29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Nižší důchod pro bezdětné nebude fér

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně mluvil o své důchodové reformě. Nalijme si čistého piva – její podstatou je, že lidé bez dětí budou mít menší důchod od státu, respektive si na něj prý mají více naspořit sami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Dubravský 24.12.2021 10:03

Stát na jedné straně znemožní lidem aby měli děti a na druhé straně je bude trestat za to, že neměli děti. Prostě škodí od kolébky do hrobu.

Řeči o šetření na důchod jsou úplně scestné, jednak proto že většina lidí žije z ruky do huby, druhak několikrát za život přijde válka, měnová reforma, inflace nebo jiná událost, která úspory zničí.

V. Kučer 24.12.2021 9:22

Marian Jurečka chce rozhazovat více než jeho předchůdkyně, možná dostane podobnou přezdívku. Přídavky za děti je sociální dávka a mají to financovat bezdětní. Bude to stačit? kolik bezdětných u nás je a jak se to bude řešit u osob které se o své děti nestarají nebo je špatně vychovali a jejich děti skončili v kriminále? Jeden vězeň stojí daňové poplatníky 1500 Kč denně a asi by to měli platit jeho rodiče. Je možné že to soudy neuznají podobně jako neuznaly příliš velkou solidaritu v roce 2011. Pan Jurečka rozumí zemědělství takže by se toho měl držet.

P. Pepax 24.12.2021 9:20

Je to jednoduché, rodiny s dětmi jejichž rodiče pracují mají mít výrazně nižší daně a možná i vyšší důchody, protože jejich děti jsou budoucnost této země. Autorovy spekulace že jsou manželství, které nemouhou mít děti jsou pouhé manipulace. Vychovat kvalitně děti je pro rodiče velmi pracná a nákladná věc, nejsme v Indii, nebo v jiné podobné množírně autore.

Z. Lapil 24.12.2021 10:05

To mi zní, jako byste doporučoval přídavky jen na děti, které BUDOU kvalitně vychované. Ten stroj času by mě zajímal. A definice kvalitně vychovaného dítěte ještě víc.

J. Jurax 24.12.2021 11:30

No, ono je to celkem jednoduché.

Jde o prachy, takže z tohoto pohledu je kvalitně vychované dítě takové, jež v dospělosti pilně pracuje, hodně vydělává a poctivě platí úměrně svému výdělku vysoké daně včetně sociálního pojištění, z něhož se platí důchody.

J. Janotová 24.12.2021 11:39

Já bych navrhla jednoduché řešení. Kvalitně vychované dítě je to, které se v dospělosti uživí vlastní prací. Možná by se i přídavky na děti mohly vyplácet jen pracujícím rodičům (je tu jistá pravděpodobnost, že děti vychovají taky k práci). Ono to, kupodivu, trochu funguje už dnes- rodiny, kde alespoň jeden pracuje mají přídavky o tři stovky vyšší.

J. Janotová 25.12.2021 0:16

Vlamujete se do otevřených dveří. Co asi je již celkem dlouho existující daňový bonus na dítě? Při 3 dětech je to docela cítit

Š. Hašek 24.12.2021 9:03

Průběžný důchodový system není přímo založen na počtu dětí.

Průběžný důchodový system je založen na ekonomickém běhu státu, na důchodové dani po určitou dobu, na výši přidělované penze, na odhadu a zjištění délky pobírání penze. Ten system vznikal jednotnou, nízkou penzí, po dlouhé době práce (!!!). Vše zapomenuto! A vzrostl počet neproduktivních dohližitelů na konkrétní práci jiných.

Ten průběžný důchodový system lze on line modifikovat. Bylo by dobré těm ovčanům občas připomenout, jak to funguje!!! A že taky může být průběžná penze nižší!

A nekrmit občany chytrými kecy Kalouska (spořit si přímo penězi u státu na dobu za čtyřicet let !!!), případně kecy traktoristy Jurečka. Ten zas v plných porodnicích vidí rovnou důchody (!!!). Důchody vznikají z každodenní konkrétní rychoty!!! Lemplové je netvoří!!!

