26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: O čem se 17. listopadu nemluvilo

Státní svátek a s ním spojené historické události vybízí k tomu klást si otázky, jak naše demokratické instituce obstály ve své první velké zkoušce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 21.11.2020 10:08

Trefné.

J. Ganaur 21.11.2020 9:09

Dobře napsáno!R^

D. Stirsky 21.11.2020 9:05

K panu Vychodilovi: doma nesedím, do práce chodím. Počítač resp. noťas budu kupovat jednomu seniorovi z rodného města mých rodičů v rámci akce Ježíškova vnoučata. Protože je pravdou, že plat dostávám a utraci o dost méně, tak se praštím přes kapsu. Nechlubil bych se tím, kdybyste reagoval rozumně. Stačí?

M. Kanda 21.11.2020 8:52

Pandemii tohoto typu nedokáže zastavit nic a nikdo. Zastaví se sama, až vir "nebude mít co žrát". Až tu nebude nikdo, koho by ještě bylo možné nakazit. Až všichni budou natolik imunní, že viru odolají. Kdo chce bez újmy přežít, musí zvolit aktivní přístup a zapracovat na své vlastní imunitě. Spoléhání se na tupé "tvoje rouška chrání mě" se v blízké budoucnosti šeredně vymstí.

Všechny dosud známé pandemie se tak chovaly. Nejlépe prozkoumaná a zdokumentovaná je Španělská chřipka před 100 lety. Prošla světem ve čtyřech vlnách, v každé se promořilo cca 15-20% populace a po čtvrté vlně už nebylo koho nakazit.

Čím více se budeme pandemii bránit a zdržovat jí, tím déle tady bude. Pokud jsme při jarní vlně odolali a nakazilo se pouhé 1% obyvatel, pandemii jsme si tak minimálně o jednu vlnu prodloužili. Žádné vítězství to nebylo. Na rozdíl třeba od Švédska, které částečným promořením prošlo (a má k dnešku méně obětí než my) a má náskok minimálně jedné vlny.

Jsem moc zvědavý, co budou dělat všichni zakazovači a rouškaři až tu budeme mít devátou nebo dvanáctou vlnu. A kolik nás přežije hladomor vzniklý totálním ekonomickým rozvratem.

Současní politici jsou opojení mocí nad celou společností a jen si honí svoje ego.

L. Novák 21.11.2020 9:00

Každý den sleduji sportovní utkání po celém světě. A představte si, všude jsou tak hloupí, že ty roušky pořád ještě nosí (vyjma samotných sportovců ve hře) a stadiony zejí prázdnotou a je v nich slyšet ozvěna výkřiků hráčů... Výjimky jsou vidět (v omezeném množství diváků) v Japonsku, Číně, Rusku, Bělorusku a možná i v dalších zemích.

Neměl byste se stát expertem na pandemii COVID-19 a všechna ta celosvětově zavedená opatření nechat zrušit? :-P

M. Kanda 21.11.2020 9:11

Každý den sleduji děti, jak ve vyspělých zemích chodí do školy. Autority v těchto zemích pochopili, že vzdělání je nezbytné a nelze nahradit distanční výukou. A za pár let tak nebudou čelit nedostatku lékařů a dalších zdravotnických profesí, nebudou čelit nedostatku techniků a řemeslníků. Např. práci na soustruhu se opravdu nenaučíte distančně.

Vám to zjevně nevadí a rád byste, aby naše populace byla nevzdělaná. Hloupý lid se lépe ovládá, což?

Nemáte ambice totalitních vládců, kteří by nejraději zakázali vše včetně dýchání?

L. Novák 21.11.2020 9:18

Plácáte nesmysly.

M. Kanda 21.11.2020 9:20

Aha. Argumenty došly a tak nastupují urážky oponenta. Prozrazujete tak o sobě mnohem více negativního, než byste asi sám chtěl.

L. Machala 21.11.2020 10:41

R^

A. Poláková 22.11.2020 14:54

Můžete mi prozradit , jakže to dělají kupříkladu v Australii, kde je distanční vzdělání běžné? Buďte v klidu , děti z nichž se bude rekrutovat skutečná inteligence jsou schopné se naučit distančně cokoliv, jsou více v pohodě . Ve škole je horší žáci vetšinou brzdí. Ta mantra o vzdělání je spíš o rodičích, kteří nezvládají ani kontrolu. Trapné.

