2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Nepříjemné pravdy Michala Mašaty

Předseda českých demokratů Bohuslav Sobotka nerad slyší pravdu. Takže když si mladý člen jeho strany až odněkud z Poděbrad troufne říci, že sovětské vedení nemohlo v roce 1968 na vývoj událostí v Československu reagovat jinak než tím, že je zakouslo, je soudruh předseda rozčilen, za výroky svého soudruha se omlouvá a dává najevo, že to si ten mladík vyskočil zbytečně příliš vysoko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Adler 24.8.2013 1:19

par pripominek

pane vyhnaliku, nevim, kde a jak jste zazival tzv. prazske jaro vy, ja je zazival jako cesky novinar a stalo se mi, ze dost blizko k tomu, co se delo doopravdy ...

pane cechu, tvrdit, ze presidentska volba byla nedemokraticka hranici s nesmyslem: probehla podle platnych zakonu, ktere schvalila demokraticky zvolena snemovna (obe jeji komory) ...

a, to se neda svitit, ale soveti opravdu jednali ve svem zajmu, jinak ani jednat nemohli ...

a na uplny okraj: andropov v dobe rozhodovani nebyl clenem politbyra ... tam se dostal o pet let pozdeji ... ovsem: invazi propagoval na zaklade svych zkusenosti z madarska (1956), cinil tak ale z pozice sefa kgb ...

J. Barto 23.8.2013 18:35

Ach,

tak podle Mašaty, se Brežněv zachoval jako státník?!

Pak ovšem, "klobouk dolů" před Hitlerem. Nemusel prezidenta Háchu hodit do obrněného transportéru jako otep slámy!

Nechal ho přijet zvláštním vlakem , uvítat čestnou jednotkou a český dolíček mu spadl do klína jako nahnilá hruška.

Takže: Buran byl Brežněv, Dubček slaboch a v důsledku svého slabošství pak i zrádce !!

P. Urban 23.8.2013 18:20

Sovětský svaz dosud existuje

Turci vládnou v Budíně a Lehnice je okupována Mongoly.

J. Vyhnalík 23.8.2013 17:53

Michal Mašata má pravdu a přesto se mýlí

Autor pořádně nezažil reálný socialismus a už vůbec ne rok 1968. Proto si může dovolit takové zjednodušující úvahy na téma rovnováhy sil v tehdejší době. Sověti si vojenskou přítomnost u nás udržovali pravidelnými cvičeními Varšavské smlouvy Vltava. Neměli své jednotky u nás dislokované nastálo, ale zato si pravidelně trénovali jejich přesun a terén dobře znali.

Nechuť k trvalému rozmístění sovětských vojsk na našem území byla pochopitelná. Po jejich rozmístění byla doktrína útoku NATO na VS přepracována a předpokládala masové jaderné údery na místa soustředění vojsk po celých Čechách s tím, že následně by vojska NATO postupovala koridory ponechanými v zamořeném území. Z území ČR by tak byl zachován pouze koridor vedoucí přes Moravu a Moravskou bránou do Polska. To není nic, z čeho by mohl mít rozumný český politik radost.

Podstatné ovšem je, že autor své úvahy redukuje pouze na na vojenskou oblast. Stejně podstatný byl i ideologický a technologický dopad, pokud by se ČSSR podařilo vymanit z přímého sovětského vlivu. ČSSR a NDR byly dvě technicky nejvyspělejší oblasti RVHP a samozřejmě SSSR nemohlo připustit zpochybnění své suverenity v oblasti.

Co by mělo být zdůrazněno, je to, že rok 1986 neměl dobré řešení. Uvolnění by nezadržitelně vedlo ke zpochybnění vedoucí role KSČ a první svobodné volby, pokud by je komunisti připustili, by je smetly. Podobně jako se to stalo v 80. letech v Polsku. O sovětskou pomoc by pak nežádali Indra, Biľak, Šalgovič a spol. ale Saša Dubček (který v Rusku žil se svými komunistickými rodiči až do 17 let) a na Rusy nedal dopustit. Pamětníci si pamatují jeho reakci na obsazení Československa, kdy se zhroutil a neustále opakoval: "Čo ste mi to urobili!"

