5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Nevýhra, nepodpis a nerozum

Kvůli senátní ústavní žalobě za velezradu Václavu Klausovi jeho již tak jistě hořké odcházení z funkce ještě více zhořkne. Možná právě to ve skutečnosti motivovalo senátory: touha projevit svou moc a uštědřit "panu profesorovi" při odchodu ze školy pořádný pohlavek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Sedláček 8.3.2013 13:38

"A poněvadž každé rozšíření podílu obnovitelných zdrojů na trzích s energiemi zároveň znamená zúžení prostoru pro obchodníky s plynem a ropou..."

Prosím Vás tyhle propagandistické zelené lži si strčte do řiti. Ono je to právě naopak zejména u toho plynu, protože ty Vaše OZE se musejí něčím zálohovat a to se děje s pomocí uhelných nebo paroplynových elektráren.

R. Houška 8.3.2013 14:57

Re: "A poněvadž každé rozšíření podílu obnovitelných zdrojů na trzích s energiemi zároveň znamená zúžení prostoru pro obchodníky s plynem a ropou..."

Vážený, zálohovat musíte okamžitým zdrojem, tedy něčím, co nakopnete a hned to jede. Než byste zatopil pod kotlem nebo vyrobil páru, zálohovat by nebylo co. Ale to Vám samozřejmě nevadí, abyste tu nešířil své modré, nikoli zelené lži, a nečekal s láskou u řiti svého exhradního guru, jestli z ní tentokrát nevyleze čokoláda.

P. Vaňura 8.3.2013 15:29

Milý pane, ale přesto se takto zálohují!

Pak je ale nutné to, aby jste měl elektrárnu "s ohněm pod kotli," která pak ihned najede. Nebo úmyslně udržoval v provozu nadbytečné bloky, běžící na 50% výkonu, schopně jeho rychlého zvýšení. Rychle naběhne vodní nebo přečerpávací elektrárna, ale u nás jejich kapacita nestačí.

Takže ty slavné OZE neslouží k výrobě elektřiny, ale k tunelovánů státu, občanů i podniků.

Mimochodem, o nesmyslnosti zelené politiky vůbec a protijaderné histerie zvláště jsem psal dříve, než Václav Klaus!

J. Vyhnalík 8.3.2013 17:49

Re: "A poněvadž každé rozšíření podílu obnovitelných zdrojů na trzích s energiemi zároveň znamená zúžení prostoru pro obchodníky s plynem a ropou..."

Máte pravdu. Je potřeba mít pohotový zdroj v horké záloze a ve chvíli, kdy ten nabíhá, už musejí startovat další a z klasických tepelných zdrojů mají nejrychlejší náběh právě ty plynové. Také se je v Německu chystají, spolu s uhelnými stavět místo JE, které se "prosíraví" politici zavázali odstavit, aby je náhodou nespláchla tsunami z Žaponska.

J. Václavíková 8.3.2013 19:40

Re: "A poněvadž každé rozšíření podílu obnovitelných zdrojů na trzích s energiemi zároveň znamená zúžení prostoru pro obchodníky s plynem a ropou..."

Jasně, na to je nejlepší malá paroplynová elektrárna, ze které máte i teplo. Ovšem lepší než mít rovnoměrně stejný výkon energetických zdrojů je podpořit okamžitou spotřebu v době nadprodukce pomocí inteligentních sítí a výhodných tarifů. Kompatibilní by pak byly elektromobily s možností nabíjet baterii v době nadprodukce.

J. Vyhnalík 8.3.2013 20:21

Re: "A poněvadž každé rozšíření podílu obnovitelných zdrojů na trzích s energiemi zároveň znamená zúžení prostoru pro obchodníky s plynem a ropou..."

Neexistuje jedna jediná nejlepší technologie. Malé paroplynové elektrárny produkují elektřinu dráž než velké JE, nebo uhelné a produkují i smog během inverzí. Je třeba různé zdroje výhodně kombinovat. Elektromobilům nejspíš patří budoucnost, ale zatím jsou bez dotací nekonkurenceschopné. To se samozřejmě změní s rostoucí cenou nafty.

