21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POLITIKA: Nenapravitelní ...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
joko 12.9.2009 13:04

Re: Otázkou dneška je

...popravdě řečeno, jde ale o prkotinu....o dva řády! je horší to, že soudy včas nesoudí korupci, která nás dlouhodobě zotročuje a ekonomicky ničí. Možná, že mafie chce uměle vyvolaným sporem/jako již tolikrát / odvést pozornost od podstatných problémů.

Standa 12.9.2009 8:46

Stále ještě

nabyla podána ústavní stížnost na platnost mandátů přeběhlíků. Ještě se nikdo nazeptal ÚS.

JardaB 12.9.2009 8:54

Re: Stále ještě

Můžete si stěžovat,že byl porušen zákon,ale v něm není nic o přeběhlících.Co není zakázáno je dovoleno.Jde snad jen o morální aspekt.

Ludva 12.9.2009 9:12

Re: Stále ještě

Občan má právo volit. Ovšem nemá právo vědět, za kterou stranu bude jeho poslanec hlasovat - ten si může dělat, co chce. A pak, že veškerá moc pochází z lidu.:-D

von 12.9.2009 9:30

Re: Stále ještě

Ano - to jsou ty paradoxy! Zapomněl jste, že demokracie je bohužel značně nedokonalá, ale stále - pravděpodobně - když ne nejlepší, tak alespoň nejspravedlivější ze všech systémů vládnutí. Doufám že uznáte, že diktatura je strašná a osvícená monarchie je také dosti riskantní v současném nemorálním světě.

hafusak2 12.9.2009 11:32

Re: Stále ještě

V tom jsou právě ty paradoxy: Když volím do sněmovny, tak volím program strany, který se mi líbí, ale osoba poslance, který můj hlas dostane je druhořadá. Proto jsem stoupencem tzv. "vázaných kandidátek", kdy poslanec, který změní klub či jedná proti programu za který byl zvolen ze svého křesla vypadne a je nahražen náhradníkem. Protože poslanec, který přeběhne: koho vlastně zastupuje? Vůbec nikoho!

joko 12.9.2009 12:59

Re: Stále ještě

R^!

Fafa 12.9.2009 19:12

Ludvo,

a proto by asi bylo lepsi misto pomerneho systemu volit vetsinove v jednomandatovych obvodech. Tam by poslanec mel volicum vysvetlit ne pro kterou stranu, ale pro ktere programove principy bude hlasovat. A nasledne by stacilo, aby volici mohli kdykoliv zadat nove volby ve vlastnim okrsku.

Gardnes 12.9.2009 8:37

Stále stejný spor

K rozhodnutí je otázka, zda si děláme pravidlka pro sebe či pro ta pravidla.Autor je na straně druhé možnosti. Když jsme se v pravidlech dopustili chyby nějakým slovíčkem, nemůžeme jej napravit, protože hrozí ohrožení demokracie na základě takto uplatněného principu někdy v budoucnosti. Laický pohled mý výhodu, že prioritní je praktičnost. Praktičnost nám říká, že pochyby bychom měli potlačit, protože nad ÚS jiná moc není a všechna další rozhodnutí nepůjdou proti svobodám a demokracii.

JardaB 12.9.2009 8:46

Re: Stále stejný spor

No,že problém může nastat věděli poslanci dávno.Jenomže si mysleli,že si tento problém mohou v případě potřeby libovolně upravit.Ostatně těch zmetků v zákonech není zase tak málo.Zákon mnohdy je ještě v tiskárně a už se pracuje na novele,protože se "zjistilo",že je tam chyba.No a US jim připoměl,že tudy cesta nevede.

Ludva 12.9.2009 8:11

Když vládne ÚS, je možné všechno

Politici si vytvořili novou hračku - rozšířili pravomoc ústavního soudu na rušení ústavních zákonů. Kterýkoliv poslanec teď může vetovat rozhodnutí parlamentu pomocí stížnosti k ÚS, který může - jak to předvedl - zrušit každý zákon. V případě těchto voleb je to skutečně si jedno - máme dobrou vládu a z voieb těžko vzejde lepší, ale obecně je to katastrofa. Nad řádně zvoleným parlamentem sedí neomylní nadlidé. Přitom si stačí přečíst v ústavě poslední větu - jasně jsou rozlišeny zákony a ústavní zákony. ÚS má právo rušit zákony, pokud nejsou v souladu s ústavním pořádkem - tedy i ústavními zákony. A pojistkou, aby si sněmovna neodhlasovala cokoliv, je přece senát. US nemůže rušit ústavní zíkony, protože je povinen se jimi řídit. A článek 9 ? Žádný režim nemůže být neměnný, třeba se objeví něco lepšího.