P. Vaňura 23.8.2013 18:22

Já bych připomněl zapomenutou konferenci v Bratislavě

kolem 3.8.1968, Její výsledek byl interpretován jako kompromis, ČSSR bude kopírovat sovětskou zahrtaniční politiku, ale budou jí umožněny nějaké liberalizační reformy.

Až do 21.8.1968 tady měl SSSR hodně sympatizantů a hodně lidí ještě pamatovalo Protektorát. To se 21. 8. 1968 změnilo, já si pamatuji první reakci jednoho z nás, když nám to řekli "Teď už si to můžeme říci otevřeně, Rusové jakou kur***."

Např. se o 180 stupňů obrátil poměr obyvatelstva k čínsko-ruskému konfliktu, incident na řece Ussuri na začátku r. 1968 vyvolal obrovské nadšení, Čiňané začali být považování za přátele (maoistický režim okupaci Československa odsoudil).

Vzhledem k tomu, že Československá armáda měla 200000 MUŽŮ, nehrálo by 20000-30000 sovětských vojáků roli, pokud by na českslovenskou armádu byl spoleh a pokud by došlo k útoku, spoleh na ni do 21.8.1968 byl.

Brežněv zopakoval postoj Stalina ke Gottwaldovi, "já vám kašlu na přátelství, chci z vás mít otroky!"

J. Vyhnalík 23.8.2013 18:38

Re: Já bych připomněl zapomenutou konferenci v Bratislavě

Jenže v té době u nás pobývaly právě desetitisíce "spojeneckých" vojáků po cvičení Vltava, kteří se neměli k návratu domů. Jednalo se o jasný nátlak na naše vedení. To, že nedošlo k obsazení už v červenci bylo nejspíš dáno potřebou sovětského vedení se sejít, rozhodnout o přípravě plánů, plány schválit a pak dát povel k akci.

O tom, že si uvědomovali nebezpečí, že by mohlo dojít ke konfliktu, svědčí právě dlouhé přípravy. Je známo, že třeba Ruzyni obsadili lidé z ministerstva vnitra a kontrolovali ji dokud vše nepřevzaly sovětské přepadové jednotky skryté v linkových letadlech.

Ve válce jsou počty mužů to nejméně podstatné. Nejdůležitější je logistika a to v pořadí pohonné hmoty, munice, jídlo. Většinu naší armády tvořili záklaďáci a munici měli tak pro strážní službu. Zásobování mohli okupanti ovládnout během minut. Při vzdušné převaze, kterou disponovali, by dokázali zastavit dopravu čehokoliv na celém našem území během minut. Početně mohla být naše armáda klidně stokrát početnější, než sovětská, stejně by neměla šanci.

P. Vaňura 23.8.2013 20:57

Připomínám, že odvoláním generála Prchlíka z funkce

vedoucího 8. oddělení ÚV KSČ padla varianta vojenské obrany před SSSR. Uvědomte si, že např. tanky československé armády byly naplněny municí a mohly okamžitě zasáhnout do boje. A jeden kapitám, co sloužil v Milovicích mi řekl, že ty dvě divize, co byly určeny proti jim by dokázali odrazit. A vojáci by do toho šli, i když by to bylo beznadějné, ale možná ne. Vzdušná převaha je hodně, ale ne všechno, viz vietnamská válka. Víte, co by s transportními letadly udělaly byť i zastaralé protiletadlové rakety? Ta letadla měla parametry jako bombardéry z korejské války.

J. Vyhnalík 23.8.2013 22:21

Re: Připomínám, že odvoláním generála Prchlíka z funkce

Naše úvahy jsou čistě hypotetické. Celý důstojnický sbor byl v KSČ a velká část studovala v Rusku. V nejlepším případě by se invazi postavily jednotlivé jednotky. I kdyby byla šance první vlnu odrazit, nebyla šance boj udržet. Nehledě na katastrofální ztráty. Munice v boji vydrží chvilku. O moderní válce rozhoduje, kdo kontroluje železnice a silnice. Rusové nic nepodceňovali, vedle leteckého mostu do Ruzyně pojištěného pátou kolonou, vtrhli k nám ze všech směrů a dislokaci našich jednotek včetně jmen velitelů a jejich spolehlivosti měli k dispozici také. O Ruském přístupu svědčilo to, že obklíčili Prahu tanky a kanóny a hrozili, že pokud se Dubček nepodvolí, zahájí palbu.