J. Václavíková 8.3.2013 11:46

Nejen postojem k Rusku

,,připomíná liberál Václav Klaus vegetariána pořádajícího na zabijačce talíř jitrnic."

Dokonce bych řekla, že je to jeho nejvýstižnější charakteristika obecně. Cokoliv hlásá, v praxi dělá obráceně. A jeho volebních vítězství se myslím nikdo neobává.

J. Vyhnalík 8.3.2013 12:25

Re: Nejen postojem k Rusku

Po pádu socialismu bylo hlavní prioritou našich vlád, kde VK hrál důležitou roli, odstřihnutí se od Ruska. Proč? Rusko bylo potenciálním zdrojem nestability a naše jednostranná orientace na východ nás činila nezdravě závislými.

Dnes realizujeme 80 % zahraničního obchodu s EU, která je ve vleklé krizi a je tedy potenciálním zdrojem ekonomické krize. O velkých světových ekonomikách, které i v současné situaci rostou se mluví jako o BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Má tedy smysl snažit se orientovat na obchod s těmito zeměmi a Rusko je pro nás z nich nejblíž.

Není náhodou, že studenti zahraničního obchodu ve vyspělých zemích na celém světě se často učí rusky.

R. Houška 8.3.2013 15:02

Re: Nejen postojem k Rusku

Václav Klaus se rusky učit nemusí, ten už to dokonale umí. A od Ruska nás odstřihával opravdu mistrně, například v rámci diverzifikace zdrojů plynu a ropy spolu se soudruhem Dlouhým, nebo později v rámci svého vztahu k Brdskému radaru.

J. Vyhnalík 8.3.2013 15:56

Re: Nejen postojem k Rusku

Co se Vám nelíbilo na propojení hlavních produktovodů z Ruska na systémy v Rakousku, Itálii a Německu?

Řeč byla o ekonomických vazbách. Se zahraničněpolitickým izolacionismem a nevměšováním, které VK zastává osobně také nesouhlasím.

J. Václavíková 8.3.2013 19:42

Re: Nejen postojem k Rusku

Pokusy prosadit se na ruském trhu vedly k obrovským nedobytným dluhům.

J. Vyhnalík 8.3.2013 20:26

Re: Nejen postojem k Rusku

Kellner se v Rusku prosazuje se ziskem. Jinak máte pravdu, osobně znám několik lidí, kteří v Rusku prodělali nebo z Ruska rychle utekli. Pro to, aby smlouvy fungovaly je třeba kontrakty neustále kontrolovat a mít tam svoje lidi. Není to jednoduché a nelze to dělat na přání. Jde jenom o to, že otáčet se k Rusku zády je hloupost.

Už jenom proto, že není dobré mít všechna vejce v jednom košíku a v EU jich už máme 80 %.

V. Mlich 8.3.2013 11:31

Legrační Mlejnek

Nejvíc mě pobavila ta představa, jako si Klaus vybírá nepřátele, jako když si zkouší boty u Bati. Je to mnohem jednodušší: Viděl, kde nás nejvíc bota tlačí a na ty kamínky se soustředil.

Jinak nemám nejmenší pochybnost, že pokud bude Klaus v nějakých volbách kandidovat, dostane hlasů dost. Podle médií to dnes vypadá, že by si o něj nikdo neopřel kolo, ale průzkumy jasně ukazují, že i po amnestii je málem nejoblíbenějším politikem. Kdyby ta 20% mlčící skupina jeho fandů šla k volbám komplet a účast by byla 50% jako obvykle, tak by mohl dostat 40%. Nemluvě o tom, že ty volby nebudou o amnestii, ale o EÚ a myslím, že i řada lidí, co jinak Klause nemusí, ho rádi pošlou do Brusele, ať tam panáčkům zatopí.

P. Scheck 9.3.2013 0:18

Klaus v Bruselu zatopí?

Mohu s vámi, pane Mlich, v lecčems souhlasit. Ale v závěrečném pohledu je vidět, že jste značně ovlivněn našimi médii a pohledem pouze z českého rybníčku.

