6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nová lež o důchodech je tu

Zdálo se vám, že téma důchodové reformy už jaksi vyšumělo? Že zrušením sotva zavedeného druhého důchodového pilíře se důchody tak nějak uklidily pod koberec?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Horak 31.3.2016 15:59

roblemy s penzemi.

Ano stal se z toho problem. Za komuniustu se uspesne darilo udrzovat pres 40 let prumerny vek na 67 letech (muzi). Ten se ovsem od padu komunizmu u nas zvysil na 77 let, s perspektivou, ze se bude nadale zvysovat. Zivotnni uroven se take podstatne zvysila, nemam presna cisla ale odhaduji ze minimjalne o 50%. Takze soucasnym profesonalnim nespokojencum, obdivujicim predchozi rezim, se penze musely vyplacet pouze dva roky, ted je to ovsem 12 let, s ocekavanim penzistu udrzeni nove zivotni urovne - ne stare komunisticke. (Vlastne by asi mnozi z nich uz byli pres deset let mrtvi).

O co lepe k tomu pristupuji v (mnohymi prispevateli milovanem a obdivovanem) Rusku. Tam uspesne drzi prumerny vek okolo 64 let a na penze (odpovidajici stezi nezbytmemu zivotnimu minimu) tam prostredky ziskane plundrovanim prirodniho bohatsvi jakz tak staci.

Nekdy se trochu zamyslete nez prichazite s kritikou vseho, pani Sichtarova.

Š. Hašek 31.3.2016 15:41

Současný výpočet starobního důchodu

je skoro krystalický komunismus!! Princip: makej, když budeš víc vydělávat zaplatíš též více na důchodové dani (vrchnost se raduje). Až budeš pobírat důchod, zjistíš, že "to jest očesáno a vyregulováno tak", aby zde neběhalo až tak moc dalších žadatelů o socpřídavky - a všici mají průměr (najednou, kde se nám vzal???). Dvojnásobný plat a daně, neznamenají dvojnásobnou penzi.

Jako konzervativní řešení pro samostatné občany a nekomunistické vlády navrhuji:

1. Všichni stejné odvody, všichni stejné penze. Další pamatování na stáří možné, ale mimo socanské regulovače (!!!!!!!).

2. Bez práce a tedy penze obecní holobyt, nebo mohou ovšem živit děti, či bratr, potom kliďánko 2 plus kk.

Tak kolik samostatných občanů se přidá? Uznávám, že zjednodušuji, ale se současnými socany diskuse dosti k ničemu. Mlácení prázdné slámy a "lov" voličů.

J. Vlk 31.3.2016 11:39

Lež jen o důchodech ?

Každá vláda za 25 let přece zvyšuje důchody (někdy dokonce o 4 pětky), snižuje administrativu, snižuje daně, zjednodušuje daňová přiznání, podporuje živnostníky, .......

Ś. Svobodová 31.3.2016 11:19

Možná je to celé trik.

Upřímně - kdo bude pracovat v pětasedmdesáti? Věk se prodlužuje kvůli úspěšnější léčbě, po níž většinou nenásleduje stoprocentní zdraví, ale invaidní důchod. A odtud vítr vane - mezitím co na penze peníze stát mít nebude, na invalidní důchody a na nezaměstnané jdou peníze z jiných zdrojů.

Tak že prostě od tak 65 let budeme pobírat invalidní důchod a příspěvek v nezaměstnanosti a čekat, až dožijeme věku, kdy na bankovkách bude napsáno regulerní důchod.

Jen chudáci ti, kteří ne a ne onemocnět....

F. Doušek 31.3.2016 10:02

Pracující důchodce povinně přispívá

na tzv. důchodové pojištění. Za to má možnost po 360 odpracovaných dnech zajít na ČSSZ a požádat o navýšení výměry části svého důchodu o 0,4%.

A teď počítejte:

při odvedení částky 15 tisíc ročně mu ČSSZ zvýší důchod o nějakých 40.-Kč měsíčně. Své peníze tak dostanete zpět někdy po 100 letech věku, a to mluvím o jediném roce práce v důchodu.

P. Boublíková 31.3.2016 10:12

Re: Pracující důchodce povinně přispívá

To se teda vyplatí!

Díky za informace, brzy se mně tyto záležitosti budou týkat, tak jestli máte ještě něco dalšího, prosím napište :-)

M. Marek 31.3.2016 11:26

Re: Pracující důchodce povinně přispívá

Sociální a zdravotní pojištění platí každý pracující. Proč by to nemělo platit pro důchodce?

