29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

POLITIKA: Nový „pandemický“ zákon

Občané by měli zneklidnět. Je jen zdánlivě pozitivní, že se v dnešní chaotické situaci vláda a opozice dohodly na kompromisním znění zákona, který vládě uvolní ruce v boji s epidemií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Kubů 20.2.2021 18:58

"Děti se do škol prvního března nevrátí, a to ani za předpokladu pravidelného testování. Uvedl to v České televizi premiér Andrej Babiš. (20.2.2021)

Před týdnem jsem si kladl otázku, co udělají páni hejmani, když se sliby, které jim za jejich „podporu“ pan premiér spolu s panem ministrem zdravotnictví dali, naloží stejně, jako se sliby, které měsíc předtím dal komunistům. Jenomže - pandemický zákon z vládní dílny je už mezitím s „konstruktivní“ asistencí „opozice“ téměř pod střechou...

L. Novák 19.2.2021 21:18

Na Slovensku prudce přibývají oběti, na krematoria se čeká týdny.

https://www.lidovky.cz/svet/na-slovensku-prudce-pribyva-obeti-uz-je-prvni-na-svete-v-poctu-umrti-na-obyvate.A210219_132435_ln_zahranici_lros

P. Sura 19.2.2021 20:20

Kdyby to "Starý ješita" VKSen. tolik dětinsky nepřeháněl s ostentativním nenošením roušky na místech, kde její použití bylo opodstatněné, daly by se tyhle jeho nářky možná brát vážněji.

S. Kubů 19.2.2021 20:18

Je NEPOCHYBNÉ, že současná elevace parametrů epidemie covid-19 či „vlna“, jak kdo chce, (při abstrahování vší stávající problematičnosti jak metriky, tak sběru statistických dat, tak práce s těmito daty a jejich „mediální interpretace“), že tato elevace během nedlouhé doby pomine. Pokud je tomu opravdu tak, že příčinou je „nová nakažlivější mutace“, potom by tato „elevace“ měla být nepřímo úměrně kratší.

Od pondělí bude v určitých situacích vyžadováno nošení respirátoru FFP2 (nebo dvě chirurgické roušky na sobě nebo nanoroušky), což mimochodem naznačuje, že látkové ústenky, které s takovou slávou národ před necelým rokem šil a poté se zhruba tříměsíční letní přestávkou (zato na jaře i v „širém poli, pustém lese“) povinně nosil, bylo neúčinné a tedy zbytečné, ne-li škodlivé, jak někteří odborníci naznačovali. Nikdo účinnost tohoto opatření nevyhodnocoval – a nikdo jej pochopitelně dodnes nezrušil. A mám vážnou obavu, že až se parametry současné „vlny“ epidemie covid-19 otočí tím správným směrem, tak jako se to zatím stalo vždy, už nebude ani síla, ani odvaha, nás od respirátorů někdy osvobodit. Časová korelace bude vydávána za kauzalitu – a akutně hrozí, že respirátory z na našich hlav sejme až po řadě měsíců jejich nahrazení něčím ještě účinnějším. Např. igelitových pytlíků.

Nový „pandemický zákon“ k tomu konečně dává příslušným „orgánům státní správy“ náležitou libovůli – a do jejich rukou náležité sankce.

S. Kubů 19.2.2021 20:19

Citát závěrem:

„Nic neodlišuje jasněji poměry ve svobodné zemi od poměrů v zemi, kde pa­nuje zvůle, jako fakt, že v prvé z jmenovaných jsou zachovávány velkolepé principy označované souhrnně jako „vláda zákona“. ... Jestliže zákon praví, že ten a ten úřad či orgán může dělat vše, co se mu zamane, potom vše, co onen úřad dělá, je legální - a­však jeho činy nejsou rozhodně podřízeny vládě zákona. Poskytnutím neome­zených pravomocí vládě je možno legalizovat i nejsvévolnější libovládu. Tímto způsobem může demokracie vytvořit nejab­solutnější myslitelný despotismus.“ (F.A.von Hayek, „Cesta k nevolnictví“)

L. Novák 19.2.2021 21:20

To, co plácáte o neúčinnosti roušek, jsou naprosto nepodložené blbosti. Podle toho je nutno hodnotit celý váš příspěvek. Heil Klaus!Rv

S. Kubů 19.2.2021 22:58

A jak to, prosím, víte, že roušky byly (jsou) účinné ?

Stejně jako zavřené školy, zkrácené úřední hodiny, zákaz nočního vycházení atd. atp. ?

Nebo pokud tohle všechno bylo účinné, tak proč jsme na tom s bojem proti epidemii covid-19 tak, jak jsme ? Já vím, "když ono se to nedodržuje..." Důkazy ? To, že epidemie jede dál, to samozřejmě důkaz není.