Naopak se obávám, že ti vámi označovaní panáčci v Bruselu se na Klause velice těší a přejí si ať se tam objeví. Na tak snadné kořisti si rádi smlsnou, byť to bude jen tak pro zábavu a politicky na tom nic moc nevytěží.

On totiž Václav Klaus není ani náhodou pro EU tak zajímavý, jak to jím samotným naše proklínaná media, u nás předkládají. V tomto ohledu nás bohužel mnozí vidí jako kabaretní východ, kde si nejsou úplně jisti (přehnaně řečeno), zda už máme splachovací záchody.

Samotného mě to uráží. Ale když pak vidím, co se od nás vypouští do světa, říkám si: "Mám se zlobit na ně, nebo spíš na nás?"

P. Lenc 8.3.2013 9:27

Je zajímavé,

jak se hájení zájmu České republiky dá také intepretovat.

S. Ševeček 8.3.2013 10:38

Re: Je zajímavé,

jak mnohým vadí možné uchování suverenity a státnosti České republiky.

(taky proto ty štítky "národovectví")

R. Jonák 8.3.2013 8:45

Rád bych věděl

kde autor vzal tento názor: Příznivci ODS se totiž dosud projevovali jako nejvíce proevropští, nejvíce euroskeptičtí jsou voliči komunistů a část voličů sociální demokracie.

Vždyť přeci největšími eurohujery jsou právě socani - mimo jiné proč by si jinak ti socanští senátoři stěžovali, že Klaus zdržoval podepsání různých smluv s EU.

K. Frauknecht 8.3.2013 7:34

Milý autore

dnes jsou to "obzvláštní" konstrukce. Snažím se nepoužívat vulgarizmů a nekomentovat to. Nicméně jedno považuji za nutné:

Proč VK brojí proti unii? Velmi prosté, stejně jako řada jiných (včetně mě) je přesvědčen, že "centrální plánování" nevede k prosperitě (to možná uznáte). "Centrální plánovač" objektivně n e m ů ž e znát potřebu jedince, resp. státu! Blbý příklad, ale bohužel ze života (našeho): cyklistika je jistě zdravá a tělu prospěšná, ale ČR, Maďarsko a podobní opravdu nepotřebují od EU dotace na cyklostezky. Nehledě na fakt, že "centrální plánování" m u s í být podporováno obrovským byrokratickým aparátem, takže se polovina dotací, cestou mezi úřady, stejně někde "ztratí".

P. Scheck 9.3.2013 0:33

Dvě věci, jen krátce

Nechte si, prosím, pane Frauknechte, od někoho vysvětlit, jak se žádá o dotace na cyklostezky a zda je to ve výsledku věcí úředníků EU (zda byste neměl svoji kritiku spíš zaměřit na úředníky v ČR. Chápu, tohle se nenosí...)

A pokud jde o ten byrokratický aparát v Bruselu. Je určitě veliký, konečně jedná se o mnoho států. Ale jen pro představu.

Jenom Pařížská radnice má skoro o jednu třetinu úředníků více!!

Myslíte, že toto srovnání už napsal nějaký novinář v ČR. Hádejte třikrát...

Z. Rychlý 8.3.2013 6:57

Poznámka na okraj

Rusko se bojí integrované Evropy ?

Nejsou to hlupáci a tudíž vědí, že integrovaná Evropa je fikce. Pokud se integrace "povede", pak to bude díky vlastním problémům s vyrovnáváním tak slabý stát, že o nějakém vyvolávání strachu nemůže být ani řeči.

S. Vaněček Šauerová 8.3.2013 2:29

Nu, pokud by se podařilo sjednotit národovce

z části ODS, Suverenity, SSO a D.O.S.T., něco by to vydalo. Dejme tomu tak mezi 5 a 10ti procenty. To by na předsedu vlády nestačilo, i když, jak už víme, "předseda vlády rozhodně nemusí být z vítězné strany" (http://euro.e15.cz/hyde-park/rozhovory/milos-zeman-prezident-nemusi-premierem-jmenovat-viteze-voleb-925071).