J. Roškota 21.11.2020 9:05

Máte pravdu. Epidemie skončí buď že vyvineme a dokážeme aplikovat vakcínu, virus sám zmutuje a přestane být nebezpečný nebo nás ekonomická realita donutí k Vašemu řešení. Těžká volba, nechtěl bych být (zodpovědným) politikem. Dal bych ještě chvilku šanci té vakcíně, i když vakcína proti HIV ještě neexistuje i když je to také virus.

M. Kanda 21.11.2020 9:19

Přesně. HIV je tu s námi 40 let a vakcína stále nikde. Navíc rychlokvašený medikament uplácaný během jednoho roku bez znalosti vedlejších a dlouhodobých účinků je použitelný pouze pro nemocné, kteří jinou šanci nemají. Ale aplikovat ho zdravým lidem je čin hodný doktora Mengele, obzvlášě pak za situace, kdy výrobci vakcín se smluvně vyvazují ze zodpovědnosti za vedlejší účinky.

Případná vakcína navíc nejspíš nebude působit dlouhodobě, ale bude potřeba jí obnovovat. S každou vlnou přijde další mutace a vakcínu bude třeba přizpůsobovat. To znamená opakovanou aplikaci látky s neprozkoumanými účinky. Do toho půjde jen ten, kdo rád podstupuje roli pokusného králíka anebo natolik kriticky ohrožený, který je ochoten toto riziko podstoupit.

L. Machala 21.11.2020 10:49

O HIV i koronavirech něco vím, takže jen pro Vaši informaci, byste nemíchal jablka s hruškami - vyvinout vakcinu proti HIV je úplně něco jiného, nežli vakcinu proti koronavirové infekci. Mimo jiné vůbec není zřejmé, že bude třeba průběžně měnit vakcínu proti SARS-CoV-2, poněvadž oblast epitopu na spiku viru zrovna moc nemutuje; koronaviry nejsou ortomyxoviry.

L. Machala 21.11.2020 10:40

Ale kdepak! K tomu, aby virus neměl co "žrát" je třeba, aby alespoň 70 % populace mělo specifickou imunitu, která sice nemusí zabránit reinfekci, ale zabrání těžkému průběhu. Trénovat nespecifickou imunitu a snažit se, abych neměl rizikové faktory těžkého průběhu, je si všeobecně doporučeníhodné, ale před infekcí a potažmo i před těžkým průběhem nemoci to žádná zaručená ochrana není. Bude-li proočkován alespoň rizikový segment populace (zvl. +65 a polymorbidní chronici], bude již možné "volně vypustit " virus do populace. I když nebude specifická imunita jak po proběhlé nemoci, tak i po očkování, chránit dlouhodobě před reinfekcí, zabrání těžkému průběhu a to bude stačit, abychom si s virem SARS-CoV-2 na sebe zvykli a vznikl stejný vztah, jaký máme s ostatními 4 "hodnými" koronaviry jako jsou npř. HCoV-229E či HCoV-OC43. Přirovnávat pandemii španělské chřipky s dnešní pandemií c-19 příliš trefné není, poněvadž tehdy nikdo nevěděl, co chřipku způsobuje a tudíž ani nebyla možnost etiologické diagnostiky, nebylo očkování, ani virostatika či antibiotika proti komplikacím vzniklým bakteriální superinfekcí. V dnešní době proto naprosto není nutné nechat pandemii úplně volný průběh, který by sice po nějaké době opravdu navodil situaci, že virus !nebude mít co žrát", ale za cenu zbytečných lidských i finančních obětí.

L. Novák 21.11.2020 11:38

R^R^R^

J. Roškota 21.11.2020 8:37

Ačkoli s panem Robejškem ve výtkách vládě za trestuhodné zanedbání přípravy na další vlny epidemie souhlasím, musím se pozastavit nad hloubkou nepochopení problému epidemie.