P. Vaňura 31.3.2016 13:06

Protože za jiné lidi jeho věku platí obojí stát.

Takže pracující důchodce je okrádán a diskriminován. Ostatně, namísto pracujícího důchodce by šlo napsat "člověk, vykonávající smysluplnou práci."

M. Marek 31.3.2016 13:14

Re: Protože za jiné lidi jeho věku platí obojí stát.

Ano, tak.

F. Doušek 31.3.2016 15:50

Re: Pracující důchodce povinně přispívá

vy jste nepochopil podstatu - pracující důchodce platí obé, ale z toho důchodového pojištění které odvede do 1. pilíře, dostane jen skutečně nepatrnou část nazpět.

V. Novák 31.3.2016 9:28

Co s nezaměstnanými nedůchodci?

Evropa se potýká s nezaměstnaností, politici (hlavně před volbami) si cintají pentli jak budou vytvářet pracovní místa, v některých zemích je zejména mezi mladými nezaměstnanost v desítkách procent... - ale bude se zvyšovat věk odchodu do důchodu!

Genitální!

J. Kavalír 31.3.2016 10:33

Re: Co s nezaměstnanými nedůchodci?

Ekonomové asi vypočítali, že je levnější živit jednoho mladého nezaměstnaného než jednoho důchodce. Bohužel už jim nějak nedošlo, že ten hladý nezaměstnaný si na to zvykne a už nikdy se pracovat nenaučí.

Na důchody bude vždycky ber kde ber. Důchodce je spotřebitel jako každý jiný a pokud pojde hlady, ztratí část vyrobeného zboží odbyt a celá ekonomika se zhroutí.

J. Vlk 31.3.2016 11:05

Re: Co s nezaměstnanými nedůchodci?

Důchodce není spotřebitel jako každý jiný. Je rád když mu na nákup zboží zbydou 3-4 tisíce.

J. Aspirin 31.3.2016 12:28

Re: Co s nezaměstnanými nedůchodci?

...ale zboží je všechno - léky, bydlení, služby, jídlo... - za to všechno důchodce platí. Takže přesněji - i důchodci mají mandatorní a fakultativní výdaje, tedy jsou to normální spotřebitelé ale se svými specifickými potřebami a s trhem na ně zaměřeným.

Z. Frys 31.3.2016 8:45

Povinný státní

důchodový systém, založený na důchodové dani je opět nepřípustná agrese státu vůči lidské svobodě (podobně zdravotní daň). Pokud by byl dobrovolný, nemám námitek, kdo chce, ať se spolehne na stát. Stát vás téměř na 100% okrade. Např. já platím ročně cca 100tis (v Kč) důchodové daně, to je za 40 let cca 4mil. Do důchodu půjdu v 64 letech, při průměrném věku dožití 75 let si důchodu "užiju" 11 let, při výši důchodu cca 11-12tis (dle kalkulačky CSSZ) vyčerpám kolem 1.5 mil, tedy zhruba 2.5mil prodělám. Jsem ochoten přispět lidem s hendikepem, proč by ne, ale skoro 2/3 mých prostředků mi přijde fakt trochu moc...

Z. Rychlý 31.3.2016 8:54

Re: Povinný státní

Za rok důchodu si na drastický propad v příjmech zvyknete. Vlastní zkušenost. Na karty, pivo, víno, zpěv ten důchod zatím stačí. Na ženy toho už moc nezbývá :-(

Z. Frys 31.3.2016 9:00

Re: Povinný státní

nejde o propad v příjmech, na to jsem dobře připravený (vlastní levné bydlení, diverzifikované úspory, dobře vychované děti), ale to, že mě stát nehorázně okrade pod pohrůžkou násilí, to mě fakt hodně se*e.

Z. Rychlý 31.3.2016 9:19

Re: Povinný státní

U těch karet je to celkem dobré téma. Kdybych si to ovšem takhle připouštěl ... tak jsem dávno pod drnem a můj důchod vylepší státní rozpočet. Tohle už nezměníte a rozčilení škodí. Mě teda ješte drobet vybudí, když nějaký ekonomicky nepolíbený kajan mele o pobírání sociálních dávek. Výše částky důchodu mi sice sociání dávku připomíná, ale jinak jsou to peníze, které jsem na důchodový účet pravidelně měsíčně posílal. Kdyby mi stát vyplatil mnou a zaměstnavatelem pravidelně ukládanou částku sociálního výpalného na dřevo v okamžiku odchodu do důchodu, tak mi hospodaření státu bude šumafuk, a nechtěl bych od něj ani halíř.