I kdybychom měli šanci se bránit, čemuž nevěřím. Boj by měl smysl, pouze kdyby existovala alternativa a ta neexistovala nikdo na západě nebyl ochoten riskovat jadernou válku. Jsem přesvědčen, že Rusové Američany informovali a těm nezbylo, než se držet mimo.

P. Vaňura 23.8.2013 21:04

Incident na Ussuri byl samozřejmě začátku r. 1969

V. Petrová 23.8.2013 17:46

Pan Mašata konstatuje holou pravdu

a tu jsme v roce 1968 věděli od začátku: navotný odmítl Sovětům povolit rozmístění svých vojsk na území ČSSR a musel odejít. Přišel Dubček, který v SSSR vyrůstal a předpokládalo se, že bude povolnější. Nebyl.  Dokonce si dovolil chtít "socialismus s lidskou tváří". Dozvěděli jsme se pravdu o procesech, hradčanském domečku apod. Heliodor Píka byl rehabilitován a o  JUDr. Vašovi se veřejnost dozvěděla pravdu. Tak proč se rozčilujete ? Možná, že by nám Brežněv leccos dalšího dovolil, ale myslím, že by toho nebylo mnoho. Svá vojska sem tedy musel dostat násilím a Češi, stejně jako v září 1938 se postavili proti nepříteli. Dopadlo to stejně, ale bylo dobře, že to udělali. Je povinností každé generace, každého člověka, hájit svobodu avou a své země, když je to zapotřebí. Tak proč se zlobíte ?

V. Petrová 23.8.2013 17:48

Re: Pan Mašata konstatuje holou pravdu

OPRAVA: Novotný odmítl Sovětům povolit rozmístění jejich vojsk na území ČSSR...

P. Vaňura 23.8.2013 21:02

Nicméně, jedna věc se Dubčekovu vedení podařila téměř

na 100%. Dokázali maximalizovat zahraničně politické škody, které okupace SSSR způsobila. Hitler dopadl r.1939 lépe.

J. Stejskal 23.8.2013 23:27

Re: Pan Mašata konstatuje holou pravdu

Ještě prosím vysvětlit " Češi, stejně jako v září 1938 se postavili proti nepříteli.". Asi jsem žil někde jinde.

P. Vaňura 23.8.2013 13:24

Čtěte Mein Kampf a tam najdete stejné

argumenty, jaké používá pan Mašata...

I soudruh Hitler "musel" jednat tak, jak jednal!

J. Bakala 23.8.2013 12:39

kdyz clověk povídá blbosti

20 8.1968 20.30

jsem rekl jednu z velkych blbosti meho zivota- v Brne jsme vysli z hospody u Kohoutu pred nadrazim stala dama a mel 2 kufry- vypadala jako cizinka- byli jsme gentlamani a sli ji pomoci s kufry- rekla potrebuji do Continentalu tak jsme ji nesli kufry- byla anglicanka- zeptala se jestli se nebojime, ze jede z Polska a na hranici jela 10 minut kolem kolon tanku- nebojte se to si v Evrope a hlavně ve střední nemohou dovolit -- toť vše

Š. Hašek 23.8.2013 11:57

Pan Mašata je nyní znám,

přečetl jsem si jeho pojednání.

Místy konstatuje holou pravdu (tedy že pokus o zavedení komunismu s lidskou tváří (!!!!!!!!!) snu to bývalých stalinistů (Kohout) , či mladých zapálených (Šiklová), byl pro SSSR naprosto nepřijatelný. A docela s odhadnutelným koncem. Bylo.

Myslím, že je důležitější, uvědomit si dnes jaké postoje zaujali po listopadu tehdejší lidotvářovíkomunisté. Všichni skončili u echt levice, která by si bez komunistů nikdy neporadila, pochopitelně s hlasitými výkřiky (občas) zakázat rodnou stranu (tedy dnes KSČM).

Mašata jest detail a Sobotka plká, neb se již těší na ústavní většinu s bolševiky. Ale něco kváknout musel.

V. Hajková 23.8.2013 12:05

Re: Pan Mašata je nyní znám,

Přesně  tak-   ""  NĚCO    KVÁKNOUT  -  toto  tupé   hovádko   z  L.D  MUSELO" 

P. Čech 23.8.2013 12:11

Re: Pan Mašata je nyní znám,

Opravdu neumíte nic jiného než nadávat? To, co jste napsala je přece možno napsat i slušně.