Modifikací je několik, z toho důvodu je velice těžké se dohodnout. Zvláště v udržení současného komunistického systemu, kdy více platícím nakonec seberou peníze ti méně platící. 70% méně platících nedalo peníze do systemu, ale koupilo si dovolenou, nebo auto.

Je to jasné. 70% méně platících si na tohle nedá šáhnout! Aby platili všici stejně a potom všici stejně brali. A nekoupili si Chorvatsko, dali to do průběžného systemu.

Zkráceno. Umím počítat, negeneruji dluhy. Jurečka by se měl vrátit na ten trachtor.

V. Kučer 24.12.2021 9:24

R^

J. Jurax 24.12.2021 11:39

70% méně platících nedalo peníze do systemu, ale koupilo si dovolenou, nebo auto, pravíte.

Nuže, vězte, ze u zaměstnanců tohle nejde. Ti ty prachy jdoucí do systému pro sichr ani nedostanou do ruky a daňový základ je u nich striktně dán.

Š. Hašek 24.12.2021 12:36

Jde a běží to. Každý dává různě a potom se to "dorovná". Lumpárna.

Napíši to ještě jednou:

Občan A má odvod z platu A ́, vyšší. Občan B má odvod z platu B ́, nižší.

Občana B nic nenutí nikdy v životě poukázat stejné/podobné peníze jako občan A (aby měl vyšší důchod). Občan B ty peníze dá opravdu na to Chorvatsko. Případně za lepší mikrovlnku. Odpozorováno po dobu 40 let.

Občanů B je víc, a požadují důchod jako občané A. V tom to je. Demokracie to není.

Je mi líto, pane Juraxi. Matematika se nedá vokecat. Pouze politicky. Jsme plně v průšvihu, kdy pět cikánů přehlasuje jednoho Archimeda.

J. Jurax 24.12.2021 15:02

No, jistě, minimální mzda a pak dlaňovka čistá ruka. Ovšem pak taky nízký důchod, na který mu stejně v rámci solidarity musí přispívat ostatní, aby mu byl umožněn důstojný život.

Ono nic není dokonalé.

V. Kučer 24.12.2021 13:56

Většina OSVČ platili méně i když vydělali více takže mají více nahamouněno, nebo z takto ušetřených peněz šikovně investovali a my ostatní jim máme doplácet jejich důchody jako by nestačilo že dotujeme jejich lékařskou péči. Neodsuzuji je, na jejich místě bych asi jednal stejně ale jde o to aby z nás nedělal ministr sociálních věcí blbce.

J. Jurax 24.12.2021 15:17

Asi tak ...

J. Krejčí 24.12.2021 7:31

Autor je možná právník a publicista ale o životě neví nic.Kdo nemá děti ať už z jakéhokoli důvodu, měl možnost si na důchod našetřit víc než ten, kdo nějaké děti vychoval. Jediný problém vidím v tom, jak odlišit ty děti, kteří budou většinu života nezaměstnatelní stejně jako jejich rodiče a tito "rodičové" by pak byli zvýhodněni hrubě nespravedlivě.

V. Kučer 24.12.2021 8:34

Peníze mají dostávat mladé matky nikoliv staré báby. S poslední větou souhlas.

J. Jurax 24.12.2021 11:40

To záleží na tom, zda jste mladá matka nebo stará babka ... :-)

V. Kučer 24.12.2021 13:16

Jsem stejný ročník jako vy, důchod mám na naše poměry slušný a to z něj ještě dotuji OSVČ a snesl bych i dotace starým babkám. Znám ale lidi kteří s důchodem jen tak tak vyjdou, pokud mezi ně patříte i vy a máte dětí jak smetí mohla by vám Jurečkova reforma trochu pomoci.

J. Jurax 24.12.2021 15:16

No, mezi ty lidi, jak mi předhazujete, fakt nepatřím. Spíš jsem na tom jako Vy.