Samozřejmě, že Klaus odejít nechce, říká to od června 2009 v různě zakuklených větách pořád, třeba tady: "To mě vede k úvahám, kdo ví, co bude v roce 2013, jestli nebude prostor pro nějaký můj další vstup do politiky s jiným praporem v ruce" (Právo, 27. 6. 2009).  A hlavně pořád hraje šachy : "Neptejte se mě, jaká bude na šachovnici situace po 24. tahu bílého. Zkoušejte, jestli umím na nějaké přiměřené úrovni hrát šachy" (Právo, 27. 8. 2011);  poslední doběpak  už i nepokrytě vyhrožuje : "Mě pořád někdo provokuje otázkami, jestli zůstanu v politice ... Ale jestli mě někdo chce za každou cenu v politice udržet a myslí sií, že naopak svými neuvěřitelnými útoky od střelby v Chrastavě po mediální výroky bude zastrašovat, tak já musím každého varovat, že tím jenom hrozí, že mě v té politice udrží, a způsobí, že já prostě bouchnu do stolu a řeknu : Takhle-tedy-ne. Tečka" (LN, 6. 10. 2012). A zatímco ještě v říjnu byl podmět "někdo", dnes jsou jím "zločinní senátoři", a Václav Klaus tak musí znovu a znovu bojovat s nepřítelem : "Celý ten souboj, který teď se mnou vedou někteří senátoři, tak to já myslím, že nedělají kvůli ničemu jinému, myslím, že nemohou mít jiný zájem, kvůli ničemu jinému, než aby mě za každou cenu do té politiky vtáhli, aby mě donutili opět je v nějakých příštích volbách porazit. Tak jestli tohle chtějí, tak ať v tom prostě pokračují, a pak nezbyde, než abych já řekl : tak to tedy, holoubci, ne !" (ČT, 6. 3. 2013).

 

S. Vaněček Šauerová 8.3.2013 2:33

pokr.

Již ne tedy že se sám, to v podstatě již od začátků druhého pezidentského mandátu, zamýšlel nad tím, jak dál podržet státní moc, to nepřátelé ho nutí ... :-) Jistě se přitom spoléhá, že jen málokdo si již pamatuje, co říkal v roce 2009. Navíc, jak slyšíme, chce někoho porazit OPĚT. Jenže, kdy naposled někoho porazil ? Zapomněl na dvoje po sobě jdoucí prohrané volby ?

No nic, Klause budou muset z politiky jednou odnést na márách. 23 let ve vysoké politice je málo. Hurá tedy na Kubu, do Venezuely nebo Súdánu, tam je to normální.

J. Václavíková 8.3.2013 9:42

Re: pokr.

Senilita a paranoia v přímém přenosu. Čeho se ještě dočkáme?

J. Vyhnalík 8.3.2013 12:15

Re: pokr.

VK nejde o moc. Jemu jde o to, aby se nedělaly zbytečné chyby a aby mohl mluvit do věcí, kterým rozumí.

Přestože se udržuje ve výborné kondici (s ohledem na jeho vytížení), je jasné, že energie s věkem ubývá. Dalších 23 let ve vrcholové politice nezvládne, ale dokud mu zbudou síly, tak nejspíš nedokáže stát mimo.

Jenom fyzicky srovnejte VK s mladším Zemanem a jenom o něco starším Schwarzenbergem.

P. Scheck 9.3.2013 0:49

Je to tak

Musím s vámi, paní Šauerová, zcela souhlasit.

Je až směšné, jak si Klaus nechává otevřené dveře na všechny strany, aby pak, po jakémkoliv výsledku, mohl opět tvrdit, že on svoje postoje nemění.

Když to nevyjde, bude tvrdit, že přece říkal, že do institucí EU nepůjde.

No a když mu to vyjde? Přece vždycky tvrdil, že pokud ho budou ti a ti provokovat, nezbyde mu, než opět zasáhnout.