V. Hajková 23.8.2013 12:16

Re: Pan Mašata je nyní znám,

Který    muj  výraz  Vás  urazil?  Je  zajímavé-  když  na  které  koli   diskuzi    je  urážen  10X  více   a  doslova  prasecky   pr.  Klaus-   nikdy  jsem  vaše  pohoršení    nezaznamenala!  To  jak  vidno  vám  konvenuje-   ale   krypl  SOBOTKA   -  JE  NEDOTKNUTELNÝ  že?????

P. Čech 23.8.2013 12:27

Re: Pan Mašata je nyní znám,

 Zase! Bez toho "krypla" by to nešlo? Bohuslav Sobotka je nepříliš chytrý, nicméně není vlastizrádcem jako Václav Klaus.  Ten se účastnil přímo rozbití své i mé vlasti, společného státu Čechů a Slováků.Bezpříkladně arogantního rozbití bez toho, že by se obtěžoval zeptat se občanů, zda si to přejí. Možnost zde byla - referendum. Vidíte, mohu svůj názor na pana Klause vyjádřit, aniž bych mu nadával. Bohuslav Sobotka je totiž tak bezvýznamný člověk, že ani nestojí za to, abych se jím byť jen trochu zabýval na rozdíl od pana Klause. Ten zase až tak bezvýznamný není.

V. Hajková 23.8.2013 12:59

Re: Pan Mašata je nyní znám,

UBOŽÁKU-  budu  se  snažit   na  vaši  STUPIDITU  -  dále  nereagovat   !

M. Urban 23.8.2013 13:54

Re: Pan Mašata je nyní znám,

V,Klaus podporuje na rozdíl od B.Sobotky Zemana. Oba na to doplatí, ale uvidíme až po volbách.

J. Kanioková 23.8.2013 15:27

Jak "podporuje" ? Uveďte skutečné argumenty a nelžete ! Klaus pouze při volbě odmítl KS

Klaus DOPORUČIL Zemana ? Jak ? Komu ? Propagoval ho horem dolem jako P&L Schwarzenberga ?   Vzpomínám si jen na rozhovor pro LN,a na větu:”Proč bych nemohl nepřímo podpořit Miloše Zemana? Já respektuji politiku, a pro mě je z přehršle dnešních kandidátů jediným politikem“ .A ke Schwanzenbergovi :„Minimálně ho nepovažuji za českého politika“.

Celá podpora Zemana ze strany Klause nebyla víc než odmítnutí Schwanzeberga ( a jistě také se zřetelem na příšernou mediální masáž pro Schwanzerberga  v 2.kole )

Jinak Klaus přece tehdy také jednoznačně prohlásil: “Miloš Zeman určitě ví, že jakkoli jsem mu v té volbě, která byla, fandil, že i nadále zůstanu jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, který nesouhlasí téměř s každým výrokem, který kdy v životě udělal.”

http://zpravy.idnes.cz/zeman-na-navsteve-u-konciciho-prezidenta-klause-ftz-/domaci.aspx?c=A130205_095731_domaci_kop

http://zpravy.ihned.cz/c1-59258960-zeman-klaus-nepratele-schuzka-hrad

P. Čech 23.8.2013 17:17

Re: Pan Mašata je nyní znám,

Zase! Vy to bez těch nadávek prostě neumíte. Lituji vás.

J. Vyhnalík 23.8.2013 17:11

Re: Pan Mašata je nyní znám,

Václav Klaus udělal pro zachování Československa víc než všichni ostatní tehdejší politici dohromady. Místo prázdných řečí jednal a pokusil se vybudovat jedinou relevantní FEDERÁLNÍ stranu. Bohužel byl jediný a odezva na Slovensku byla kousek pod hranicí postupu do parlamentu.

Ve chvíli, kdy bylo jasné, že rozdělení je nevyhnutelné, provedl to rychle a efektivně, zatímco krasoduchové se schovávali jako Václav Havel, nebo blábolili nesmysly o dvojdomcích nebo referendu.

