28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nedávejme jim tu šanci

Před časem jsem někde četla, že korespondenční hlasování má prý „zlepšit“ demokracii. Ta ale nepotřebuje „zlepšovat“, ale především ochraňovat. Třeba před takovými nápady na „zlepšení“, jako je právě korespondenční hlasování...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Milota 22.1.2022 10:28

Volit nechť mohou jen lidé, kteří v ČR odvádějí daně. To je prvořadá občanská povinnost.

V. Pavelka 22.1.2022 10:25

To už je v západní EU běžné EU!!Opozice tam už nevyhrála dvě desítky let !!!!EU

V. Pavelka 22.1.2022 10:22

Všimněte si Rychlost s jakou předložili do parlamentu volební korespondeční změnu !!!!EU!Superdemokrati ,chtějí vyhrávat volby pořád a jak Podvodem EU[>-]EU!

J. Nevrkla 22.1.2022 10:12

R^R^![>-]

V. Pavelka 22.1.2022 10:12

Žádný jinný důvod to nemá, než po USA vzoru, cinknout volby i v česku ,Úpěnlivý důvod o účast zahraničních pár tisíc voličů je zástupný a i tak mají možnost volit !!

J. Machotka 22.1.2022 9:42

V USA byly korespondenční volby zavedeny během války Severu proti Jihu, kdy byla řada voličů na frontě. Pokud někoho tehdy vůbec napadlo riziko zneužití, bylo toto riziko menší než to, aby se vojáci na frontě nemohli voleb účastnit vůbec. Také je tam volba veřejná. U nás je historická zkušenost jiná a zachování průkaznosti, dobrovolnosti a tajnosti voleb by dle mého názoru mělo být nadřazené.

Jinak, kromě prezenční volby ve volební místnosti máme i dnes možnost mobilní volební komise, která může za voliči přijít domů. Nevím, nakolik je u tohoto způsobu realizována "plenta" a předpokládám, že mobilní volební komise obsahuje jen některé zástupce.

Tento způsob řeší omezení vyplývající z místa, avšak pro volby v zahraničí jej využít nelze. Tam by spíš pomohlo řešení problému času - umožnit volbu například už měsíc před volbami; vybraní zástupci volební komise by mohli docházet na úřad 2-3 týdně na 2 hodiny, bylo by třeba zabezpečit uložení volební urny.

Extrapolací tohoto je pak přechod na průběžnou volbu https://machotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769346, pro kterou je důležité vyřešit problém sestavování kandidátek a změnit způsob, jak se hlasy přepočítávají na mandáty (z jednorázového na kumulativní).

V. Chrastina 22.1.2022 9:24

Přesně tak, pane Němče!!

J. David 22.1.2022 8:34

Volit se má "in corpus" a jenom doma. Co má co nějakej českej vokurek v Tanzanii do činění s politikou a životem v České kotlině? Jo, asi "msuri njama" v parlamentu pro spřízněnce. Elektronická volba? Asi tak, když mi jakýsi N'Guma Arnošt z Afriky pošle mail (kouzelná češtin), že potřebuje 500 USD na to, aby mi mohl odeslat 5K USD. Tož tak.

V. Němec 22.1.2022 7:41

Udělat volby ještě podvodnější než jsou, o to přece jde.

J. Strakoš 22.1.2022 6:05

Škoda, že se nikdo ve vládě místo toho nezabývá možností zrušení magické 5procentní hranice, kvůli které se vytváří x-koalice a kvůli které jsou mnozí voliči nezastupování. Jakmile se tam dostali, tak už to není problém "na stole".

Mimochodem - jedním z argumentů je větší stabilita systému, minimum poslanců pro poslanecký klub apod. Ale zároveň pravidla umožňují vznik koalic a ve výsledku se do parlamentu dostanou strany, které mají menší počet než odpovídající 5 procent.

Jeden by skoro řekl, že je to způsob, jak zajistit, aby volby moc neměnily.

J. Pankovic 22.1.2022 4:29

Pokud je pro občana v zahraničí OPRAVDU důležité se voleb zúčastnit, může volit na ambasádě.