Ovšem, musíme být prý solidární. Padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina. Že áno.

A. Hrbek 31.3.2016 9:32

Re: Povinný státní

Propočet je sice poněkud zjednodušený, ale máte v podstatě pravdu. Jak již poukázal Ústavní soud, současný výpočetní systém důchodu nerespektuje příliš zásluhovost.

Ale zatím žijete, takže se velmi pravděpodobně dožijete více než 75 let. Přeji Vám alespoň 85.

J. Kavalír 31.3.2016 10:53

Re: Povinný státní

A kdyby se pan Frys náhodou dožil stovky, což se nedá vyloučit, pak by vyčerpal svých teoretických 4 mega i s úroky. :-)))

Pak je ještě otázka, zda by mu zaměstnavatel vyplatil tu částku, kterou za něho na soc. pojištění odvádí, "na ruku" a zda by on měl vůli si všechny peníze ukládat. Kdyby se pak náhodou té stovky dožil a peníze na kontě mu došly, musel by požádat stát o sociální dávky, nebo se dát na státní útraty odporazit.

Z. Frys 31.3.2016 11:46

Re: Povinný státní

Výpočet je samozřejmě velmi zjednodušený, s vyloučením inflace a neustálých změn v redukčních hranicích pro výpočet důchodu. Ale dle mého příkladu bych se musel dožít asi 92 let abych vyčerpal svoje příspěvky, což je velice nepravděpodobné. Mě ale zcela nejvíc vadí státem vynucovaná povinnost platit důchodovou daň, což považuji za naprosto nepřípustnou agresi státu vůči mě. BTW, např. chilský důchodový systém vůbec nemá státní průběžný povinný pilíř, ale je založený na soukromých zaměstnavatelských fondech.

J. Kavalír 31.3.2016 13:07

Re: Povinný státní

Inflace je jen jedno z rizik, které by vám při vlastním spoření na důchod hrozilo. Za našeho mládí (budete jen o pár let mladší) skutečně 92 let jen tak někomu nehrozilo a o 100 letých se psalo v celostátním tisku. Dneska se u nás stovky (a více) dožívá někdo skoro každý den.

Byl by ste ochotný přistoupit na všechna rizika spojená s vlastním spořením na důchod, pokud by vás stát, v případě, že vám peníze dojdou, nechal zcela bez prostředků? Já tedy ne.

Z. Frys 31.3.2016 13:54

Re: Povinný státní

Jsem ochotný přistoupit na jakákoliv rizika, pokud bych se zbavil státního útlaku. Stát je ta nejméně efektivní alternativa, navíc vynucovaná, tedy nemorální alternativa. Existuje nekonečné množství způsobů jak si svůj svobodný život zařídit bez účasti státu. Státní paternalismus vede jen nezodpovědnosti. Kdo se vzdá svobody aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí (B. Franklin).

F. Kusák 31.3.2016 9:46

Re: Povinný státní

Jestli platíte 100 tis. Kč ročně do systému a netýká se to jen několika let a odpracujete s dostatečným výdělkem větší počet let, tak nemůžete, podle současného systému výpočtu, mít důchod 11 až 12 tis. Kč. Buďto neumíte počítat a nebo neuvádíte všechna fakta. A jinak, 1. pilíř je průběžný systém, přispívají všichni a Vám se může stát, že onemocníte nebo zkrachujete a můžete být na důchodu závislý také. Vy asi podnikáte a jako každý podnikatel znáte určitě účetní "výsledovku" a podívejte se na aktiva a pasiva a tak nějak je to podobné i v životě. Já jsem taky podnikal, mám slušný státní důchod, rentu a úspory a rozhodně nevysílám takové polopravdy. Prostě, musíte se smířit s tím, že část peněz sdílíte s jinými. Legitimní by bylo, diskutovat o tom, zda ta spoluúčast je vysoká nebo nikoliv. Pokud máte principiálně jiný názor, pak si vyberte nějaký ostrov v Karibiku a tam se odstěhujte a přijměte jejich občanství, a nemyslím to pejorativně. Já ale chci žít v Evropě, i v té současné.