Jenže to je limit, který Vy nikdy nepřekročíte. Vy nejste schopen pochopit, že referendum by tehdy nic nerozhodlo, protože Slováci sice chtěli společný stát, ale s vlastním ministerstvem zahraničí a vlastní vládou atd. Složité problémy jsou referendem neřešitelné. Referendum pouze slouží politikům jako pojistka protože pokud mediálně zpracovaní voliči něco sami odhlasují není možné to politikům vyčítat.

My můžeme být rádi, že se podařilo Československo podařilo rozdělit rychle a včas, bez zbytečných emocí a rizika násilí.

P. Čech 23.8.2013 17:26

Re: Pan Mašata je nyní znám,

V demokratickém státě stačilo jediné. Vypsat referenda jak v České, tak i Slovenské republice s jedinou otázkou. "Jste pro rozdělení společného československého státu, ČSFR?" Pokud by občané v Čechách či na Slovensku v tomto referendu většinově chtěli rozdělení, potom mohl Václav Klaus konat. On však, spolu se Stráským, Čarnogurským, Mečiarem a některými dalšími mocichtivými jedinci, bez znalosti vůle občanů ve věci jen konali. Svévolně rozbili svou i mou vlast a na tom žádné diskuse nic nezmění, byť by byly argumenty sebevíc pravdivé. Dopustili se tak vůči vlastním spoluobčanům diktátu, zásadně nedemokratického způsobu projevu vlastní vůle. proto říkám, že se dopustili vlastizrady.

J. Vyhnalík 23.8.2013 17:31

Re: Pan Mašata je nyní znám,

A čo si predstavujete pod takým společným československým štátom, ČSFR, Kefalín?"

Většina slovenských politiků neustále tvrdila, že chtějí federaci, ale...

Problém je, že si pod společným státem představoval každý něco jiného.

Československo bylo rozděleno dobře a ku prospěchu obou národů!

P. Čech 23.8.2013 17:42

Re: Pan Mašata je nyní znám,

Pokud si dva subjekty představují pod jedním a tímtéž každý něco jiného, a pokud jsou to politici s velkým P a pokud oba jedno a totéž chtějí, potom se musí dohodnout. Jinak to nejsou politici ani s malým p. Chjtěli-li Slováci i Češi federaci (to nikdo neví, referenda se nekonala)měli jejich politici jediný úkol. Dohodnout federaci tak, aby byli oba spokojeni. Jestliže to neuměli, měli jít od válu a udělat místo jiným, kteří by to uměli.

J. Vyhnalík 23.8.2013 18:08

Re: Pan Mašata je nyní znám,

Kdyby pro zachování federace existovala skutečná podpora projevilo by se to na výsledcích pidistran, které si zachování federace daly jako hlavní programový bod.

Nikdo u nás, a už vůbec ne na Slovensku nedokázal okolo myšlenky zachování federace sdružit dostatek podpory. Referendum by stálo spoustu peněz a přitom bylo jasné, že na slovenské straně vůle zachovat federaci není. Bylo těsně po volbách a všechny parlamentní slovenské strany a jejich politici byli v tomto zajedno. Prodlužování procesu sebou neslo obrovská rizika, jak pro ekonomiku, tak i pro bezpečnost, viz Jugoslávie.

V. Bok 23.8.2013 11:45

Jsem to četl, dokonce dvakrát

velmi odvážná konstrukce, nicméně dost pravděpodobná. Jediná chyba pana Mašaty je, že neodhadl, že se ani po skoro 50 letech  málokdo odváží podívat pravdě do očí. Ano, byli jsme jen hrátkou ve velmocenské hře a strategicky pro tehdejší pojetí války naopak velmi důležití. A Dubček nebyl Kadár. On opravdu nepochopil, s kým má tu čest. A že o naše JARO vůbec nešlo. A  Kadár dosáhl mnohem víc. Byl to politik a věděl.

Ale  nikdy na to jaro nezapomenu. Ten nádech svobody byl opojný. A stalo se tenkrát tolik zajímavých věcí pro mě :-)) (ach ano, pár jich bylo)

Jinak k diskutujícím: zkuste se na to podívat očima nezůčastněného pozorovatele. A zkuste zapomenout na vlastní pocity křivdy, po těch 45 letech (většina diskutujících byla malá nebo nebyla na světě). Je to potřebné.