se TADY takhle udržuje vysoká životní úroveň TAMního obyvatelstva? Stejné je to s krizí- jediné Německo na ní vydělává, ostatní (samozřejmě vlastní vinou převážně) krachují. Efektivitou a německou důkladností a akurátností tohle zdůvodnit moc nejde.  Německý ekonomický zázrak lze jen obdivovat, nicméně v současné podobě, kdy jeho ekonomiku "drží" levná sousedů pracovní síla to zrovna poctivé moc není ....

I. Schlägel 22.8.2013 7:43

Re: Nezávidím, porovnávám.

Pane Mrázku, nám někdo bránil vydat se v roce 1947 německou cestou? Notabene v době, kdy jsme nebyli zdecimováni 2. světovou válkou jako Němci? Němci mohou za to, že jsme z naší ekonomiky za desítky let díky "plánovanému hospodářství" za socialismu udělali zaostalé rozvojové nic? Německé obyvatelstvo je bohaté díky dotacím z Čech? Pokud myslíte německé akcionáře, kteří pobírají dividendy z dříve československých zaostalých firem, za drahé německé peníze zmodernizované, tak to je snad v pořádku. Za naší chudobu mohou Němci? To si děláte legraci? A mimochodem, na německý ekonomický zázrak bylo zaděláno před 60-ti lety, tj. v době, kdy my jsme nadšeně budovali "lepší zítřky" a učili se nenávidět "imperialismus" a plánovaně likvidovali vlastní střední třídu., tak že nevím, co tady skuhráte.

P. Kmoníček 22.8.2013 13:30

Re: Nezávidím, porovnávám.

Takovýmto Mrázkům je marné cokoliv vysvětlovat.

M. Frank 22.8.2013 7:55

Re: Nezávidím, porovnávám.

Jsem zvědavý pane Mrázku, co budete říkat, až po "progresivním" zdanění začnou do Německa odcházet všichni zdatní technici, inženýři, lékaři a programátoři, jako se to děje Švédům a Norům. Saab a Volvo v kopru,životní úroveň Švédska je najednou nižší než v USA. Německo o to víc prosperuje. Ono se to s tím socialismem nesmí přehánět, pak je chudoba země neodvratná.

J. Mrázek 22.8.2013 9:47

Zadlužení D=80%, Čr 47%

Německo má také značně rozsáhlé programy sociální pomoci a také je na cestě zjistit, že to neutáhne. Nicméně má své (mírně přeháním) kolonie, které pomáhají držet dosavadní standard. Ale i Německo žije vlastně socialistickým způsobem, jinak by nemohlo být zadluženo 80% ....u nás 47%, kdo tedy má " a lepší" socialismus?

M. Šejna 22.8.2013 10:51

pane Franku

To je mi opravdu záhadou, proč by měli zdatní technici a programátoři utíkat do Německa, když jsou tam daně ze mzdy (navíc progresivní) a ze zisku ještě vyšší, než u nás.

A úplně záhadou je, proč ti zdatní technici a programátoři jsou pro Němce mnohem výhodnější, když pro Němce pracují v Česku, než kdyby pracovali v Německu. Vlastně ona to žádná záhda není, protože Němci mohou těm zdatným technikům a programátorům v Česku platit české mzdy, zatímco v Německu by jim museli platit mzdy německé. 

To je také odpověď na to, proč za stejnou práci dostane Čech zaplaceno méně, než Němec. No a také to vysvětluje tu produktivitu práce. Produktivita se totiž počítá podle toho, kolik za tu práci dostanu zaplaceno. Pokud jako údržbář utáhnu šroub v české vesnici za stovku, ale v německé za deset euro, pak je v Německu moje produktivita práce vyšší, i když utahuji šroub furt stejným vercajkem a stejnejma rukama.

I. Schlägel 22.8.2013 11:20

Re: pane Franku

Pro méně chápavé: http://www.finance.cz/zpravy/finance/329560-jak-si-stoji-ceska-ekonomika-podle-zebricku-imd-/