JardaB 12.9.2009 8:30

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Ano,senát je pojistkou.Ale představte si situaci a ta není nereálná,že jedna strana získá většinu jak v poslanecké sněmovně,tak v senátu.Podle Vaší ,že US není kontrolním orgánem nad poslanci a senátory,mohou si tito odsouhlasit,že budou jedinou stranou v tomto státě? Byli přeci zvoleni vůlí lidu.To tu již bylo.

Ludva 12.9.2009 8:44

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Ano a mají také svého prezidenta, který najmenuje své soudce. Jistotu nemáte nikdy.

JardaB 12.9.2009 8:48

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

On nenavrhuje,ale schvaluje.Může se mu nějaký jednotlivec nelíbí,tak nepodepíše,ale těžko může odmítnout všechny.

JardaB 12.9.2009 8:49

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

opravuji: nelíbit.

Ludva 12.9.2009 8:55

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Vy jste uvedl hypotézu, že jedna strana ovládne sněmovnu i senát - pak může ovládnout i úřad prezidenta a ÚS, ne ?

JardaB 12.9.2009 8:57

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Máte pravdu,mohou navrhnout prezidenta.

Ludva 12.9.2009 9:07

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem senátu.

JardaB 12.9.2009 14:25

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Je to trochu hra slovíček.Samozřejmě,že soudce jmenuje prezident,ale nevybírá je.

wamp 12.9.2009 20:46

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Prezident ústavní soudce vybírá. Senát následně schvaluje. Prezident poté jmenuje.

JardaB 13.9.2009 7:47

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Máte pravdu.Popletl jsem si to s normálními soudci.Omlouvám se.

Gardnes 12.9.2009 8:48

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

O tom, že současný zmiňovaný zákon byl označen´ústavním rozhodli zákonodárci. ÚS vychází z toho, že zákon byl za ústavní označen chybně, protože nedoplňoval ani neměnil ústavu, a proto, když ho nyní posuzoval, posuzoval i kategorizaci zákona a tudíž ho současně vyloučil jako ústavní. Těžko někdo bezezbytku určí správný postup, a proto musíme přijmout názor 13 soudců, kteří nemají žádný důvod, ani politický, proč y měli postupovat neobjektivně s jakýmisi postraními úmysly.

Ludva 12.9.2009 9:10

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Ústavu doplňoval o pátou možnost rozpuštění sněmovny. Ale o to nejde. Soudci měli velmi dobrý důvod, proč rozhodli jak rozhodli - podstatně posílili své pravomoci. Čekali na první vhodnou příležitost.

JURA 12.9.2009 9:54

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

Jenže to co vymysleli naši poslanci není žádný ústavní zákon - a v tom je problém, milý Ludvo....Už víš?

Fafa 12.9.2009 19:05

Re: Když vládne ÚS, je možné všechno

musíme přijmout názor 13 soudců, kteří nemají žádný důvod, ani politický, proč by měli postupovat neobjektivně s jakýmisi postraními úmysly.

Proc si myslite, ze ustavni soudci nemaji zadne politicke duvody a postranni umysly? Vsichni nadavaji na aktivni politiky jako manipulatory ustavy, touzici jenom po moci a vyhodach. Podstatna cast ustavnich soudcu jsou byvali aktivni politici. Myslite, ze se z nich cestou ze Snemovni ulice do Brna stali andele?  ;-)

Zertovne je i to, ze nekteri soudci ustavniho soudu pro velmi podobny zakon uz kdysi sami hlasovali.

BERAN 12.9.2009 8:01

Důvěryhodnost poslanců v plenkách

Rychlost s jakou schvalují své preference, výrazně kontrastuje s pomalostí schválení úsporného rozpočtu či reforem zdravotního a sociálního systému.

A to se zaštiťují LIDEM!!!

Kdokoli jiný bude v nových volbách zvolen, nemůže být horší.

Naopak hlasem pro stávající strany souhlasí volič s názorem poslanců, že on sám je hlupák, kterému není pomoci, ale je třeba jej oškubávat a ještě se mu posmívat.

JURA 12.9.2009 9:56

Re: Důvěryhodnost poslanců v plenkách

jenže na houby je...že na kanditátkách jsou ve velké většině ti samí p.o.s.r.a.n.c.i.

JURA 12.9.2009 9:58

Re: Důvěryhodnost poslanců v plenkách

já osobně nebudu volit ty voly z ODS, ČSSD ani KDU (o komančích ani nemá cenu uvažovat)....ALE VĚTŠINA NÁRODA TUTOVĚ...TEDA TY NEJVĚTŠÍ 2 - ODS a ČSSD...COŽ JE ZASE PRŮŠVIH

No... 12.9.2009 7:25

Retroaktivní precedens na Benešovy dekrety...proboha!

Kam až to může zajít ?????

hanebnej panchart 12.9.2009 1:07

nad...

Libercem zase snezi,je to hnusnej kraj... TRI SESTRY