V. Kučer 24.12.2021 17:33

Stará bába už mít děti nemůže my dva pravděpodobně ano, kdyby nám zaplatili nebyl problém sehnat plodnou čtyřicátnici...

J. Jurax 24.12.2021 22:32

Jistě.

Ale abych je mohl vychovat a dát jim vzdělání, musel bych tu být a vydělávat tak do pětadevadesáti, protože z důchodu by to šlo stěží. Jsem ročník 49 ... :-)

Tudy cesta asi nepovede ... :-)

J. Pokoutný 24.12.2021 8:37

Pak si ovšem vzpomeňte na jistého našeho etnika, které žije z 95% ze sociálky, ale dětí mívá dvojnásobek.

Š. Hašek 24.12.2021 9:04

Důležitá poznámka!

V. Kolman 24.12.2021 9:12

týýý ráááásystááááá;-D;-D;-D

V. Kučer 24.12.2021 9:28

Toto je jediný problém a proto Jurečkova reforma nemůže projít.

R. Vacek 24.12.2021 7:22

Snad by byl vhodnější systém, kdy penzisté budou dostávat část penze z daní svých dětí. Výchova řádného a daně platícího občana stojí totiž rodiče spoustu peněz.

Š. Hašek 24.12.2021 9:19

Úplně by stačilo, kdyby system "opravdu započítal" peníze vložené plátcem! A nikoliv nějakých deset "opravných" koeficientů!!!

A potom "složitější trojčlenkou" vygenerovat penzi. To je totiž metoda početní, účetnická, taková švýcarská, férová, na nic si nehrající!!! Začal bych: Stejné odvody - stejná penze.

Nekalouskovská, nejurečkovská, férová, nekomunistická. Samozřejmě neradostná pro ty vyčůránky nemakající a pro jejich politické ochránce. Tihle všichni chtějí málo platit a více pak dostávat!

R. Vacek 24.12.2021 9:41

Tím poškodíte ty, kteří část kariéry obětují výchově dětí. Kvůli tomu mají nižší příjmy -> nižší odvody na důchod -> nižší penzi. Náklady na výchovu nového poplatníka se odhadují na milion Kč.

P. Dvořák 24.12.2021 6:41

Zcela pokrytecky, rozuměj - korektně, se nikde nehovoří o jisté skupině obyvatel, kteří mají dětí víc, než je obvyklé a udělají toho za život mnohem míň, než je obvyklé.

Pokud tedy v životě vůbec kdy vstávali do práce, protože od osmnácti mají invalidní důchod za profetovaná játra, jiní za mozek vymaštěný z toluenu. Ti rafinovanější si invalidní důchod koupí.

Ti kteří nemají důchod, tak si jezdí na pracák pro dávky. Když už tam jedou autem s řidičem nebo taxíkem, tak se aspoň naučili, že než vejdou do budovy úřadu práce, strčí si do kapsy toho půl kilogramu zlata, které obvykle mají na krku a na rukách. Poctivého zlata, jak jinak, za poctivé peníze.

Bude mezi mnohadětné s nárokem na důchod počítat i ty, kteří si jako sousedé (nebo babičky a pod.) vzájemně "vyměňují" děti, na které berou prachy jako pěstouni? A vážení, to není podle tabulek jako mateřská!!!

To je ta pravá squadra pro Jurečkovy mnohadětné důchodce!

Černopr..... Jurečko, běž do pr.... jakékoliv barvy.

J. Karlík 24.12.2021 9:09

Taky toho traktoristu nemám rád, culí se jak měsíček, ale duše černá. Nicméně, když už se prolhali do vlády, tak musí něco dělat. Průběžný systém je neudržitelný. Nebudou děti. A co s těmi, kteří budou mít jedno dítě? Traktoristovo řešení je na nic, ale na víc nemá. Radikální řešení je postupně rušit průběžný systém, snižovat až zrušit penze, platbu soc. pojištění převést na osobní konto zaměstnance, odpadnou náklady na jeho správu. Docela by mě zajímalo, kolik z vybraných peněz se skutečně na penze vyplatí. 60%? Možná míň.