L. Novák 19.2.2021 23:00

Plácáte blbosti...Rv

L. Čája 19.2.2021 18:09

Tak jsem si přečetl Ústavní zákon o bezpečnosti ČR. Taktéž pak i ten nový zákon 'pandemický' a ten jsem si doplnil svými poznámkami (no, 'červené moře'). Pominu-li navrhovanou platnost 'do konce roku 2020' (ten skončil před měsícem a půl!), nemohu se smířit se zmatením pojmů 'epidemický' a 'epidemiologický'. Na závěr tohoto svého příspěvku mě (jako celkové hodnocení) možná trochu, ale opravdu jen trochu, napadá, že 'Používání odporných termitů se pojí s jistým rizotem a končívá obyčejně fiakrem'.

P. S. Do Rio's ani na fotbal nechodím!

Z. Müller 19.2.2021 13:57

Proč ústavní článek 41 umožňuje vládě podávat návrhy zákonů v parlamentu? To má být pouze pravomoc parlamentu. Vláda má pouze vykonávat zákony. To je přirozená dělba pramocí, to je rovnováha a předpoklad svobody.

Proč dnešní ústava povoluje, že premiér a členové vlády smí mít ještě funkci člena parlamentu?

Soudci nesmí zastávat funkci zákonodárnou, ani výkonnou, ani jiné veřejné funkce, ani v soukromých firmách. Tak proč také nenapsali do ústavy zákaz zastávání více než jedné mocenské funkce pro všechny členy exekutivy, pro všechny členy parlamentu a zastupitelstev ? Nemluvě o časové nemožnosti kvalitně a poctivě zastávat více jak jednu placenou funkci.

Proč usnesení vlády mají sílu zákona, včetně omezování práv a svobod občanů, včetně zvyšování daní a dluhu? Proč od roku 1989 v realitě všechny státní orgány ve všech případech neměří stejným metrem?

Proč je zažitou praxí, že principiálně všechny státní orgány nehledí na občana jako na nevinného, dokud státní orgány občanovi neprokáží vinu v řádném a nestranném soudním nebo správním řízení? Hned chtějí po občanovi zaplatit pokuty, vyhrožují, kladou mu překážky a záměrně mu zvyšují náklady na řízení.

V. Pavelka 19.2.2021 18:55

Když může pokutovat a sankcionovat navýsost "demogratický ",Štrásbrusel !?EUV!!?A na tenis Čájo Pájo chodíš?

V. Pavelka 19.2.2021 19:04

Protože můžou , ale na druhé straně , kdyby nebyla aspon trochu disciplína tak by jsme lezli po stromecch jak ty vopice . A s Evropou k nám přichází zákon jakési přiblblé totální svobody , ovšem je to svoboda jen na oko, zevnitř nám nakope zadnice že budem mít augle jak tenisáky8-o8-o8-oEUEUV!!

L. Novák 19.2.2021 23:02

Nejsi ty Babišův ;-O kamarád z KSČ nebo z agentury StB? :-P

Z. Müller 19.2.2021 13:50

Velice výstižně a pravdivě popsáno. Pokud to nezatrhne Senát, Ústavní soud nebo sami občané, tak obyvatelstvo České republiky si nutně musí zažít důsledky českého pandemicko-zmocňovacího zákona. Kdo se nepoučí z historie (1920, 1933, 1938, 1946, 1948, 1989, 1992), tak si to dříve nebo později v nějaké podobné formě prožije znovu.

Naposled na podzim Léta Páně 1992 se čeští politici a schvalovači dnešní ústavy v jiném časovém stavu nouze nepoučili z historie. Od předání moci roku 1989 si česká veřejnost oslavně zvykla a akceptovala existenci obrovské koncentrace zákonodárné a zároveň výkonné moci do rukou jednoho člověka. Premiér prostřednictvím své vlády měl a má skryté, ale evidentní znaky vševládce. Stovky usnesení vlády i před pandemickým-zmocňovacím zákonem a mimo stav nouze měly a mají sílu zákona, včetně zvyšování daní a dluhu.

Jak rychle to umožnilo přechod od komunismu ke svobodě a demokracii, tak obdobným způsobem, obdobnou rychlostí politici bourají polistopadový režim a pod praporem zastrašování, vyhrožování a různých forem perzekuce zajišťují sobě a svému ekosystému „lepší“, „bezpečnější“ privilegia, peníze a nadvládu ostatním.

V. Pavelka 19.2.2021 19:27

20let polistopadového režimu , Byl jen jakejsi ulítlej mejdan , kdy všechny strany měli ponořený pracky ve státní pokladně a předstírali státoprávnost , Přišel Babiš a odstrčil je od korýtek ,z toho "spravedlivého" řevu nám dodnes zaléhají ušiska . Je těžké spolknout takovou drzost od boháče , workoholika , asketika , a tvrdého hráče který se nekamarádíčkuje . Měli bychom nahlédnout že nám nebe seslalo takového chasníka a pomáhat mu než se vyčerpá, a ne mu ubohou mantrou přízemních lžíblbostí podkopávat nohy [>-]!!:-/

L. Novák 19.2.2021 23:00

Jo. A Babiš si teď cpe kapsy a hubu co to dá, a ještě při tom nahlas mlaská. A placení hlupáci jako ty mu roznášejí plakáty po Internetu...