Šachy hrát umí, zvláště pokud může stále šahat na své i soupeřovy figurky, aby byly přesně na svých místech. Po čase se pak může ukázat, že tu chybí střelec, tu pěšák...pera se zatím do šachů nezavedla, ta by se nejspíš ztratila jako první...:-)

J. Vyhnalík 8.3.2013 1:13

Nepochopení skutečné, nebo jen předstírané

Autor předpokládá, že si Václav Klaus vybral jako svá profilující témata EU a zelený alarmismus jako výsledek svého kalkulu jak se zviditelnit. (Že by: podle sebe, soudím tebe?)

Podle mého názoru to bylo úplně opačně. Ta témata si vybrala Václava Klause. Václava Klause ekonoma, který ve své funkci hájil zájmy České republiky. Obě témata spojuje to, že ve jménu abstraktních ideí (federalizace a unifikace Evropy, ochrana Země před dopady lidské činnosti) sjednocují politiky snažící se cíleně řídit naše osudu a vnucovat nám, podle nich lepší pravidla života.

Ve skutečnosti jsou ovšem jejich kroky exemplárním znásilňováním zdravého ekonomického rozumu a jsou zdrojem dluhové a energetické krize. Prostředky jak přímo koncových spotřebitelů, tak vládní jsou nuceně investovány do neefektivních řešení, vyvolávajících a prohlubujících ekonomickou krizi a hrozících kolapsem. Přitom možnosti národních vlád adekvátně reagovat jsou významně podvazovány evropským přerozdělovacím systémem dotací.

O osudech obyvatel ČR tak ve stále větší míře rozhodují politici a úředníci, kteří v naší zemi často v životě nebyli a které naše problémy vůbec nezajímají. Jedná se naprosto zásadní problémy budoucnosti jak ČR, tak EU a celé Evropy. To, že je pan Mlejnek nevidí, je jenom jeho chybou.

M. Trhlík 8.3.2013 6:10

Re: Nepochopení skutečné, nebo jen předstírané

Pane Vyhnalíku a co předvedl ekonom a zároveň prezident,dá se říci vrchní velitel politiků? Kritizoval, analyzoval, napsal o deseti letech své vlády 10 knih, bezpočet "cestopisů" a jak vypadá naše ekonomika? Ono asi nestačí vidět jenom jednu stranu, ale i to ostatní.Pokud nám má někdo pořád něco nařizovat a my to budeme bez výhrad plnit, tak se ptám: Má cenu abysme byli samostatná republika? Potom můžeme i o Klausovi říci, že bojoval proti větrným mlýnům a bez efektu.

K. Frauknecht 8.3.2013 7:57

Odpověď na vaši otázku

ANO.

Pokud si vzpomínám (možná se pletu jsem již stár:-)) při našem vstupu do EU (které jsem také podporoval, já bloud!) se hovořilo o volném obchodu, rovné pracovní příležitosti a cestování. S výjimkou cestování nic ze slibovaného není (navíc mi nařizují co mám lejt do auta, čím mám svítit a jak mám mít zahnutou vokurku).

Znovu ANO - takovou socialistickou Evropu nechci!

J. Vyhnalík 8.3.2013 12:07

Re: Nepochopení skutečné, nebo jen předstírané

Vrchní velitel politiků je co? To si myslíte, že president má politiky na povel? Právě sepisování odborných článků a vystupování na politických fórech přináší do politické diskuse témata, která se řeší.

President nemá zákonodárnou pravomoc, on zákony jenom schvaluje a jeho případný nesouhlas je přitom snadno přehlasovatelný.

President reprezentuje zemi navenek a proto i VK tolik jezdil po světě. Ty knihy, které zmiňujete jsou fakticky sborníky jeho projevů a článků, tedy nic navíc, pouze záznam jeho práce a pracovitosti.

P. Kolář 8.3.2013 6:13

Re: Nepochopení skutečné, nebo jen předstírané

Konečně tady čtu něco,co mohu bez problémů podepsat.Pan Mlejnek totiž nehodnotí,on jenom trestá,protože nic nepochopil.Napřed dává Václavu Klausovi nálepky ,aby měl vzápětí co vyvracet.Typický příklad,jak dostat protivníka na svoji úroveň.Je příliš brzy na hodnocení Václava Klause,počkejme pár let.Starosti,které nám přinese Sobotkova vláda nás přinutí,abychom se na jeho éru dívali jinak.