Z. Frys 31.3.2016 11:54

Re: Povinný státní

Mám principiálně jiný názor na úlohu státu a každou takovou ze zákona povinnou daň jako je důchodová či zdravotní považuji za nemorální agresi ze strany státu. Stěhovat se nikam nechci, pouze chci, aby mě stát nechal na pokoji a nevnucoval mi něco, co nechci a co umím zařídit daleko líp. Souzním se slovy F. Bastiata: "Neupírám socialistům jejich právo na vymýšlení sociálních konstrukcí, na jejich propagaci, obhajobu a na jejich zkoušení na sobě samých na své vlastní riziko. Upírám jim ale právo na vnucování těchto projektů prostřednictvím zákona – mocí – a na to, aby nás nutili platit jim na ně prostřednictvím daní".

P. Vaňura 31.3.2016 13:11

A pokud se s tím smířit NECHCI?

Je třeba legitimní usilovat o pád režimu JAKÝMIKOLIV prostředky?

K. Vyšata 31.3.2016 18:06

Re: Povinný státní

Nechce se mi zrovna vypočítávat, jaké máte příjmy když platíte 100 tisíc na důchod. Ale i odhadem si při vašich příjmech můžete dovolit investiční politiku s kterou budete patřit v důchodu mezi nejbohatší. Prostě je to tak, bylo to tak a bude to tak, že ti schopní si vydělat násobně víc než ti méně schopní, neřknuli ti nepracovití, musí přispívat na důchody jiným. To je systém solidarity a jakkoliv se nám to nemusí líbit, je to daň tomu, že nás nebudou hladoví chudáci honit klackama z našich domů a z našich pozemků. Eventuelně věšet na pouliční lampy. Život není vůbec spravedlivý, jak k úspěšným, tak k těm co nedostali naděleno od pánaboha.

Z. Švrček 31.3.2016 8:36

Obávám se horšího

Přitom nelze brát Řecko jako příklad, tam byly a jsou vzhledem k ekonomické výkonnosti země důchody silně hypertrofované. Bohužel je třeba vzít v ůvahu nejen růst věku a věku dožití dnešní pracující populace ale i stále ještě prosazovanou štědrost sociálních systémů, které ovšem nemohou udržet neustálé a sílící rozšiřování svého záběru o nové klienty. V EU jsou to po rostoucím počtu nezaměstnaných zejména migranti, a to nejen čerství, např. v USA jsou to hispánští imigranti plus změny za Obamova vládnutí, které posunuly poměr vydělávajících k přiživujícím se v neprospěch těch prcujících. Totéž jsme zaznamenali ovšem i my v Evropě - již se, kromě Řecka, nemluví o stálých potížích systémů třeba v takovém Španělsku, Itálii, Portugalsku, ale i napětí v zemích jako Švédsko. Obávám se tedy, že pravda bude v nedaleké budoucnosti taková, že do důchodu se odcházet nebude, ti co si naspořili budou muset vyjít z úspor a ti, co si nenaspořili budou sice dostávat nejaké dávky, ale bude to minimum na hranici přežití. Ti spořivější budou navíc žít v neustálých obavách před krachem finančních systémů, které jim úspory znehodnotí. Pokaždé, když se dívím na výroční zprávy bank a pojišťoven - na jejich rostoucí výdělky, uvědomuji si jejich nenažranost, která může přivodit celosvětový průšvih. Tohle by si paní Šichtařová vyžádalo poněkud hlubší analýzu, pokud je vůbec něco takového komplexně možné.

Z. Švrček 31.3.2016 8:46

Re: Obávám se horšího

... a ještě do toho započítejme, co sežere neustále bující stát a co za to dává (či spíše co za to nedává).

A. Hrbek 31.3.2016 8:34

Tak nevím

jsou důchodci pro ekonomy nebo ekonomové pro důchodce?

Průběžný systém je určitá jistota transferu prostředků od současně pracujících k dříve pracujícím, přičemž současně pracující určitou dobu těžili a stále i těží z toho co vytvořili dříve pracující.

Prostředky na důchody by proto měla jít jednak přímo z důchodového pojištění, ale i nepřímo z různých výnosů státu. Přitom je na každém, jak se sám při postará o své stáří - důchodové pojištění, nemovitost, rychle zhodnotitelný majetek, děti, akcie, atd.

Úlohou ekonomů by nemělo být neustále o něčem kecat (například v současné době o tom, že by úplně každý měl dostávat od státu po celý život pevný příspěvek????), ale stanovit na rozumnou dobu dopředu ekonomické parametry pro určitou úroveň sociálního zabezpečení. Řeči ekonomů o tom, co bude za dvacet let nikoho nezajímají, protože ti neviděli ani krizi když byla před dveřmi.