Takového idiota by měli vystavit do Čapího hnízda! :-P

J. Hovorka 20.2.2021 6:07

;-D

Novák souhlas a jeste mu nasadit capi kridla

P. Brich 19.2.2021 13:36

Zmocňovací zákon (německy Ermächtigungsgesetz) byl přijat německým Říšským sněmem a podepsán říšským prezidentem Německa Hindenburgem 23. března 1933. Byl druhým krokem následujícím po dekretu o požáru budovy říšského sněmu, kterým říšský kancléř získal výjimečné pravomoci a stal se Führerem (vůdce). Zákon umožnil vládě (kabinetu) přijímat zákony bez jejich schválení Říšským sněmem po dobu čtyř let. Plný název zákona je Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich (Zákon pro nápravu nouze občanů a národa).

Zmocňovací zákon byl schválen říšským sněmem 23. března a vyhlášen následujícího dne. Zákon byl podle Ústavy podepsán prezidentem Paulem von Hindenburgem, kancléřem, ministrem zahraničí Neurathem a ministrem financí Lutz Schwerin von Krosigkem. Souhlasil s ním také bývalý kancléř Heinrich Brüning. ;-O

Š. Hašek 19.2.2021 13:34

Jestliže, po skoro roce (!!!), budou nařízeny respirátory (protože roušky jsou na h ......) ..... měli by se všichni nařizovači roušek a zapálení nosiči roušek, těm ostatním začít omlouvat od rána do večera!!! Ani nemuknout!

Tomu ministrovi státního zdraví, kovidníkovi, nevěřím ani slovo. Interneťáci tady vědí, že jsem od dubna 2020 názor na vira nezměnil. Virů je!

CO PŘIJDE PO RESPIRÁTORECH???

Ten vir si totiž půjde svojí cestou. Nějaký vyjukaněkšeftařský dekl bere jako srandu. Co kdybychom ty respirátory namáčeli do octa? Pomohlo by? Bude, místo trasování, on line kontrola mytí rukou???

Už vím co bude - bez testu ani na vlastní zahradu!!! A kombinéza!

P. Brich 19.2.2021 13:38

Po respirátorech skafandry8-o

M. Varadinková 19.2.2021 14:36

Roušky nejsou na h..., jsou jen méně účinné, než respirátory. Což se od počátku ví. Jen byly zpočátku respirátory pro veřejnost nedostupné (nejprve fakticky, posléze jen cenově). Nyní jsou ale již dostupné i cenově.

Já nosím respirátor už od podzimu všude tam, kde se vyskytují lidé. Nenosím ho doma, ve svém autě, venku v přírodě, v práci pokud jsem v místnosti sama (ale když jdu na záchod, tak si ho nasadím).

Respirátor je pohodlnější než rouška. Nelepí se na pusu, lépe se s ním mluví, lépe se přes něj dýchá a dá se desinfikovat.

L. Novák 19.2.2021 14:53

Šašku Hašku, už vám zase hráblo, a nebo jste si zase přihnul?:-P

Š. Hašek 19.2.2021 15:54

Kašpárku modrý, nikoliv. Jen kouknu ven a raduji se. Koukám, že vás nasírá, že mám viry, aspoň teoreticky, zmáknuté. Doteď i prakticky zmáknuté. A to podle odboráře Kubka bych měl být asi osmkrát mrtvej.

Jak v tom počasí někdo jede na byciklu a má respirátor jako horník ze Slezské Ostravy - to "potěší na duši i těle". Jak Vás?

Vy si noste tři dekly. A nechte si rozkazovat od nějakého klotového rukávu z okresu hygieny. O tom se totiž vede řeč. "Jourová od Wordů" bude rozkazovat, nekapírujete, že?

1.8/1000 občanů ČR zemřelo. Něco se tam napsalo, že? Do těch čísel.

Š. Hašek 19.2.2021 15:55

Mluvnicky neopraveno.

J. Hovorka 19.2.2021 17:34

Pane Novaku

Me ten Hasek pripadne ze je v jednom kuse napaplany nejakou domaci vodkou palenou z jeho ponozek;-D;-D

L. Novák 19.2.2021 23:04

Před pár dny tady psal cosi o tom, že má ve sklepě slivovici. Tak to bude asi ono... :-P

J. Hovorka 20.2.2021 6:09

;-D;-D;-D

V. Pavelka 19.2.2021 19:34

Dejte si na tu zahradu oltáříček vlastní úžasnosti , a po každé motlibičce vemte octovou sít na Viry a vyražte na zteč!;-D

J. Pavelka 19.2.2021 13:31

Jak říkal můj bývalý šéf, i když se to týkalo ochrany životního prostředí...Nejhorší je, když je to něco mezi humbukem a nutností.....A je to tak..Někteří v tom vidí jenom humbuk, někteří zase naopak a racionalita zapláče...

J. Lehký 19.2.2021 12:53

Je vidět, že Klausovští hoši se na hnojišti dějin děsně nudí..;-O