Panu Robejškovi se zdá, že je málo mrtvých a proto není nutno panikařit. To je stejné jako vyčítat hasičům že hasili, když nám dům ani neshořel. Je třeba mít na paměti, že epidemie se sama zastaví zhruba při 60%ním promoření, což při smrtnosti 0,5% znamená jen v ČR 30000 mrtvých, avšak jen za předpokladu, že nějakým zázrakem nedojde k totálnímu kolapsu zdravotnictví, pak by smrtnost byla daleko větší.

Epidemii je třeba brzdit, není to útok na svobodu.

J. Jirát 21.11.2020 8:31

Myslel jsem, že Robejšek je ruskej agent, ale von je jen prostě hloupej.

L. Novák 21.11.2020 8:31

Jak vidno, "hygienická totalita" stále ještě umožňuje panu Robejškovi psát i nesmysly o nutných opatřeních k zabránění lavinovému šíření koronavirové infekce v populaci. Takže to zase tak hrozné není... :-P

Ale nutná hygienická opatření musí být "totalitou" pro všechny, jinak nemají smysl.

Robejšek napsal: "...shora přicházejí protichůdné nesmysly a že se s námi jedná jako s nesvéprávnými imbecily, kteří se potácejí životem a vyhledávají riziko a smrt. Opravdu se nedokážeme rozumně chovat a musíme dostávat zákazy a příkazy?"

Odpověď zní: Ano. Část populace se tak chová, proto žádná "dobrovolnost" není vhodná, resp. je nemožná/neúčinná. Bylo to vidět v prvních dnech po obnovení povinnosti nosit roušky. Jezdím MHD do práce. A že těch imbecilů bylo! A co Klaus senior? Taky imbecil? ;-)

Pan Robejšek je zřejmě tak dobře ukryt někde v soukromí před možností nakazit se koronavirem, že ztrácí kontakt s realitou. 17. listopad měl jiné cíle, než blbnout proti nutným hygienickým opatřením, která (logicky) musí platit pro všechny bez výjimky.

L. Machala 21.11.2020 10:56

R^R^R^

D. Stirsky 21.11.2020 8:22

I když mne to také štve a novináři znovu potvrdili Zemanovy názory na ně, není to zase taková tragédie. Zatím jde o par měsíců různých omezení, která se dají snést. Na ČR četli z knihy o Prieznitzovi: popisovala se epidemie cholery. Karanténa jak vyšitá a cizinci snažící se proniknout přes kordon se stříleli.

P. Vychodil 21.11.2020 8:34

jasně, chytráku...vy je třeba snesete, protože sedíte na p.deli doma, berete důchod...a ostatní jsou vám u zadele, neníliž pravda ? moje dcera má 3 malé děti, že byste jí koupil 3 počítače na domáví výuku ? a platil domácí doučování ? co, mudrče ? hlavně že vás se to netýká, pitomče...

L. Novák 21.11.2020 8:36

Jste blb. Nebo jste se ožral?

M. Lojka 21.11.2020 10:21

Vy jste ustráchané prase. Stejná výpovědní hodnota, jako ten váš žblept, nějaký ten argumen proti by nebyl?

J. Jurax 21.11.2020 17:08

No, koupit v bazaru 3 ojeté PC je takových 10 až 12 tisíc. Dá se i za míň, zkuste si zagůglit.

P. Pepax 21.11.2020 8:21

Tzv. všemocná věda je bezmocná při střetu s virem a nošení roušek je ten nejprimitivnější i když účinný prostředek proti nákaze virem. Nicméně hrozba zahlcení nemocnic je jediný a pádný argument pro to co se nyní děje.

P. Vychodil 21.11.2020 8:23

žeby , a to víte odkud ? nespletl jste si slovíčka zamezuje - omezuje ?

L. Novák 21.11.2020 8:34

Je to ve vaší mozkovně? V textu to nevidím. Rv ;-)

P. Vychodil 21.11.2020 8:37

v textu "...účinný prostředek proti nákaze virem..." znamená co ? že zamezí nákaze...

L. Novák 21.11.2020 8:40

Příště reagujte na obsah textu, ne na to, co se vám urodilo v palici!

P. Vychodil 21.11.2020 8:44

no dobře, omlouvám se, on autor sice napsal účinný prostředek proti nákaze, nedodal však, na jaké stupnici od 0 do 100 % je účinný, přičemž v případě roušek by se ještě mělo kvantifikovat její škodlivost...